skrabi 28.08.2013 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Decyzja taka aby dom ocieplić styropianem białym. Przy takich grubościach ocieplenia(u mnie 18 cm) U styropianu nie wiele zmienia, przy białym będzie też ciepło. Grafitowy styropian to modny ostatnio temat, ale nie dopracowany do końca. Może i cechy izolacyjne ma dobre ale muszą jeszcze dopracować technologię. Póki co lepiej zainwestować w dobry styropian biały ale np frezowany z zakładką. Wyjdzie i tak taniej a i pewność większa. Biorąc wszystkie za i przeciw też podjąłem taką decyzję i mam święty spokój Weź frez, niektórzy mówią, że się trudniej kładzie, ale moja ekipa sama o niego prosiła a na pewno nie mam mostków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.08.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Może po prostu grafilt lepiej kłaść wtedy, kiedy temperatury i nasłonecznienie nie zrobią mu już takiej krzywdy... ?I nie na klej, a na piankę ? Ja planuję prace zwiazane z ocieplaiem i zaciągnięcieme klejem elewacji na październik i póki co grafitowy styropian jest preferowanym wyborem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.08.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 no jasne, tylko co jeśli musisz zrobić elewację latem?a wiosną i jesienią też słońce potrafi mocno operować i nagrzewać styro, musiałbyś czekać na pochmurne dni lub mieć rusztowania z siatkami, a te nie każda ekipa ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.08.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Jeśli ktoś MUSI, to jest problem, jednak ocieplenie i elewacja to nie jest raczej etap z ktorym nie można poczekać na miesiace, w ktorych temperatura już nie sprawia takiego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.08.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Jeśli ktoś MUSI, to jest problem, jednak ocieplenie i elewacja to nie jest raczej etap z ktorym nie można poczekać na miesiace, w ktorych temperatura już nie sprawia takiego problemu... ja mam dach bez okapów i chciałem mieć porządnie wykonane obróbki przy rynnach i szczytach, a to wiązało się właśnie ze zrobieniem ocieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka i Michał 28.08.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Biorąc wszystkie za i przeciw też podjąłem taką decyzję i mam święty spokój Weź frez, niektórzy mówią, że się trudniej kładzie, ale moja ekipa sama o niego prosiła a na pewno nie mam mostków. Dla grubości 18 cm Austrotherm nie oferuje płyt frezowanych jedynie na zakładkę lub proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 28.08.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Dla grubości 18 cm Austrotherm nie oferuje płyt frezowanych jedynie na zakładkę lub proste a inne firmy nie mają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 07.09.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzisiaj w Castoramie jest styropian grafitowy elewacyjny Izolbetu 033 o grubości 10cm oraz 5cm, niefrezowany po 16,96 zł/mkw. Kupiłam na ocieplenie ściany między garażem a mieszkaniem oraz między spiżarnią a łazienką...Zobaczę, jaki będzie przywieziony /transport na budowę 88zł/-na ekspozycji był co nieco poobgryzany i miał podejrzanie duże kulki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryloon 07.09.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Z mojego doświadczenia (kończę kleić na pianie Tytan styro 20cm grafit 0,033 frez 20cm z Dom-styr'u): pianka trzyma się go w momencie aplikacji bez problemu. Jak wyschnie to płyty nie da się oderwać bez rozerwania. Kleję do ściany z silikatu z Grupy Silikaty. Ściany nie grunyowałem ale dokładnie jest wyczyszczona/odmieciona itp. Styro deko się lśni ale i tak trzeba nieco przeszlifować krawędzie i mniej równe płyty więc liczę, że zatapianie siatki będzie "nieupierdliwe".Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 08.09.2013 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 będę kleił styropian na styropian. Mam wiec pytanie, jak sterować grubością pianki?Na zwykłym kleju z worka nie było problemu aby zrobić grubość jaka się w sumie chce, oczywiście z głową czyli jakieś 2cm. A jak jest z pianką? Musze mieć min 0,5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 15.09.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dzisiaj w Castoramie jest styropian grafitowy elewacyjny Izolbetu 033 o grubości 10cm oraz 5cm, niefrezowany po 16,96 zł/mkw. Kupiłam na ocieplenie ściany między garażem a mieszkaniem oraz między spiżarnią a łazienką... Zobaczę, jaki będzie przywieziony /transport na budowę 88zł/-na ekspozycji był co nieco poobgryzany i miał podejrzanie duże kulki Przyjechał bardzo ładny, nieuszkodzony tylko kierowca zrzucał go z ciężarówki i wówczas oberwał. Niektóre płyty po rozpakowaniu były trochę przygniecione i wygięte z powodu za mocnego ofoliowania zbyt wąskim paskiem z folii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 18.09.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Serwus wszystkim, Ja dziś odebrałem transport szarego 032 z Organiki wraz z Klejem uniwersalnym do styropianu i siatki też z Organiki. Facio /przedstawiciel na region/ powiedział i tak zresztą pisze w specyfikacji styro, że albo pianka albo właśnie ten klej. Zobaczymy jak będzie się trzymał. Dziś jest słonecznie, ale temperatura 11 st C. Styropian cięty dziś w nocy.Wykonawca mówił, że kleił już grafitowy i nie było żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.09.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Co to znaczy ciety dzis w nocy? Styro powinien byc wysezonowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.09.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Nie w sezonie Poza tym, to chyba sezonuje sie go w blokach, a potem tnie w zaleznosci od wymaganej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz22 18.09.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Nie w sezonie Poza tym, to chyba sezonuje sie go w blokach, a potem tnie w zaleznosci od wymaganej grubości. Dokładnie. Przecież nie spieniali go wczoraj i cieli dziś w nocy. Data produkcji jest wczorajsza/dzisiejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.09.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2013 Dokładnie. Przecież nie spieniali go wczoraj i cieli dziś w nocy. Data produkcji jest wczorajsza/dzisiejsza. temat poruszony tutaj dosc obszernie: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218221-Styropian-bia%C5%82y-czy-grafitowy/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert Domu Modelow 25.09.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Jeśli chodzi o stosowanie kleju takiego jak Tytan EOS to nakładamy go warkoczem o średnicy ok 3cm na płytę styropianową, w kształcie litery „S”, Musimy pamiętać o zachowaniu odstępu warkocza od krawędzi płyty - ok 2cm. Bezpośrednio po nałożeniu kleju (do 4 minut) należy przyłożyć płytę do ściany, docisnąć i wyrównać używając drugiej łaty. Ustawienie płyt można korygować do 15 minut od ich przyłożenia do ściany. Jest to rozwiązanie które w znaczny sposób może zaoszczędzić nasz czas. Klej Tytan EOS stanowi doskonałą, nowoczesną alternatywę dla zwykłych klejów cementowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 31.05.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 (edytowane) Witam Po przeczytaniu watku juz wiem, ze nie mozna kleic styro warstwowo. U mnie to chyba przy obrubce okien bedzie konieczne.http://images55.fotosik.pl/170/774b670d426217eegen.jpg Okna i balkony zamontowane w systemie MOWO calkowicie po za murem. Jak obrobic styropianem te okna i balkony? Styro 25 cm frez, ksztatki MOWO odstaja 10 cm o lica muru. Mysle dostawic styro do boku MOWO, potem dokleic styro na system MOWO z wegorkiem. Pytanie czym kleic kawalki styro na profile MOWO by zlicowac je z resza styro po bokach, pianka montazowa?Zakolkowac tego nie mozna.Czy jakis fachowiec od elewacji w swojej pracy spotkal sie z takim montazem okien? Z gory dziekuje za pomoc. Edytowane 31 Maja 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.06.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Czy ktos z fachowcow od elewacji ocieplal dom, w ktorym zastosowano system MOWO? Taki jak w powyzszym poscie.Moze ktos sie zlituje i podpowie na czym przykleic styro do profile MOWO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 11.06.2014 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 nie wiem co to ten system MOWO ale z tego co widze to po prostu ciepły montaż w ociepleniu kuzyn robił taki - ekipa od oceplenia po prostu wycinała w styropianie zakłądkę, tzn skoro system wystaje na 10 cm od muru, a używasz grubszego styropianu (on akurat używał 20) to robił zakłądkę na 10 cm, czyli płyta przysłaniał kawał ściany i ten coś w którym okono się trzymało... sam ten element smarowałi cienko pianką niskoprężną, a reszta normalnie na klej i na ścianę dzięki temu pomiędzy ścianą a (umownie nazwijmy to systemem) systemem z oknem nie ma szpary nie osłoniętej styropianem... robili taka otulinę jakby, ale bez łączeń przy samym "systemie" nie wiem jak Ci to wytłumaczyć inaczej, ale i tak widze że dziwnie to napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts