zydanet83 03.03.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam wszystkich , na tym forum jestem nowy i po raz pierwszy będę budował kominek . Troszkę czytałem na ten temat , ale ciągle w mojej głowie jest kilka pytań bez odpowiedzi , mam nadzieje że tu ją otrzymam . Wiec wkład kominkowy zamówiłem Typ. zuzia 16kw , rogowy , komin z lewej strony , kominek będzie zasilany powietrzem z wolnego komin wentylacyjnego , kominek będzie stał na piętrze . Jeśli chodzi o podłączenie kominka , to wszystko mam zaplanowane i powinno wszystko być ok ... Obudowa kominka będzie wykonana z profili do płyt K/G - izolacje wykonam z wełny 25/30 zależy jaka będzie dostępna . I tu moje 1 pytanie . Wełnę należy łączyć ze sobą za pośrednictwem taśmy powyżej 500'C, tylko jak dokonać połączenia wszystkich płyt ? rozumiem 3 ściany obleje bez problemu , tylko jak obkleić ściankę ostatnią która będzie zamykać całą obudowę ? Szukałem i nigdzie ta kwestia nie jest poruszana ... 2 pytanie to - Będę musiał przymocować wełnę mineralną do ściany - Czym najlepiej dokonać tej czynności ? Klej? kołki ? Obudowę wykonam z płyt G/K - różowej i 3 pytanie kolejne czym ją będę mógł obrobić - chodzi mi o rogi itp . Czy już na płytę mogę nałożyć gładź . 4 pytanie to jakie płytki nadają się na obudowę ? I jakim klejem je kleimy ? Musi być jakiś specjalny ? Czy może być zwykły taki jak używam do innych płytek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zydanet83 03.03.2013 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Widzę że na odp. trzeba troszkę poczekać ... no cóż ... Wiec może napiszę jak moim zdaniem można zrobić to: pyt 1 .Wełnę mineralną ostatniej ściany uszczelniam na pośrednictwem otworów wentylacyjnych - ciężko ale myślę że możliwe do realizacji pyt 2.Wełnę do ściany przytwierdzam na kołkach pyt 3. wszystkie łączenia dokonuje zaprawą gipsową do łączenia płyt K/G wraz z siatką i na to troszkę gładzipyt 4 . można używać kleju każdego no i płytki też mogą być każde ... Teraz pytanie czy dobrze myślę ... ?????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 03.03.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Musisz wiedzieć, że: - wełna i płyta G-K mają tutaj (i słusznie) słaby PiaR, więc pytanie przypomina prośbę o wymienienie zalet Fiata na forum VW - zduni to naród strasznie zajęty, często sobą nawzajem, a może i czasem samymi sobą (Panowie to tylko tak dla humorku - nie gniewajcie się) - odpowiedzi na wszystkie swoje pytania znajdziesz na wiarygodnych witrynach www zadając stosowne, niezbyt finezyjne zapytania w wyszukiwarce Ja zrobiłbym tak: 1. wełna do płyty czołowej jako ostatniej - zabezpieczona na krawędziach taśmą i dokładnie dopasowana do wcześniej zaizolowanych i oklejonych profili 2. wełny nie przytwierdzam wcale, jeśli obudowa wąska, i bez udziwnień wystarczą profile i taśma, jeśli nie - rzeczywiście kołki (STALOWE!!!), łebki zabezpieczone taśmą 3. obudowa izolowana, więc łączenia płyt wykonałbym bez różnic w stosunku do każdego innego zastosowania 4. do płyt G-K w jakimkolwiek przypadku nie używa się zwykłych klejów, używa się elastycznych, więc takiego użyłbym 5. rozwaliłbym to wszystko, ubierając wcześniej maskę przeciwpyłową i zastanowił się nad płytami krzemianowymi, odlewanymi płytami szamotowymi, gotową obudową z ceramiki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.03.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Bolt, mam nadzieję, że się z czasem nie zniechęcisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zydanet83 04.03.2013 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Ok dzięki za odpowiedź ...i podpowiedź .. Co do kołków i kleju właśnie takie miałem na myśli .. Co do rozwalania hmm Zastanowię się ( a maska P-3 czy p-4 ) hehehhe . Co do gotowych konstrukcji to nie wchodzi w grę ... ale nad resztą się jeszcze zastanowię ... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 04.03.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Bolt, mam nadzieję, że się z czasem nie zniechęcisz... Edytowane 4 Marca 2013 przez Bolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zydanet83 02.07.2013 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Witam ponownie ... Obudowa kominak jest już wykonana ... Zrobiona została z tzw. Itona i płyt katronowo gipsowych ... Na owe płyty mam zamiar zamontować ramkę z marmuru ( to zlecam ludziom którzy się znają na tym ) Ale mam pytanie jeszcze jedno . Co najlepiej nałożyć na płyty . Część zewnetrzna to będzie gładź wiadomo . Ale chodzi mi o same płyty . Ja myślałem osobiście zaciągnąć 2 warstwami kleju do płytek wraz z siadką i na to 2 warstwy gładzi .... Co myslicie o takim rozwiązaniu ? Bo wiadomo płyta nie zawsze równo do siebie przyległa i występują pewne nierówności ... Edytowane 2 Lipca 2013 przez zydanet83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts