Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

po godzinach bojów i prawie dzwonienia na dział reklamacji pompa po raz pierwszy odpalona. przyczyną problemów była pompa obiegowa która nie mogła ruszyć. dopiero odkręcenie i ręczne zakręcenie uruchomiło pompę.prawdopodobnie chińczycy robili próbne uruchamianie wodą i musiał się wytrącić jakiś kamień lub osad i wszystko chodziło,grzało a w rurkach zimno.pompa obiegowa nie ruszała mimo, że pokazywała na wyświetlaczu pobór mocy.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie chciałem dziurawić izolacji przykręcając do ściany, podobno też ściana przenosi wibracje i inne odgłosy. stelaże oglądałem ale to wszystko lipa do zardzewienia po sezonie.zastanawiałem się nad różnymi rozwiązaniami ale zwyciężyły bloczki. po prostu są wielofunkcyjne ;) , tanie i trwałe. estetykę poprawię później ale bardziej mi chodziło o możliwość przymocowania ewentualnych osłon. zabezpieczam się w ten sposób, gdyby coś przeszkadzało sąsiadom(akustycznie), ew. może jakiś daszek w póżniejszym użytkowaniu.

montaż postępuje z godziny na godzinę :)

d3yb4PTNAbK_h4Y3NMQlDeq5-capqcwbZ3cRXecuw_8=w722-h545-no

Izolacja rur do wymiany

po godzinach bojów i prawie dzwonienia na dział reklamacji pompa po raz pierwszy odpalona. przyczyną problemów była pompa obiegowa która nie mogła ruszyć. dopiero odkręcenie i ręczne zakręcenie uruchomiło pompę.prawdopodobnie chińczycy robili próbne uruchamianie wodą i musiał się wytrącić jakiś kamień lub osad i wszystko chodziło,grzało a w rurkach zimno.pompa obiegowa nie ruszała mimo, że pokazywała na wyświetlaczu pobór mocy.

Uruchomiłeś już ? Jak wrażenia ? Jak duży masz dom ? Czym grzejesz CWU - nie widzę podpięcia z pompki ... chyba że nie dopatrzyłem

Uruchomiłeś już ? Jak wrażenia ? Jak duży masz dom ? Czym grzejesz CWU - nie widzę podpięcia z pompki ... chyba że nie dopatrzyłem

uruchomiłem ale jeszcze nie grzeję ponieważ walczyliśmy z pompą obiegową która się zastała a na wyświetlaczu pokazywała pobór mocy i nie było do końca wiadomo dlaczego podłogówka nie grzeje. teraz pewnie czeka nas odpowietrzanie i masa drobnych rzeczy do zrobienia.

pompka chodzi dosyć cicho, jednostki wewnętrznej prawie nie słychać. sterownik dosyć prosty w obsłudze.

CWU ogrzewam bojlerem elektrycznym.

z ciekawostek zauważyłem na sterowniku, że tą pompą można chłodzić podłogówkę. nie wiedziałem o tym wcześniej i jestem zaskoczony taką możliwością.

z ciekawostek zauważyłem na sterowniku, że tą pompą można chłodzić podłogówkę. nie wiedziałem o tym wcześniej i jestem zaskoczony taką możliwością.

Trzeba bylo dac rurki na poddaszu? :)

Na marginesie: chlodzenie podlga to sredni pomysl. Kolego Map78 chyba to opisywal z punktu widzenia praktyka (chociaz we wszystkich instalacja silesi to swietnie dziala - z punktu widzenie instalatora)

Edytowane przez Pyxis

No Julcia się zapowiada puki co, na wiosnę wyjdzie na to że mogłem dwie Jule kupić zamiast tej mojej

nie no takie dywagacje to są nazbyt optymistyczne. nie stawiam Juli wygórowanych wymagań, więc może dla mnie spokojnie wystarczy. jedno co zauważyłem to jednak montaż warto powierzyć fachowcom. niby Jula jest przygotowana do samodzielnego montażu ale wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach. nie wiadomo co jeszcze wyniknie w trakcie. na pewno postaram się jak najlepiej zaizolować przewody, nie wiem tylko jak opatulić to łącze w jednostce zewnętrznej. tam przykrywa to taki plastik osłaniający który trochę blokuje możliwość grubej otuliny.

poza tym odpowietrzanie to jakiś koszmar mogli chińczycy nie skąpić na automatyczny odpowietrznik, zamiast tego jest taki mały pierdolnik który jak się go odkręca to przepuszcza wodę i wszystko po osłonie grzałki spływa na przewody elektryczne . patrząc okiem laika to zmontowane jest wszystko chyba tylko żeby ułatwić pracę w fabryce zapominając o ergonomii.