qubic 02.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 po godzinach bojów i prawie dzwonienia na dział reklamacji pompa po raz pierwszy odpalona. przyczyną problemów była pompa obiegowa która nie mogła ruszyć. dopiero odkręcenie i ręczne zakręcenie uruchomiło pompę.prawdopodobnie chińczycy robili próbne uruchamianie wodą i musiał się wytrącić jakiś kamień lub osad i wszystko chodziło,grzało a w rurkach zimno.pompa obiegowa nie ruszała mimo, że pokazywała na wyświetlaczu pobór mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 02.09.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 nie chciałem dziurawić izolacji przykręcając do ściany, podobno też ściana przenosi wibracje i inne odgłosy. stelaże oglądałem ale to wszystko lipa do zardzewienia po sezonie.zastanawiałem się nad różnymi rozwiązaniami ale zwyciężyły bloczki. po prostu są wielofunkcyjne , tanie i trwałe. estetykę poprawię później ale bardziej mi chodziło o możliwość przymocowania ewentualnych osłon. zabezpieczam się w ten sposób, gdyby coś przeszkadzało sąsiadom(akustycznie), ew. może jakiś daszek w póżniejszym użytkowaniu. montaż postępuje z godziny na godzinę Izolacja rur do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 02.09.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 po godzinach bojów i prawie dzwonienia na dział reklamacji pompa po raz pierwszy odpalona. przyczyną problemów była pompa obiegowa która nie mogła ruszyć. dopiero odkręcenie i ręczne zakręcenie uruchomiło pompę.prawdopodobnie chińczycy robili próbne uruchamianie wodą i musiał się wytrącić jakiś kamień lub osad i wszystko chodziło,grzało a w rurkach zimno.pompa obiegowa nie ruszała mimo, że pokazywała na wyświetlaczu pobór mocy. Uruchomiłeś już ? Jak wrażenia ? Jak duży masz dom ? Czym grzejesz CWU - nie widzę podpięcia z pompki ... chyba że nie dopatrzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Izolacja rur do wymiany na jaką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 na jaką? Grubsza. Ta ptaszki wyjadaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Uruchomiłeś już ? Jak wrażenia ? Jak duży masz dom ? Czym grzejesz CWU - nie widzę podpięcia z pompki ... chyba że nie dopatrzyłem uruchomiłem ale jeszcze nie grzeję ponieważ walczyliśmy z pompą obiegową która się zastała a na wyświetlaczu pokazywała pobór mocy i nie było do końca wiadomo dlaczego podłogówka nie grzeje. teraz pewnie czeka nas odpowietrzanie i masa drobnych rzeczy do zrobienia. pompka chodzi dosyć cicho, jednostki wewnętrznej prawie nie słychać. sterownik dosyć prosty w obsłudze. CWU ogrzewam bojlerem elektrycznym. z ciekawostek zauważyłem na sterowniku, że tą pompą można chłodzić podłogówkę. nie wiedziałem o tym wcześniej i jestem zaskoczony taką możliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Grubsza. Ta ptaszki wyjadaja. te dwie rury z fabryczną izolacją wsadziłem w otulinę do rur taką szarą może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) z ciekawostek zauważyłem na sterowniku, że tą pompą można chłodzić podłogówkę. nie wiedziałem o tym wcześniej i jestem zaskoczony taką możliwością. Trzeba bylo dac rurki na poddaszu? Na marginesie: chlodzenie podlga to sredni pomysl. Kolego Map78 chyba to opisywal z punktu widzenia praktyka (chociaz we wszystkich instalacja silesi to swietnie dziala - z punktu widzenie instalatora) Edytowane 2 Września 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 gdy pompa obiegowa nie chodziła to woda w wymienniku bardzo szybko robiła się gorąca. jak wypuszczaliśmy ją do demontażu pompy to aż para szła. nie wiem ile miała stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Trzeba bylo dac rurki na poddaszu? nie ma takiej potrzeby. mam pełne piętro i to jest najcieplejsze miejsce w domu zimą. rurki na piętrze to niepotrzebna komplikacja u mnie. ale gdyby zaszła taka potrzeba to mogę bardzo prosto zrobić, dodatkowe pętle już jako ścienne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Mi o chlodzenie chodzilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 a to by się przydało w upały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.09.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 a tak jeszcze o pompie obiegowej . ona ma płynną regulację mocy, na jakim nastawie najlepiej ją ustawić ? jest tam takie zielone pole mniej więcej po środku skali, to jakieś optimum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.09.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 Zobaczysz jaka bedziesz mial delte na GZ. Na razie ustaw blisko max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 03.09.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 nie ma takiej potrzeby. mam pełne piętro i to jest najcieplejsze miejsce w domu zimą. rurki na piętrze to niepotrzebna komplikacja u mnie. ale gdyby zaszła taka potrzeba to mogę bardzo prosto zrobić, dodatkowe pętle już jako ścienne . Ścienne działa b. dobrze i lepiej chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 03.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 No Julcia się zapowiada puki co, na wiosnę wyjdzie na to że mogłem dwie Jule kupić zamiast tej mojej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.09.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 No Julcia się zapowiada puki co, na wiosnę wyjdzie na to że mogłem dwie Jule kupić zamiast tej mojej nie no takie dywagacje to są nazbyt optymistyczne. nie stawiam Juli wygórowanych wymagań, więc może dla mnie spokojnie wystarczy. jedno co zauważyłem to jednak montaż warto powierzyć fachowcom. niby Jula jest przygotowana do samodzielnego montażu ale wiadomo, diabeł tkwi w szczegółach. nie wiadomo co jeszcze wyniknie w trakcie. na pewno postaram się jak najlepiej zaizolować przewody, nie wiem tylko jak opatulić to łącze w jednostce zewnętrznej. tam przykrywa to taki plastik osłaniający który trochę blokuje możliwość grubej otuliny. poza tym odpowietrzanie to jakiś koszmar mogli chińczycy nie skąpić na automatyczny odpowietrznik, zamiast tego jest taki mały pierdolnik który jak się go odkręca to przepuszcza wodę i wszystko po osłonie grzałki spływa na przewody elektryczne . patrząc okiem laika to zmontowane jest wszystko chyba tylko żeby ułatwić pracę w fabryce zapominając o ergonomii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.09.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 właśnie dostałem bon od JULA na 190zł . nie powiem dbają o klienta . konkretna firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 03.09.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 Jak do samodzielnego montażu, Jula to split a tam się coś gazem napełnia, tego samemu raczej się nie da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 03.09.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2014 (edytowane) Jak do samodzielnego montażu, Jula to split a tam się coś gazem napełnia, tego samemu raczej się nie da zrobić fabrycznie jest napełniona gazem, jak przykręcasz rurki to jakaś membrana się przebija i napełnia się wszystko gazem. Edytowane 3 Września 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts