Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przecież przy podobnym zageszczeniu rur w podłodze Twoj durszlak trzeba grzać z wiekszą teperaturą zasilania, niż dom, ktory energi potrzebuje o połowe mniej.

Ty robisz blad logiczny w swoim rozumowaniu. My nie porownujemy domow, tylko moce pompy i wielkosci GZ. Pisalem Ci juz, ze tu nie ma znaczenia co grzejesz tym grzejnikiem podlogowym, bo przy danych parametrach instalacji i stalej mocy zrodla ciepla bedziesz zapotrzebowanie obiektu regulowal jedynym dostepnym parametrem - czasem grzania. Lapiesz temat?

Chlopie, ja Ci sie pod tym obiema nogami podpisze. Tylko cieplomierza a nie gowna-dlawika. :)

pyxis ja już dawno mam 1,5 a nie 0,6 który na początku rozważałem. teraz jedyne co zrobię to zamontuję ten ciepłomierz i będę odczytywał wyniki. dopiero jak coś by było nie tak to pokombinuję dalej może z tym z olx

http://olx.pl/oferta/cieplomierz-sensonic-CID628-ID3ez63.html#d4cb5ab453

Spokojnie to nie apteka , nie musisz demontować pc , zawsze gdzieś na rurze , jak najbliżej pc możesz zamontować.

Ale ja mam wszystkie rury od GZ sachowane ZA POMPA.

Te rurki po lewej to podejcie do DZ i instalacja klimakonwektora. Rurki od GZ sa za samym korpusem pompy i wchodza pod posadzke. Zeby sie tam dostac trzeba odpiac pompe. Pierdzielenia co niemiara i troche mnie to przeraza - pomijajac juz koszty samego cieplomierza.

http://szkut.com/dom/Dom36.jpg

pyxis ja już dawno mam 1,5 a nie 0,6 który na początku rozważałem. teraz jedyne co zrobię to zamontuję ten ciepłomierz i będę odczytywał wyniki. dopiero jak coś by było nie tak to pokombinuję dalej może z tym z olx

http://olx.pl/oferta/cieplomierz-sensonic-CID628-ID3ez63.html#d4cb5ab453

OK. Z tym z Qn=1,5m3 u Ciebie moze sie udac.

Ja bardzo chce zobaczyc Twoje wyniki dla SPF, ale prawdziwe, a nie z pokryzowanej niepotrzebnie instalacji GZ.

Jaka faktyczna moc grzewcza ma w koncu ta Twoja pompa?

OK. Z tym z Qn=1,5m3 u Ciebie moze sie udac.

Ja bardzo chce zobaczyc Twoje wyniki dla SPF, ale prawdziwe, a nie z pokryzowanej niepotrzebnie instalacji GZ.

Jaka faktyczna moc grzewcza ma w koncu ta Twoja pompa?

http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/

Ty robisz blad logiczny w swoim rozumowaniu. My nie porownujemy domow, tylko moce pompy i wielkosci GZ. Pisalem Ci juz, ze tu nie ma znaczenia co grzejesz tym grzejnikiem podlogowym, bo przy danych parametrach instalacji i stalej mocy zrodla ciepla bedziesz zapotrzebowanie obiektu regulowal jedynym dostepnym parametrem - czasem grzania. Lapiesz temat?

Tylko, ze te parametry nie będa sięgały 48 C

Przeciez przy mrozach, ogrzeja ta kondygnację, majaca obciązenie 3000 W pompą, ktora ma moc 3000W temperatura daleko niższą od 48C

Tak wiec moc GZ w stosunku do mocy pompy nie jest u niego w jakiejś strasznej dysproporcji.

I nie możma porównywac sobie oderwanych od domów grzejników, bo straty domu warunkują na przykłada deltaT na takim grzejniku.

Jeżeli uwazasz, że nie ma znaczenia, czy danym grzejnikiem grzejesz pomieszczenie o zapotrzebowaniu 30W/m2, 100w/m2, to....

...idż w pokoju....

Doba ma tylko 24h i wiecej w niej grzac się w niej nie da, a wówczas w durszlaku trzeba podniesc przepływ (jesli się jeszcze da) póżnej juz tylko temperaturę zasilania.

qubic jakie miałeś największe zużycie energii na ogrzewanie w ciągu jednej doby...? ( parter, piętro...?)

aż musiałem zeszyt otworzyć(najpierw go znaleźć) ;)

... to było....z 26 na 27.01.2014 temperatura na zewnątrz -14*C , wtedy mi zeżarło ;) 62 kWh - tu muszę małą uwagę, jak wiesz sterowniki mam jakie mam ;) i musiałem je wyżej ustawić niż potrzebowałem bo się grzały same z siebie.

zima była raczej lekka a dom się dopiero wygrzewał

dzisiaj np. załączyłem chińską klimę w funkcję grzania bo jakiś zmarznięty byłem , pochodziła sobie z 5 minut, od razu w łazience cieplej się zrobiło hehehe

Edytowane przez qubic

Tylko, ze te parametry nie będa sięgały 48 C

Przeciez przy mrozach, ogrzeja ta kondygnację, majaca obciązenie 3000 W pompą, ktora ma moc 3000W temperatura daleko niższą od 48C

Tak wiec moc GZ w stosunku do mocy pompy nie jest u niego w jakiejś strasznej dysproporcji.

Przez moment byla mowa o 6kW i do tego sie odnioslem pierwotnie.

I nie możma porównywac sobie oderwanych od domów grzejników, bo straty domu warunkują na przykłada deltaT na takim grzejniku.

Jeżeli uwazasz, że nie ma znaczenia, czy danym grzejnikiem grzejesz pomieszczenie o zapotrzebowaniu 30W/m2, 100w/m2, to....

...idż w pokoju....

Dla naszego przypadku, czyli rozwazan na temat Tz nie ma to wiekszego znaczenia.

Doba ma tylko 24h i wiecej w niej grzac się w niej nie da, a wówczas w durszlaku trzeba podniesc przepływ (jesli się jeszcze da) póżnej juz tylko temperaturę zasilania.

Oj foto.... ty nadal swoje.

Zrob sobie taki myslowy eksperyment. Jest sobie zrodlo ciepla o stalej mocy 10kW i przeplyw przez podlogowke na poziomie 1m3/h. Do obiektu w ciagu godziny pracy dostarczane jest 10kWh energii. Teraz zwiekszamy przeplyw przez GZ dziesieciokrotnie i przez podlogowke plynie 10m3/h. Ile energi zostanie dostarczone do obiektu w ciagu 1h?

aż musiałem zeszyt otworzyć(najpierw go znaleźć) ;)

... to było....z 26 na 27.01.2014 temperatura na zewnątrz -14*C , wtedy mi zeżarło ;) 62 kWh

Pyxis co ty na to ...?

dzisiaj np. załączyłem chińską klimę w funkcję grzania bo jakiś zmarznięty byłem , pochodziła sobie z 5 minut, od razu w łazience cieplej się zrobiło hehehe

patrząc na temperatury u mnie w chałupie to dzisiaj w nocy pewnie coś gdzieś "pyknie" bo sterowniki czuwają ...:cool: