Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK KLIEĆ styropian GRAFITOWY?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

w jednej.

bylo opisywane kilka razy. nie mam czasu na pisanie jeszcze raz lub na szukanie.

Ale odpowiedz z uzasadnieniem byla.

Na podloge nie ma znaczenia, moga byc 2 lub 3 warstwy

• Odpowiedzi 382
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...

Mam kilka wątpliwości przed wykonaniem elewacji na ścianie z cegły ceramicznej :

- ściana ma wysokość max. 4 metrów - co do kołkowania zdania są podzielone ale jeśli wykonawca daje kołki to warto chyba brać ?

- ocieplenie to grafit 20 cm, czy wyższe temperatury i nasłonecznienie to problem jeśli wykonawca zapewni osłonę przed słońcem ?

Mam pytanie do lepiej znających się na rzeczy, czy takie zabezpieczenie styropianu grafitowego na jakieś 2 miesiące wystarczy ?

http://images78.fotosik.pl/634/3e0f8e89ed724d8amed.jpg

I pytanie numer 2, wczoraj miałem na budowie wizytę potencjalnego wykonawcy, który polecał mi produkty firmy http://majsterpol.pl/ ,kiedyś już na nich robił ale były problemy, zmienił na Webera a teraz ponownie Majsterpol bo się poprawili, ktoś może coś na temat tej firmy powiedzieć ?

Druga opcja to Caparol, ale podobno ostatnio się firma " pogorszyła ". Człowiek ceramiki nie gruntuje, jego zdaniem tych ścian nie ma sensu dyblować ( wysokość budynku 4 metry )

Druga opcja to Caparol, ale podobno ostatnio się firma " pogorszyła ". Człowiek ceramiki nie gruntuje, jego zdaniem tych ścian nie ma sensu dyblować ( wysokość budynku 4 metry )

skąd te wnioski? Ja się nie dziwie że uznaje się ją za pogorszoną jak wykonawcy często przecierają tynk albo dolewają wody. Mało tego, złych praktyk jest cała masa dlatego najlepiej samemu kupować materiał. Przy zastosowaniu zgodnie z wytycznymi Caparol nadal pozostaje jedną z najlepszych firm w branży.

• 3 months później...

Witam

Takie pytania mi się nasunęły. Czy jeżeli już przykleimy styropian grafitowy do ściany, zaciągniemy go siatką i klejem, to czy nadal ściana powinna być zasłonięta przez jakiś czas? Czy styropian taki ma szansę odkształcić się na nasłonecznionej ścianie już po zaciągnięciu siatki i kleju?

Pytam bo szukam styropianu na elewację. Znalazłem styropian grafitowy, który ma cienką warstwę jakiejś białej powłoki antyrefleksyjnej, która ma zapobiegać odkształceniom. Czy może ktoś z Was miał z takim styropianem do czynienia i mógłby wyrazić opinię. Cena jest lekko wyższa, ale jeśli dzięki temu uniknie się kłopotów....

"Czy 20cm styro można kleić tylko na klej czy lepiej dawać kołki ? "

Wszystko zależy od marketingowca, na jakiego trafisz.

Jak dobry to... kołki, klej, klamry, przypory i jeszcze łódka do połowu ryb ze środka jeziora...

Rozum masz?

CO Ci podpowiada?

SWÓJ dom przecież znasz...

Adam M.