luka5z 03.03.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Miekszam w domu jednorodzinnym wybudowanym w połowie lat 80-tych. Ostatnio postanowiłem zamontować okap i prosze zobaczcie co się dzieje. (myślę, że z rysnku wszystko wynika). Co może być tego powodem? Wywala mi wszystko do łazienki na górze, czuć normalnie zapachami z kuchni, nie wiem czemu. Na dole jest wszystko w porządku. Zatkany komin powyżej górnej łazienki? Był sprawdzany 4 miesiące temu oczywiście kocioł CO i junkersa mam podłączane do osobnych przewodów wentylacyjnych.. narysowany komin ma wylacznie odprowadzac pare wodna (wentylacja grawitacyjna) z pomieszczen Edytowane 3 Marca 2013 przez luka5z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 03.03.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]174096[/ATTACH] Co może być tego powodem? Wywala mi wszystko do łazienki na górze, czuć normalnie zapachami z kuchni, nie wiem czemu. Niech zgadnę - niezgodne z przepisami podpięcie okapu do wspólnego kanału wentylacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 03.03.2013 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Sam tego domu nie budowałem,tylko kupiłem. Zawsze tak było, był dawniej okap tyle że się zespuł i było 8 lat przerwy zanim nowy kupiłem i założyłem. Wcześniej nie było tego problemu, a przynajmniej sobie nie przypominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Masz w tym okapie wentylator?Jeżeli tak to o jakiej wydajności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 03.03.2013 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 tak mam, na I biegu jest 150 m3/h, na II 300, na III 450. Nawet na I biegu wystepuje zjawisko jak na obrazku powyzej. A nie powinno skoro kurde mam w kuchni calkiem otwarte okno zeby dostarczyc powietrze do okapu bo rozumiem, ze w naturze wszystko musi wyjsc na 0. Ja bym stawial chyba na to, ze po prostu komin moze byc przytkany w gornej czesci. Chociaz z kolei jak to mozliwe skoro byl sprawdzany na biezaco przez kominiarza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Twój komin przystosowany jest do grawitacyjnego usuwania powietrza z trzech kratek.Ty dołożyłeś 150-300-450m3/h.Ten komin nie jest w stanie odebrać takiej ilości powietrza.Robi się w nim nadciśnienie skutkujące wpychaniem powietrza z komina do łazienki na piętrze.Gdybyś zatkał tą kratkę w łazience na piętrze,to na wyższych biegach wentylatora będzie ci dmuchało w łazience na dole.Twoja instalacja nie jest przystosowana do okapu z wentylatorem.Na twoim miejscu zainwestował bym w pochłaniacz zapachów nie wymagający podłączenia do instalacji wentylacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 03.03.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ale czy naprawde te 150m3/h na najnizszym biegu to jest za duzo? komin jest duzy. dawniej byl okap o podobnej mocy i nie bylo problemu (chyba ze juz nie pamietam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Może był okap bez wentylatora.A pamięć ludzka zawodna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 03.03.2013 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 z wentylatorem. ale zaraz troche mi sie to wydaje nielogiczne (albo mam braki w wiedzy). czy jakby faktycznie komin mial za małą "moc" to czy powietrze nie byloby wypychane tez na dole w lazience w kratce (a raczej przede wszystkim tam)?? a tak nie jest. na dole normalnie mozna przylozyc kartke do kratki w lazience i ja przysysa. na gorze tak nie jest, a wrecz przeciwnie bo wydmuchuje powietrze. moze faktycznie cos z tym kominem nie tak i przytkany w gornej czesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A jak masz wyłączony wentylator to na górze też wdmuchuje do łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 03.03.2013 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A jak masz wyłączony wentylator to na górze też wdmuchuje do łazienki? nie wdmuchuje do lazienki ani nie wciaga do komina (test zapalniczka). natomiast na dole w lazience przysysa do kratki kartke papieru A4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Uchyl okno i wtedy sprawdź czy ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 03.03.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Uchyl okno i wtedy sprawdź czy ciągnie. jak uchyle na gorze okno w lazience to troche ciagnie wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.03.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 No to wygląda na to,że twój komin wentylacyjny jest za mało wydajny dla trzech źródeł.Spróbował bym przytłumić kratkę w dolnej łazience,ale nie tykać tej w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 04.03.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 No to wygląda na to,że twój komin wentylacyjny jest za mało wydajny dla trzech źródeł.Spróbował bym przytłumić kratkę w dolnej łazience,ale nie tykać tej w kuchni. Aha i nie są podłączone do jednego przewodu. Kuchnia ma oddzielny, łazienka na dole oddzielny. Łazienka na gorze oddzielny. Tylko nie wiem jakim cudem na górze w łazience sa zapachy z kuchni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.03.2013 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 a jaką masz wysokość od kratki w górnej łazience do wyjścia z komina ponad dachem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.03.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To kiego grzyba narysował,że do jednego.Jesteś pewny że te kominy są u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 04.03.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Postępująca debilizacja społeczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 04.03.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Postępująca debilizacja społeczeństwa daruj sobie te docinki. naprawde daleko mi do debila. narysowalem jeden, bo dopiero teraz dowiedzialem sie od wlascicieli domu, ze sa osobne kanaly dla kazdej kratki. Edytowane 4 Marca 2013 przez luka5z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka5z 04.03.2013 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dom jest jednorodzinny. kominy sa u mnie. rysokosc do wyjscia z komina to jakies 4-5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts