robot02 04.03.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam.Zastanawiam się nad wymianą rur w swoim domu ze stalowych na plastikowe tzw. Pex-y. Głównym kryterium jakie mną kieruje to czy jest to opłacalne. Mieszkam w domu o łącznej powierzchni ogrzewania 250m2, w tym 50m2 jest już zrobione w plastiku i ocieplone są ściany. W pozostałej części mam 30 letnie rury stalowe i grzejniki żeliwne. Ściany domu nie są ocieplone, mają około 40cm grubości, a wykonane są z czerwonej cegły i czerwonego pustaka. Piec który posiadam to viessman vitodenes 200, chyba 24kW (kondensacyjny), na gaz ziemny. Dom ma 2 kondygnacje i parter. Od czasu zmiany pieca obieg jest zamknięty, a zbiornik wyrównawczy zdemontowany. Ze względu na koszty narzazie grzejniki zostałby stare. Wstępna moja koncepcja wygląda tak, że w kotłowni na parterze zamontowałbym rozdzielacz, a dok każdego grzejnika prowadził rurę fi16. Moja pytanie brzmi czy ta inwestycja jest opłacalna, czy przyniesie jakieś oszczędności przy ogrzewaniu domu? Jak również czy technika, którą chciałbym zastosować jest poprawna. Dodam, że instalacje tą bym robił sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 04.03.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam. Zastanawiam się nad wymianą rur w swoim domu ze stalowych na plastikowe tzw. Pex-y. Głównym kryterium jakie mną kieruje to czy jest to opłacalne. Mieszkam w domu o łącznej powierzchni ogrzewania 250m2, w tym 50m2 jest już zrobione w plastiku i ocieplone są ściany. W pozostałej części mam 30 letnie rury stalowe i grzejniki żeliwne. Ściany domu nie są ocieplone, mają około 40cm grubości, a wykonane są z czerwonej cegły i czerwonego pustaka. Piec który posiadam to viessman vitodenes 200, chyba 24kW (kondensacyjny), na gaz ziemny. Dom ma 2 kondygnacje i parter. Od czasu zmiany pieca obieg jest zamknięty, a zbiornik wyrównawczy zdemontowany. Ze względu na koszty narzazie grzejniki zostałby stare. Wstępna moja koncepcja wygląda tak, że w kotłowni na parterze zamontowałbym rozdzielacz, a dok każdego grzejnika prowadził rurę fi16. Moja pytanie brzmi czy ta inwestycja jest opłacalna, czy przyniesie jakieś oszczędności przy ogrzewaniu domu? Jak również czy technika, którą chciałbym zastosować jest poprawna. Dodam, że instalacje tą bym robił sam. Chcesz termomodernizować dom? Odłóż te pieniądze które chcesz wydać na te pexy, Pozbieraj i zacznij od docieplenia. wymiany okien itp. Na końcu modernizacja instalacji CO. Kompleksowo. Wymiana samych rur nie ma żadnego uzasadnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts