Vld 16.11.2016 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 "W efekcie ona pokrywają się szklanym lodem i przestają całkiem pracować, wydajność i sprawność pompy znikoma." Już odpowiedziałem, to właśnie ten przypadek. Gdy nie usunie się lodu we własnym zakresie (ciepłą wodą) lód będzie tylko rósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 16.11.2016 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 W przyszłym tygodniu wymieniam czynnik. Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 17.11.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Tylko po co lepiej dolać a dokładniej uzupełnić, czynnik się nie psuje może być go za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 17.11.2016 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Może i tak ale wolę juz dmuchać na zimne zwłaszcza że Vld rekomendował wymianę go w całości. Bardzo jestem ciekawy czy pomoże a na wszelki wypadek do dogrzewania rozglądam się już za klimatyzatorem i wybrałem lg prestige ale to juz raczej nie ten wątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 17.11.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2016 Tylko po co lepiej dolać a dokładniej uzupełnić, czynnik się nie psuje może być go za mało Poczytaj sobie o obecnie stosowanych czynnikach, z ilu składają się substancji i jak zachowują się w momencie nieszczelności, czy wszystkie składniki ulatniają się jednocześnie? Potem będziesz mógł mówić ile czego dolać. W samochodach też uzupełnia się czynnik chłodniczy przed sezonem czy wymienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 27.11.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam.Zauważyłem, że od wewnątrz po rozmrożeniu jest czyściutko; na zewnątrz ta warstwa lodu po rozmrożeniu jest oddzielona od parownika.cały lód zebrany jest na takiej siateczce plastikowej, i skutecznie blokuje przepływ ciepła.Rozpieprzyłem te siateczkę, Popatrzę co będzie się działo...Pozdrawiam.Nadal nie wiem jak mogę "ręcznie" spowodować rozmrożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 27.11.2016 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Witam Zapewne baniakiem z ciepłą wodą. Polejesz nią wymiennik i lód spłynie.Jeśli Jula ma taką możliwość, przełącz ją w tryb chłodzenia. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 10.12.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Pojawila sie nowa Julka. Wyglada jak stara , ale ma bardziej zaawansowany sterownik. Polecam lekture instrukcji na stornie Juli. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.12.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Co to za "czynnik" się ulatnia ? Ile kosztuje takie uzupełnianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 11.12.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Za ściągnięcie starego i uzupełnienie go nowym czynnikiem zapłaciłem 500 zł. Dużo ale nie żałuję bo pompa ożyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.12.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Nie mało 500.... ciekawe jak często będziesz musiał powtarzać ... Co to za czynnik chłodzący ? Jaki ma wpływ na środowisko ? Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 11.12.2016 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 Pewnie negatywny ale nie tak jak spalone tony ekosyfu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 12.12.2016 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Czynnik R410A. Teoretycznie czynnik jest sciągany i utylizowany więc wpływu na środowisko nie ma. W praktyce różnie bywa . U mnie widać część się ulotniła podczas przenosin jednostki zewnętrznej.( Fachowcy mieli sciągnąc wszystko do zera a potem z powrotem wpompować do instalacji). Widać coś poszło nie tak bo z pompą zaczęły się problemy. Teraz po całkowitej wymianie gazu wszystko ustapiło jak ręką odjął i mam nadzieję że tak juz pozostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.03.2017 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2017 Od 01.03.2017 nastąpiła wymiana jednostki na nową.Trochę czasu trwało "dochodzenie" gwarancyjne ponieważ nie było jednoznacznych "objawów" niedomagania. Niemniej zgłaszałem coraz szybszy spadek parametrów pomimo normalnej pracy Juli. Ostatnie dwa miesiące czyli styczeń i luty pracowała jak zawsze, niby poprawnie ale jednak coś mało ciepła produkowała. Po weryfikacji zużycia z ciepłomierzem ze zdumieniem stwierdziłem , że Jula w styczniu i lutym więcej zużyła kWh niż wyprodukowała. Na szczęście zbiegło się to w czasie z wymianą gwarancyjną i teraz już pracuje nowa PC Jula. Jeszcze mieli na sklepie ten sam model i bez problemu wymienili, przyjechał Pan serwisant i zamontował. Zobaczymy jak się teraz będzie nowa jednostka sprawowała. Ostatnie 9 dni średni COP 1,8. Na grubej rurze temperatury maksymalne do 69*C. Podsumowując gdybym nie był cokolwiek rozgarniętym użytkownikiem i gdybym nie posiadał ciepłomierza w instalacji to prawdopodobnie żył bym sobie w totalnej nieświadomości, że PC super ciepełko produkuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 11.03.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Mnie też wymienili i to bez żadnych ceregieli bo odszraniała się czy trzeba czy nie trzeba po 45 minutach .Co by nie mówić to jednak wielka zaleta kupowania w markecie ale chodzi mi tu o gwarancję bo jaka jest pompa to wiadomo .Jak powiedział serwisant Jula wychodzi z pomp ciepła a ja przypuszczam że pewnie za dużo reklamacji mieli. Jeśłi teraz padnie ewentualnie da się jakoś ją zaadoptować na basenówkę to wymienię ją na lg therma v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.03.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 to prawda. serwis Jula podchodzi poważnie do klienta. ja mam nadzieję, że jednak teraz trochę pochodzi a jak nie to wracam do kabli i ew. dogrzewanie klimą. nie opłaca się za bardzo kupować nową, ceny około 15k nie zwróci się.każdy egzemplarz jest inny i chodzi troszkę inaczej. dla mnie osobiście w PC największe zaskoczenie było w lutym jak sobie przeliczyłem z ciepłomierzem.myślałem, że pracuje w miarę normalnie a ona nie miała już żadnego COP. pod tym względem kable tak nigdy nie oszukają. najwyżej przestaną działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 12.03.2017 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 A jesteś pewien że ciepłomierz masz sprawny? COP 1,8 jest bardzo niski jak na te temperatury Jak pamietam ta Twoja poprzednia pompa na początku miała sporo wyższy którego ja mogłem tylko pozazdrościć. Mam mocniejszą pompę ale z gorszą sprawnością którą z jakimś tam przybliżeniem obliczyłem na ok 2,3 przy tych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.03.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 do końca nie umiem tego inaczej sprawdzić. COP może być dość niski ponieważ nocami było około 0*C i w takich warunkach Jula pracuje na granicy. postaram się dzisiaj obliczyć COP z 12 dni, zobaczymy. niemniej dzięki za zwrócenie uwagi, warto rozważyć niedomaganie ciepłomierza. heh poprzednia PC rzeczywiście działała rewelacyjnie ale krótko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 12.03.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Ja odpaliłem grzałkę 3 kw na chwilę i okazało sie że temperatura za grzałką ( grzałka nie jest w jednostce wew ) wzrosła równo o 3 stopnie. W przybliżeniu więc można powiedzieć że przy stałym przepływie wody u mnie róznica między powrotem a zasilaniem w stopniach to chwilowa moc pompy w kw. Wiem że to tylko zgrubne obliczenia ale zawsze to jakaś informacja. Może spróbuj cos takiego u siebie zrobić bo cop jest jakos niewiarygodnie niski, Chyba że bez przerwy pompa sie odszrania a ona ma skłonność do tego. Ja wtedy obniżam temperaturę zasilania a wtedy wydajność pompy i cop paradoksalnie wzrasta bo pompa wolniej się szroni i rzadziej staje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.03.2017 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 ....bo cop jest jakos niewiarygodnie niski, Chyba że bez przerwy pompa sie odszrania a ona ma skłonność do tego. Ja wtedy obniżam temperaturę zasilania a wtedy wydajność pompy i cop paradoksalnie wzrasta bo pompa wolniej się szroni i rzadziej staje. obliczyłem COP za ostatnie 12 dni i wyszedł mi wynik 1,6. do wyboru jest kilka opcji: -albo temperatury w okolicy zera, -albo nowa jednostka jest kiepska -albo ciepłomierz szwankuje coś mi się nie bardzo chce wierzyć w pierwszy . chyba najprościej to usunąć ciepłomierz i nie wiedzieć hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts