mododevil 03.03.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Po pierwszej rozmowie u sprzedawcy do pow 160m2 + garaż i 150l zbiornik proponowano mi 25kw kocioł Walendowskiego z Tytanickiem. Po spotkaniu w domu zaproponowano mniejszy 19kw. Wszystko mam na miedzi al grzejniki jedna pompka. Walendowski wybrałem ponieważ wykonanie jest dobre i cena przyzwoita. Spalanie ma się zamykać w 3 tonkach taka była rozmowa. Chałupa stoi parę lata w tym roku gipsy i płytki, palone było gdy mrozy( w zwykłym węglowcu) średnia temperatura 12-15 C. Piec odpalili i ustawili hydraulicy z firmy co kupiłem piec. Ustawienia wyglądają następująco: 1. Nastawa kotła 50°C2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 303. Wydajność dmuchawy 10 bieg4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 14 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 20 [min]6. Krotność podawania 2 Histereza 1 piec przy spadku o stopień odpala Przez noc piec mi zeżarł prawie 2,5 wora po 25kg a w domu była sauna, na dworze -1 do 6 stopni w dzień!!!Na pierwszy ogień zmniejszyłem mu nastawę kotła na 40C wiem, że to poniżej zalecanej ale jako laik muszę się jakoś nauczyć jak obsługiwać tego żarłoka. W domu jest 18 przy 40-stce na piecu. Ktoś z forumowiczów ma 19kw z Tytanickiem?Jakie są Wasze ustawienia i sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 15.03.2013 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Po 2 tygodniach zabawy z kotłem: 1. Nastawa kotła 50°C2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 1m203. Wydajność dmuchawy 6 bieg4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 15 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 20 [min]6. Krotność podawania 2 średnie zużycie węgla 33kg/na dobę w domu 18-20 stopnie. Moje pytanie do użytkowników kotłów czy to w nornie?Grzejniki mam poprzykręcane prawie na opór bo inaczej sauna, nie posiadam pokojowego termostatu. Kolejne pytanie jaki wpływ na pracę ma prędkość pompy CO ? Ogólnie jak ktoś ma jeszcze jakieś rady, to wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.03.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Masz termostaty na grzejnikach albo jakiś zawór N-drożny ? Jaka pompa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 15.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Po 2 tygodniach zabawy z kotłem: 1. Nastawa kotła 50°C 2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 1m20 3. Wydajność dmuchawy 6 bieg 4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 15 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 20 [min] 6. Krotność podawania 2 średnie zużycie węgla 33kg/na dobę w domu 18-20 stopnie. Moje pytanie do użytkowników kotłów czy to w nornie? Grzejniki mam poprzykręcane prawie na opór bo inaczej sauna, nie posiadam pokojowego termostatu. Kolejne pytanie jaki wpływ na pracę ma prędkość pompy CO ? Ogólnie jak ktoś ma jeszcze jakieś rady, to wielkie dzięki. Ja mam podobny dom metrażem do twojego bo 170m2, też mam na grzejnikach termostaty poustawiane na temp. optymalną. Temp. na kotle 47'C a na CWU 45'C, w domu temp. 22-23'C. Kocioł co prawda inny i ale z automatycznym regulatorem i nie spala mi więcej jak 25kg/dobę jak były teraz mrozy. Pierwsze co bym na twoim miejscu sprawdził to jaka jest temp. spalin, im większa niż 200'C na pełnej mocy kotła to strata kominowa i ogrzewasz atmosferę i ci te 3 t na sezon to nie wystarczą chyba że jeśli więcej ci spali to różnicę pokryje ci ten co ci tak to powiedział. Pompę CO mam na drugim biegu, szybciej miesza wodę w instalacji i przez to regulacja temp.jest stabilniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 15.03.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Pierwsze nastawy zrobione przez fachowców były bardzo i to bardzo za "tłuste", podejrzewam że palnik nie mógł tego przerobić.Sam widzisz że mocno obniżyłeś teraz moc podając prawie 1/7 i dobrze że zjechałes z dmuchawą w dół, kocioł także za dużej mocy.Ponowię także pytanie kolegi bobasxx, dopisz jeszcze na jakim biegu pracuje pompka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 25.03.2013 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Dziękuje że zainteresowaliście się moim przypadkiem Mija kolejny tydzień: średnia 30kg/ na dobę palilem trochę drzewem. Zastanawiam się czy moje wyliczenia są teraz miarodajne, może dom mi się wygrzewa a może, to wpływ naszej pracy, która trwa malowanie, gipsowanie? Paliliśmy wcześniej w śmieciuchu utrzymywaliśmy temp. 12-15 stopni. Na grzejnikach mam zwykłe zawory, w instrukcji pieca jest napisane żeby nie stosować zaworów z termostatem:( Wcześniej maiłem zwykłego śmieciucha zębca zawory pozostały niezmienione). Układ chodzi na jednej pompie( obecnie ustawiłem ją na pozycje 1). Jak wspomniałem trwają prace wykończeniowe, na parterze 1/3 grzejników mam zdjętych. Po 3 tygodniach zabawy z kotłem: 1. Nastawa kotła 45°C 2. Czas podawania 12 2. Czas między podawaniem 1m25 3. Wydajność dmuchawy 3 bieg 4. Czas przedmuchu w stanie podtrzymania 15 5. Czas przerwy w podtrzymaniu 20 [min] 6. Krotność podawania 2 średnie zużycie węgla 30kg/na dobę w domu 18-20 stopnie, na gorze jak wyjdzie słonce czasem 24stopnie. Próbowałem palić drzewem w górnej komorze. Temperatura momentalnie rośnie do 70stopni i powoli opada. Paliłem tak kilka razy pomimo ostaniach mrozów udało mi się w ten sposób 3 kg zaoszczędzić ale to chyba nie tędy droga:( Masz termostaty na grzejnikach albo jakiś zawór N-drożny ? Jaka pompa ? Instalacje mam grawitacyjną czyli z naczyniem przelewowym. Nie mam termostatów na grzejnikach, zwykłe zawory. Pompę mam z poprzedniego pieca, hydraulicy mówili że mocną sześćdziesiątkę jakoś, to tak określili. Co to jest zawór n-drożny? Ja mam podobny dom metrażem do twojego bo 170m2, też mam na grzejnikach termostaty poustawiane na temp. optymalną. Temp. na kotle 47'C a na CWU 45'C, w domu temp. 22-23'C. Kocioł co prawda inny i ale z automatycznym regulatorem i nie spala mi więcej jak 25kg/dobę jak były teraz mrozy. Pierwsze co bym na twoim miejscu sprawdził to jaka jest temp. spalin, im większa niż 200'C na pełnej mocy kotła to strata kominowa i ogrzewasz atmosferę i ci te 3 t na sezon to nie wystarczą chyba że jeśli więcej ci spali to różnicę pokryje ci ten co ci tak to powiedział. Pompę CO mam na drugim biegu, szybciej miesza wodę w instalacji i przez to regulacja temp.jest stabilniejsza. O takim spalani wspominał sprzedawca 33kg to powinna być górna granica. Wszystko mam na miedzi dom ma ciepła ścianę suporex + styro + kratówka. Mam obawę że dużo mi ucieka w komin, jak malowałem ścianę to ściana była ciepła, sprawdzałem czopuch przy grzaniu nie wydawał się gorący nie wiem co myśleć. Komin mam duży 24x24. W starym piecu była taka wajcha do przymykania tu też by się taka przydała może? Zmniejszyłem parametry dmuchawy na 3 wolniej dochodzi do temp. zadanej może tyle nie będzie uciekać. Jak sprawdzić temp. spalin? Pompę maiłem na 3 później 2 teraz na 1 wydaje się nieźle ale co ja mogę powiedzieć po 3 tygodniu użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 25.03.2013 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2013 Pierwsze nastawy zrobione przez fachowców były bardzo i to bardzo za "tłuste", podejrzewam że palnik nie mógł tego przerobić. Sam widzisz że mocno obniżyłeś teraz moc podając prawie 1/7 i dobrze że zjechałes z dmuchawą w dół, kocioł także za dużej mocy. Ponowię także pytanie kolegi bobasxx, dopisz jeszcze na jakim biegu pracuje pompka ? Powiem szczerze że palnik to przerabiał jak dali dobry nadmuch. Później jak zmieniłem ustawienia to miałem problem z dostosowaniem nie dopalał i tak wyszła przerwa 1m20sec. między podawaniami. http://www.walsc.pl/kotly,6,11[url/] Kocioł, który mi zaproponowano nadaje się do pow. 120m2. Ja mam więcej m2. Sprzedawca był na wizytacji i powiedział że 19kw będzie ok( w sklepie proponowali mi 25kw !) Czyli powinienem brać 15kw do 100m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 02.04.2013 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 znajdzie się ktoś kto doradzi coś z tym zużyciem węgla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 02.04.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Zaworem N-drogowym (3 lub 4 w miejsce N), możesz regulować temperaturę cieczy płynącej w układzie. Skoro nie posiadasz termostatów na grzejnikach, to taki zawór by Ci się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 02.04.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Powiem szczerze że palnik to przerabiał jak dali dobry nadmuch. Później jak zmieniłem ustawienia to miałem problem z dostosowaniem nie dopalał i tak wyszła przerwa 1m20sec. między podawaniami. http://www.walsc.pl/kotly,6,11[url/] Kocioł, który mi zaproponowano nadaje się do pow. 120m2. Ja mam więcej m2. Sprzedawca był na wizytacji i powiedział że 19kw będzie ok( w sklepie proponowali mi 25kw !) Czyli powinienem brać 15kw do 100m2? Z tym nadmuchem musiałeś pojechać za mocno w dół, przy za małej ilości dostarczanego tlenu, do palnika wystąpiły niedopałki, czasem wystarczy ściągnąć 3 do 4%, ty tam masz chyba biegi. Timon kiedyś gdzieś wygłosił treściwy elaborat w tych zależności, wystarczy odgrzebać i przeczytać Co do mocy kotła to powiedzieli ci że 19kW nadaje się na 120m, kiedyś jak się na tym nie znałem ktoś wpakował mnie w takie samo gówno, pozbyłem się go dopiero w tym tygodniu i wstawiłem na 135m kociołek 11kW okazuje się że i tak próżnuje Poczytał jakie powierzchnie chłopaki grzeją takimi mocami. To że proponowali ci 25kW też nie robi na mnie wielkiego wrażenia bo takie rozmowy mam na co dzień Większa moc, kocioł droższy to i sprzedawcy portfel grubnie a ty sie później z nim bujaj. Taka nasza Polska rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mododevil 03.04.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 To znaczy że mam się ubiegać o wymianę pieca na mniesze kw ponieważ wcisnęli mi za duży kocioł ? ceny pomiędzy 25kw a 19kw to różnica 300-350zł nie jest to jakiś wielki zarobek żeby wciskać większy piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts