Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki profil: Brugmann czy Veka ?

Recommended Posts

Dostałem 3 wyceny okien. Wszystkie dotyczą okien PCV w obustronnej okleinie, pakiet 3 szybowy z ciepłą ramką, montaż w stan surowy :

1. profil Veka Alphaline 90 z klinem docieplającym, 6 komorowe, szyba 4/16/4/16/4 - 0,6 Ug, okucia Siegenia; producent firma Sako; cena z montażem to 23.400 zł,

2. profil Veka Alphaline 90 z klinem docieplającym, 6 komorowe, szyba 4/16/4/16/4 - 0,6 Ug, okucia Winkhause Activ Concept; producent MFOiD; cena z montażem to 17.400 zł,

3. profil Brugmann AD w klasie "A", 5 komorowe, szyba 4/14/4/14/4 - 0,6 Ug, okucia Siegenia; producent firma Oknex; cena 17.200 zł.

Skłaniam się ku poz. nr 2, nie posiadam jednak żadnych opinii co do montażu wykonywanego przez MFOiD. Może mieliście z nimi do czynienia ? Będę wdzięczny za każdą opinię i podpowiedź. Muszę szybko podjąć decyzję.:(

tak jak Brass, ale dziwi mnie stosowanie szyby 0,6 do takiego systemu jak Veka Alphaline. Powinna być o współczynniku 0,5 a nie 0,6. Popytaj znajomych, może ktos ma od nich okna zamontowane do zobaczysz jak to działa i jak wygląda. O producencie raczej sie dużo nie dowiesz bo to jakiś mały-lokalny.

Niektórzy świadomie wybierają szyby 0,6 zamiast 0,5. To oczywiście zależy od producenta szkła i konkretnego zestawienia, ale np. w Glaspolu te szyby wyraźnie różnią się "jasnością" i współczynnikiem przenikania energii słonecznej.

A najczęściej różne oznaczenia wynikają z różnych metod wyznaczania Ug. Kilka lat temu pakiet 44mm większość oznaczała jako 0,5 (metoda badawcza) , teraz najczęściej podawane jest 0,6 wynikające z metody obliczeniowej. Co nie znaczy że wg tej ostatniej nie da się na tej grubości osiągnąć 0,5 , to kwestia odpowiednich powłok termofloatu.

Dostałem 3 wyceny okien. Wszystkie dotyczą okien PCV w obustronnej okleinie, pakiet 3 szybowy z ciepłą ramką, montaż w stan surowy :

1. profil Veka Alphaline 90 z klinem docieplającym, 6 komorowe, szyba 4/16/4/16/4 - 0,6 Ug, okucia Siegenia; producent firma Sako; cena z montażem to 23.400 zł,

2. profil Veka Alphaline 90 z klinem docieplającym, 6 komorowe, szyba 4/16/4/16/4 - 0,6 Ug, okucia Winkhause Activ Concept; producent MFOiD; cena z montażem to 17.400 zł,

3. profil Brugmann AD w klasie "A", 5 komorowe, szyba 4/14/4/14/4 - 0,6 Ug, okucia Siegenia; producent firma Oknex; cena 17.200 zł.

Skłaniam się ku poz. nr 2, nie posiadam jednak żadnych opinii co do montażu wykonywanego przez MFOiD. Może mieliście z nimi do czynienia ? Będę wdzięczny za każdą opinię i podpowiedź. Muszę szybko podjąć decyzję.:(

Dlaczego bierzesz pod uwagę cenę pkt3, skoro jest to oferta znacząco różna od dwu powyższych? Pkt 3 to skromniutki standard, wg mnie. Bałabym się założyć do takiego cienkiego profila trzy szyby.

Czy ktoś widział już bluEvolution 82 ?

Dlaczego bierzesz pod uwagę cenę pkt3, skoro jest to oferta znacząco różna od dwu powyższych? Pkt 3 to skromniutki standard, wg mnie. Bałabym się założyć do takiego cienkiego profila trzy szyby.

Czy ktoś widział już bluEvolution 82 ?

To prawda, że Alphaline ma większą głębokość zabudowy ościeżnicy niż Brugmann - 90 mm do 73 mm, jednak szyba częściej jest zamocowana w skrzydle i tu już nie ma tak widocznych różnic. Alphaline ma skrzydło 84 mm i np. Brugmann Arte (zwany też Round-line) również ma 84 mm więc skąd ten cieniutki profil i obawy o trzy szyby? Standard wcale nie jest taki skromniutki z szybą Ug = 0,6 ....Sprzedałem kilkaset domów z taką szybą i jakoś się nie bałem.

Na rynku jest masa profili o głębokości ościeżnicy 70 mm, które z powodzeniem "zapinają" szyby od 36 do 48 mm i jak się który ma rozpadać to z winy producenta lub montażysty.

Mój wywód wcale nie oznacza, że jestem przeciwnikiem cieplejszych okien :yes:

BluEvolution 82 jeszcze się kompletował tydzień temu :)

To nie liczy się wsp szyby do jej wielkości, powierzchni?

Czy bardzo różnią się Uw od powierzchni, rozmiaru okna, od tego czy jest słupek i jaki? Gdzie można znaleźć taką przeliczankę :)

Współczynnik przenikania ciepła szyby Ug podawany jest dla jej środkowej części wedle metody obliczeniowej (PN-EN 673)lub badawczej (PN-EN 674, 675). Dla tej samej szyby różnice wynoszą średnio 10% na "korzyść" metody badawczej a zdarza się, że i znacznie więcej. Najczęściej stąd wynikają znaczne rozbieżności w przenikaniu dla całego okna pomiędzy różnymi producentami na takim samym profilu i powstały mętlik.

O to m.in. nalezy pytać sprzedawców.

Jak się różni Uw w zależności od powierzchni czy słupka?

Generalnie im większe okno tym cieplejsze.

Dla przykładu wyliczenia dla okien wykonanych z takiego samego profilu i szyby Ug = 0,6

- 1230 x 1480 - jednoskrzydłowe Uw = 0,99

- 1465 x 1435 - jednoskrzydłowe Uw = 0,96

- 1465 x 1435 - dwuskrzydłowe - Uw = 1,10

Dużo to czy mało ?

To prawda, że Alphaline ma większą głębokość zabudowy ościeżnicy niż Brugmann - 90 mm do 73 mm, jednak szyba częściej jest zamocowana w skrzydle i tu już nie ma tak widocznych różnic. Alphaline ma skrzydło 84 mm i np. Brugmann Arte (zwany też Round-line) również ma 84 mm więc skąd ten cieniutki profil i obawy o trzy szyby? Standard wcale nie jest taki skromniutki z szybą Ug = 0,6 ....Sprzedałem kilkaset domów z taką szybą i jakoś się nie bałem.

Na rynku jest masa profili o głębokości ościeżnicy 70 mm, które z powodzeniem "zapinają" szyby od 36 do 48 mm i jak się który ma rozpadać to z winy producenta lub montażysty.

Mój wywód wcale nie oznacza, że jestem przeciwnikiem cieplejszych okien :yes:

BluEvolution 82 jeszcze się kompletował tydzień temu :)

Przyznam się, że zaniemówiłam- miałam w łapkach narożniki hihi okien alphaline z różnych firm i nawet do głowy mi nie przyszło, że skrzydło ma mniej niż 90mm.

Wczoraj przeliczano mi wstępnie okna na bluevolution82 z Abakusa i powiedziano, że wejdą od kwietnia-nie uwierzyłam i stąd moje pytanie. Od dawna ten model wisiał na stronach B/S i myślałam, że jest w sprzedaży.

Różnica 200 zł netto na tym samym oknie między BEv a Alphaline.

Edytowane przez Stynia

Witam

Przyznam się, że zaniemówiłam- miałam w łapkach narożniki hihi okien alphaline z różnych firm i nawet do głowy mi nie przyszło, że skrzydło ma mniej niż 90mm.

to normalny zabieg marketingowy, każdy podaje grubość największego elementu :)

kolejne mącenie w głowie opisał ładnie stary :)

następne kochane przez wielu - ilość komór w profilu :) jeszcze można długo tak wymieniać a wystarczy mieć sprecyzowane potrzeby co do CAŁEGO okna i życie będzie prostsze :D

Pozdrawiam

No ale jednak Alphaline jest 3-uszczelkowy z suchą komorą okucia, a Brugmann jest 2-uszczelkowy. Alphaline co by o tym nie sądzić jest 6-komorowy a Brugmann w kolorze to tylko 4-komory.

No i mamy jaskrawy przykład mącenia :cool:

Przecież wcale nie porównywałem termiki, ilości uszczelek czy komór bo nie było takiego pytania..

Odniosłem się tylko do strachu o pakiety 3 szybowe w "skromniutkim" i "cieniutkim" profilu .

Mogłem przy okazji rozwinąć wątek i napisać o znacznej różnicy w cenach, subiektywnie ocenionym uroku, tylko po co?

Zadam jednak pytanie prowokacyjnie, co lepsze : Alphaline - 90 mm, 6 k czy dla przykładu Winergetic 82 mm, ale 7 k?

No ale jednak Alphaline jest 3-uszczelkowy z suchą komorą okucia, a Brugmann jest 2-uszczelkowy. Alphaline co by o tym nie sądzić jest 6-komorowy a Brugmann w kolorze to tylko 4-komory.

Ja przekopuję informacje dotyczące profili 3-szybowych, 3-uszczelkowych, powyżej 80 mm głebokości ościeżnica i skrzydło,białe pcv.

Bluevolution z Brugmana -Abakus-taki jest (wstępna kalkulacja z całym domem za b.duże okno R+RU wychodzi 830 zł netto), http://www.abakus-okna.com.pl/fabryka/okien/pl/bluEvolution

trochę podobny parametrami do Winergetica Premium R+RU z Oknoplasta (1339ZŁ NETTO);

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

podobny R+RU do Dako-931zł netto; http://dako.eu/article,1,89,745

Adams-Ideal 8000- R+RU 834zł z 8%; http://www.swiatpaneli.com/okno-aluplast-8000-1765x1435-r-ru.html

Abakus- na profilu Brugman- Energy-plus ciepła ramka plastikowa-825 zł netto

http://www.abakus-okna.com.pl/fabryka/okien/pl/Produkty_producent_okien

I jak to dalej ze sobą porównać? :bash: najczęściej właśnie nie podaje się głębokości skrzydeł i ościeżnic, ale co grubsze :D

Edytowane przez Stynia

Witam

Ja przekopuję informacje dotyczące profili 3-szybowych, 3-uszczelkowych, powyżej 80 mm głebokości ościeżnica i skrzydło,białe pcv.

najczęściej właśnie nie podaje się głębokości skrzydeł i ościeżnic, ale co grubsze :D

możesz zdradzić DLACZEGO akurat 3 szyby, 3 uszczelki i głębokość zabudowy Cię interesują?

Pozdrawiam

Witam

możesz zdradzić DLACZEGO akurat 3 szyby, 3 uszczelki i głębokość zabudowy Cię interesują?

Pozdrawiam

A wg jakiej cechy to pogrupowac?? -trzeba te informacje jakoś posegregować aby porównać między sobą mnóstwo okien. Okna o głębokości mniejszej niż 80 mm odpadają.

A jak Ty szukałbyś okien dla siebie- zacząłbyś od Uw? Dla mnie to iluzja, możliwość manipulacji, nie wierzę, że okno utrzyma parametry laboratoryjne i stałe.

Stynia

Dalej obawiam się, że nie do końca wiesz jakich okien i dlaczego szukasz....

Polecam ciekawy projekt adresowany do inwestorów, stworzony niedawno przez jednego ze znawców tematu

http://oknotest.pl/wszechnica-okienna

Może warto by z tego skorzystać?

Witam

A wg jakiej cechy to pogrupowac?? -trzeba te informacje jakoś posegregować aby porównać między sobą mnóstwo okien. Okna o głębokości mniejszej niż 80 mm odpadają.

A jak Ty szukałbyś okien dla siebie- zacząłbyś od Uw? Dla mnie to iluzja, możliwość manipulacji, nie wierzę, że okno utrzyma parametry laboratoryjne i stałe.

już pisałem, że powinnaś określić SWOJE potrzeby a nie kierować się parametrami - tak w skrócie.

może aby to lepiej zobrazować odbiegnę od tematyki okiennej, zakup samochodu i różnice:

jedno auto na silnik o pojemności 1700 a drugie 1900

jedno auto ma skrzynię biegów 5-cio stopniową drugie 6-cio

jedno ma koła w rozmiarze 15 cali a drugie 16 cali

to jest porównanie jakiś tam parametrów technicznych - Ty w wyborze okien masz podobne podejście.

czy na podstawie takich parametrów można stwierdzić które auto czy też okno jest lepsze ? wg mojej oceny NIE MOŻNA.

Ja nie znam Twoich potrzeb więc ciężko mi powiedzieć na co powinnaś zwracać uwagę czy też czym się kierować, ale najogólniej mówiąc zastanów się nad WŁAŚCIWOŚCIAMI UŻYTKOWYMI a nie parametrami technicznymi.

znowu analogia do auta:

jaki wpływ podane parametry techniczne mają na:

- spalanie

- dynamikę jazdy

- bezpieczeństwo

-komfort

itp itd - chyba raczej właśnie TO powinno Cię interesować prawda ?

podobne podejście zastosuj do zakupu okien i będziesz na 100% zadowolona o ile trafisz do sprzedawcy, który zaproponuje Ci produkt spełniający Twoje oczekiwania.

dam Ci przykład - 3 uszczelki kontra 2 uszczelki - może niech wypowiedzą się producenci co lepsze w sensie produkcyjnym i dlaczego

- 3 szyby kontra 2 szyby - i tutaj podobnie

wszystko ma swoje + i - :)

Pozdrawiam

Bluevolution z Brugmana -Abakus-taki jest (wstępna kalkulacja z całym domem za b.duże okno R+RU wychodzi 830 zł netto), http://www.abakus-okna.com.pl/fabryka/okien/pl/bluEvolution

trochę podobny parametrami do Winergetica Premium R+RU z Oknoplasta (1339ZŁ NETTO);

http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/winergetic

podobny R+RU do Dako-931zł netto; http://dako.eu/article,1,89,745

Adams-Ideal 8000- R+RU 834zł z 8%; http://www.swiatpaneli.com/okno-aluplast-8000-1765x1435-r-ru.html

Abakus- na profilu Brugman- Energy-plus ciepła ramka plastikowa-825 zł netto

http://www.abakus-okna.com.pl/fabryka/okien/pl/Produkty_producent_okien

I jak to dalej ze sobą porównać? :bash: najczęściej właśnie nie podaje się głębokości skrzydeł i ościeżnic, ale co grubsze :D

Przecież tu napisałam i w innych wątkach:

interesują mnie dwie grupy, które biorę pod uwagę:

1)podobne do ALPHALINE 90- trzyszybowe, trzyuszczelkowe, z klinem docieplającym,

2) podobne do Winergetic Premium...

Witam

Przecież tu napisałam i w innych wątkach:

interesują mnie dwie grupy, które biorę pod uwagę:

1)podobne do ALPHALINE 90- trzyszybowe, trzyuszczelkowe, z klinem docieplającym,

2) podobne do Winergetic Premium...

wybacz ale nie pomogę skoro Sama nie wiesz co Ci jest potrzebne, dla mnie wszystkie okna pcv są podobne :)

pozdrawiam