Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powrót z CO niżej niż powrót kotła - czy grawitacja zadziała.

Wojtto

Recommended Posts

Witam,

Z tego względu, że niedługo ruszam z podłączeniem kotła to mam taką małą zagwozdkę. Nie jestem specem od CO ale wiem, że na tym forum znajdą się odpowiednie osoby z odpowiednią wiedzą. Otóż tak. Kotłownia jest umieszczona 50cm niżej niż parter domu. Magistrala zasilająca pociągnięta jest na piętro, potem woda wraca przez grzejniki do magistrali dolnej umieszczonej na parterze. Przekroje rur miedzianych są odpowiednio stopniowane od 28, 22, 18, 15. Wszystko zależy jak daleko jest do danego grzejnika. Instalacja była robiona z myślą o awaryjnej pracy grawitacyjnej podczas zaniku prądu. Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że wczoraj przyszedł kocioł i okazało się, że powrót kotła jest umieszczony na wysokości 55cm czyli w tym przypadku będzie o 5cm wyżej niż powrót z instalacji CO. Czy w takim razie instalacja będzie pracować grawitacyjnie czy już sobie dać spokój z tą grawitacją oraz czy zawory różnicowe są dobrze umieszczone? Poniżej zamieszczam szkic mojej instalacji CO.

Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam

Instalacja_CO.JPG

Zawór różnicowy na powrocie jest wskazany, bo inaczej przy montażu 4 dr. byłby syfon na powrocie.

Grzejniki grawitacyjnie zagrzeją się tylko w górnej części, aby były całe ciepłe musiałyby być tak zamontowane oby ich powroty były wyżej niż wyjście zasilania z kotła.

Wojtto przyłóż się dobrze do obiegu kotłowego na zaworze 4 dr. nie żałuj średnic minimum 5/4" i w miarę krótko od kotła.

Witam,

Dzięki wielkie za odpowiedź.

Też tak uważam, że zawór różnicowy na powrocie musi być zainstalowany, bo na grawitacji wątpie aby wodę przepchnęło 1,5m w górę przez zawór 4D, więc obejście jest wskazane. Takie rozwiązanie ma być tylko w przypadku zaniku prądu, aby kocioł się nie zagotował gdy będę w pracy.

0degree

Na obieg kotłowy mam zakupiony zawór 4D 5/4", ale w środku przeloty i tak ma 22mm ( mierzyłem) więc myślę, że rury Cu28mm powinny wystarczyć chyba, że się mylę. Można zrobić pion do górnej magistrali, do zaworu 4D oraz powrót do kotła z rury Cu35mm, a do zbiornika wyrównawczego i powrót z instalacji CO zostawie Cu28 chyba, że to i tak nie będzie miało sensu i tylko będzie zbędny wydatek. Czy to bedzie lepsze rozwiązanie? Obieg będzie zrobiony jak najbliżej kotła ( przypilnuje hydraulików).

Instalacja_CO_update.JPG

Pozdrawiam

Jeszcze ci raz napiszę. Na swoim schemacie narysowałeś dwa zawory różnicowe. Ten na powrocie jest nie potrzebny i to jeszcze w poziomie. On dopiero będzie zakłócał przepływy podczas grawitacji. masz źle narysowany schemat z zaworem 4d. Ma być tak. porownaj sobie te dwa schematy.

http://kotlospaw.com/automatyka

A wnioski wyciąg sam.

Hej

Przygotowałem widok instalacji od strony pieca. Mam nadzieję, że teraz będzie już wszystko jasne co chce podłączyć. Zmieniłem też położenie zaworu 4D, zamieściłem podłączenie do CWU i zasilanie do rozdzielacza podłogówki z mieszaczem. Myślę, że takie rozwiązanie będzie chodziło bez problemu z pompką i w razie awarii grawitacyjnie oczywiście bez podłogówki.

Instalacja_CO_przy_kotle.JPG

Widzisz jak ten schemat różni się od pierwszego ? Dlaczego od razu nie piszesz ani nie rysujesz bojlera i podłogówki? Po co my sobie strzępimy języki jak ty podajesz złe dane. Baw się tak dalej a ludzie przestaną ci pomagać. Zerknij tu drugi schemat;

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207394-Instalacja-Z-Zaworem-4D-I-3D-Pod%C5%82og%C3%B3wka-I-Grzejniki-Prosz%C4%99-O-Pomoc!

Na końcu coś pisze i dlatego nie jestem fanem zaworu 4d.

Edytowane przez gersik

gersik

Mam pytanko. Zmieniłem położenie zaworu 4D według twojej koncepcji. Ale czy nie uważasz, że w tym przypadku zawór 4D może powodować dodatkowy opór przepływu cieczy do górnej magistrali w czasie grawitacji niż bezpośrednio do góry. Myślę, że chyba tak. A ten sposób podłączenia zaworu 4D będzie działał identycznie.

Instalacja_CO_przy_kotle_update2.JPG

Wojtto schematy prawidłowe, pod warunkiem że przed pompami zawór z filtrem a za pompami zawory zwrotne i widzę że prawidłowo teraz jest naczynie (bez armatury).

Gersik popatrz na załączone rysunki gdzie zielonymi strzałkami zaznaczony jest przepływ GRAWITACYJNY wody. Zobacz jaką drogę ma powrót do pokonania jeśli nie ma klapowego, nie mówiąc już o tym w jakiej pozycji zostanie ustawiony zawór 4drogowy bo to równie ważne. Faktem jest że zarówno zawór różnicowy na by passie pompy co ten klapowy na powrocie może być wykorzystany raz na ruski rok jak nie będzie prądu, ale jednak.

obieg z klapowym.JPG

bez klapowego.JPG

Wojtto, rura wznośna służy do połączenia kotła z naczyniem. Nie jest elementem instalacji, tylko jej zabezpieczeniem. Nie montuje się na niej żadnej armatury ani nie wykorzystuje się jej do transportu wody na wyższe kondygnacje. Montaż zaworu różnicowego na rurze wznośnej stanowi zagrożenie.

kobra64

Dzięki za info. W takim wypadku trzeba zostawić połączenie bezpośrednio do naczynia. Ma to sens bo jak zablokuje się zawór różnicowy to para pójdzie bezpośrednio do naczynia a nie przez pompę, którą może niszczyć.

0degree

Dzięki za wyjaśnie. Zaworów z filtrami i zaworów zwrotnych nie zaznaczałem bo to za dużo roboty ale mam je na uwadze.

gersik

Dzieki również za pomoc.

Podsumowując naszą burzę mózgów trzeba wykonać podłącznie według poniższego schematu:

Instalacja_CO_przy_kotle_update3.JPG

Przy rozdzielaczu do podłogówki będzie zainstalowany mieszcz z zaworem termostatycznym 4D oraz pompą - grupa pompowa Ferro GM40. Zawór termostatyczny 4D ma zakres od 30 do 60 stopni. Pompa będzie załączała się w momencie kiedy temperatura zasilania wzrośnie powyżej 40stopni.

GM40_RZP.jpg

Przy rozdzielaczu do podłogówki będzie zainstalowany mieszcz z zaworem termostatycznym 4D oraz pompą - grupa pompowa Ferro GM40. Zawór termostatyczny 4D ma zakres od 30 do 60 stopni. Pompa będzie załączała się w momencie kiedy temperatura zasilania wzrośnie powyżej 40stopni.

[ATTACH=CONFIG]174343[/ATTACH]

Przy takim rozdzielaczu panie to się tak łączy

Instalacja_CO_przy_kotle_update3.JPG