pawel i klodi 25.11.2013 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki za wizytę i odpowiadam dana0606 tak buduję w systemie dryfix jak na początku pisałem i jak widać na zdjęciach, może nie widać mnie z pistoletem jak to kleiłem ale robiłem to sam i nie było chętnego do robienia zdjęć i szło mi to dość szybko jak na mnie, samo klejenie ścian do stropu bez nadproży to około tygodnia po 4-5 godzin. Tak jak planowałem, wybudowałem dom to takiego stanu bez "betoniarki" była w sumie jeden dzień na pierwszą warstwę gdzie ukręciłem około 4betoniarki . Wracając do dnia dzisiejszego to ściany szczytowe gotowe , kominy jeszcze jeden raz klejem i dokończyć górę, zdjęcia wieczorne klejenia styropianu Edytowane 25 Listopada 2013 przez pawel i klodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 25.11.2013 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2013 (edytowane) reszta zdjęć dojechała dachówka róben piemont Edytowane 28 Listopada 2013 przez pawel i klodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana0606 26.11.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2013 Dzięki za informację. Czytałam dziennik, ale po łebkach i nie doczytałam, ale po zdjęciach jakoś tak mi wyglądało na system dryfix. My też chcemy budować systemem gospodarczym sami i mam pytanie jeszcze jedno, czy taniej wyszły te dziwne bloczki na fundament niż normalne na zaprawę i w jaki sposób je łączyłeś czy tez na jakiś klej skoro piszesz, że betoniarki użyłeś tylko do pierwszej warstwy porothermu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 28.11.2013 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2013 (edytowane) dana nie pamiętam ceny ale bloczki zalewowe były droższe od bloczków betonowych na zaprawę, bloczki jakie ja stosowałem niektórzy kładą na zaprawia, ja zaryzykowałem i kładłem bez zaprawy, układałem jak puzle:yes: na wierzchu wieniec na około 12cm plus druty i zalać betonem, delikatnie prosto z rury z taką "z" na końcu, dwa pustaki mi pękły i lekko się rozeszły ale na samym dole. Jeszcze na jedną paletę pustaków 1metr betonu Taki wybór dlatego że zrobiłem to sam, bez zaprawy i chyba szybciej niż bym kładł bloczki fundamentowe na zaprawie. Edytowane 28 Listopada 2013 przez pawel i klodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 04.12.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 pomału przybijamy łaty:rolleyes: kominy na razie pomalowane na biało, jak będzie robiona elewacja to kominy zrobię na gotowo teraz łaty, obróbkę będą mi robić miejscowe fachowcy, zajmują się tym na co dzień, pierwsza firma na budowie, na wiosne to bym pewno robił własnym siłami ale termin parapetówki nieubłaganie się zbliża, plany są że następna zima już na swoim:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 17.12.2013 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 koniec bicia łat, obróbki zrobione teraz układamy dachówkę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 17.12.2013 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 reszta zdjęć, najgorsze w układaniu dachówki to to że tyłek strasznie boli od siedzenia na łatach, układam sam z jednym pomocnikiem, reszta ochotników nie miała czasu:( tak bywa ale i tak nam nieźle idzie, jedna strona delikatnie nie całe dwa dni, okna dachowe i właz na wiosnę namawiali mnie na to żeby kryć dach na wiosnę ale się uparłem i pogoda się udała, muszę mieć chody u góry tak usłyszałem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 19.12.2013 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 dachówka ułożona, chałupka przykryta i na ten rok wystarczy , okna dachowe i właz - wiosna, brakuje mi jeszcze daszku nad wejściem ale jak zima pozwoli to go zrobię i przykręcę i wtedy będzie zrobiony SSO albo SSZ:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 09.01.2014 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 witam po świętach i w nowym roku, wszystkim co zaglądają i budującym życzę spokojnej budowy i udanych rozwiązań nowy rok zaczęty a że pogoda sprzyja czas na ogarnięci budowy, przygotowanie desek dębowych na deskę podłogową do salonu i na schody, jest mat. to trzeba go wykorzystać okna zamówione, drzwi wejściowe tymczasowe się robią, brakujące pustaki 25 są na budowie pozostaje tylko wygospodarować trochę czasu i skończyć ścianki działowe i dokończyć ściany z oknami i balkonami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andja_z99 11.01.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Nieźle sobie radzisz sam budując, podziwiam My na naszym z99 mamy identyczną dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 20.01.2014 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 dzięki andja za odwiedziny i i zapraszam wszystkich do komentowania, miałem osobny wpis do komentarzy ale nikt się nie wpisywał to proszę o wpisy do dziennika. Pogoda jeszcze dopisuje to skończyłem stawiać środkowe słupki między oknami i balkonami, teraz wymurowałem na zaprawie pierwszą warstwę działówek na poddaszu, następne na piance:yes: jeszcze pusto ale pierwsza warstwa już jest tylko zdjęć brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 20.01.2014 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 drzwi na produkcji:D mają być na czas budowy ale ciężkie jak smok, robione z mokrego drewna:lol2: zobaczymy jak się zeschną jak będą wyglądać, do domku drewnianego były też z mokrego i się trzymają. muszę trochę odpuścić z pracą na budowie bo ręce i stawy mi szwankują od noszenia i dzwigania:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 27.01.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 zima się zrobiła na dobre więc przerwa na wertowanie internetu w sprawie ocieplenia dachu - wełna kontra piana:rolleyes: na budowie udało mi się postawić pierwszą warstwę działówki na zaprawie, reszta już piana a to mój stary już wiekowy pomocnik:cool: teraz czekamy na lepszą pogodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 04.02.2014 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 porę dni ciepła, poukładam sobie trochę działówki nie wiem jak wysoko zakończyć ścianki działowe, na logikę nie będę murował do folii tylko do początku krokwi żeby ocieplić dach na całej połaci, a ostatnią warstwę złączyć ze ścianami może jakieś gotowe rozwiązania:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 10.03.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Na budowie wiatr wieje i nic się nie działo, ściany działowe nie skończone, okien brak i drzwi :sleep:czas się obudzić i zacząć działać drewno wysprzątane z salonu - cała rodzinka pomagała:wiggle: trzeba było zrobić miejsce żeby było miejsce na montaż dużego okna w salonie, będzie to jedno okno z hartowaną szybą , gruz na tarasie wyrównany i częściowo zasypany, rozmowy trwają z instalatorem kominka z płaszczem wodnym, tego sam nie zrobię a czas leci szybko, plany są takie podłogówka na dole łazienka z kotłownią, kuchnia i wejściem plus łazinka na górze, pokoje to grzejniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 14.03.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Dostałem szoku kiedy się okazało że braknie mi pustaka na ścianki działowe pomyłka o kilka pustaków czyli o 200szt , zamówione . Rozebrałem rusztowanie po obu stronach, myślałem że dotrwa do ocieplania ścian, ale było za blisko. Steple wystawiłem na sprzedaż, będzie luźniej na budowie. Zamówione okna miały przyjechać w tygodniu ale w taki dzień w którym musiałem być w pracy a chciałem być przy montażu i obsuwa 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 31.03.2014 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Ok. wiosna, SSZ jest osiągnięty, drzwi wej. po przerobieniu- dołożyłem dostawkę z trzema szybkami bo "przedsionku" było by ciemno, okna wprawione i ładna witryna także która jest ok. dziura na drzwi poszerzona przywlokłem jeszcze kozę do trawki:no: gdzie moje zdjęcia mam zaćmienie i nie wiem gdzie ustawić żeby było więcej zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 31.03.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Teraz drzwi wej. miały być tymczasowe tak na czas budowy, robione z mokrego drewna (zostało mi dwie krokwi i dołożyłem deski 32) a proszę jak wyszły plus dostawka, od zew. trochę je podrapałem i proszę na koniec pierwsze palenie, trzeba sprawdzić komin czy nie dymi na boki, było ciężko zrobić zdjęcie komina z dymkiem, nie chciał za bardzo dymić bo, bo drewno było za suche:P Ścianki na górze jakoś nie chcą się same postawić, zaglądam i nic, brakujące pustaki są więc czas je poukładać i okna dachowe uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 10.04.2014 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Pagoda jest wiosenna, więc pomyślałem o oknach dachowych, jest to proste, łatwe i przyjemne i trwa około 2 godzin - mowa o wprawieniu jednego okna:no: mi zajęło to około pięciu godzin - cięcie membrany dachowej od spodu wyglądało jak pierwsze cięcie chirurga, ręka mi drżała , ok naoglądałem się montażu w internecie i masz, dziura w dachu a ja nie mam izolacji z wełny i kołnierza z membrany która miała być przy oknie, problem bo to są dodatki na zamówienie w osobnym komplecie i trzeba było samemu improwizować ale okno wprawiłem, ulewa w nocy okno przetestowała, przecieków brak. chciałem żeby przynajmniej z jednej strony nie docinać dachówek ale się nie udało:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel i klodi 20.04.2014 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2014 (edytowane) Czas leci a roboty nie ubywa - drewno na daszek przygotowane ściany działowe rosną pomału do góry, pozostało jeszcze cztery warstwy wszystkim życzę wesołych i pełnych pomysłów Świąt. Edytowane 20 Kwietnia 2014 przez pawel i klodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts