qubic 09.05.2016 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Witam Qubic. Aktualnie masz promocje na lumen . to samo co julcia /nawet sterowniki pasują/. za5 tys. na pewno lepiej grzać pompą niż samymi grzałkami.Pozdrawiam sugerujesz, że może to być wyrób tej samej fabryki i dokładnie ten co w Jula? hmmm...to by wychodziło, że w Jula ktoś przesadził z ceną, może latem będą jakieś mega promocje? a są jeszcze jakieś tanie PC oprócz tej Lumen? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 09.05.2016 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Panowie ,chciałbym przenieść Julę 9+3 jak najdalej od domu bo ją niestety słychać. Teraz stoi na opasce. Wg was jak daleko moge ją odsunąć od domu bez znaczącej utraty sprawności ? Chłodnik który będzie mi to robił mówił o 15 metrach ale wydaje mi sie że trochę przesadza. Jaka jest wasza opinia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 09.05.2016 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 (edytowane) sugerujesz, że może to być wyrób tej samej fabryki i dokładnie ten co w Jula? Witam. Wydaje się że z tej samej fabryki albo ta sama "licencja". Z DTR Lumen można wyczytać dokładnie te same parametry co Julci - z dokładnością do 2 miejsc po przecinku. Sterowniki pasują /wymieniałem/. Obudowa lumen 5 dokładnie pasuje na Julcie/wierzchnia klapawewnętrznej. Płyty drukowane są dokładnie te same...Julcia ma grzałki w komplecie, Lumen nie ma. Jak Julcia kosztowała 4999 lub 5999 to były ceny możliwe do zjedzenia. Teraz 9999 nie dałbym...albo 9 kW 14.999 ??? wolałbym pana lub lg za 17 koła. /EVI/. Edytowane 9 Maja 2016 przez Dorecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.05.2016 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Panowie ,chciałbym przenieść Julę 9+3 jak najdalej od domu bo ją niestety słychać. Teraz stoi na opasce. Wg was jak daleko moge ją odsunąć od domu bez znaczącej utraty sprawności ? Chłodnik który będzie mi to robił mówił o 15 metrach ale wydaje mi sie że trochę przesadza. Jaka jest wasza opinia? tu coś było na ten temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?245891-Czy-umiejscowienie-pompy-ciep%C5%82a-w-domu-ma-znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.05.2016 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 (edytowane) sugerujesz, że może to być wyrób tej samej fabryki i dokładnie ten co w Jula? Julcia kosztowała 4999 lub 5999 to były ceny możliwe do zjedzenia. Teraz 9999 nie dałbym...albo 9 kW 14.999 ??? wolałbym pana lub lg za 17 koła. /EVI/. też bym nie dał. czyli jedyną alternatywą jest teraz Lumen jakby nie patrzeć to jest za połowę ceny Jula Edytowane 10 Maja 2016 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 10.05.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 no to wobec takiego szczęścia nie będę dyskutował z tym powiedzeniem bo to już jest sztuka tak tanio kupić. pewnie też ostatnio lotto wysłałeś na 60 baniek ? przyznaj się .... niby przypadkiem w drodze do domu.... a jak masz te julki połączone przez jaki bufor? Lemet 16.300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasniepan 08.10.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2016 Czy sezon rozpoczety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dorecki 14.11.2016 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Witam. Pompki pracują, ale z kłopotami: pompka stary model 9kW;Było kilka dni z przymrozkami rano. I już nie mogę rozmrozić maszyny, zapieprzona lodem na 2 - 3 cm. czyli nie pracuje z dobrą mocą, a bierze dużo pradu.Macie jakiś sposób na szybkie rozmrożenie, a nie czekanie na wiosnę?PozdrawiamP.s. przełączyłem na 'Chłodzenie ; ale nie rusza.. za zimno na dworze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 14.11.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam chyba ten sam model 9+3.Pompa szroni sie niemiłosiernie szczególnie na wyższych biegach. Staram sie ustawiac temperature zasilania taką żeby chodziła z obciążeniem nieco ponad 2kw . Powyżej tego od razu sie zapycha śniegiem a cop spada do 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 14.11.2016 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2016 Mam chyba ten sam model 9+3.Pompa szroni sie niemiłosiernie szczególnie na wyższych biegach. Staram sie ustawiac temperature zasilania taką żeby chodziła z obciążeniem nieco ponad 2kw . Powyżej tego od razu sie zapycha śniegiem a cop spada do 1. Jak mówiła moja śp. Babcia; Szkłem synku tyłka nie utrzesz. Ku pamięci Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 15.11.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 (edytowane) Pomijąjąc mądre słowa Babci w takim razie może Ty mi odpowiesz na pytanie zadane tez na innym wątku Czy szronienie może być objawem za małej ilości gazu w pompie?Pozdrawiam również Edytowane 15 Listopada 2016 przez mik37 błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 15.11.2016 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 WitamCzytam forum dotyczące pomp Jula piszecie tutaj o pompach firmy Lumen ale w necie same negatywy na temat tej firmy czy ktoś używa i może coś pozytywnego powiedzieć o urządzeniach tej firmy, chętnie bym poznał kogoś z łódzkiego kto używa tej pompy, mam gaz z butli i do tego z Gaspolu to jest dopiero masakra, ale nie chcę drugi raz wpakować się na minę, w ostateczności przejdę na ekogroch bo mam dość kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.11.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Pomijąjąc mądre słowa Babci w takim razie może Ty mi odpowiesz na pytanie zadane tez na innym wątku Czy szronienie może być objawem za małej ilości gazu w pompie? Pozdrawiam również Witam Nie tylko Może być wynikiem wadliwego obsługi procesu odszraniania przez oprogramowanie PC, lub co gorsza, ustalenie algorytmu odszraniania bez kompleksowego monitorowania czynników zewnętrznych. Może być również wynikiem pracy PC Jula itp, w warunkach do których nie jest przeznaczona. Niska cena Juli nie brała się znikąd. Przecież Market,importer i inni nie dokładali do ceny jej sprzedaży. Chiński producent tym bardziej. Obrazowo mówiąc nie da się zrobić Mercedesa w cenie Tata. Kompromisy i skróty wcześniej czy później muszą się ujawnić. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.11.2016 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Pitu, pitu, trzymajcie mnie z moją pompą, jak by twoja taka "cacy" nie szroniła. Każda pompa szroni gdy t parowania w niej spada poniżej - 4, - 5C. Braki czynnika można zobaczyć gdy pompa wcześniej była cała zaszronienia, a po czasie zaczęła "szronić w paski". Tzn początkowe odcinki sekcji są zaszronione, a jej końcowe odcinki już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 15.11.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Jak brak czynnika to parownik zimniejszy i wcześnie zacznie szronić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 15.11.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Pitu, pitu, trzymajcie mnie z moją pompą, jak by twoja taka "cacy" nie szroniła. Każda pompa szroni gdy t parowania w niej spada poniżej - 4, - 5C. Braki czynnika można zobaczyć gdy pompa wcześniej była cała zaszronienia, a po czasie zaczęła "szronić w paski". Tzn początkowe odcinki sekcji są zaszronione, a jej końcowe odcinki już nie. Witam Był tu na forum obrazek jednostki zewnętrznej w charakterystyczne "zebry". Nie mogę go w tej chwili przywołać, ale wiem o czym mówisz. W komentowanym przeze mnie poście jest mowa o całkowitym braku odszraniania a nie o jego wadliwym przebiegu. Każda pompa powietrzna szroni się wynika to z natury jej pracy i specyfiki warunków w jakiej przychodzi jej pracować. Chodzi o to, że przedstawione warunki pracy są jak najbardziej typowe, a pompa się nie odladza. Zaznaczam, że nie pisano o opadach ciężkiego mokrego śniegu ttp., co istotnie mogłoby wpłynąć na warunki i przebieg defrostu. Dlaczego według Ciebie w/w pompy zarosły szronem? Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 15.11.2016 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2016 Wreszcie coś merytorycznego . Zdaje sobie sprawę że pompa Jula nie jest szczytem techniki mówiąc eufemistycznie. Kupiłem ją w okazyjnej cienie i miała działać w tandemie z jakiejś dobrej marki klimatyzatorem. Okazało sie że w zeszłym sezonie a w zasadzie połówce to jesli chodzi o grzanie sprawuje się na tyle dobrze że zacząlem sie zastanawiać czy jej nie zostawić samej mając w odwodzie kominek. Niestety tej jesieni mówiąc dosadnie Jula zaczęła dawać d... Zaczynała się szronić już przy 10 stopniach a jedna sekcja ma problemy z odszranianiem. Ponieważ przenosiłem ją w lecie w inne miejsce i związane to było z wymianą czynnika więc pierwsze co to zacząłem podejrzewać że nie ma w niej tyle gazu ile być powinno. Rzeczywiście niektóre sekcje wcześniej się zaczynają szronić ale poźniej inne też są całe białe. No cóż chyba wymienię gaz a potem się zobaczy . Pewnie bez klimatyzatora się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 16.11.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Nie jestem fachowcem w sprawie pomp ale kiedyś krótko pracowałem w firmie, która robi komory do przechowywania owoców tam też są układy chłodnicze a pompa ciepła to odwrócony proces i problem szronienia też występował, chłodnice w komorach były odszraniane grzałkami elektrycznymi, podobny problem występował w mroźniach, chłodnica była nagrzewana do odpowiedniej temperatury, następnie był czas ociekania, później włączała się sprężarka wychładzając chłodnicę, a na końcu wiatraki chłodnicy, wiem też że jeżeli będzie za mało czynnika to temperatura będzie zbyt niska i szronienie może wystąpić szybciej czynnika nie trzeba wymieniać, dobry chłodniarz sprawdzi temperaturę odparowania czynnika i ewentualnie go uzupełni, czynnika się nie wymienia nie ma takiej potrzeby, podobnie jak oleju w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 16.11.2016 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 Witam Był tu na forum obrazek jednostki zewnętrznej w charakterystyczne "zebry". Nie mogę go w tej chwili przywołać, ale wiem o czym mówisz. W komentowanym przeze mnie poście jest mowa o całkowitym braku odszraniania a nie o jego wadliwym przebiegu. Każda pompa powietrzna szroni się wynika to z natury jej pracy i specyfiki warunków w jakiej przychodzi jej pracować. Chodzi o to, że przedstawione warunki pracy są jak najbardziej typowe, a pompa się nie odladza. Zaznaczam, że nie pisano o opadach ciężkiego mokrego śniegu ttp., co istotnie mogłoby wpłynąć na warunki i przebieg defrostu. Dlaczego według Ciebie w/w pompy zarosły szronem? Pozdrawiam Pratchawiec W cytowanym przecież ciebie poście jest tylko pytanie, czy szronieniem jest skutkiem braku czynnika i jest tam wzmianka o innym temacie i innym poście, którego ja nie śledzę. W normalnej pracy i sprawnej pompie chłodnica cała, odrazu i równomiernie pokrywa się taka samą ilością szronu. Gdy jest go za dużo wszystkie sekcje na raz zaczynają równo przelewać nieodparowany czynnik, t parowania spada i następuje defrost. Przy defroście podobnie wszystkie sekcje potrzebują takiej samej ilości ciepła i nie ma problemu z całkowitym usunięciem szronu. W nienormalnej pracy, gdy są braki czynnika, czy nierówny rozdział czynnika, sekcję szronią nie równomiernie. Najpierw szronią początkowe odcinki sekcji, a dalej czynnik jest przegrzewany, potem gdy jedne zapakuje szronem parowanie odbywa się w końcowych odcinkach i w końcu i tak odbywa się defrost. Ale sekcje są nie równomiernie pokryte szronem i jeżeli koniec defrostu jest wyznaczony czasowo, to nie ma szans usunąć szronu z początków sekcji. W efekcie ona pokrywają się szklanym lodem i przestają całkiem pracować, wydajność i sprawność pompy znikoma. Z mojego doświadczenia koniec defrostu najlepiej wyznaczyć na podstawie termometru na rurce cieczowej najniższej sekcji. Jeżeli na początku pompa pracowała właściwie, a teraz stroni w zebrę, to ewidentnie brakuje czynnika, lub jest on zawilgocony. Jak to czynnik nie jednorodny typu R-407, czy 410 i stwierdzono nieszczelności i braki należy go wymienić w całości. Dolewać i odlewać można takie dobrodziejstwo jak bombowy R-290, czy nie mniej bombowy R-600 Pisane z tel więc proszę wybaczyć wszelkie niedogodności w czytaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 16.11.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 (edytowane) Dziękuję za precyzyjne i jasne ujęcie tematuNie mam nic do dodania poza tym, że pisząc mojego posta nie dysponowałem wiedzą wynikającą z późniejszych "zeznań" zainteresowanego. Tym niemniej ponawiam pytanie dot. innego dyskutanta w tym wątku ( Dorecki post #2153) podnoszącego kwestię zawalenia jednostki zewnętrznej 3 cm warstwą lodu.W jaki sposób ten problem wyjaśnić? Pozdrawiam Edytowane 16 Listopada 2016 przez Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts