Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachowka ceramiczna

turecki74

Recommended Posts

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak do konca to nie wiem.w projekcie mam tytan -cynk firmy rheinzink ale chyba beda troche drogie.moze ktos ma takie rynny i orientuje sie jak to wyglada cenowo?mysle tez nad rynnami wavin kanion.prosze o kometarze i pomoc.pozdrawiam

ja mam rynny Rheinzink, i jestem b. zadowolony, przy wyborze rynien ważne jest też odpowiednie dobranie obróbek blacharskich, jeśli zdecydujesz się na rynny Tytan-Cynk to obróbki też musisz zrobić z tego materiału - efekt bardo ładny, jeśli jednak zdecydujesz się na PVC to blachę na obróbki użyjesz stalową w kolorze rynny ... Całość tańsza niż T-Z ale nie ma tego efektu :)

pzdr.

witam.chcialem wrocic do tematu dachowki.otrzymalem ostatnio wycene dachowki w roznych opcjach.poczawszy od cementowej do ceramicznej.w wiekszosci sa to dachowki Bras lub Roben.tylko jeden z nich zaproponowal dodatkowo dwa inne rodzaje a mianowicie dachowke Koramic Alegra 9 oraz Creaton Harmonie.chcialbym zasiegnac opini na temat tych dachowek.moze ktos z Was ma takie dachowki ?pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witam. Jestem na etapie wyboru dachówki zastanawiam się nad Roben Piemont Brązowa angobowana macie jakieś opinie na jej temat?

A może inne propozycje?

Najważniejsze żeby była długoletnia gwarancja i żeby pasowała do dizajnu budynku. Wybór samego dostawcy jest moim zdaniem drugorzędny - bardziej bym się rozwodziła nad wyborem ekipy budowlanej, bo w przypadku dachów akurat można sporo zepsuć :bash: My na konkretnego producenta zdecydowaliśmy się w składzie budowlanym, kiedy porównaliśmy kolory dachówek. Wybor padł na Wienerbergera, bo po prostu czerwień wyglądała lepiej niż u innych producentów :D

• 1 month później...
witam wszystkich.chcialem wrocic do rozmowy na temat dachu.wstepnie jest wszystko ustalone.dachowka ceramiczna Brass model Amber lub Rubin.oczywiscie pelne deskowanie i papa.problem pojawil sie przy wyborze wiezby dachowej.jaka wybrac?mozliwosci jest duzo.wybrac wiezbe sucha,mokra,sosnowa,swierkowa itd...prosze o opinie i Wasze doswiadczenia w tym temacie.pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam! Jestem nowy na tym forum ale jak widzę ekspertów, którzy polecają do obróbek blacharskich i orynnowania przy pokryciu dachu dachówką materiałów z PCV lub stali węglowej powlekanej to po prostu nie mogę wytrzymać;/ przecież to się zupełnie mija z celem;/ a efekt wizualny mizerny To jest tak jakby kupić nowe Audi i postawić blaszany garaż i tam go trzymać.. Bo skoro wykonujemy dach z pewnością trwałości 100-120 lat to dlaczego proponować wykończenia na 10-15 lat?? Przy zastosowaniu tytan cynku czy miedzi / miedź jest niestety 3 razy droższa od cynku/ mamy pewność że przez najbliższe 100 - 150 lat nic nie będziemy musieli robić przy dachu. Rozumiem miedź rzuca się w oczy może kusić złodzieja ale tytan cynk pokryty patyną ma kolor szary i nie przykuwa uwagi a służy naprawdę bardzo długo i solidnie. Zachęcam do zastosowania tego materiału, jeżeli ma ktoś jakieś pytanie to proszę na priv.

... po prostu nie mogę wytrzymać...

Jak nie możesz wytrzymać to załóż pampersa!

Z Twojej wypowiedzi dobitnie widać, że o dachach nie masz zielonego pojęcia a jedynie chcesz promować tytancynk.

Co mają rynny do żywotności dachu? Przecież rynien można nie montować. Pewnie nie wiesz, że poza miedzią i tytancynkiem jest jeszcze aluminium. Oczywiście najlepsze są rynny miedziane ale i one nie dożyją 100 lat a co dopiero rynny tytanowocynkowe. Pewnie nie wiesz, że haki są wykonane ze stali ocynkowanej! No to jak z tą żywotnością 100~150 lat???! Te znacznie droższe mają koszulki z cieniutkiej blaszki tytanowocynkowej i to tylko na części widocznej. Tytancynk podobnie jak cynk bardzo źle reaguje na papę więc jakie krycie wstępne byś zaproponował aby żywotnością dorównało dachówce? Tytancynk jest specyficznym materiałem i kolorystycznie nie do każdej dachówki pasuje.

Akurat rynny są elementem na dachu dość łatwo dostępnym więc ich wymiana nie nastręcza wielkiego kłopotu. W dzisiejszych czasach gdy poddasza są użytkowe żadne dachówki nie dożyją 100 lat a i nie ma takiej potrzeby bo jak pożyją 60~80 lat to i tak nas przeżyją.

A tak na marginesie to znasz jakieś stale nie węglowe? Tak dla przypomnienia dodam, że stal to stop żelaza i węgla.

Zanim zaczniesz coś doradzać to łyknij trochę wiedzy do czego Cię gorąco zachęcam. Pozdrawiam.

Moment moment, jak niby stal tytan cynk niewłaściwie reaguje z papą ? Chcę zamontować na dach z kryciem wstępnym papą podkładową SBS właśnie rynny tytan-cynk, zwykłe, niepatynowane - czy to niewłaściwy pomysł, nie znalazłem wcześniej informacji jakoby to było jakieś błędne rozwiązanie ?

Dodam, że w domu w którym mieszkam zwykłe rynny ocynkowane wytrzymały 35 lat współpracy z dachem płaskim wyłącznie papowanym i są jak i pokrycie już do wymiany.

Jest to jak najbardziej poprawne rozwiązanie bo rynnom nic nie grozi. Grozi natomiast pasowi nadrynnowemu i innym obróbkom stykającym się bezpośrednio z papą. Powinny one być od niej odizolowane i Twój dekarz powinien wiedzieć jak to zrobić. Pozdrawiam.

Ok, tylko że przekładka z blachy ocynkowanej też będzie reagować bo to chyba jak już to cynk jest wrażliwy na składniki papy (siarkę ??), dobrze by było gdyby papa była przygrzana do podłoża (blachy) na krawędziach i okapie, jak jest przekładka z folii to nie będzie. Ale może taśma klejąca dwustronna by się nadała.

Nie taśma a specjalistyczny silikon dekarski. Natomiast demontowałem 20-to letnie dachy pokryte blachą ocynkowaną montowaną na papie i te blachy od spodu nie miały żadnych uszkodzeń. Nie wiem dlaczego tak się się dzieje ale od tego czasu stosuję przekładki z blachy ocynkowanej. Demontowałem natomiast blachę cynkową, która była mocowana bezpośrednio na papie i po 18-tu latach była jak sito. Pozdrawiam

• 4 months później...
witam wszystkich.mam pytanie odnosnie montazu okien.chodzi mi o montaz okien w warstwie styropianu.podczas murowania scian otwory okienne zostaly poszezone o 10cm i zamiezam w caly otwor okienny wkleic styropian 5cm po calym obwodzie okna.co o tym sadzicie i jak myslicie czy to jest dobry pomysl czy po prostu zamowic wieksze okna.pozdrawiam