Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec opałowy a zimowy wyjazd z domu

Kinwatar

Recommended Posts

Stałem się niedawno niewolnikiem banku na najbliższe 30 lat a, o dziwo, uśmiech nie zmył mi się jeszcze z gęby, gdyż ceną za mą wolność jest przytulny mały domek.

Domek jest ogrzewany piecem na paliwa stałe (węgiel, drewno) i do tej pory właściciel wyjeżdżając zimą spuszczał wodę z instalacji grzewczej, aby mu rury nie popękały przy ujemnych temperaturach. Z zasięgniętej informacji dowiedziałem się, że problem może rozwiązać zbiornik na wodę z wmontowaną grzałką elektryczną i pompą, co ma zapobiec zamarzaniu wody podczas dłuższych nieobecności. Czy ktoś mógłby mi doradzić jak się za to zabrać, tzn. czego dokładnie szukać, z jakim kosztem się liczyć, jak zaadoptować instalację, a może zapomnieć o takim rozwiązaniu i zrobić coś innego?

Dodam, że domek ma 90m2, jest wdukondygnacyjny, ocieplony styropianem 15tką.

Pozdrawiam

Kuba

Rozwiązanie dobre, ale jak długie wyjazdy zimowe Cię interesują? Bo nie sądzę, by taki dom w tydzień się wychłodził aż do temperatury zagrażającej rurom.

A jeśli, to nie wystarczy spuścić wodę z CO, musisz też spuścić wodę z instalacji wodnej.

Mój dziadek miał w domu instalację z borygo, wyjeżdżał na całą zimę, więc ogrzewanie było wykorzystywane tylko w okresie przejściowym. To chyba najlepsze wyjście, bo nie wymaga prądu ani zmian w instalacji (jeśli da sobie radę z nieco większą jego lepkością).

Dzięki za podpowiedzi! Muszę sprawdzić, czy system "udźwignie" zastąpienie czystej wody czymś o obniżonej temperaturze zamarzania. A co do "interfejsu białkowego"... hehe, jeżeli wyeliminować błąd ludzki, taki system też powinien rzeczywiście działać :)

Dzięki!

Pozdro, Kuba