Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki profil: Brugmann czy Veka ?

Recommended Posts

Witam

wybacz ale nie pomogę skoro Sama nie wiesz co Ci jest potrzebne, dla mnie wszystkie okna pcv są podobne :)

pozdrawiam

a dla mnie mają mnóstwo różnic, nawt w jednej dla mnie grupie poprzez inne okucia, szyby, uszczelki i ich kolory w standardzie, sposób mocowania uszczelek w profilach, głębokość profilu skrzydła i ościeżnicy, różnice w uszczelkach międzyszybowych w standardzie, różnice w klamkach itd

• 2 months później...
  • 1 year później...

Kochani ja też pierwszy raz tutaj, na razie nawet nie wiem czy się dobrze "poruszam" na tej stronie , dylemat mam co do wyboru dwóch profili okien, cenowo podobnie ale nie wiem, który technicznie lepszy

- Veka Softline 82 , szyba 0,5

czy

- Brugmann AD 73 , szyba 0,6

okucia te same Winkhaus

Wizualnie bardziej podobają mi się Brugmanny ale słyszałam, że taki profil przy 3 szybach będzie się źle użytkował, jakie macie doświadczenia czy faktycznie może być za słaby do 3 szyb? wiadomo sprzedawca twierdzi, że nie ale... natomiast Veka ma lepsze "U" - czekam na sugestie

Do tego jeszcze pytanie o drzwi tarasowe przesuwne - warto? szerokość wnęki to około 280 cm lub do wyboru 3 skrzydła + ruchomy słupek

Dziękuję za odzew : ) a jakaś podpowiedź co do tych "pierońskich profili", bo sama na siebie mam nerwy za brak zdecydowania ; nie wiem też np: dlaczego Brugmann wstawia szklenie 0,6 a wszyscy "inni" 0,5 -wynika z tego, że będzie to jeszcze cięższe okno i pytanie czy aby nie za cieżkie, szukałam troche o tym informacji ale nic konkretnego nie wyczytałam , chyba, że nie umiem szukać lub źle szukam

dlaczego ma być cięższe ? Co Ci naopowiadali ?

No właśnie dobre pytanie, bo ostatnio trochę pozwiedzałam salonów okiennych i większość zachwala co im akurat lepiej sprzedać ale i większość z krytyką o " Brugmanie", że się okna wyginają, profil stary itd.- i ja zamiast być mądrzejsza to wychodzę bardzie skołowana, a do tego na przekór wszystkim i tak najbardziej podobają mi się okna na tym profilu ale ...zostają zawsze jakieś ale... i dlatego szukam opinii innych osób

Szyba 0,6 waży tyle samo co 0,5.

Szyba 0,5 ma większe odstępy między taflami szkła dlatego też nie w każdym profilu się zmieści. Niektórzy producenci dają 0,6 pomimo, ze mieści się 0,5 z bliżej niezidentyfikowanych powodów (może chodzić o parametr przepuszczania światła w co wątpię lub tez ramki dystansowe do takich szkleń są nieco tańsze ?? ).

Szyba 0,6 waży tyle samo co 0,5.

Szyba 0,5 ma większe odstępy między taflami szkła dlatego też nie w każdym profilu się zmieści. Niektórzy producenci dają 0,6 pomimo, ze mieści się 0,5 z bliżej niezidentyfikowanych powodów (może chodzić o parametr przepuszczania światła w co wątpię lub tez ramki dystansowe do takich szkleń są nieco tańsze ?? ).

Dziękuję, teraz wszystko się rozjaśnia : )