hektor80 01.02.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Robiłeś test szczelności, albo chociaż termowizje? Ps. U mnie też nie wieje z gniazdek. zbieram na Flir One Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 01.02.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 My jednak zostaniemy przy Porothermie, myślałam nad silką ale 24 plus styropian, ale znajomi którzy mieszkają już od kilkunastu lat za granicą przekonują, że Porotherm jest u nich bardzo popularny i uważa się go za trwały materiał, tam metodę dryfix to już się od lat stosuje i nic się z takimi domami nie dzieje. W środku też bardzo przyjemnie się mieszka . Bo przecież od samych pustaków nie zależy współczynnik ciepła w domu. Okna, drzwi, pompa ciepła, wentylacja mechaniczna plus rekuperacja i wiele innych rzeczy można dodać aby sobie zrobić klimat . Będziemy brać Porotherm 30dryfix+20 styropian grafitowy. Współczynnik U powinien utrzymać się na 0,15, uważam, że bardzo przyzwoicie. Namawiają też na ściany jedno warstwowe, ponoć są specjalne tynki do tych 44cm które też dobrze izolują. Dziękuję wam za szczere rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dobrze izolujące tynki - :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 01.02.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Wg mnie ściany jednowarstwowe murowane są beż sensu bo nie zaizolujesz wszystkiego. Lepiej chyba dać sprawdzone 24 i styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 01.02.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Dobrze izolujące tynki - :lol: Chodziło mi o tynk termoizolacyjny W razie konieczności docieplenia muru jednowarstwowego można zastosować „ciepłą” zaprawę tynkarską na bazie styropianu. Tynk taki zapewnia potrzebną poprawę izolacyjności cieplnej muru i jednocześnie zachowuje jego dobrą paroprzepuszczalność, czyli zapewnia możliwość tzw. „oddychania”. Przykładowo, jeśli wzniesiono mur jednowarstwowy o grubości 44 cm i konieczne jest jego docieplenie, można zastosować np. zaprawę tynkarską Polytech Therm izolującą cieplnie o zalecanej grubości od 2 cm -5 cm. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Kaja12M2 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.02.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 O tzw "oddychaniu" to już mi się nawet pisać nie chce a o izolacji 2-5 cm z parametrem dużo gorszym od najgorszego sortu styropianu tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.02.2017 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Chodziło mi o tynk termoizolacyjny W razie konieczności docieplenia muru jednowarstwowego można zastosować „ciepłą” zaprawę tynkarską na bazie styropianu. Tynk taki zapewnia potrzebną poprawę izolacyjności cieplnej muru i jednocześnie zachowuje jego dobrą paroprzepuszczalność, czyli zapewnia możliwość tzw. „oddychania”. Przykładowo, jeśli wzniesiono mur jednowarstwowy o grubości 44 cm i konieczne jest jego docieplenie, można zastosować np. zaprawę tynkarską Polytech Therm izolującą cieplnie o zalecanej grubości od 2 cm -5 cm. Czy ten tynk jest produkowany przez te sama firme co Porotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 01.02.2017 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Czy ten tynk jest produkowany przez te sama firme co Porotherm? Na ścianę jednowarstwową przeznaczony jest tynk termoizolacyjny Porotherm TO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 01.02.2017 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 O tzw "oddychaniu" to już mi się nawet pisać nie chce a o izolacji 2-5 cm z parametrem dużo gorszym od najgorszego sortu styropianu tym bardziej. Mówiąc o oddychaniu ścian większość osób ma na myśli przepuszczanie przez nie pary wodnej. To nie ściany oddychają! To dom oddycha wentylacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.02.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Na ścianę jednowarstwową przeznaczony jest tynk termoizolacyjny Porotherm TO Czyli rozwazacie sciane z 44cm Porothermu, na to dedykowany przez tego samego producenta tynk "termoizolacyjny"? To wszystko po mimo tego, ze wiekszosc na tym forum odradza Porotherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaja12M2 01.02.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Czyli rozwazacie sciane z 44cm Porothermu, na to dedykowany przez tego samego producenta tynk "termoizolacyjny"? To wszystko po mimo tego, ze wiekszosc na tym forum odradza Porotherm? Nie, ja napisałam, że my będziemy brać Porotherm 30dryfix+20 styropian grafitowy. Jeszcze przemyślenia kierujemy w stronę silki 24N. Zrobiłam rekonesans i u nas przeważył Porotherm akurat. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Kaja12M2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Chodziło mi o tynk termoizolacyjny W razie konieczności docieplenia muru jednowarstwowego można zastosować „ciepłą” zaprawę tynkarską na bazie styropianu. Tynk taki zapewnia potrzebną poprawę izolacyjności cieplnej muru i jednocześnie zachowuje jego dobrą paroprzepuszczalność, czyli zapewnia możliwość tzw. „oddychania”. Przykładowo, jeśli wzniesiono mur jednowarstwowy o grubości 44 cm i konieczne jest jego docieplenie, można zastosować np. zaprawę tynkarską Polytech Therm izolującą cieplnie o zalecanej grubości od 2 cm -5 cm. Ha, Ha - jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Tu jest wielu bardzo uczulonych na oddychające ściany i cud-termoizolacyjne tynki i farby. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Czyli rozwazacie sciane z 44cm Porothermu, na to dedykowany przez tego samego producenta tynk "termoizolacyjny"? To wszystko po mimo tego, ze wiekszosc na tym forum odradza Porotherm? Tomasz, nie przesadzaj. Większość na tym forum poleca WM, Silkę, rekuperację, natrysk piany i rolety. Nie mam nic z powyższego i mam piękny i ciepły dom. Nie dajmy się zwariować przez budowlane, okresowe trendy. Chce mieć z Porothermu, niech ma. Ja mam i wielu moich znajomych również. Polecam ceramikę do budowy domu. Swoją drogą Tomasz, spodziewałem się nieco bardziej obiektywnego doradztwa z Twojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.02.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Każdy widzi to co chcę zobaczyć.Ja nikogo nie namawiam do rozwiązań o których raczyłeś wspomnieć. Staram się wskazać inne rozwiązania niż Porotherm, który ma się chyba coraz gorzej, skoro przeczytać możemy o tynkach termoizolacyjnych spod tej samej marki. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Każdy widzi to co chcę zobaczyć. Ja nikogo nie namawiam do rozwiązań o których raczyłeś wspomnieć. Staram się wskazać inne rozwiązania niż Porotherm, który ma się chyba coraz gorzej, skoro przeczytać możemy o tynkach termoizolacyjnych spod tej samej marki. W tynki termo osobiście nie bardzo wierzę, ale to pikuś przy farbach termoizolacyjnych o parametrach najlepszego styro! To dopiero kosmos. Na innym forum budowlanym szeroko się o tym cudzie techniki pisze. Pewnie wiesz, na którym. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Porotherm i inne materiały budowlane firmy na W. to najbardziej kryptopromowane materiały budowlane na tym forum.Kilka profili podszywających się pod zadowolonych użytkowników, którzy ciągle i do znudzenia udzielają się w tych samych wątkach, pisząc o pustakach, płytkach klinkierowych i stropach firmy na W.Żenada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.02.2017 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Dokładnie, nic dodać nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 01.02.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Porotherm i inne materiały budowlane firmy na W. to najbardziej kryptopromowane materiały budowlane na tym forum. Kilka profili podszywających się pod zadowolonych użytkowników, którzy ciągle i do znudzenia udzielają się w tych samych wątkach, pisząc o pustakach, płytkach klinkierowych i stropach firmy na W. Żenada. A co moze chcesz powiedzieć, ze strop typu Teriwa z kruchych jak jajko garów jest w jakiej kolwiek materii lepszy od ceramicznego Porotherm? No nie przeginaj. W teriwie nawet belki są o wiele marniejsze a gar jak spadnie na ziemię w czasie przenoszenia to zostaje kupka czegoś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.02.2017 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 A co mnie obchodzą gęstożebrowe stropy ? Znów nie załapałeś o czym piszę...Mnie tylko razi żenujące kryptopromowanie produktów firmy na W.A szczerze mówiąc - nie bardzo widzę różnicę w użytkowaniu podłogi, która leży na stropie Terivy, czy firmy na W.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts