Jim 07.06.2002 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Czy ktoś może mi napisać jak powinna być wykonana kanaliza pod (przy) fundamentami.Wczoraj właśnie moja ekipa przystąpiła do wylewania tzw. chudziaka pod ławy. W zawiązku z tym musiała być wcześniej wykonana kanaliza pod ławami. Wyglądą to następująco:Ławy będą mieć szerokość 50 cm i wysokość 30 cm a piony z kanalizy poziomej już w tej chwili wustają z chudziaka około 12 cm od jego brzegu. Ławy będą zbrojone prętami oddalonymi od siebie o 40 cm. Powoduje to że rury kanalizy w miejscach gdzie wystają z chudziaka przyszkadzają w rozstawieniu zbrojenie 40 cm. Szef budowy twierdzi, że w tych miejscach wygnie się zbrojenie i w ten sposób ominie się te rury i bedzie OK. Czy może ktoś mnie uspokoić i powiedzieć, że ma on rację. Z góry dziękuję za odpowiedz (i). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.06.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Sądzę, że takie zbrojenie będzie OK.Jak głęboko masz wpuszczoną ławę? Zwróć uwagę na to czy dasz radę wpuścić wylot kanalizacji do szamba czy też kanalizacji zbiorczej tak by "transport" odbywał się grawitacyjnie bez konieczności instatalacji pompy. Niestety na ten "drobiazg" nie zwrócił uwagi mój sąsiad i musiał potem kuć nie tylko fundament a także i wylewki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 07.06.2002 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 Dzięki za odpowiedź.Spód ławy jest na łębokości 1m. poziom zero jest ponad powierzchnią ziemi około 50 cm. Wejście do studzienki kanalizacyjnej na mojej działce jest około 1.3mm pod powierzchnią. Tymczasowe szambo bedzie od tej studzienki około 12 m co implikuje zbudowanie go na na głębokości około 2mm. .) Kolejnie pytanie, które mi przychodzi do głowy to czy takie zazbrojenie ław nie zwróci uwagi inspektora nadzoru ? .) Na jakiej głębokości biegnie standardowa kanalizacja miejska. Zamierzam w przyszłości podpiąć się do niej (kiedy już ją do mnie pociągną) i nie wiem czy nie będę miał swojego ujścia za nisko w ziemi ? .) Słyszałem, że można prowadzić rury kanalizacyjne zaraz pod posadzką, czy nie jest to sprzeczne z położeniem rur ze względu na strefę przemarzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 07.06.2002 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 A po co tak głęboko rura kanalizacyjna?Wydaje mi się, że wystarczy zrobić przepust technologiczny w ściance fundamentowej. Potem przepuścisz rurę kanalizacyjną po wykonaniu fundamentów a przed robieniem wylewek.Ławy i jej zbrojenia bym nie zmieniał w końcu to najważniejszy element posadowienia budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 07.06.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 W moim poście nieśmiało usiłowałem zasugerować to co Krzystofh napisał wprost. Daj wypust kanalizacji przez fundament a nie pod ławą. O przemarzanie nie masz się co specjalnie martwić gdyż w takim przypadku będziesz w stanie wykonać zdecydowanie większy spad eliminujący zaleganie cieczy w przewodach. Tak postąpił mój sąsiad przed czterema laty i kanalizacja mu jak dotąd nie zamarzła. Ja w budynku gdzie obecnie mieszkam mam wypust na głębokości -20 cm od poziomu "O", spad 3/4 oczka i nie mam najmniejszych problemów zimą.Co do zbrojenia. W przedstawionej przez Ciebie wersji dokonana zmiana byłaby niewielka i dołożenie 2 dodatkowych prętów w połowie wysokości strzemiączka całkowicie załatwiłoby sprawę.Na temat głębokości usytuowania kanalizacji miejskiej niestety niewiele mogę konkretnego powiedzieć. Sądzę, że wynika ona z pomiarów niwelacyjnych terenu "zbiorczego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 07.06.2002 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2002 ja też nie rozumiem dlaczego koniecznie chcesz puscić kanalizę przez ławę fundamentową. Nie mozna jej po prostu na niej położyć ? ja po wylaniu ławy zostawiłem w pierwszej warstwie bloczków dziurę i po krzyku. lepiej nie kombinowac przy zbrojeniu ław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jim 08.06.2002 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2002 Dzięki za podpowiedzi,dzięki nim kanaliza została wykuta wczoraj z chudziaka i będzie położona pod posadzką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.06.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2002 Jim - widzę, że dopiero zaczynasz budowanie więc życzę Tobie powodzenia ) Wpadaj na forum częsciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts