Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płytki pozakatalogowe produkowane tylko dla marketów

Eltom

Recommended Posts

Witajcie,

spodobały nam się płytki Lima z fabryczki Pilch w Jasienicy. Niestety wygląda na to, że są one produkowane wyłacznie dla Casto.

Oprócz tego, że nam się, jak wspomniałem, spodobały pojawiają się wątpliwości, czy w pogoni za marketową ceną nie weszli w marketową jakość.

Czy może korzystaliście z takich marketowych promocji na płytki pozakatalogowe?

Z czym należy się liczyć? Na czymś fabryka zapewne musi oszczędzić, a skoro nie chcą oficjalnie danej serii promowac przez własne katalogi, to coś z nią musi być nie tak.

Na czym mogli oszczędzić (to tylko moje spekulacje):

- na ilości materiału - płytki cieńsze - będą pękać.

- na jakości materiału - płytki będą pękać

- na selekcji odpadów - zamiast odrzucić nie trzymającą tolerancji wymiaru i barwy - pakowali w karton.

...

Proszę o Wasze komentarze. Bać się takich płytek?

Pzdr

E.

Nie muszą na niczym oszczędzać, bo podpinając się pod market mogą mieć niższe marże z racji większej sprzedaży.

Coś mi się kojarzy ten byczek w logo i chyba mam Pilcha na podłodze w pralni :) Kosztowały grosze, a jakość rewelacyjna, kupowane w hurtowni.

Poczytajcie sobie.

Poczytałem, dziękuję.

Problem w tym, że mój przypadek jest jednak inny.

To nie są takie same płytki jak gdzieś indziej za mniejszą cenę.

To płytki jakie można kupić tylko w markecie, robione tylko do marketu, na których nie widać loga producenta.

Trzeba się pytać obsługi, aby w ogóle się dowiedzieć co za producent.

Kurczę, zdaję sobie sprawe z osiąganych przez producentów płytek marż oraz marż na poszczególnych ogniwach łańcucha dystrybucji.

W związku z tym wiem, że można spokojnie sprzedawać dobre płytki taniej - byle nie pod własną marką, żeby jej sobie nie psuć.

Ale równie dobrze można jechać po bandzie i np nie eliminować krzywych egzemplarzy przed szkliwieniem, łączyć resztki z partii produkcyjnych pod jednym oznaczeniem i inne takie.

Ciężka sprawa. No, ale jak kupujemy w sieciówce, to i będziemy reklamować w sieciówce. Jak odcień będzie niezgodny przy zgodnych oznaczeniach na kartonach, to reklamacja powinna być przyjęta. Tylko... ten bajzel w domu przy ponownej robocie...

A! płytki już wybrane.... i nikt przy tym nie zginął... ma to swoją wartość, nie powiem 8)

Pzdr

E.