Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pisze trochę chaotycznie ale się poprawie oto z99

thumb_Z99_rzut1.png.jpgthumb_Z99_rzut2.png.jpgthumb_Z99_view1.jpgthumb_Z99_view2.jpg

taki domek będę budował prawi co do joty zmiana prawe okno koło drzwi wejściowych znika a pojawiają się dwa okna po prawej stronie. U mnie ta strona będzie południowa, a że teraz cierpię na chroniczny brak światła to muszę sobie nadrobić

Muszę pozbierać zdjęcia działki i z budowy domku gospodarczego który aktualnie stoi, budowa w tamtym roku, są jeszcze braki ale będzie się je uzupełniać na bieżąco .

zajarzyłem że nic nie napisałem o działce, wąska i długa koło drogi powiatowej, chyba nie pamiętam ale jest asfaltowa i ma nazwę, to się liczy,

prąd jest raczej skrzynka, następny tydzień to załatwianie podłączenia prądu, kupno drutu 12 i brakującej 6, strzemionka do ławy prawie wygięte,

pustaki zamówione na fundament i na ściany , drewno na dach się wycina żeby się uleżało i odprężyło:lol2:

Artix1 witam i odpowiadam że pomysł własny, wykonanie taż, drewno zamówione w tartaku ale że wymiary drewna na dach zrobili mi większe musiałem powiększyć w jedną stronę i wysunąć do przodu i 1,5 metra. Było trochę ciężko bo nie mam prądu na działce i musiałem wszystko docinać na wymiar w miejscu gdzie obecnie mieszkamy i z powrotem na działkę z wkrętarką i ręczną piłką, ale wyszło jak wyszło.

Teraz przymiarki do większego - marzec to prąd, wytyczenie domku, zdjęcie humusu i zwieź więźbę, pustaki szalunkowe na fundament bo z nich sobie go poukładam i zaleję betonem.

Ciekawe czy uda mi się go zbudować bez betoniarki:D

Witam kogut73 dzięki za odwiedziny i za opinie o mojej małej budowli i mam nadzieję że większy też będzie godny uwagi a tak nawiasem mówiąc to w miejscu gdzie teraz mieszkamy postawiłem za ten czas trzy garaże drewniane i ten trzeci wyszedł dopiero taki sobie, a na altanie dach zmieniałem dwa razy czyli prawda to że trzeci dom budujemy dla siebie?? ;) Studio Z500 rzeczywiście ma ciekawe projekty ale mało czytelne dla laików budowlanych a ksero projektu jakie dostałem sam bym lepiej zrobił.

oczywiście ,że dopiero trzeci dla siebie, nie ma innej opcji :)

domek gosp.zgrabny :)

w innym temacie pytałeś o koszt stropu...z moich wyliczeń wynika,że beton ok 3 tys, zbrojenie 2,5 tys a o robociźnie nic nie wiem,bo robiłem sam :)

ps. dolicz jeszcze deskowanie ok 1,5 tys.... aha ,ja mam z garażem ,więc może być taniej...

Paco czyli siódemka z deskami, dumam nad stropem, marzył mi sie drewniany z widocznymi belkami stropowymi ale przeróbka projektu, jeszcze z drewnem bym sobie poradził na strop ale czasu nie kupię, bo musiał bym go przykryć od razu a żeby wszystko podopinać to graniczy z cudem w moim przypadku, strop lity trochę mnie przeraża czy dam sobie radę, sama robocizna za strop skrobnie mnie najmniej piątkę. Strop mam terive w papierach, będę dumał :bash:

Wszystkie roboty przesunięte z uwagi na śniegi, dosypało z pół metra a co zrobi przez resztę dni:(

Edytowane przez pawel i klodi

Też to przerabiałem, bo jak zaczynałem budować dom to leżał śnieg... Najpierw czekasz aż stopnieje a potem aż się trochę osuszczy :/ Też budowałem w tym systemie od początku wiosny i wieeelkim plusem było to że można sobie murować nawet przy lekkim mrozie (do -5 st). Dzięki temu robotę można było zaczynać o 7 rano a nie o 10 :)

paroofka ja będę budował z porothermu 25, nie wiem jak łączyć ściany działowe z nośnymi i jeszcze sobie utrudniłem robotę bo mam zamówione pustaki działówki 11 na zwykłą zaprawę bo były tańsze i tu będzie zgryz;) w końcu po to piszę ten dziennik żeby było widać co żle robię :lol2:

Skrzynka z prądem już stoi i czeka a tu ładnej pogody brak, śnieg i mróz, fv zapłacona za prąd trzeba się podłaczyć. Już mnie kości bolą od leżenia.