Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK KLIEĆ styropian GRAFITOWY?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 382
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ?

Ja kupiłem w hurtowni klej Kleib C2 , ktory ma atest do kleju grafitowego ...

Z tego co wyczytałem to klej elastyczny i taki powinien być dla kleju grafitowego.

W hurtowni powiedziano mi że powinen być C2 (czyli taki jak do siatki) , bo one sa dużo mocniejsze niż typu C1.

Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ?

zaczynam odbnosic wrazenie, ze Cie przesladuje.

Dlaczego Ty zadajesz takie pytania?

Sadzac po tym, ze wybrales jakis styropoz za przeproszeniem z krzakow, gdzie ludzie mowia Ci, ze Austrotherm, Basf, Swisspor, Knauf, Termoorganika np to sa dobre produkty.

Teraz o klej pytasz...

Kleib... no i tak samo...

DRYVIT po 50zl za worek, STO po 30zl za worek, Caparol po 20ZL za worek a nie cos po 14..12...10...

Na sile chceszs uslyszec ze jak kupisz najtansze co tylko znajdziesz w okolicy to bedzie zajebiste? nie bedzie...

za chwile bedziesz pytac czy siatka chinska za 1,50/m2 jest tak samo dobra jak taka po 2,60? czy po 2,80?

dojedziesz do tynku... powiedza Ci ze silikonowy ... jest taka firma na A... swoj pseudo silikon laduje w 15kg wiaderka... zeby cena wiaderka byla odpowiednia (niska)...

BOZE !

Poza tym powaznie... poczytaj forum, nie jestes pierwszym tutaj ktory ma do przyklejenia styropian grafitowy... i elewacje do zrobienia

a jak nie chce Ci sie czytac i szukac - posluchaj tych, ktorzy juz odpowiadali na takie pytania i po raz kolejny po prostu juz robi sie to lekko nudnawe?

Gość Konto usunięte_1*
A ja mam pytanie jakim klejem zatopić siatkę na XPS , zatopiłem kawałek siatki na xps-sie tym czerwonym klejem atlas i widać że po roku odchodzi siatka ,

A ja mam pytanie jakim klejem zatopić siatkę na XPS , zatopiłem kawałek siatki na xps-sie tym czerwonym klejem atlas i widać że po roku odchodzi siatka ,

klejem ktory nie podciaga kapilarnie.

Carbonit np :)

http://astrobud.pl/caparol-caparol-klej-carbonit-25kg,c4,p84,pl.html

zaczynam odbnosic wrazenie, ze Cie przesladuje.

Dlaczego Ty zadajesz takie pytania?

Sadzac po tym, ze wybrales jakis styropoz za przeproszeniem z krzakow, gdzie ludzie mowia Ci, ze Austrotherm, Basf, Swisspor, Knauf, Termoorganika np to sa dobre produkty.

Teraz o klej pytasz...

Kleib... no i tak samo...

DRYVIT po 50zl za worek, STO po 30zl za worek, Caparol po 20ZL za worek a nie cos po 14..12...10...

Na sile chceszs uslyszec ze jak kupisz najtansze co tylko znajdziesz w okolicy to bedzie zajebiste? nie bedzie...

za chwile bedziesz pytac czy siatka chinska za 1,50/m2 jest tak samo dobra jak taka po 2,60? czy po 2,80?

dojedziesz do tynku... powiedza Ci ze silikonowy ... jest taka firma na A... swoj pseudo silikon laduje w 15kg wiaderka... zeby cena wiaderka byla odpowiednia (niska)...

BOZE !

Poza tym powaznie... poczytaj forum, nie jestes pierwszym tutaj ktory ma do przyklejenia styropian grafitowy... i elewacje do zrobienia

a jak nie chce Ci sie czytac i szukac - posluchaj tych, ktorzy juz odpowiadali na takie pytania i po raz kolejny po prostu juz robi sie to lekko nudnawe?

Gdzie ja zapytalem o najtanszy klej ?

Zapytalem na jaki SPRAWDZONY kleic grafitowy styropian, więc jesli taki znasz to to możesz napisać ich nazwy, chetnie sie z tym zapoznam. Również chętnie dowiem się o dobrym kleju do zatapiania siatki na takim styropianie.

Gdzie ja zapytalem o najtanszy klej ?

Zapytalem na jaki SPRAWDZONY kleic grafitowy styropian, więc jesli taki znasz to to możesz napisać ich nazwy, chetnie sie z tym zapoznam. Również chętnie dowiem się o dobrym kleju do zatapiania siatki na takim styropianie.

Caparol 190S

Caparol 190 z siatka pomaranczowa Caparol 162g/m2

i jak wyzej - w strefach narazonych na podciaganie kapilarne - zeby nie odlazil klej od xps i pozniej nie odpadala okladzina: Caparol Carbonit

Dziękuję bardzo :). O to chodzilo, a z tego co widzę cena jest bardzo przystępna.

jest normalna :) tyle ile powinien kosztowac wlasnie rozsadnej jakosci klej do styro/siatki.

Carbonit moglby byc ciut tanszy... ale z 2 strony ile tego idzie... 3-4 opakowania na cokol zazwyczaj

Ha, ha, reasumując - zdaniem tej ekipy nie da się przykleić grafitowego styropianu ?

Generalnie nie powinien istniec klej dedykowany do styro grafitowego. Nie powinien ale... istnieje (imho w glownie wyobrazni marketingowcow)

dlaczego istnieje, wg mnie sa 3 przyczyny:

1 - zwykly klej do styro danego producenta jest na tyle gowniany ze faktycznie nie radzi sobie z troche trudniejszym styro grafitowym

2 - pieknie brzmi reklamowo "mamy aprobate na grafitowy styropian a inni nie" to nic ze na badanie wydalismy w ITB kilkadziesiat k pln ... tyle ze to sie zwroci, bo klej po prostu jest ten sam, tyle ze w innym worku

3 - po co sprzedawac klej do eps za 16zl jak mozna sprzedawac klej drozszy za 20zl.... przyjdzie glupi co kupi

No... i miedzy innymi wlasnie dlatego Caparol > reszta.... 190S w zupelnosci klei eps-y grafitowe, biale, pomaranczowe czy inne. eps to eps.. i nie musi robic dodatkowych aprobat na grafity... bo i po co...

jest normalna :) tyle ile powinien kosztowac wlasnie rozsadnej jakosci klej do styro/siatki.

Carbonit moglby byc ciut tanszy... ale z 2 strony ile tego idzie... 3-4 opakowania na cokol zazwyczaj

Czy ten Carbonit mogę użyć na drugą warstwę ? Jako pierwszą użylem kleju do siatki Atlas. Nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje.

Czy ten Carbonit mogę użyć na drugą warstwę ? Jako pierwszą użylem kleju do siatki Atlas. Nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje.

nie bardzo niestety.

Caly koncept polega na tym, aby nie dopuscic do kapilarnego podciagania w kleju cementowym w warswie zbrojacej, w zwiazku z powyzszym zamienia sie klej cementowy na wlasnie typu carbonit, gdyby mozna bylo nanosic powierzchniowo - rownie dobrze mozna byloby to robic szlamem cementowym typu Mapei Mapelastric lub Schomburg Aquafin 2k/m

Caparol 190S

Caparol 190 z siatka pomaranczowa Caparol 162g/m2

i jak wyzej - w strefach narazonych na podciaganie kapilarne - zeby nie odlazil klej od xps i pozniej nie odpadala okladzina: Caparol Carbonit

Widzę, że Kolega siedzi w temacie również wykończenia cokołu na XPSie. B. proszę o opinię (szkic). Otórz projektant się nie spisał a ja spitoliłem sprawę. Poszło wg projektu 10cm XPS na lany fundament a na elewację styro 20cm i mam przejście z 10 na 20 -brakuje 5cm, bo kolejne 5cm to będzie płytka i kapinos ok. 2-3cm. Teraz brak styro na wysokości 1 pustaka, bo tyle podeszła posadzka do góry. Pytanie: czy dać tam EPS H=25cm i S=10cm (nr 2) i na niego płytkę s=5cm XPS (nr 3)? Czy może te H=25cm dać EPS S=15cm i dołożyć 5cm XPSa na istniejący już XPS? Z jednej strony mam obniżenie terenu, więc płytki klinkierowe byłyby również niżej, czyli na XPSie też. Oczywiście dzięki za podpowiedź o Carbonit -dobrze rozumiem, że cokolik cały pod klinkierem powinien być na siatce i Carbonicie a potem płytki klinkieru?

Fundament_Elewacja1.jpg

Edytowane przez daniel.w

strasznie zawile to napisales ale z tego co zrozumialem - trzeba by cos dolozyc zeby mialo rece i nogi :)

do xps 10cm na piance do klejenia xps doklejasz jeszcze 5cm xps i juz

co do plytki na carbonicie dokladnie jak piszesz, tylko czy to zwykly klej cementowy czy carbonit - klej do plytki musi byc konkret.

ja uzywam Kerakoll H40 no limit, ciezko w tych pieniadzach kupic rownie dobry klej