Julius 23.04.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Drugie pytanie o narożniki, dają tam oczywiście kątowniki z siatką, ale jak widzę kolejny pasek siatki nachodzi na tą siatkę kątownika max 2cm. Czy to poprawne? Czy też powinno się robić o wiele większą zakładkę? Jak duzą? Niepoprawnie. Minimum 10cm jak prawi producent prawie każdego systemu. Ostatnie pytanie, nie związane już z grafitowym styro i sąsiadem Czym - jaką pacą zatrzeć drugą warstwę kleju na siatce żeby klej był w miarę równy? Chcę oszczędzić tynkarzom materiału i czasu i przygotować im jak najrówniejszą powierzchnię. JAkieś filcowe pace, gąbki, styropianowe ? Jak szybko po nałożeniu warstwy kleju można zacierać na gładko? Jak już przyschnie i będzie twardy, czy jak jeszcze jest mocno wilgotny? Godzinę, dwie po nałożeniu ? Drugą warstwę kleju na siatce...??!! Siatkę zatapia się w jednym cyklu. Nakładanie drugiej warstwy kleju tzw. "szlichty" to błąd, który może Ciebie kosztować w przyszłości odspojeniem układu w warstwie zbrojonej i nie będzie to wina producenta systemu dociepleniowego. Chyba, że mówisz o nałożeniu drugiej warstwy kleju na jeszcze niewyschniętą, "mokrą", pierwszą warstwę. To jeszcze jestem w stanie z trudem zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiralbar 23.04.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Druga warstwe kleju chyba naklada sie pod ostateczny tynk zeby nalozyc mokre na mokre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 23.04.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 no tak tylko większość ludzi klei małe domki z rusztowań warszawskich a tam nie ma jak siatek wieszać, które zresztą niewiele dają przy mocnym słońcu Trudno też czekać z robotą na pochmurne i niedeszczowe dni mając np urlop albo wynajętą ekipę. Czyli nie warto dopłacać do kleju do siatki? Nic to nie wzmocni wiązania? W sumie ja nie zamierzam kołkować dlatego zależy mi na dobrym kleju. Jaki polecasz? Ja robiłe mna warszawskim, Rozłożyłem sobie prace w czasie, w ten sposób, że w okresie wiosny, gdzie jest zdecydowanie chłodniej robiłem południową stronę, później już z plandeką robłem południow-zachodnią, wschodnią i na koniec latem północną, gdzie ciągle był cień. Styro austrotherm 0,031. Elewacja na systemie caparola, z kołkami i klejeniem na grzebień i waleniem pianki w każą możliwą szczelinę. Minęło dopiero rok od czasu zabawy z elewacją zagruntowaną. Ale po zimie nie widać żadnych problemów z klejem, styropianem itp. Jak finanse pozwolą w tym roku jesienią będzie struktura położona. A tak wyglądało moje rusztowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 29.04.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 cob_ra -takie zabezpieczenie to na dzień bezwietrzny chyba a ja buduję w rejonie gdzie wieje prawie ciągle -co robić? Będę robił w systemie Caparol i mam wielkie obawy -kupiłem Austrotherm fasada premium 031, bez warstwy refleksyjnej Majster powiedział mi, że bez Reflexu nie da rady dobrze położyć, słońce go pali nawet przy temperaturze 5 stopni. Czy to prawda? Jaki klej zastosować? Konieczne kołkowanie? Ponoć wystarczy przyświecić halogenem i grafit się kurczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.04.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Temat ma 16 stron i wydawałoby się, ze sporo już na nich powiedziano.Praktyka pokazuje, że nie wszyscy drążą temat od początku!PRZYPOMINAM wiec materiał, który sporo wyjaśnia. http://tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-/http://tynki.info.pl/krok-po-kroku/uwaga-czarny-styropian-czesc-2-/ Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 29.04.2017 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 cob_ra -takie zabezpieczenie to na dzień bezwietrzny chyba a ja buduję w rejonie gdzie wieje prawie ciągle -co robić? Będę robił w systemie Caparol i mam wielkie obawy -kupiłem Austrotherm fasada premium 031, bez warstwy refleksyjnej Majster powiedział mi, że bez Reflexu nie da rady dobrze położyć, słońce go pali nawet przy temperaturze 5 stopni. Czy to prawda? Jaki klej zastosować? Konieczne kołkowanie? Ponoć wystarczy przyświecić halogenem i grafit się kurczy... Niezłe herezje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 29.04.2017 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Niezłe herezje. Oj to nie są herezje, jest pełno o tym w necie. poczytaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 29.04.2017 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 Po co o tym czytać? Może wystarczy wsiąść do ręki ten grafit i samemu sprawdzić? Na początek powalcz zwykłym białym styropianem z halogenem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.04.2017 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2017 "jest pełno o tym w necie. poczytaj.... " A ja widziałem WAMPIRA przy pracy!Pełno tego w necie, to Wy pewnie też widzieliście wampira... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 30.04.2017 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 No dobra, a tak na poważnie? Jak to robić, tylko pochmurne dni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.04.2017 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 No dobra, a tak na poważnie? Jak to robić, tylko pochmurne dni? Nie wiem w czym masz problem. Mój grafitowy kładziony był na przełomie maja i czerwca, czasem pochmurno a czasem gorąco i nic mu się złego nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 30.04.2017 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Brzmi to już lepiej ale rozumiem, że Twój grafit również był bez Reflexu. Planuję prace w połowie czerwca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 30.04.2017 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Brzmi to już lepiej ale rozumiem, że Twój grafit również był bez Reflexu. Planuję prace w połowie czerwca... Bez żadnego refleksu. Styropian Termo Organika Galaxy 0,033. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 30.04.2017 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 30.04.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy... Zadnych problemow z nim nie ma. Kleilem we wrześniu, słońce prazylo i nic złego się stało . Super styropian, najlepszy jaki miałem.. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.04.2017 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy... Może już nie rozpowszechniaj mitów, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.04.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 "Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy... " Problemy to są raczej z tymi, co go użyć nie umieją.Wiesz jak bardzo boli palec trafiony młotkiem?Statystyka podaje, ze młotki firmy X są najgroźniejsze. (Chińska, jest ich najwięcej, bo nikomu innemu się produkcja nie opłaca).Szukajmy młotków innej firmy!O to chodzi? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 30.04.2017 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Problemy to są raczej z tymi, co go użyć nie umieją. .... Adam M. Dzięki Kolego/Panowie! Dokładnie to samo pomyślałem. Jesienią fachman mówił mi, że grafitu nie da się układać w lecie, ale w czerwcu da radę. A jak już kupiłem i przyszły ostateczne uzgodnienia to tak jakby fachman asekurował się i boi się dać gwarancji. Dlatego pomimo przewertowania wielu stron, pytam jeszcze tutaj, bo muszę z nim poważnie porozmawiać. Nawet miałem dzwonić do Austrotermu, bo nie zamierzam odpuścić gwarancji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 30.04.2017 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Rozumiem, ja kładę Austrotherm Fassada Premium 031 i ponoć z nim są problemy... Kładłem go osobiście i nic złego się nie działo. Schodziło mi się nawet tydzień a i więcej było czasami, bo pogoda lub praca nie pozwalała. Zostawiałem go po klejeniu grzebieniem 2-3 dni zanim zaciągnąłem siatkę, piankowałem i kołkowałem. Zero problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 02.05.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2017 reflex to nic innego jak Fasada Premium z powloka bialej farby/gruntu o charakterze mineralnym... W takim razie czy jest już jakiś awaryjny szybki sposób na pomalowanie "czymś" położonego grafitu, gdyby niespodziewanie słońce jarało...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts