Szym3k 03.03.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam, Sprawa trochę pilna. Najpóźniej do wtorku muszę się zdecydować na kominek. Kwota jaką mam do przeznaczenia to maksymalnie 3000 zł - im mniej tym lepiej. Priorytetem jest to aby kominek miał szyber i doprowadzenie zimnego powietrza (najlepiej z regulacją tego dopływy). Monterzy polecali mi Invictę, ale z kolei nie podali konkretnego modelu. W sklepie z kolei polecano mi Zuzie, ale ta ma "dokładany" dopływ powietrza i zdaje się, że nie można go regulować.W kominku nie będzie palone stale, ale chyba dobrze by było gdyby był przeznaczony do takiego ogrzewania. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 03.03.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 "W sklepie z kolei polecano mi Zuzie, ale ta ma "dokładany" dopływ powietrza i zdaje się, że nie można go regulować"Szkoda ,że w sklepie nie powiedzieli CI ,że można dokupić przepustnicę do regulacji powietrza. np. taka:http://www.rokom-kominki.com.pl/katalog/produkt/przepustnica-fi-100-reczna/1103 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 03.03.2013 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Dzięki za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, że taka opcja wchodzi w grę. Ale ze względów praktycznych chyba bym wolał kominek który ma "wbudowany" dopływ zimnego powietrza i tak przepustnica jest zamontowana na stałe. Możecie coś poradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.03.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam.Musisz chyba urealnić nieco swoje wymagania z kwotą jaką chcesz przeznaczyć na wkład ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 03.03.2013 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam. Musisz chyba urealnić nieco swoje wymagania z kwotą jaką chcesz przeznaczyć na wkład ... Pozdrawiam. Ok, czyli rozumiem, że w tej kwocie nie da rady. Pozostaje kupienie kominka i dokupienie przepustnicy i dolotu zimnego powietrza. W takim razie w takiej konfiguracji i cenie co byście polecali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.03.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 No można przemyśleć takie modele, zmieszczą się w cenie, mają regulowany dolot i regulowany szyber:http://www.kominki.owo.pl/13-moc-do-12-kw Doradzam szybkie "myślenie" gdyż oferta jest przed regulacją cenową w górę. Pozdrawiam z Krzeszowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 03.03.2013 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Dzięki za info, ale chyba bym zostawał przy kominkach żeliwnych. Mam Pytanie - czy do Zuzi lub Invicty można zastosować takie rozwiązanie. Jeżeli tak to prosiłbym o wskazanie konkretnego modelu Invicty. No i kolejne, może głupie pytanie - czy Uniflam i Invicta to ta sama firma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 03.03.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Szym3k moim zdaniem (podkreślam - moim zdaniem) popełniasz błąd zakładając zakup wyłącznie żeliwniaka. Stalowy wkład z szamotem, wermikulitem, thermotte czy inną okładziną ceramiczną kupisz już poniżej 3000 złotych, a będziesz miał nieporównywalnie większą frajdę z palenia w nim, że o korzyśćiach w formie zagospodarowanej energii ze spalonego drewna ni wspomnę. W grę wchodzi Pama szeroko opisywana na tym forum, Westflame Valeo - marka jakby egzotyczna, ale przyzwoitość na poziomie poprzednika, możnaby przy odrobinie negocjacji zakupić jeden z modeli Hajduka z tym budżetem i oczywiście co najmniej kilka modeli bardzo solidnych Hermesów Unico. W ofercie kratek znajdziesz także dużo lepsze wkłady niż Zuzia nie przekraczając 3 tys. PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 03.03.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Mimo wszystko żeliwo jakoś do mnie bardziej przemawia. Nie mówię, że stal jest zła bo nie mam kompletnie o tym pojęcie - ot takie moje widzi mi się. W ofercie kratek znajdziesz także dużo lepsze wkłady niż Zuzia nie przekraczając 3 tys. PLN. A mogę Cię prosić o wskazanie konkretnych modeli, które spełniają moje oczekiwania? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 03.03.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Miałem na myśli wkłady nie spełniające Twoich oczekiwań, gdyż są stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 04.03.2013 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Miałem na myśli wkłady nie spełniające Twoich oczekiwań, gdyż są stalowe. Tak, wiem. Myślałem tylko, że może polecisz coś z żeliwa. No trudno. Czekam w takim razie na opinie innych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2013 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Chodzi o to, że dobrego żeliwa za 3000 bez specjalnych, sporych promocji, nie kupisz, a dobrą stal + szamot tak. Choćby coś z Kratek, wspomniane Unico czy Pama za 2990 brutto z 22% Vatem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 04.03.2013 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Chodzi o to, że dobrego żeliwa za 3000 bez specjalnych, sporych promocji, nie kupisz, a dobrą stal + szamot tak. Choćby coś z Kratek, wspomniane Unico czy Pama za 2990 brutto z 22% Vatem To może chociaż średnia klasa by wchodziła w grę. Widzę, że wspomniana przeze mnie Zuzia cieszy się całkiem sporym zainteresowaniem. Wcale nie jestem na nią zdecydowany i nie twierdzę, że jest ona dobra. Szukam po prostu kompromisu między ceną a jakością. Jeżeli ktoś mógłby zaproponować mi taki "złoty środek" będę bardzo wdzięczny. Chyba, że za te pieniądze nie kupi się też średniej jakości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To może chociaż średnia klasa by wchodziła w grę. Widzę, że wspomniana przeze mnie Zuzia cieszy się całkiem sporym zainteresowaniem. Wcale nie jestem na nią zdecydowany i nie twierdzę, że jest ona dobra. Szukam po prostu kompromisu między ceną a jakością. Jeżeli ktoś mógłby zaproponować mi taki "złoty środek" będę bardzo wdzięczny. Chyba, że za te pieniądze nie kupi się też średniej jakości . Zuzia cieszy się zainteresowaniem, bo to hicior kompatybilny z hasłami "tanio" i "Allegro". W tej klasie to doskonały wkład z dobrej firmy. Natomiast Ciebie interesuje klasa średnia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 04.03.2013 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Czyli rozumiem, że za te pieniądze klasy średniej się nie kupi? A takie wkłady jak Invicta Seleniec 700 czy Uniflam Selenic 700 (o ile to nie to samo)? To tez hiciory z allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Można je tak nazwać, choć dla odróżnienia, nazwijmy je hiciorami z marketu. Pamiętajmy jednak, że połowa tak zwanych salonów kominkowych też je sprzedaje. I nie ma się co czepiać. Skrzynka z żeliwa, drzwi z zawiasami a nawet z szybą...Popielnik, ruszt, jakaś klamka... i jeszcze kurna, napalić w tym można! Cena dla kogoś komu jakość tita jest rewelacyjna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 04.03.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 To może trochę inne pytanie. Ile pieniędzy musiałbym przeznaczyć na wkład żeliwny średniej klasy i co moglibyście tutaj polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 04.03.2013 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Przepraszam za post pod postem, ale możliwe, że inaczej nikt by nie zwrócił uwagi na moją wypowiedź. Byłem w 3 sklepach - w dwóch polecano kominki z firmy Kratki, natomiast w trzecim Pan polecił 2 modele Supra. Tańszą Astrę 2 i Temporis (ten został nazwany piekielną machiną). Powtórzę, że kominek ma u nas służyć jako ozdoba, ponieważ w domu jest c.o. , ale też nie chciałbym kupować najtańszego g..... Jaka jest Wasza opinia na temat tych dwóch wkładów. P.S.Wiem, że Temporic nie jest wkładem żeliwnym przy których się wcześniej upierałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 04.03.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Astra powinna być OK, ale to zwykły kawałek żeliwa, za to Temporis to już zupełnie inna liga.Jeśli dorwałeś ją za kwotę, od której zaczynałeś myśleć o kominku, to załatw mi też - wezmę ze cztery:lol2:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szym3k 04.03.2013 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Temporis dorwałem za 4500 co i tak z tego co widzę jest chyba niezłą cena jak na ten kominek.No i teraz dylemat.Jeszcze nasuwa mi się pytanie czy Temporis nie będzie się marnował u mnie, gdzie głównym źródłem ciepła w domu będzie c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts