Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

co do sterowników to musisz poszukać nowoczesnego 'majstra', który ci napisze taki sterownik pod pompę konkretnie. jednak dziś co raz częściej trzeba grzebać w elektronice, niż w instalacjach..

Tak można poszukać majstra i coś za 1000 pln ( raczej więcej) ,, wymodzi" ,ale można też za 100-200 pln we własnym zakresie zamontować bez jakiegoś grzebania w elektronice .

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Ja swoją Julkę eksmituję 10 m od domu bo teraz stoi na opasce i w całej chałupie jest słyszalne buczenie.Co ciekawsze zauważyłem że czasami zmienia sie natężenie tego hałasu i jedyne co mi przychodzi do głowy oprócz jakiegoś walniętego łożyska to zmiana kierunku wiatru.Teraz stoi we wnęce i ten hałas może sie potęgować przez odbicia od ścian. Inna sprawa że u mnie jest zupełne odludzie więc pewnie na obszarze o wyższym natężeniu hałasu "wycie" Julki byłoby słabiej słyszalne.Jeśli chodzi o grzanie nie mam zastrzeżeń bo mam to co chciałem.

Ja swoją Julkę eksmituję 10 m od domu bo teraz stoi na opasce i w całej chałupie jest słyszalne buczenie.

a to ciekawe bo ja mam też na opasce, na postumencie betonowym i jest niesłyszalna. dom mam zbudowany z silki i 20cm styro.może tu jest rozwiązanie.z czego masz postawiony dom?

ogólnie przymierzam się do reklamacji Julki ponieważ obecnie przy dość wysokich temperaturach woda w układzie osiąga max 35*C :stirthepot:

np. teraz jest 11*C na zewnątrz , włączyłem Julkę i w około 10 minut doszła do 32*C wody w układzie i teraz zaczyna mozolne około 0,1*C na minutę w górę ale nie osiągnie więcej niż 34-35*C. pobiera przy tym 1,16 kW

tak jak kiedyś napisał vld sprężarka pewnie dogorywa.

reklamował kiedyś ktoś PC? możecie podpowiedzieć jak to przeprowadzić bezboleśnie?

Ja mam Julkę 9+3 a wg specyfikacji ona ma głosność 54 decybeli a nie 48 jak Twoja.To jednak spora róznica ale mnie najbardziej przeszkadza rodzaj dzwięku to takie buczenie jak przy komputerze z kiepskimi wyjącymi wiatrakami. Jest to słyszalne mniej czy bardziej w całym domu. U mnie temperatura na zasilaniu w czasie mrozów nigdy nie mogła dojść wyżej niż 32 stopnie ale dom był niewygrzany bo jak sprawdziłem sciany zewnętrzne miał zimne (17-18 stopni) a i też nie grzałem bez przerwy dłużej niz 3 dni. Trochę kwh trzeba jednak w dom władować bo jest z silki ocieplonej 20 cm styropianem.Na sprężarke jest 5 lat gwarancji więc rób wszystko żeby ją zajechać wcześniej a jeśli chodzi o procedurę to wyczytałem w warunkach że sprzęt chyba trzeba dostarczyć do sklepu. Trochę mi się w to nie chce wierzyć więc przed przeniesieniem Julki zadzwonię do sklepu i się zapytam o to. Może maja jakąś ekipę która jeździ w takich sytuacjach do domu klienta i sprawdza sprzęt.

Witam.qubic - masz ciepłomierze, czy COP jest w normie?

Być może sterowanie przy wysokiej temp. na dworze nie pozwala na rozpędzenie się sprężarki...

czy tak samo dzieje się na włączonej funkcji grzania tylko CWU?

W starszym modelu 9kW mam blokadę, do temp.25stopni na zasilaniu pyka na małej mocy; powyżej 25 rusza zdecydowanie szybciej, może więc podobna reguła jest zastosowana w przypadku wyższej temp. na dworze. - skoro wysoka to po co ma walić dużą mocą na zasilanie c.o.

Bardzo możliwe że tak się dzieje. COP za kwiecień 3. Nie używam PC do CWU. Nie wiem ale mam wrażenie, że Julka nie osiąga parametrów mogę ją przestawić w tryb CWU ale czy to coś da? Kiedyś grzała wodę do tych 36-37 nawet bez problemu a teraz daję na 36*C to chodzi cały czas na maksa i przez to nawet więcej pobiera prądu.

to pogratulować całości ! :)

a te w stopce 3,2 kW to czego dotyczy?

3,2 kW to obciążenie cieplne domu. z tą nieosiąganą temperaturą miałem na myśli bezwładność płyty fundamentowej i stropu. faktycznie w domu wystarczają niskie temperatury zasilania, ale grzałka 6 kW grzejąca np. całą noc nie daje rady rozgrzać podłogi na tyle, żeby temperatura zasilania osiągnęła 35°C. jak wygrzewałem podłogi to dojście do takiej temperatury zajęło kilka dni grzania bez przerwy i to jesienią przy całkiem dodatnich temperaturach zewnętrznych

Bardzo możliwe że tak się dzieje. COP za kwiecień 3. Nie używam PC do CWU. Nie wiem ale mam wrażenie, że Julka nie osiąga parametrów mogę ją przestawić w tryb CWU ale czy to coś da? Kiedyś grzała wodę do tych 36-37 nawet bez problemu a teraz daję na 36*C to chodzi cały czas na maksa i przez to nawet więcej pobiera prądu.

U mnie jak przez przypadek przestawilem sterownik, to przy temp 7' na zewnatrz, dwie pompy po nocy grzania na powrocie mialy 42'. CWU grzeje na 45' i przy -20' dzialalo. Bez grzalek. U mnie jak jedna chodzi to tez sie meczy ....poprostu za mala moc. Jak dogrzewam CWU wieczorem to z okolo 38' na 45' jedna pompa meczy sie z godzine , a dwie robia to w 20min. przy czym jak chodzi jedna ciegnie na maxa 1,3kW, a jak dwie to po 0,9-1kW.

U mnie jak przez przypadek przestawilem sterownik, to przy temp 7' na zewnatrz, dwie pompy po nocy grzania na powrocie mialy 42'. CWU grzeje na 45' i przy -20' dzialalo. Bez grzalek. U mnie jak jedna chodzi to tez sie meczy ....poprostu za mala moc. Jak dogrzewam CWU wieczorem to z okolo 38' na 45' jedna pompa meczy sie z godzine , a dwie robia to w 20min. przy czym jak chodzi jedna ciegnie na maxa 1,3kW, a jak dwie to po 0,9-1kW.

fajna obserwacja. w tamtym czasie nie myślałem żeby kupować dwie PC a po twoim przykładzie można o takim układzie pomyśleć.oczywiście jak stanieje. a tobie chyba się udało w super cenach kupić jeśli dobrze pamiętam ?

fajna obserwacja. w tamtym czasie nie myślałem żeby kupować dwie PC a po twoim przykładzie można o takim układzie pomyśleć.oczywiście jak stanieje. a tobie chyba się udało w super cenach kupić jeśli dobrze pamiętam ?

Jak to mowia..... "glupi ma zawsze szczescie"....podjechalem do juli w jankach jak byla w promocji za 4999....mieli tylko dwie z wystawy.....wiec ponegocjowalem i wytargowalem po 4500....okazalo sie ze jedna z dwoch byla tylko atrapa:) wiec zawinalem jedna i dostalem od kierownika sklepu 10% rabatu na nastepne zakupy....i zamowielm druga nowa....za dwa dni odebralem za 4500:) Do tego kumpel oddal mi vat, wiec wogole wyszlo po taniosci...

Jak to mowia..... "glupi ma zawsze szczescie"....podjechalem do juli w jankach jak byla w promocji za 4999....mieli tylko dwie z wystawy.....wiec ponegocjowalem i wytargowalem po 4500....okazalo sie ze jedna z dwoch byla tylko atrapa:) wiec zawinalem jedna i dostalem od kierownika sklepu 10% rabatu na nastepne zakupy....i zamowielm druga nowa....za dwa dni odebralem za 4500:) Do tego kumpel oddal mi vat, wiec wogole wyszlo po taniosci...

no to wobec takiego szczęścia nie będę dyskutował z tym powiedzeniem ;) :D bo to już jest sztuka tak tanio kupić.

pewnie też ostatnio lotto wysłałeś na 60 baniek ? przyznaj się .... ;) niby przypadkiem w drodze do domu.... :)

a jak masz te julki połączone przez jaki bufor?