tadek0507 03.03.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Witam! Jestem na etapie prac wykonczeniowych w domu szkieletowym! Na piętrze mojego szkieletowca jest druga łazienka, strop jest drewniany. Jaki podkład położyć na deski aby bezproblemowo położyć na nie kafle i żeby potem nie odpadały? Jak jest to wykonane u was???? Z góry dziekuję za wszystkie celne rady! Pozdrawiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 03.03.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 u siebie na legary w łazienkach mam położoną sklejkę (niestety jest droga) i na to uszczelnienie czyli folia w płynie i płytki na kleju elastycznym, technologię mam dokładnie sprawdzoną bo wiele lat pracowałem w uk a tam większość stropów jest szkieletowych, jak masz jakieś deski to na deski gęsto przykręć sklejkę nawet 4mm żeby strop równomiernie pracował tylko pamiętaj o tym jak największe płyty i złączenia nie wzdłuż kierunków poruszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek0507 03.03.2013 19:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 u siebie na legary w łazienkach mam położoną sklejkę (niestety jest droga) i na to uszczelnienie czyli folia w płynie i płytki na kleju elastycznym, technologię mam dokładnie sprawdzoną bo wiele lat pracowałem w uk a tam większość stropów jest szkieletowych, jak masz jakieś deski to na deski gęsto przykręć sklejkę nawet 4mm żeby strop równomiernie pracował tylko pamiętaj o tym jak największe płyty i złączenia nie wzdłuż kierunków poruszania Strop jest wykonany z deski podłogowej o grubosci 30 mm. Słyszałem tez rade aby na deske przykrecic płyte gipsową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 03.03.2013 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 u mnie jest tak mam deski dwie płyty zielone na to dobry klej , sposób dobry do małych łazienek . w dwóch łazienkach mam wylaną wylewkę 5cm i to jest solidne do tego zatopione ogrzewanie elektryczne ładne pracuje trwałość płytek zależne jest od stabilności stropu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek0507 03.03.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A dlaczego metoda z płytą gipsowa jest ok do małych łazienek?moja jest 4na 4 metra! I teraz nie wiem. Mała czy duza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 03.03.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) płyty gipsowe są delikatniejsze niż osb i na większych powierzchniach nie usztywniają tak stropu osb. małe łazienki to tak 2,5m na 2m rozstaw belek stropowych jest mniejszy , mniejsze drgania itp.A co jest w projekcie ?Płyty gipsowe prócz wkrętów kleiłem klejem do tapet można przesmarować rozcieńczonym klejem stolarskim Edytowane 3 Marca 2013 przez maciej74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuc 12.03.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Mi też polecano płytę gipsową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.03.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Ja mam strop drewniany. Na belkach położyłem OSB 2 x 18 mm na zakładkę. Na to płynna folia z "pianką - folią" wzmacniającą na narożach. Na to droższy klej i płytki . Już drugi rok nie nic się nie dzieje złego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 12.03.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 płyty gipsowe są delikatniejsze niż osb i na większych powierzchniach nie usztywniają tak stropu osb. nie sobie strzeli gipsem w głowę przecież jak ma to się na strop nadawać ? no chyba że jako sufit to tu problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jok007 07.05.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Płyta gipsowa jest najlepszym rozwiązaniem, dobrze zwiąże się z klejem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panroman 21.05.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Musisz się jeszcze zastanowić nad odpowiednim uszczelnieniem pod wględem urządzeń, które będą się tam znajdować, np. pralka, która powoduje wstrząsy całego stropu. U moich rodziców właśnie tak jest, że są kafle położone na starym drewnianym stropie, ale nie wiem na czym, i całe pomieszczenie "lata" podczas prania. Polecam http://fabryka24.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VOLTROM 21.05.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ważne, żeby do przyklejenia płytek nie oszczędzać na kleju, musi być elestyczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona36 23.05.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2013 Płyta gipsowa załatwi sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 01.06.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 płyta gipsowa na podłogę to duży błąd. Na podłogę stosujemy - oczywiście w domach drewnianych - płyte osb, płytę fermacell, bądź specjalne płyty wiórowe.Na każdą z tych płyt można kłaść płytki, oczywiście klej elastyczny i odpowiedni grunt. Istotną kwestią są też odstępy między legarami a także elastyczność stropu - strzałki ugięcia. Czasami belki stropowe są bardzo delikatne i często bez podciągu co powoduje "bujanie stropu". pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 01.06.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 DANIEL SIS ma 100% racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 01.06.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 (edytowane) nie sobie strzeli gipsem w głowę przecież jak ma to się na strop nadawać ? no chyba że jako sufit to tu problemu nie ma. מרכבה + 1000 Dokładnie tak. W łeb sobie strzelić tym gipsem, żeby durne pomysły się tam nie gnieździły. Płyta gipsowa na podłodze to totalna prowizorka i idiotyzm. Edytowane 1 Czerwca 2013 przez subfosylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadek0507 07.06.2013 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Witam!Wkońcu staneło na tym ze na podłogę drewnianą płyta osb 18 mm z falcem, zagruntowana. Na to warstwa kleju elastycznego z siatką plastik taką jak do styropianu. Na to folia w płynie i na to juz normalnie kafle klejone na klej elastyczny! Jak narazie wydaje się być solidnie i ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 08.06.2013 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2013 Mam taki układ przy saunie i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 13.08.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ale u siebie a raczej u Rodziców robimy łazienkę ... dom murowany ... płyty żelbetowe .. oczywistość .. W łazience była wylewka z pospóły tak 12 cm .. i jeszcze jedna na górze tego z 3-4 cm .. pierwsza padła po dwóch godzinach ... druga po 4 dniach ... co z tego że mam młot wyburzeniowy 45 J na 1200 uderzeń .. jak to nie jest posadzka ... i dawaj takim na 3,5 J ... sprawdził się dexter z lerła merlin ... za 290 .. tylko pamiętać na początku o śrubach mocujących korpus tłoka ... bo nie mają kleju do gwintu ... Później rozprowadzenie nowej instalacji ... i teraz co... a trzeba zrobić wylewkę na styropianie super... mówię ... tylko tak owa nie wytrzyma ... .ale ... przecież da się zbrojenie ... super... no pewnie ... zbrojenie to takie cudo co powoduje zmniejszenie ugięć ... zwłaszcza dane w środku przekroju ... to mikro zbrojenie ... mówię ... trzeba dać z 5cm ... wylewki ... dla sztywności ... a żeby w kupie się to trzymało potrzebne jest zbrojenie ... Ale mówię tacie i kuzynowi ..nie będzie z tego nic .. trzeba robić podłogę ... ło matko ... jak to ... a no legary ... gęsto co najmniej co 50cm ... i płyta 25 mm czy 22... klej epoksydowy bo są ... opaska cokołowa ... co by szczelnie było ... wylewka jak by nie było pracuje na rozpiętości około 2m ... płyta na legarach max 50cm ... jest różnica ... o ile mniejsze ugięcia ... i szybkość wykonania i dobudowania czego się tylko chce ... i zaślepka nad rurami z wodą ... co by je w razie czego można było coś tam poczynić ... Skąd tak ? ano bo nie upłynęło 14 lat a trzeba było robić poprawki instalacji chcąc zrobić izolację na przewodach itp... Witam, szukam kafli podłogowych o dość dużym rozmiarze 120cm x 120cm. Podłogowe białe lub krem wysoki połysk. Ktoś coś może wie w tym temacie? uj jak na drewno to ... strop musi być sztywny jak żelaz ... chyba że szukasz na posadzkę parteru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts