Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK KLIEĆ styropian GRAFITOWY?

pawelpiwowarczyk

Recommended Posts

Decyzja taka aby dom ocieplić styropianem białym. Przy takich grubościach ocieplenia(u mnie 18 cm) U styropianu nie wiele zmienia, przy białym będzie też ciepło. Grafitowy styropian to modny ostatnio temat, ale nie dopracowany do końca. Może i cechy izolacyjne ma dobre ale muszą jeszcze dopracować technologię. Póki co lepiej zainwestować w dobry styropian biały ale np frezowany z zakładką. Wyjdzie i tak taniej a i pewność większa.

Biorąc wszystkie za i przeciw też podjąłem taką decyzję i mam święty spokój :)

Weź frez, niektórzy mówią, że się trudniej kładzie, ale moja ekipa sama o niego prosiła a na pewno nie mam mostków.

• Odpowiedzi 382
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może po prostu grafilt lepiej kłaść wtedy, kiedy temperatury i nasłonecznienie nie zrobią mu już takiej krzywdy... ?

I nie na klej, a na piankę ?

Ja planuję prace zwiazane z ocieplaiem i zaciągnięcieme klejem elewacji na październik i póki co grafitowy styropian jest preferowanym wyborem...

Jeśli ktoś MUSI, to jest problem, jednak ocieplenie i elewacja to nie jest raczej etap z ktorym nie można poczekać na miesiace, w ktorych temperatura już nie sprawia takiego problemu...

ja mam dach bez okapów i chciałem mieć porządnie wykonane obróbki przy rynnach i szczytach, a to wiązało się właśnie ze zrobieniem ocieplenia

Biorąc wszystkie za i przeciw też podjąłem taką decyzję i mam święty spokój :)

Weź frez, niektórzy mówią, że się trudniej kładzie, ale moja ekipa sama o niego prosiła a na pewno nie mam mostków.

Dla grubości 18 cm Austrotherm nie oferuje płyt frezowanych jedynie na zakładkę lub proste

• 2 weeks później...

Dzisiaj w Castoramie jest styropian grafitowy elewacyjny Izolbetu 033 o grubości 10cm oraz 5cm, niefrezowany po 16,96 zł/mkw. Kupiłam na ocieplenie ściany między garażem a mieszkaniem oraz między spiżarnią a łazienką...

Zobaczę, jaki będzie przywieziony /transport na budowę 88zł/-na ekspozycji był co nieco poobgryzany i miał podejrzanie duże kulki

Z mojego doświadczenia (kończę kleić na pianie Tytan styro 20cm grafit 0,033 frez 20cm z Dom-styr'u): pianka trzyma się go w momencie aplikacji bez problemu. Jak wyschnie to płyty nie da się oderwać bez rozerwania. Kleję do ściany z silikatu z Grupy Silikaty. Ściany nie grunyowałem ale dokładnie jest wyczyszczona/odmieciona itp. Styro deko się lśni ale i tak trzeba nieco przeszlifować krawędzie i mniej równe płyty więc liczę, że zatapianie siatki będzie "nieupierdliwe".

Pozdr

Dzisiaj w Castoramie jest styropian grafitowy elewacyjny Izolbetu 033 o grubości 10cm oraz 5cm, niefrezowany po 16,96 zł/mkw. Kupiłam na ocieplenie ściany między garażem a mieszkaniem oraz między spiżarnią a łazienką...

Zobaczę, jaki będzie przywieziony /transport na budowę 88zł/-na ekspozycji był co nieco poobgryzany i miał podejrzanie duże kulki

Przyjechał bardzo ładny, nieuszkodzony tylko kierowca zrzucał go z ciężarówki i wówczas oberwał.

Niektóre płyty po rozpakowaniu były trochę przygniecione i wygięte z powodu za mocnego ofoliowania zbyt wąskim paskiem z folii.

Serwus wszystkim,

Ja dziś odebrałem transport szarego 032 z Organiki wraz z Klejem uniwersalnym do styropianu i siatki też z Organiki. Facio /przedstawiciel na region/ powiedział i tak zresztą pisze w specyfikacji styro, że albo pianka albo właśnie ten klej. Zobaczymy jak będzie się trzymał. Dziś jest słonecznie, ale temperatura 11 st C. Styropian cięty dziś w nocy.

Wykonawca mówił, że kleił już grafitowy i nie było żadnych problemów.

Dokładnie. Przecież nie spieniali go wczoraj i cieli dziś w nocy. Data produkcji jest wczorajsza/dzisiejsza.

temat poruszony tutaj dosc obszernie:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218221-Styropian-bia%C5%82y-czy-grafitowy/page3

Jeśli chodzi o stosowanie kleju takiego jak Tytan EOS to nakładamy go warkoczem o średnicy ok 3cm na płytę styropianową, w kształcie litery „S”, Musimy pamiętać o zachowaniu odstępu warkocza od krawędzi płyty - ok 2cm. Bezpośrednio po nałożeniu kleju (do 4 minut) należy przyłożyć płytę do ściany, docisnąć i wyrównać używając drugiej łaty. Ustawienie płyt można korygować do 15 minut od ich przyłożenia do ściany. Jest to rozwiązanie które w znaczny sposób może zaoszczędzić nasz czas. Klej Tytan EOS stanowi doskonałą, nowoczesną alternatywę dla zwykłych klejów cementowych.

• 8 months później...

Witam

Po przeczytaniu watku juz wiem, ze nie mozna kleic styro warstwowo. U mnie to chyba przy obrubce okien bedzie konieczne.

http://images55.fotosik.pl/170/774b670d426217eegen.jpg

Okna i balkony zamontowane w systemie MOWO calkowicie po za murem. Jak obrobic styropianem te okna i balkony? Styro 25 cm frez, ksztatki MOWO odstaja 10 cm o lica muru.

Mysle dostawic styro do boku MOWO, potem dokleic styro na system MOWO z wegorkiem. Pytanie czym kleic kawalki styro na profile MOWO by zlicowac je z resza styro po bokach, pianka montazowa?

Zakolkowac tego nie mozna.

Czy jakis fachowiec od elewacji w swojej pracy spotkal sie z takim montazem okien?

Z gory dziekuje za pomoc.

Edytowane przez Tomaszs131

• 2 weeks później...

nie wiem co to ten system MOWO

ale z tego co widze to po prostu ciepły montaż w ociepleniu

kuzyn robił taki - ekipa od oceplenia po prostu wycinała w styropianie zakłądkę, tzn skoro system wystaje na 10 cm od muru, a używasz grubszego styropianu (on akurat używał 20) to robił zakłądkę na 10 cm, czyli płyta przysłaniał kawał ściany i ten coś w którym okono się trzymało...

sam ten element smarowałi cienko pianką niskoprężną, a reszta normalnie na klej i na ścianę

dzięki temu pomiędzy ścianą a (umownie nazwijmy to systemem) systemem z oknem nie ma szpary nie osłoniętej styropianem... robili taka otulinę jakby, ale bez łączeń przy samym "systemie"

nie wiem jak Ci to wytłumaczyć inaczej, ale i tak widze że dziwnie to napisałem :)