TomJons 13.02.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Przeczytaleś cały wątek a zadajesz pytania na które było już kilkadziesiąt odpowiedzi nie tylko w tym wątku. Spytaj o coś nowego. To elewacja może zaciągnięta klejem stać 2-5 lat ? Na to nie odpowiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 13.02.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Przeczytalem wszystkie posty w tym wątku. Mam ścianę z bk 24 i zastosuje styropian grafitowy dom mam parterowy wysokość ściany około 3,6 m wiec bez kołków się obejdzie? Chciałbym to sam zrobić za pomocą piany prosiłbym po polecenie dobrej siatki i kleju dodam że elewacja bez tynku może postać 2-5 lat(czy wogole może tak długo czekać?).a styropian brać frezowanie? Jeżeli nie to pianowac wszystkie połączenia? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam Po co ci ten frezowany styro ? pewnie sam będziesz kładł to zrobisz to suuper dobrze , co do pianki polecam insta-stick , ja kleiłem około 30 tubek tytan-eos a następne 30 tubek to była insta-stick i tym drugim zdecydowanie lepiej się robi i wydaje się mocniejszy oraz szybciej stabilizuje się na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Tynk kładłem na elewację po roku. Elewacja dokładnie została jeszcze raz zagruntowana. Nic niepokojącego nie zauważyłem.Jeśli zdecydowałby się na dłuższy okres przestoju to na pewno zmuszony byłbyś dokładnie umyć elewację przed gruntowaniem. Dochodzi kolejny koszt i ewentualna sprawa gwarancji producenta systemu. Chyba, że zdecydujesz się na różnych producentów wykończenia elewacji.Nie spotkałem się z sytuacją by ktoś czekał z tynkowaniem dłużej niż jeden sezon. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Tomaszs131 uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.02.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A ja widzę sporo domów, stojących "w kleju" od kilku lat.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 13.02.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) A ja widzę sporo domów, stojących "w kleju" od kilku lat.... dokładnie tak , a o tej gwarancji jak słyszę to śmiechem walę , kto kiedyś wyegzekwował od producenta gwarancję , bedą ******** jeden na drugiego a ten na wykonawcę a ten na producenta , szkoda zachodu , ale jak ktoś lepiej z tym się czuje to podziwiam za odwagę myślenia Edytowane 13 Lutego 2017 przez Tomaszs131 wulgaryzmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2017 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) Może się zdziwisz ale wyegzekwowałem gwarancję na tynk Cap...a. Sam materiał, który od nich otrzymałem wart był sporo kasy.Przyjechał ich technik, porobił zdjęcia, posprawdzał faktury-siatki, kleju i samego tynku.Widać można:D. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Tomaszs131 Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 13.02.2017 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Może się zdziwisz ale wyegzekwowałem gwarancję na tynk Cap...a. Sam materiał, który od nich otrzymałem wart był sporo kasy. Przyjechał ich technik, porobił zdjęcia, posprawdzał faktury-siatki, kleju i samego tynku. Widać można:D. To super że ci się udało , musiałeś mieć dobre argumenty , wiesz jak to działa przeważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2017 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Coś musiało być z tym tynkiem nie tak bo u forumowiczki był podobny problem. Na szczęście również pozytywnie rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomJons 13.02.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Czy ten styro jest warty uwagi?http://styronet.pl/lambda-white-swisspor-styropian-grafitowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.03.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam, elewację Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM robię w czerwcu/lipcu i obawiam się słońca, ale widzę, że odmiana REFLEX jest w tej samej cenie -jak to rozumieć, że ta sama cena? Dodają pow. odbijającą a co zabierają, bo przecież nie ma nic za darmo chyba Czy ktoś z Was wytłumaczy zwykły Premium różni się od Reflexa w funkcjonowaniu i montażu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.03.2017 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Witam, elewację Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM robię w czerwcu/lipcu i obawiam się słońca, ale widzę, że odmiana REFLEX jest w tej samej cenie -jak to rozumieć, że ta sama cena? Dodają pow. odbijającą a co zabierają, bo przecież nie ma nic za darmo chyba Czy ktoś z Was wytłumaczy zwykły Premium różni się od Reflexa w funkcjonowaniu i montażu? Pozdrawiam zabierają kilka mm styropianu grafitowego i w jego miejsce dają biały... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 03.03.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 zabierają kilka mm styropianu grafitowego i w jego miejsce dają biały... Chyba Austrotherm maluje, a nie łączy 2 typy styropianu. Ten Reflex był droższy, jeśli teraz cena podobna, to może dlatego że trochę gdzieś przeleżał i jest z wcześniejszej produkcji, a ceny ostatnio trochę "podskoczyły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 03.03.2017 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 OK, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2017 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) Witam, elewację Austrotherm EPS FASSADA PREMIUM robię w czerwcu/lipcu i obawiam się słońca, ale widzę, że odmiana REFLEX jest w tej samej cenie -jak to rozumieć, że ta sama cena? Dodają pow. odbijającą a co zabierają, bo przecież nie ma nic za darmo chyba Czy ktoś z Was wytłumaczy zwykły Premium różni się od Reflexa w funkcjonowaniu i montażu? Pozdrawiam reflex to nic innego jak Fasada Premium z powloka bialej farby/gruntu o charakterze mineralnym (zeby zapewnic odpowiednia przyczepnosc dla klejów). Reflex nie jest produkowany we frezie Reflex nie wystepuje we wsyztskich grubosciach Reflex kosztuje +1zl netto do m2 Czyli zalozmy m3 Fasada Premium kosztuje 180zl (zalozmy, bo nie zerknalem, ale cos kolo tego pewnie teraz) i teraz tak: 20cm 1m3 /0,2 = 5m2 czyli 1m2 kosztuje : 180*0,20 = 36 netto wiec reflex +1 = 37 zl netto a zatem m3: 37/0,20= 185netto/m3 15cm 1m3 /0,15 = 6,666m2 czyli 1m2 kosztuje : 180*0,15 = 27 netto wiec reflex +1 = 28 netto a zatem m3: 28/0,15 186,66 netto/m3 itd. itd Przy okazji jeszcze tak skoro juz pisze... nie ma sensu zadawac pytan o nizsze ceny itd itd... nie wiem dlaczego wszytskim wydaje sie ze na styropianie moga wynegocjowac jakies mega rabaty, bo zakup jest na 20tys np... Juz mowie jak to dziala u mnie: cena zakupu + 4zl max 5zl netto do m3 = cena sprzedazy prezentowana na stronie, tak jest zimą, dlatego jezeli wezmiemy cokolwiek z mojej strony dzisiaj, dajmy na to najczestszy przypadek obecnie realizowany czyli 20cm grafit 0,032 na 250m2 i wezmy sobie Knaufa: 250*0,2 = 50m3 tyle potrzebujemy. Na stronie mam go w tej chwili po 157 netto, przy czym dolozone mam do ceny zakupu 4zl. No i policzmy jak to wychodzi: 157*50m3 = 7850 netto / 9655,50brutto klientowi wydaje sie ze moze tu nanegocjowac nie wiadomo ile, bo ma prawie 10k do zaplaty... i pisze maile, dzowni , pyta... po co? od mojej strony wyglada to tak: 50*4=200netto od tego podatek 19% czyli 38zl do US tytulem podatku dochodowego, wiec sprzedajacemu zostaje takiej czystej kasy z takiego deala 162zł. a trzeba to obsluzyc etc etc. Dlatego przy takich cenach pytanie o dodatkowy rabat jest totalnie bez sensu, dzownienie jest bez sensu. I jeszcze jedna rzecz: dostawa jest realizowana wynajetym przez producenta styropianu transportem, kierowca zarowno dla producenta jak i dla mnie jest obcym czlowiekiem, wiec nie moze przyjac kasy za to, bo chlop przepadnie, dlatego 100% przedplaty. I tak ten mechanizm mniej wiecej dziala. A wracajac do pytania o montaz i funkcjonowanie. Biała powloka refleksyjna ma znaczenie na etapie klejenia, kiedyt operuje Slonce na scianie. Chodzi o zmniejszenie temperatury powierzchni styropianu grafitowego, bo: -zbyt wysoka temperatura powoduje "prezenie" i odksztalcanie plyt -zbyt szybkie wiazanie kleju czyli refleks ma znaczenie tylko na etapie montazu, ale mozna to rozwiazac w inny sposob: - stosowac siatki rusztowaniowe - kleic w malo naslonecznione dni - material przechowywac w cieniu lub przykryty np plandeka. Co do klejow bylo przerabiane w innym watku. 1 - dobry producent nie wymaga innego kleju niz klej do styropianu pojawiajace sie wymagania o koniecznosci stosowania kleju do siatki (drozszego) jako kleju do styro grafitowego, lub "dedykowany" klej do grafitu to nic innego jak wybieg producenta lub sprzedawcy podyktowany nastepujacymi czynnikami: 1 - niewiedza inwestora i wcisniecie drozszego materialu 2 - gownianej jakosci zwykly klej do styropianu i wtedy faktycznie nie klei 3 - marketing (sa producenci ktorzy specjalne badania zrobili i pisza takie glupoty na ulotkach) jak "dedykowany klej do styro grafi. Edytowane 3 Marca 2017 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 to o czym piszecie czyli kilka mm doklejonego bialego styropianu z zewnetrznej strony to produkt Swisspor-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 03.03.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 to o czym piszecie czyli kilka mm doklejonego bialego styropianu z zewnetrznej strony to produkt Swisspor-a fakt, to był Swisspor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 03.03.2017 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 (edytowane) - stosowac siatki rusztowaniowe - kleic w malo naslonecznione dni - material przechowywac w cieniu lub przykryty np plandeka. no tak tylko większość ludzi klei małe domki z rusztowań warszawskich a tam nie ma jak siatek wieszać, które zresztą niewiele dają przy mocnym słońcu Trudno też czekać z robotą na pochmurne i niedeszczowe dni mając np urlop albo wynajętą ekipę. Co do klejow bylo przerabiane w innym watku. 1 - dobry producent nie wymaga innego kleju niz klej do styropianu pojawiajace sie wymagania o koniecznosci stosowania kleju do siatki (drozszego) jako kleju do styro grafitowego, lub "dedykowany" klej do grafitu to nic innego jak wybieg producenta lub sprzedawcy podyktowany nastepujacymi czynnikami: Czyli nie warto dopłacać do kleju do siatki? Nic to nie wzmocni wiązania? W sumie ja nie zamierzam kołkować dlatego zależy mi na dobrym kleju. Jaki polecasz? Edytowane 3 Marca 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.03.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2017 Caparol 190S (czerwony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Julius 04.03.2017 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2017 Czyli nie warto dopłacać do kleju do siatki? Nic to nie wzmocni wiązania? W sumie ja nie zamierzam kołkować dlatego zależy mi na dobrym kleju. Jaki polecasz? Jak chcesz bez kołków toja polecam system pianowo-klejowy. Kleisz jednocześnie klejem poliuretanowym i klejem mineralnym. Wg mnie najlepsze rozwiązanie na grafitowy styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 30.03.2017 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2017 (edytowane) Panowie kilka pytań odnośnie klejenia grafitu...tak sobie oglądam jak ocieplają budynek sąsiada, nawet poszedłem pogadać z wykonawcami.OD strony poludniowej osłonili rusztowanie siatką zaciemniającą - jak dla mnie chyba za słabą bo i tak słonce nagrzewa ten styropian strasznie. Styropian nakleili i pod koniec dnia siatkę już zdjęli. Wydaje mi się to nieprawidłowe bo przecież rano znów bedzie słońce i styropian zacznie pracować na nie do konca jeszcze suchym kleju... Mam rację? Jedni piszą że siatka powinna zasłaniać styro przez min 3 dni, inni piszą nawet o tym że od południa i zachodu szary styropian musi być osłonięty aż do zaciągnięcia klejem.. kto ma rację? Robotnicy u sąsiada mają to gdzieś i po kilku godzinach siatka znika.Drugie pytanie o narożniki, dają tam oczywiście kątowniki z siatką, ale jak widzę kolejny pasek siatki nachodzi na tą siatkę kątownika max 2cm. Czy to poprawne? Czy też powinno się robić o wiele większą zakładkę? Jak duzą? Ostatnie pytanie, nie związane już z grafitowym styro i sąsiadem Czym - jaką pacą zatrzeć drugą warstwę kleju na siatce żeby klej był w miarę równy? Chcę oszczędzić tynkarzom materiału i czasu i przygotować im jak najrówniejszą powierzchnię. JAkieś filcowe pace, gąbki, styropianowe ? Jak szybko po nałożeniu warstwy kleju można zacierać na gładko? Jak już przyschnie i będzie twardy, czy jak jeszcze jest mocno wilgotny? Godzinę, dwie po nałożeniu ? Edytowane 30 Marca 2017 przez cactus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts