JK2010 03.03.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Pytanie jak w temacie. Można znaleźć szereg różnych zasad do obliczania wielkości przekątnej, ale większość z nich wzajemnie się wyklucza - wychodzi mi od 40 do 60 cali. Co radzicie? Odległość tv od kanapy ok. 5,5m. Planuję telewizor LCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 03.03.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Mam 42 cale oglądam z 2,5-3 m i może byćBrat ma z 4m 50 caliWięc z 5,5 to 60 było by super o ile budżet wytrzyma. Ważne jest otoczenie tv jeśli będzie powieszony to niemal zawsze będzie wyglądał na mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 03.03.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 wszystko zależy od tego jakie wielkie PRANIE MÓZGU masz zamiar znosić, zastanów się ile reklam jeszcze wytrzymasz???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klos1010 03.03.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Ja mam 42 cale powieszone na ścianie i siedzę ok 4 metry od niego. Na początku było OK a teraz jak bym znowu kupował to min 50 cali. Zresztą na necie znalazłem kiedyś informacje, że dla programów/filmów HD / blu ray powinno się siedzieć jeszcze bliżej, żeby można się było "cieszyć" z tej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 03.03.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 minimalne odległości przy sygnale HD http://www.cinematic.pl/foto/telewizory/Sharp_80_odleglosc.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.03.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Zależy jaki materiał. Dla zwykłego sd to 3,5x przekątna. Dla hd 1080 to chyba 1,5x przekątna. Są to minimalne odległości z jakich należy oglądać tv. Edytowane 3 Marca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 03.03.2013 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 no odleglosc juz naprawde spora. u mnie 4m z haczykiem a '50 na poczatku byla niby duza. Teraz tez przyznaje - wiekszy by nie zaszkodzil (ale cena juz szkodzila pytanie - do czego to ma byc? czy okazjonalne kino domowe, czy fakty leczace 12h/dobe, bo ktos w domu siedzi i jak wlaczy tv, to juz go do nocy nie wylacza :/ w pierwszym przypadku rozwazylbym sensowny rzutnik i cieszyl sie ekranem na pol sciany w drugim, niestety.... raczej lcd led. przy zwyklym tv i tej odleglosci, '55-60 ma naprawde sens, jak kieszen wytrzyma. Odleglosci podawane do delektowania sie full hd dla mnie sa lekko przegiete. Mi po prostu szkoda oczu i odpuszczam sobie - moge nie widziec idealnie ostro kazdego zdzbelka trawy na trzecim planie, w dobrym filmie to juz nie jest az tak istotne idz do marketu elektronicznego, zrob 5,5 dobrych krokow od tv i zobacz sam, czy to wystarczy - czy jednak wiekszy musi byc a dla fanatykow full hd co mnie zaraz zjedza za taka herezje ze niby trace glebie obrazu....itp. Az sie boje jak oni beda siedziec, jak 4K spowszechnieje.... 1 m przed tv? ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edomek 04.03.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Czasem lepiej kupić mniejszą przekątną, a lepszy tv.Jak dla mnie ważne to czerń, odświeżanie, podłączenie do sieci, odczyt filmow z usb itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 04.03.2013 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Czyli jednak to prawda co usłyszałem w sklepie. Ponieważ chciałem powiesić telewizor na ścianie ( mam jedną taka małą wnękę na ścianie i chciałem ją wykorzystać) i zapytałem czy jeżeli będę ogladał z odległości +/-2,5m to jak wielki telewizor sobie kupić? Odpowiedź sprzedawcy tka duży jak chcę bo 2,5m ( nawet więcej bo ściana jest 2,5m od łóżka a będzie on wisiał jakieś 1,5-2 m nad ziemią , więc zrobi się jakieś 2,8-3m ) to już jest duża odległość i panuje już pełna dowolność. Ciekawostka taka przestrzegał mnie tylko ,żeby nie wieszać telewizora na ścianie na której są okna , twierdzi ,że niesie to jakieś zagrożenia dla tego telewizora. Czy ktoś wie o co chodziło temu gościowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 04.03.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 W sprawie czerni sie zupelnie zgadzam, dlatego wybralem plazme . Trzeba uwazac na duszki, ale poza tym rozklada ledy na lopatki. Zuzycie pradu oczywiscie duzo wieksze, ale sam tv byl na tyle tanszy przy zakupie (w porownaniu z ledem o tej samej przekatnej) ze wiecej apetytu nie jest problemem. Co do sciany od okien - jesli nie skropli sie cokolwiek na tv, to nie wiem co ma tam zaszkodzic... Ja Raczej nie polecam sciany naprzeciwko okien, bo jak nie ma matowego ekranu, to odbicia w szybie prawie na poziomie lustra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 04.03.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 ja też mam 5,5 m i po dłuższym korzystaniu stwierdzam że 50 cali to min na tę odległość - a jeżeli chodzi o wybór - to bierz plazmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 04.03.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Dlaczego plazmę a nie lcd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 05.03.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Kolory, jeszcze raz kolory i na koniec kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulca 13.03.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 kosztem dużo większego zużycia prądu duża dobra plazma kosztuje około 10tyś, za połowę kupisz dobry LCD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 13.03.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Jeśli kogoś stać na taki sprzęt to czemu nie, ja miałem na myśli coś dla "ludzi" 50" za 3000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 28.05.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Też kupuję telewizor do salonu i ten sam dylemat jakiej ma być wielkości. Główny kącik telewizyjny w salonie to odległość do TV będzie gdzieś 3,8 m z foteli a dalej po przekątnej salonu ogląda się czasami TV z części jadalnej to gdzieś z 7 m a czasami ale to już wyjątkowo dalej w tej samej linii z części kuchennej a to będzie już koło 9 m. Po paru przymiarkach padło na telewizor 50 cali bo głównie będzie on oglądany z tych 3,8 m ( no fotele można dowolnie przesunąć na większą odległość). Wybór telewizora padł na tegoroczny model plazmy Panasonica TX-P50ST60E i myślę, że ta wielkość i ten telewizor w zupełności wystarczy. Tydzień temu ten model telewizora był już osiągalny w sklepach internetowych po 3763 zł ( w tej chwili braki w magazynie) no i to już jest jak dla mnie przystępna cena. Pewnie gdzieś za tydzień lub dwa plazma zagości w moim salonie to wtedy napiszę czy wybór był trafny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KK2012 28.05.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jeśli ktoś się zastanawia jaki telewizor kupić niech zawsze bierze większy. Na początku, przy zbyt dużym telewizorze zawsze jest jakiś dyskomfort, po miesiącu ten sam telewizor jest już za mały. Człowiek bardzo szybko się przyzwyczaja. Pamiętam jak kiedyś kupiłem 42 cale (odległość 3 metry) i ... zwróciłem do sklepu wymieniając na 32 cale, gdyż był wg mnie za duży (przesiadka z 25 cali). Już po krótkim czasie żałowałem. W tej chwili oglądam 42 cale z 5,5 metra i jest to wystarczające, ale bez szału, nie ma efektu. 60 cali byłoby optymalne, znajomy ma projektor z ekranem ponad 100 cali i dopiero to jest rewelacyjne przy tej odległości. Oczywiście trzeba zachować minimalne odległości, bo ciężko się ogląda 80 cali z 2 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts