Kinwatar 04.03.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Stałem się niedawno niewolnikiem banku na najbliższe 30 lat a, o dziwo, uśmiech nie zmył mi się jeszcze z gęby, gdyż ceną za mą wolność jest przytulny mały domek. Domek jest ogrzewany piecem na paliwa stałe (węgiel, drewno) i do tej pory właściciel wyjeżdżając zimą spuszczał wodę z instalacji grzewczej, aby mu rury nie popękały przy ujemnych temperaturach. Z zasięgniętej informacji dowiedziałem się, że problem może rozwiązać zbiornik na wodę z wmontowaną grzałką elektryczną i pompą, co ma zapobiec zamarzaniu wody podczas dłuższych nieobecności. Czy ktoś mógłby mi doradzić jak się za to zabrać, tzn. czego dokładnie szukać, z jakim kosztem się liczyć, jak zaadoptować instalację, a może zapomnieć o takim rozwiązaniu i zrobić coś innego?Dodam, że domek ma 90m2, jest wdukondygnacyjny, ocieplony styropianem 15tką.PozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.03.2013 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Rozwiązanie dobre, ale jak długie wyjazdy zimowe Cię interesują? Bo nie sądzę, by taki dom w tydzień się wychłodził aż do temperatury zagrażającej rurom. A jeśli, to nie wystarczy spuścić wodę z CO, musisz też spuścić wodę z instalacji wodnej. Mój dziadek miał w domu instalację z borygo, wyjeżdżał na całą zimę, więc ogrzewanie było wykorzystywane tylko w okresie przejściowym. To chyba najlepsze wyjście, bo nie wymaga prądu ani zmian w instalacji (jeśli da sobie radę z nieco większą jego lepkością). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 05.03.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dokładnie takie samo rozwiązanie ma moja znajoma - roztwór glikolu w instalacji. Jak miałem kocioł zasypowy, to na dłuższe wyjazdy nabywałem drogą zaproszenia interfejs białkowy drewno <-> kocioł, który zapewniał stałą temperaturę w domu w czasie mojej nieobecności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.03.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Interfejs białkowy, bardzo mi się podoba. To też rozwiązanie. Może nawet zupełnie bezkosztowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinwatar 07.03.2013 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dzięki za podpowiedzi! Muszę sprawdzić, czy system "udźwignie" zastąpienie czystej wody czymś o obniżonej temperaturze zamarzania. A co do "interfejsu białkowego"... hehe, jeżeli wyeliminować błąd ludzki, taki system też powinien rzeczywiście działać Dzięki! Pozdro, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psulek 07.03.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 To bardzo zaawansowane urządzenie. Można sterować nim głosowo lub sms za pomocą telefonu i nawet samo zgłasza problemy w czasie naszej nieobecności . Pierwszy raz zetknąłem się z takim określeniem w dokumentacji jakiegoś systemu - początkowa reakcja WTF!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts