Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja wodna dla płyt k-g - otwory pod rury i powierzchnia płyty pod glazurę

Mr. Klepka

Recommended Posts

Witam,

jak najlepiej zabezpieczać krawędzie cięte w płytach k-g? Sama szpachla to chyba za mało w przypadku otworów pod rury instalacji wodnej, które lubią się pocić, a w efekcie cała wilgoć pójdzie w płytę. Otwór szczelnie wypełnić silikonem?

Co w przypadku otworów pod halogeny? Zostawić jak jest, czy też jakoś zabezpieczyć?

No i sama powierzchnia płyty. Najlepiej przed klejeniem płytek pociągnąć folią w płynie?

Płyta zielona.

Miejsca - łazienka i osobno ubikacja.

Witam,

jak najlepiej zabezpieczać krawędzie cięte w płytach k-g? Sama szpachla to chyba za mało w przypadku otworów pod rury instalacji wodnej, które lubią się pocić, a w efekcie cała wilgoć pójdzie w płytę. Otwór szczelnie wypełnić silikonem?

Co w przypadku otworów pod halogeny? Zostawić jak jest, czy też jakoś zabezpieczyć?

No i sama powierzchnia.

Jeżeli już używasz takiego słownictwa, to rury poca się inaczej niż człowiek.

Człowiek poci się, bo jest mu gorąco, rury pocą się gdy jest im zimno:-).

Tak dokładnie, to rury się roszą, czyli pokrywają kropelkami wody z powietrza. Zatem silikon lub szpachlówka wystarczy.

Otwory pod halogeny możesz posmarować jakimś unigruntem (ja się w to nie bawiłem i nie mam problemów od kilkunastu lat).

PS. Nie jestem budowlańcem, piszę to, co sprawdziłem u siebie