maciejtoya 09.05.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.05.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Gdy swego czasu sam kupowałem klej do szarego styro to ekipa takich kitów mi nie wciskała.Może dlatego, że sam uparłem się na taki a nie inny system. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 09.05.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ? Ja kupiłem w hurtowni klej Kleib C2 , ktory ma atest do kleju grafitowego ... Z tego co wyczytałem to klej elastyczny i taki powinien być dla kleju grafitowego. W hurtowni powiedziano mi że powinen być C2 (czyli taki jak do siatki) , bo one sa dużo mocniejsze niż typu C1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.05.2017 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2017 Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ? zaczynam odbnosic wrazenie, ze Cie przesladuje. Dlaczego Ty zadajesz takie pytania? Sadzac po tym, ze wybrales jakis styropoz za przeproszeniem z krzakow, gdzie ludzie mowia Ci, ze Austrotherm, Basf, Swisspor, Knauf, Termoorganika np to sa dobre produkty. Teraz o klej pytasz... Kleib... no i tak samo... DRYVIT po 50zl za worek, STO po 30zl za worek, Caparol po 20ZL za worek a nie cos po 14..12...10... Na sile chceszs uslyszec ze jak kupisz najtansze co tylko znajdziesz w okolicy to bedzie zajebiste? nie bedzie... za chwile bedziesz pytac czy siatka chinska za 1,50/m2 jest tak samo dobra jak taka po 2,60? czy po 2,80? dojedziesz do tynku... powiedza Ci ze silikonowy ... jest taka firma na A... swoj pseudo silikon laduje w 15kg wiaderka... zeby cena wiaderka byla odpowiednia (niska)... BOZE ! Poza tym powaznie... poczytaj forum, nie jestes pierwszym tutaj ktory ma do przyklejenia styropian grafitowy... i elewacje do zrobienia a jak nie chce Ci sie czytac i szukac - posluchaj tych, ktorzy juz odpowiadali na takie pytania i po raz kolejny po prostu juz robi sie to lekko nudnawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 10.05.2017 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A ja mam pytanie jakim klejem zatopić siatkę na XPS , zatopiłem kawałek siatki na xps-sie tym czerwonym klejem atlas i widać że po roku odchodzi siatka , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.05.2017 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Gruntowałeś może powierzchnię xps-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.05.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 A ja mam pytanie jakim klejem zatopić siatkę na XPS , zatopiłem kawałek siatki na xps-sie tym czerwonym klejem atlas i widać że po roku odchodzi siatka , klejem ktory nie podciaga kapilarnie. Carbonit np http://astrobud.pl/caparol-caparol-klej-carbonit-25kg,c4,p84,pl.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 10.05.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 zaczynam odbnosic wrazenie, ze Cie przesladuje. Dlaczego Ty zadajesz takie pytania? Sadzac po tym, ze wybrales jakis styropoz za przeproszeniem z krzakow, gdzie ludzie mowia Ci, ze Austrotherm, Basf, Swisspor, Knauf, Termoorganika np to sa dobre produkty. Teraz o klej pytasz... Kleib... no i tak samo... DRYVIT po 50zl za worek, STO po 30zl za worek, Caparol po 20ZL za worek a nie cos po 14..12...10... Na sile chceszs uslyszec ze jak kupisz najtansze co tylko znajdziesz w okolicy to bedzie zajebiste? nie bedzie... za chwile bedziesz pytac czy siatka chinska za 1,50/m2 jest tak samo dobra jak taka po 2,60? czy po 2,80? dojedziesz do tynku... powiedza Ci ze silikonowy ... jest taka firma na A... swoj pseudo silikon laduje w 15kg wiaderka... zeby cena wiaderka byla odpowiednia (niska)... BOZE ! Poza tym powaznie... poczytaj forum, nie jestes pierwszym tutaj ktory ma do przyklejenia styropian grafitowy... i elewacje do zrobienia a jak nie chce Ci sie czytac i szukac - posluchaj tych, ktorzy juz odpowiadali na takie pytania i po raz kolejny po prostu juz robi sie to lekko nudnawe? Gdzie ja zapytalem o najtanszy klej ? Zapytalem na jaki SPRAWDZONY kleic grafitowy styropian, więc jesli taki znasz to to możesz napisać ich nazwy, chetnie sie z tym zapoznam. Również chętnie dowiem się o dobrym kleju do zatapiania siatki na takim styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.05.2017 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Gdzie ja zapytalem o najtanszy klej ? Zapytalem na jaki SPRAWDZONY kleic grafitowy styropian, więc jesli taki znasz to to możesz napisać ich nazwy, chetnie sie z tym zapoznam. Również chętnie dowiem się o dobrym kleju do zatapiania siatki na takim styropianie. Caparol 190S Caparol 190 z siatka pomaranczowa Caparol 162g/m2 i jak wyzej - w strefach narazonych na podciaganie kapilarne - zeby nie odlazil klej od xps i pozniej nie odpadala okladzina: Caparol Carbonit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 10.05.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Dziękuję bardzo . O to chodzilo, a z tego co widzę cena jest bardzo przystępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.05.2017 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Dziękuję bardzo . O to chodzilo, a z tego co widzę cena jest bardzo przystępna. jest normalna tyle ile powinien kosztowac wlasnie rozsadnej jakosci klej do styro/siatki. Carbonit moglby byc ciut tanszy... ale z 2 strony ile tego idzie... 3-4 opakowania na cokol zazwyczaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Mam na elewacji styro grafitowy od TO i klej również od nich. Wszystko w porządku z ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.05.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ? Zmień ekipę i to szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.05.2017 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Czy jest jakiś sprawdzony klej do styropianu grafitowego ? Dzisiaj dostałem informacje od mojej ekipy, że nie ma kleju dedykowanego do grafitowego styropianu i ze przy klejeniu na kazdy inny klej nie trzyma sie sciany i odpada. To prawda ? Ha, ha, reasumując - zdaniem tej ekipy nie da się przykleić grafitowego styropianu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.05.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 Generalnie nie powinien istniec klej dedykowany do styro grafitowego. Nie powinien ale... istnieje (imho w glownie wyobrazni marketingowcow)dlaczego istnieje, wg mnie sa 3 przyczyny:1 - zwykly klej do styro danego producenta jest na tyle gowniany ze faktycznie nie radzi sobie z troche trudniejszym styro grafitowym2 - pieknie brzmi reklamowo "mamy aprobate na grafitowy styropian a inni nie" to nic ze na badanie wydalismy w ITB kilkadziesiat k pln ... tyle ze to sie zwroci, bo klej po prostu jest ten sam, tyle ze w innym worku3 - po co sprzedawac klej do eps za 16zl jak mozna sprzedawac klej drozszy za 20zl.... przyjdzie glupi co kupi No... i miedzy innymi wlasnie dlatego Caparol > reszta.... 190S w zupelnosci klei eps-y grafitowe, biale, pomaranczowe czy inne. eps to eps.. i nie musi robic dodatkowych aprobat na grafity... bo i po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.05.2017 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 U mnie wszystko na "piankowym" i nic nie odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejtoya 10.05.2017 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2017 jest normalna tyle ile powinien kosztowac wlasnie rozsadnej jakosci klej do styro/siatki. Carbonit moglby byc ciut tanszy... ale z 2 strony ile tego idzie... 3-4 opakowania na cokol zazwyczaj Czy ten Carbonit mogę użyć na drugą warstwę ? Jako pierwszą użylem kleju do siatki Atlas. Nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 11.05.2017 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2017 Czy ten Carbonit mogę użyć na drugą warstwę ? Jako pierwszą użylem kleju do siatki Atlas. Nawet nie wiedziałem, że takie coś istnieje. nie bardzo niestety. Caly koncept polega na tym, aby nie dopuscic do kapilarnego podciagania w kleju cementowym w warswie zbrojacej, w zwiazku z powyzszym zamienia sie klej cementowy na wlasnie typu carbonit, gdyby mozna bylo nanosic powierzchniowo - rownie dobrze mozna byloby to robic szlamem cementowym typu Mapei Mapelastric lub Schomburg Aquafin 2k/m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel.w 12.05.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 (edytowane) Caparol 190S Caparol 190 z siatka pomaranczowa Caparol 162g/m2 i jak wyzej - w strefach narazonych na podciaganie kapilarne - zeby nie odlazil klej od xps i pozniej nie odpadala okladzina: Caparol Carbonit Widzę, że Kolega siedzi w temacie również wykończenia cokołu na XPSie. B. proszę o opinię (szkic). Otórz projektant się nie spisał a ja spitoliłem sprawę. Poszło wg projektu 10cm XPS na lany fundament a na elewację styro 20cm i mam przejście z 10 na 20 -brakuje 5cm, bo kolejne 5cm to będzie płytka i kapinos ok. 2-3cm. Teraz brak styro na wysokości 1 pustaka, bo tyle podeszła posadzka do góry. Pytanie: czy dać tam EPS H=25cm i S=10cm (nr 2) i na niego płytkę s=5cm XPS (nr 3)? Czy może te H=25cm dać EPS S=15cm i dołożyć 5cm XPSa na istniejący już XPS? Z jednej strony mam obniżenie terenu, więc płytki klinkierowe byłyby również niżej, czyli na XPSie też. Oczywiście dzięki za podpowiedź o Carbonit -dobrze rozumiem, że cokolik cały pod klinkierem powinien być na siatce i Carbonicie a potem płytki klinkieru? Edytowane 12 Maja 2017 przez daniel.w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2017 strasznie zawile to napisales ale z tego co zrozumialem - trzeba by cos dolozyc zeby mialo rece i nogi do xps 10cm na piance do klejenia xps doklejasz jeszcze 5cm xps i juz co do plytki na carbonicie dokladnie jak piszesz, tylko czy to zwykly klej cementowy czy carbonit - klej do plytki musi byc konkret. ja uzywam Kerakoll H40 no limit, ciezko w tych pieniadzach kupic rownie dobry klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts