Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK KLIEĆ styropian GRAFITOWY?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

Drugie pytanie o narożniki, dają tam oczywiście kątowniki z siatką, ale jak widzę kolejny pasek siatki nachodzi na tą siatkę kątownika max 2cm. Czy to poprawne? Czy też powinno się robić o wiele większą zakładkę? Jak duzą?

Niepoprawnie. Minimum 10cm jak prawi producent prawie każdego systemu.

Ostatnie pytanie, nie związane już z grafitowym styro i sąsiadem Czym - jaką pacą zatrzeć drugą warstwę kleju na siatce żeby klej był w miarę równy? Chcę oszczędzić tynkarzom materiału i czasu i przygotować im jak najrówniejszą powierzchnię. JAkieś filcowe pace, gąbki, styropianowe ? Jak szybko po nałożeniu warstwy kleju można zacierać na gładko? Jak już przyschnie i będzie twardy, czy jak jeszcze jest mocno wilgotny? Godzinę, dwie po nałożeniu ?

Drugą warstwę kleju na siatce...??!! Siatkę zatapia się w jednym cyklu. Nakładanie drugiej warstwy kleju tzw. "szlichty" to błąd, który może Ciebie kosztować w przyszłości odspojeniem układu w warstwie zbrojonej i nie będzie to wina producenta systemu dociepleniowego. Chyba, że mówisz o nałożeniu drugiej warstwy kleju na jeszcze niewyschniętą, "mokrą", pierwszą warstwę. To jeszcze jestem w stanie z trudem zrozumieć.

• Odpowiedzi 382
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no tak tylko większość ludzi klei małe domki z rusztowań warszawskich a tam nie ma jak siatek wieszać, które zresztą niewiele dają przy mocnym słońcu

Trudno też czekać z robotą na pochmurne i niedeszczowe dni mając np urlop albo wynajętą ekipę.

Czyli nie warto dopłacać do kleju do siatki? Nic to nie wzmocni wiązania? W sumie ja nie zamierzam kołkować dlatego zależy mi na dobrym kleju. Jaki polecasz?

Ja robiłe mna warszawskim,

Rozłożyłem sobie prace w czasie, w ten sposób, że w okresie wiosny, gdzie jest zdecydowanie chłodniej robiłem południową stronę, później już z plandeką robłem południow-zachodnią, wschodnią i na koniec latem północną, gdzie ciągle był cień. Styro austrotherm 0,031. Elewacja na systemie caparola, z kołkami i klejeniem na grzebień i waleniem pianki w każą możliwą szczelinę. Minęło dopiero rok od czasu zabawy z elewacją zagruntowaną. Ale po zimie nie widać żadnych problemów z klejem, styropianem itp. Jak finanse pozwolą w tym roku jesienią będzie struktura położona.

A tak wyglądało moje rusztowanie.

_TBKra92niKKzxZs9kfaUqJwMcEkswSv5sFrF5kNULAaBty8vDaf78zrw8-YavSjhj-yO02bbjK-Fyh_p4fkvMNFxlNXpALqwWh7wbo44Y_NT1p8NDDIoWh9Iv9psJo5m1lKbK6DAZlcElQl5EQaEQQ6IyrGrPqUmRuApLREg-_KykOTsxSNB8ciS82S7N6KU7TmGwuGYn4Du4dWJV5QXapZZe_si3M-u4KA1ggW86qqC5pn_Pd4hjGNBjlGcaRpNrgDSYP0hIojje8uLTJyTCQ2RTPb_hKtOeBrTaA9RaFTo2bD3Nr9bF1p-tUxjZHt_1MrF8sl8BaQToTn4HFPGq1OTdpUxWwI6iPBaSa0ykAkf_0nVuYNim_Fda5bKH2M6H74MWQ6YjRzeeyAiGGDqFAngReVmaei4Nor-YsX1iBdlRgUulouK3ZG0YOmO33K0TrbSPLpwTv9GjAEiXISL0hp_lybRVLhNvnHTc4MVoZVZQJvMowKTjrJO-YZ40cfot-xdGxQGlHkaXJfnqxHp65160ZgLESXoCyzuoEFjh5uvJGT3B0IM5EWgx0JFO4_ugUVPVnJc-_OIxcdjqu8_GkZgNC1LjK74lBt34w4YbZUXGxtaFYI=w1177-h662-no

cob_ra -takie zabezpieczenie to na dzień bezwietrzny chyba :) a ja buduję w rejonie gdzie wieje prawie ciągle -co robić?

Będę robił w systemie Caparol i mam wielkie obawy -kupiłem Austrotherm fasada premium 031, bez warstwy refleksyjnej :(

Majster powiedział mi, że bez Reflexu nie da rady dobrze położyć, słońce go pali nawet przy temperaturze 5 stopni. Czy to prawda?

Jaki klej zastosować? Konieczne kołkowanie? Ponoć wystarczy przyświecić halogenem i grafit się kurczy...

Temat ma 16 stron i wydawałoby się, ze sporo już na nich powiedziano.

Praktyka pokazuje, że nie wszyscy drążą temat od początku!

PRZYPOMINAM wiec materiał, który sporo wyjaśnia.

http://tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/

http://tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-czesc-2-/

Adam M.

cob_ra -takie zabezpieczenie to na dzień bezwietrzny chyba :) a ja buduję w rejonie gdzie wieje prawie ciągle -co robić?

Będę robił w systemie Caparol i mam wielkie obawy -kupiłem Austrotherm fasada premium 031, bez warstwy refleksyjnej :(

Majster powiedział mi, że bez Reflexu nie da rady dobrze położyć, słońce go pali nawet przy temperaturze 5 stopni. Czy to prawda?

Jaki klej zastosować? Konieczne kołkowanie? Ponoć wystarczy przyświecić halogenem i grafit się kurczy...

Niezłe herezje.

"Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy... "

Problemy to są raczej z tymi, co go użyć nie umieją.

Wiesz jak bardzo boli palec trafiony młotkiem?

Statystyka podaje, ze młotki firmy X są najgroźniejsze. (Chińska, jest ich najwięcej, bo nikomu innemu się produkcja nie opłaca).

Szukajmy młotków innej firmy!

O to chodzi?

Adam M.

Problemy to są raczej z tymi, co go użyć nie umieją.

.... Adam M.

Dzięki Kolego/Panowie! Dokładnie to samo pomyślałem. Jesienią fachman mówił mi, że grafitu nie da się układać w lecie, ale w czerwcu da radę. A jak już kupiłem i przyszły ostateczne uzgodnienia to tak jakby fachman asekurował się i boi się dać gwarancji. Dlatego pomimo przewertowania wielu stron, pytam jeszcze tutaj, bo muszę z nim poważnie porozmawiać. Nawet miałem dzwonić do Austrotermu, bo nie zamierzam odpuścić gwarancji...

Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy...

Kładłem go osobiście i nic złego się nie działo. Schodziło mi się nawet tydzień a i więcej było czasami, bo pogoda lub praca nie pozwalała. Zostawiałem go po klejeniu grzebieniem 2-3 dni zanim zaciągnąłem siatkę, piankowałem i kołkowałem. Zero problemów.