Tomaszs131 22.09.2016 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Wszystko zależy czy przyjechał do Ciebie prosto z taśmy produkcyjnej. W sezonie jest to bardziej prawdopodobne.Swoje styro kupiłem zimą, swego czasu była mowa by wysezonować płyty, ale ile ciężko powiedzieć. W każdym razie problemów ze styro nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 22.09.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2016 Mój leżał od stycznia do lipca na stropie i paczki były otwarte. Bez problemów, a i cena w zimie lepsza. Słyszałem że się robią szpary po przyklejeniu, ale czy to wina działania słońca (u mnie działało i się szpary nie zrobiły), czy wysezonowania, to już zagadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.09.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2016 Mój grafit czekał na swoją kolej 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 01.10.2016 01:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Mój leżał od stycznia do lipca na stropie i paczki były otwarte. Bez problemów, a i cena w zimie lepsza. Słyszałem że się robią szpary po przyklejeniu, ale czy to wina działania słońca (u mnie działało i się szpary nie zrobiły), czy wysezonowania, to już zagadka. Nie martwiłbym się czy kleić "świeżym" prosto z fabryki, ale tym czym i jak kleić. Niektóre firmy alarmują, że z grafitem są duże problemy, nie tylko podczas montażu, ale też podczas użytkowania, szczególnie uwaga na ciemne kolory tynku na elewacji! U nas firmy nie kołkują grafitu bo to pomaga tylko na chwile podczas klejenia, aby nie odpadł przed siatkowaniem ) Najlepsza na grafit metoda jaką znam to metoda pianowo-klejowa, placki kleju do środka a obwódka z kleju poliuretanowego, ale jak na razie to tylko jeden producent ma papiery na taką metodę w swojej ofercie do grafitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 01.10.2016 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Nie martwiłbym się czy kleić "świeżym" prosto z fabryki, ale tym czym i jak kleić. Niektóre firmy alarmują, że z grafitem są duże problemy, nie tylko podczas montażu, ale też podczas użytkowania, szczególnie uwaga na ciemne kolory tynku na elewacji! Czym różni się zachowanie białego styropianu od grafitu pod tym samym tynkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.10.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2016 Nie martwiłbym się czy kleić "świeżym" prosto z fabryki, ale tym czym i jak kleić. Niektóre firmy alarmują, że z grafitem są duże problemy, nie tylko podczas montażu, ale też podczas użytkowania, szczególnie uwaga na ciemne kolory tynku na elewacji! Absurd. Styropian przykryty tynkiem pod wpływem słońca zachowuje sie już tak samo - niezależnie od koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 03.10.2016 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Czym różni się zachowanie białego styropianu od grafitu pod tym samym tynkiem ? Pod warunkiem, że pod tynkiem jest ten sam materiał co do składu, a nie jest. "Styropian" grafitowy jest produkowany przez producentów styropianu jako EPS (nie istnieje osobna norma PN-EN na styropian grafitowy), więc produkują go i wprowadzają na rynek budowlany jako EPS. Problem polega na tym, że norma europejska na styropian nie przewiduje materiału innego w styropianie niż polistyren ekspandowany, a tutaj mamy raczej kompozyt EPS i "czegoś tam-grafitu??sadzy? barwnika czarnego??". Wg mnie to wprowadzany jest "nielegalnie", ale jak wiadomo liczy się interes. A wracając do tematu, styropian ten zachowuje się pod układem inaczej niż biały właśnie z tego powodu, że nie jest to materiał tożsamy jak styropian biały. Posiada dużo większą niż w przypadku styropianu białego odkształcalność termiczną i trzeba umieć to przewidzieć i zastosować metody przeciwdziałające negatywnym skutkom wynikających z cech tego styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jaką odkształcalność termiczną posiada grafitowy, a jaki biały styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.10.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jestem po elewacji. Styropian grafitowy + super, hiper klej z włóknem Knauf. Powiem jedno. Ten klej nie umywa sie do pianki Insta Stick. Po 2-3 dniach byłem w stanie oderwać styropian od ściany bez jego większego uszkodzenia. Oczywiście, musiałem użyć siły aby uczynić ale nie zmienia to faktu że kawałki styropianu powinny zostać na kleju. Oderwanie styropianu klejonego Insta Stick jest niemożliwe bez jego uszkodzenia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 03.10.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jaką odkształcalność termiczną posiada grafitowy, a jaki biały styropian ? No właśnie norma mówi jedno: stabilność wymiarowa w temperaturze 70oC ±2% Produkty wypuszczane na rynek są badane przez itb czy inne lab. Czy w krajach zachodnich normy dla grafitu i białego a inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 03.10.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jestem po elewacji. Styropian grafitowy + super, hiper klej z włóknem Knauf. Powiem jedno. Ten klej nie umywa sie do pianki Insta Stick. Po 2-3 dniach byłem w stanie oderwać styropian od ściany bez jego większego uszkodzenia. Oczywiście, musiałem użyć siły aby uczynić ale nie zmienia to faktu że kawałki styropianu powinny zostać na kleju. Oderwanie styropianu klejonego Insta Stick jest niemożliwe bez jego uszkodzenia..... dlatego ja laik w dodatku sam jak palec kleiłem tylko i wyłącznie inst-stick oraz tytan eos , instą lepiej się robiło niż tytanem ale fakt faktem nie ma takiej siły aby to oderwać oczywiście zero kołkowania ba tych tubek zużyłem co najmniej z 10-15-tu za dużo ale jak szaleć to szaleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.10.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 dlatego ja laik w dodatku sam jak palec kleiłem tylko i wyłącznie inst-stick oraz tytan eos , instą lepiej się robiło niż tytanem ale fakt faktem nie ma takiej siły aby to oderwać oczywiście zero kołkowania ba tych tubek zużyłem co najmniej z 10-15-tu za dużo ale jak szaleć to szaleć Również chciałem robić to sam ale po sprawdzeniu pionów moich ścian wybudowanych niestety z ceramiki, stwierdziłem że pianką tego nie dam rady zrobić. A mieszanie samemu kleju i wnoszeniu na rusztowanie byłoby mocną męczące, dlatego musiałem to niestety zlecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 03.10.2016 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 Jaką odkształcalność termiczną posiada grafitowy, a jaki biały styropian ? Może trochę nie w temacie,artykuł z przed 4-lat,ale ciekawy. http://www.tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 03.10.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 No właśnie norma mówi jedno: stabilność wymiarowa w temperaturze 70oC ±2% Produkty wypuszczane na rynek są badane przez itb czy inne lab. Czy w krajach zachodnich normy dla grafitu i białego a inne? Norma mówi że: "styropian EPS to sztywne komórkowe tworzywo sztuczne, wytworzone przez formowanie granulek spienionego polistyrenu lub jednego z jego kopolimerów, o strukturze komórek zamkniętych , wypełnionych powietrzem" Nie ma innej normy niż na EPS - EN 13163. Z tego co słyszałem to np. w Niemczech nie wolno stosować tego styropianu jako zamiennika prawdziwego EPS, tylko poprzez projekt techniczny elewacji, czyli musi być taki zaprojektowany. A u nas? ITB do zeszłego roku nie zauważało problemu (albo go nie chciało zauważyć bo publikacji w internecie na ten temat jest sporo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 03.10.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2016 A możesz podać linki do tych publikacji ?Chodzi konkretnie o przepadki uszkodzenia elewacji przez promieniowanie słonecznie po nałożeniu tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 28.01.2017 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Panowie, doradźcie jaką grubość styropianu grafitowego wybrać na porotherm aby uzyskać dobry współczynnik "U" ścian?. 25dryfix+20cm ? 1. Co polecacie do jego klejenia Piankę czy klej? 2. Macie jakaś sprawdzoną firmę jeżeli chodzi o styropian? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Kaja12M2 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 28.01.2017 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witam, Panowie, doradźcie jaką grubość styropianu grafitowego wybrać na porotherm aby uzyskać dobry współczynnik "U" ścian?. 25dryfix+20cm ? 1. Co polecacie do jego klejenia Piankę czy klej? 2. Macie jakaś sprawdzoną firmę jeżeli chodzi o styropian? Ceramika + 20cm grafit daje U ściany ok 0.14. Nie jest źle. Przy ceramice nie pchalbym się w piankę. Jeżeli chodzi o styro to zdecydowanie Austrotherm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.01.2017 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Witam, Panowie, doradźcie jaką grubość styropianu grafitowego wybrać na porotherm aby uzyskać dobry współczynnik "U" ścian?. 25dryfix+20cm ? 1. Co polecacie do jego klejenia Piankę czy klej? 2. Macie jakaś sprawdzoną firmę jeżeli chodzi o styropian? Prosze powiedziec co Pania przekonalo do Porothermu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 29.01.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Prosze powiedziec co Pania przekonalo do Porothermu? Nie będę się tu rozpisywała nad zaletami i wadami porothermu, bo są i jego zwolennicy jak i przeciwnicy. Brałam również pod uwagę silkę 18cm bo wydawała mi się równie konkurencyjnym materiałem, ale w projekcie mam ściany 25cm z porothermu i jak bym chciała zmniejszać to kierownik budowy powiedział, że wpłynęło by to już znacznie na konstrukcję. Poza tym, znalazłam blisko naszej okolicy skład budowlany który ma bardzo dobry jakościowo pustak ceramiczny i jak się jeszcze potarguje to i cenę zrobią dobrą. Moim zdaniem jest to solidny materiał o dobrych parametrach termoizolacyjnych, no i może pozbędziemy się mostków termicznych w spoinach. Wybrałam dryfixa, ponieważ budowanie jest szybsze, lżejsze i czyste, a co najważniejsze – ekonomiczne dla inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 29.01.2017 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Ceramika + 20cm grafit daje U ściany ok 0.14. Nie jest źle. Przy ceramice nie pchalbym się w piankę. Jeżeli chodzi o styro to zdecydowanie Austrotherm. Dzięki za radę, a jeżeli chodzi o termo-organikę silver lub gold?. Czy trafiające się krzywe płyty powinny odstraszyć od kupna tego materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts