purflux 03.03.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam!Będę ocieplał częściowo budynek i mam kilka pytań związanych z wykonaniem pewnych czynności co do których nie jestem pewny jak je zrobić.To nie będzie żadna samowola , zarządca budynku oraz mieszkańcy są poinformowani i wyrażają zgodę. Wracając do tematu:1. Ściany cegła pełna 38cm - ocieplenie 10cm styropian 0,40 lub 0,38. Budynek podpiwniczony , poziom podłóg w budynku znajduje się ok 1,5m powyżej poziomu gruntu. Od jakiej wysokości ocieplać ? Metr od poziomu gruntu ? czyli 0,5 metra poniżej poziomu podłogi ?2. Czy zamiast listwy startowej mogę zastosować narożniki z siatką z kapinosem a zamiast listwy startowej podwinąć 10cm siatki z narożnika pod spód i zaciągnąć klejem ? Styropian 10cm i siatka w narożnikach też ma 10cm więc dolna część styropianu dzięki tym 10cm siatki w narożniku też byłaby zabezpieczona. Ewentualnie mogę wyciąć pasy siatki i dać 2 warstwy ( jedna warstwa z narożnika druga cięta z rolki ).3. Kołki fi10 , 18cm ze strefą rozporową 5cm wystarczą ? ( takie planuje kupić ) Styropian 10cm szczelina miedzy styropianem a ścianą 1-2cm? więc zostaje 6-7cm kołka w ścianie. Zastanawia mnie jakim wiertłem wiercić - cegła się kruszy i boje się że jak wywiercę 10 to będzie luźny ? Czy śmiało mogę wiercić 10 ?4. Uszczelnienie oraz prawidłowy montaż nowych parapetów -oczywiście parapety z lekkim spadkiem( pochylone w dół ), pod parapetem ma być styropian poziomo ? wykończenie pianka montażowa , taśma rozprężna ( na bokach pomiędzy ocieplenie a parapet i silikon -uszczelnienie styku parapetu z ociepleniem ? )5. I najgorsze dla mnie - zrobienie parapetu blaszanego na całej szerokości ocieplenia. Przy częściowym ociepleniu będzie uskok - idąc od dołu moje ocieplenie 10cm i w połowie ściany uskok ok 10-12cm i ściana nieocieplona aż do dachu. Blacha musi wystawać 3-5cm żeby nie chlapało na elewacje.http://pictures.trader.pl/pictures/KupSprzedaj/800x600/1/96/59/6B914F0CCD1234F3F3826F193F6554FE.jpg - będę chciał zastosować coś takiego.Odcinki jak najdłuższe - żeby było jak najmniej łączeń. Jak się to mocuje taką blachę ? - kołki z jakąś podkładką uszczelniającą , czy na jakiś klej? Podsumowując:1. Od jakiej wysokości zacząć ocieplenie ? ( poziom podłóg ok 1,5 metra powyżej poziomu gruntu , budynek podpiwniczony ).2. Można zamiast listwy startowej zatopić pod styropianem ( pod pierwszym rzędem ) siatkę 10cm z narożnika z kapinosem ?3. Pod kołki fi10 wiercić w cegle też wiertłem fi10 ? ( cegła się kruszy i boje się ze otwory będą za luźne )4. Montaż parapetów ?5. Jak mocować blachę/parapet i czym uszczelnić. I NA ODPOWIEDZI NA TO PYTANIE NAJBARDZIEJ MI ZALEŻY. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts