Pyxis 25.08.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 to mi się podoba konkretna analiza praktyka a nie teoretyka. nie wiem pyxis ale teraz co byś nie odpowiedział to jednak wszystko przemawia za zainstalowaniem ciepłomierza Chlopie, ja Ci sie pod tym obiema nogami podpisze. Tylko cieplomierza a nie gowna-dlawika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Przecież przy podobnym zageszczeniu rur w podłodze Twoj durszlak trzeba grzać z wiekszą teperaturą zasilania, niż dom, ktory energi potrzebuje o połowe mniej. Ty robisz blad logiczny w swoim rozumowaniu. My nie porownujemy domow, tylko moce pompy i wielkosci GZ. Pisalem Ci juz, ze tu nie ma znaczenia co grzejesz tym grzejnikiem podlogowym, bo przy danych parametrach instalacji i stalej mocy zrodla ciepla bedziesz zapotrzebowanie obiektu regulowal jedynym dostepnym parametrem - czasem grzania. Lapiesz temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Chlopie, ja Ci sie pod tym obiema nogami podpisze. Tylko cieplomierza a nie gowna-dlawika. pyxis ja już dawno mam 1,5 a nie 0,6 który na początku rozważałem. teraz jedyne co zrobię to zamontuję ten ciepłomierz i będę odczytywał wyniki. dopiero jak coś by było nie tak to pokombinuję dalej może z tym z olx http://olx.pl/oferta/cieplomierz-sensonic-CID628-ID3ez63.html#d4cb5ab453 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 W zeszlym seazonie na cele CO moja pompa w moim domu pracowla na cele CO 1038 h., wiec nie pierdzel farmazonow. a ile godzin pracował kominek...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Spokojnie to nie apteka , nie musisz demontować pc , zawsze gdzieś na rurze , jak najbliżej pc możesz zamontować. Ale ja mam wszystkie rury od GZ sachowane ZA POMPA. Te rurki po lewej to podejcie do DZ i instalacja klimakonwektora. Rurki od GZ sa za samym korpusem pompy i wchodza pod posadzke. Zeby sie tam dostac trzeba odpiac pompe. Pierdzielenia co niemiara i troche mnie to przeraza - pomijajac juz koszty samego cieplomierza. http://szkut.com/dom/Dom36.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 bedziesz zapotrzebowanie obiektu regulowal jedynym dostepnym parametrem - czasem grzania. Lapiesz temat? to akurat każdy "kablarz" wie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 pyxis ja już dawno mam 1,5 a nie 0,6 który na początku rozważałem. teraz jedyne co zrobię to zamontuję ten ciepłomierz i będę odczytywał wyniki. dopiero jak coś by było nie tak to pokombinuję dalej może z tym z olx http://olx.pl/oferta/cieplomierz-sensonic-CID628-ID3ez63.html#d4cb5ab453 OK. Z tym z Qn=1,5m3 u Ciebie moze sie udac. Ja bardzo chce zobaczyc Twoje wyniki dla SPF, ale prawdziwe, a nie z pokryzowanej niepotrzebnie instalacji GZ. Jaka faktyczna moc grzewcza ma w koncu ta Twoja pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 to akurat każdy "kablarz" wie ... Wiec fotohobby na pewno nie jest "kablarzem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 a ile godzin pracował kominek...? Uwierz mi na slowo, ze te pare paczek brykietu to naprawde symboliczny wklad w bilans energetyczny domu. Tym bardziej, ze zeby nie robic przedsionka piekla w salonie po 2h musowo uchylic mocniej drzwi na taras trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.08.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 OK. Z tym z Qn=1,5m3 u Ciebie moze sie udac. Ja bardzo chce zobaczyc Twoje wyniki dla SPF, ale prawdziwe, a nie z pokryzowanej niepotrzebnie instalacji GZ. Jaka faktyczna moc grzewcza ma w koncu ta Twoja pompa? http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 http://www.jula.pl/catalog/artykuly-budowlane-i-farby/klimatyzacja-wewnetrzna/ogrzewanie/pompy-ciepla-powietrze-woda/pompa-ciepla-powietrze-woda-416107/ Ale tam nic nie ma konkretnego. Nie podaja dla jakich prametrow ta moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.08.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ale tam nic nie ma konkretnego. Nie podaja dla jakich prametrow ta moc. Zobacz w karcie produktu jest w pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Ty robisz blad logiczny w swoim rozumowaniu. My nie porownujemy domow, tylko moce pompy i wielkosci GZ. Pisalem Ci juz, ze tu nie ma znaczenia co grzejesz tym grzejnikiem podlogowym, bo przy danych parametrach instalacji i stalej mocy zrodla ciepla bedziesz zapotrzebowanie obiektu regulowal jedynym dostepnym parametrem - czasem grzania. Lapiesz temat? Tylko, ze te parametry nie będa sięgały 48 C Przeciez przy mrozach, ogrzeja ta kondygnację, majaca obciązenie 3000 W pompą, ktora ma moc 3000W temperatura daleko niższą od 48C Tak wiec moc GZ w stosunku do mocy pompy nie jest u niego w jakiejś strasznej dysproporcji. I nie możma porównywac sobie oderwanych od domów grzejników, bo straty domu warunkują na przykłada deltaT na takim grzejniku. Jeżeli uwazasz, że nie ma znaczenia, czy danym grzejnikiem grzejesz pomieszczenie o zapotrzebowaniu 30W/m2, 100w/m2, to.... ...idż w pokoju.... Doba ma tylko 24h i wiecej w niej grzac się w niej nie da, a wówczas w durszlaku trzeba podniesc przepływ (jesli się jeszcze da) póżnej juz tylko temperaturę zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.08.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Wiec fotohobby na pewno nie jest "kablarzem". Bogoowie.... Kablarz ma tylko "on" albo "off" Wodny podłogowiec ma jeszcze przepływ i zmienną Tz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 qubic jakie miałeś największe zużycie energii na ogrzewanie w ciągu jednej doby...? ( parter, piętro...?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Kablarz ma tylko "on" albo "off" i nic więcej nie potrzebuje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.08.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) qubic jakie miałeś największe zużycie energii na ogrzewanie w ciągu jednej doby...? ( parter, piętro...?) aż musiałem zeszyt otworzyć(najpierw go znaleźć) ... to było....z 26 na 27.01.2014 temperatura na zewnątrz -14*C , wtedy mi zeżarło 62 kWh - tu muszę małą uwagę, jak wiesz sterowniki mam jakie mam i musiałem je wyżej ustawić niż potrzebowałem bo się grzały same z siebie. zima była raczej lekka a dom się dopiero wygrzewał dzisiaj np. załączyłem chińską klimę w funkcję grzania bo jakiś zmarznięty byłem , pochodziła sobie z 5 minut, od razu w łazience cieplej się zrobiło hehehe Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Tylko, ze te parametry nie będa sięgały 48 C Przeciez przy mrozach, ogrzeja ta kondygnację, majaca obciązenie 3000 W pompą, ktora ma moc 3000W temperatura daleko niższą od 48C Tak wiec moc GZ w stosunku do mocy pompy nie jest u niego w jakiejś strasznej dysproporcji. Przez moment byla mowa o 6kW i do tego sie odnioslem pierwotnie. I nie możma porównywac sobie oderwanych od domów grzejników, bo straty domu warunkują na przykłada deltaT na takim grzejniku. Jeżeli uwazasz, że nie ma znaczenia, czy danym grzejnikiem grzejesz pomieszczenie o zapotrzebowaniu 30W/m2, 100w/m2, to.... ...idż w pokoju.... Dla naszego przypadku, czyli rozwazan na temat Tz nie ma to wiekszego znaczenia. Doba ma tylko 24h i wiecej w niej grzac się w niej nie da, a wówczas w durszlaku trzeba podniesc przepływ (jesli się jeszcze da) póżnej juz tylko temperaturę zasilania. Oj foto.... ty nadal swoje. Zrob sobie taki myslowy eksperyment. Jest sobie zrodlo ciepla o stalej mocy 10kW i przeplyw przez podlogowke na poziomie 1m3/h. Do obiektu w ciagu godziny pracy dostarczane jest 10kWh energii. Teraz zwiekszamy przeplyw przez GZ dziesieciokrotnie i przez podlogowke plynie 10m3/h. Ile energi zostanie dostarczone do obiektu w ciagu 1h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.08.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 aż musiałem zeszyt otworzyć(najpierw go znaleźć) ... to było....z 26 na 27.01.2014 temperatura na zewnątrz -14*C , wtedy mi zeżarło 62 kWh Pyxis co ty na to ...? dzisiaj np. załączyłem chińską klimę w funkcję grzania bo jakiś zmarznięty byłem , pochodziła sobie z 5 minut, od razu w łazience cieplej się zrobiło hehehe patrząc na temperatury u mnie w chałupie to dzisiaj w nocy pewnie coś gdzieś "pyknie" bo sterowniki czuwają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.08.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 Bogoowie.... Kablarz ma tylko "on" albo "off" Wodny podłogowiec ma jeszcze przepływ i zmienną Tz Ty naprawde tego nie rozumiesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts