qubic 04.09.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Będzie będzie szybciej sprężarka do wymiany w "nie czystej" instalacji To co radzisz? Wypompować czynnik, zrobić próżnię i nabić na nowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.09.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Bardzo śmieszne, a tak serio to ciekawi mnie jaką temperaturę dajesz na kk, czy cała instalacja chodzi na jednej i generalnie jaką najwyższą temperaturę można utrzymać z tą pompą np. przy -10, oczywiście w granicach jakiejś opłacalności. Pytam bo mój brat jest zainteresowany, ma instalację na grzejnikach, a nie koniecznie muszę mu mówić że moja to takie cacko bez konkurencji bo może Panasonic byłby lepszy dla niego, sporo ludzi go zachwala, a mojej nikt Krzywą grzewczą mam ustawioną: dla +10st / 33st zasilania, a dla -15st / 37st zasilania. Jest to akuratna temp zarówno dla mojej podłogówki jak i klimakonwektorów. Natomiast ta pompa ma moc 9kW również dla temp zasilania 55st przy temp zewnętrznej -15st - dlatego napisałem Ci, że temp. jest taka, jaką ustawię Tu masz tabelę wydajności: Jak widać przy -10st i zasilaniu 50st COP będzie w okolicach 2, a moc grzewcza jest stała dla całego zakresu pracy i wynosi 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Baaaardzo wysoka masz ta Tz ustawiona. Dlaczego tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.09.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Baaaardzo wysoka masz ta Tz ustawiona. Dlaczego tak? Z kilku powodów. Po pierwsze moja podłogówka była wykonywana przez speców od ekogroszka;) i już dawno zauważyłem, że 26st (jak poniektórzy dają) to dla niej za mało. Dla mojej podłogówki najlepiej by się sprawdził przedział 30 do 37st w największe mrozy. Natomiast klimakonwektory minimalną temp zasilania do pracy w automacie potrzebują 32st, stąd te moje minimalne 33st na pompie. Co ciekawe przy dużych mrozach poniżej -15st kk nadal zadowoli się tymi 33st żeby nagrzać pomieszczenie, a podłogówka już nie. no ale kk są mega przewymiarowane, a podłogówki nie widziałem na oczy, więc nawet fizycznie nie wiem jakie są tam pętle, w sensie rozstawy i długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Szkoda, ze fotohobby tego Twojego posta nie przeczytal, bo moze by w koncu zrozumial na czym polega zmiana Tz przy ronej ilosci rurek w podlodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 04.09.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Z kilku powodów. Po pierwsze moja podłogówka była wykonywana przez speców od ekogroszka;) i już dawno zauważyłem, że 26st (jak poniektórzy dają) to dla niej za mało. Dla mojej podłogówki najlepiej by się sprawdził przedział 30 do 37st w największe mrozy. Natomiast klimakonwektory minimalną temp zasilania do pracy w automacie potrzebują 32st, stąd te moje minimalne 33st na pompie. Co ciekawe przy dużych mrozach poniżej -15st kk nadal zadowoli się tymi 33st żeby nagrzać pomieszczenie, a podłogówka już nie. no ale kk są mega przewymiarowane, a podłogówki nie widziałem na oczy, więc nawet fizycznie nie wiem jakie są tam pętle, w sensie rozstawy i długości. A potem zdziwiony że chłodzenie nie działa ech specjaliści z forum od jednej własnej najlepsiejszej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.09.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 A potem zdziwiony że chłodzenie nie działa ech specjaliści z forum od jednej własnej najlepsiejszej instalacji Nie jestem zdziwiony, że chłodzenie podłogą nie działa jak należy:no: - bo pewnie do tego pijesz. Dlatego zawsze podkreślam, że U MNIE to nie działa i dodaje, że w instalacjach silesii wszystko jest OK. To chyba w porządku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.09.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Nie jestem zdziwiony, że chłodzenie podłogą nie działa jak należy:no: - bo pewnie do tego pijesz. Dlatego zawsze podkreślam, że U MNIE to nie działa i dodaje, że w instalacjach silesii wszystko jest OK. To chyba w porządku;) Chłodzenie podłogówką działa i moich instalacjach, nie tylko w instalacjach silesii. Z informacji od mojego klienta uzyskał on obnizkę temp o ok 4 oC w pomieszczeniach, z czego był zadowolony, oczywscie temp czynnika powyzej punktu rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 04.09.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 To co radzisz? Wypompować czynnik, zrobić próżnię i nabić na nowo? Wszystkie urządzenia działające na czynniku r410a należy tak zainstalować aby w przewodach nie było powietrza. Po zakończeniu instalacji należy wytworzyć próżnię a dopiero później dopuścić czynnik. życzę powodzenia i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 04.09.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Chłodzenie podłogówką działa i moich instalacjach, nie tylko w instalacjach silesii. Z informacji od mojego klienta uzyskał on obnizkę temp o ok 4 oC w pomieszczeniach, z czego był zadowolony, oczywscie temp czynnika powyzej punktu rosy. Zimą przy delcieT pomiędzy Tz podłogówki a temp pomieszczenia na poziomie 10st (32/22) do podniesienia temp o 4st potrzeba kilku dni. Zakładając bezpieczną temp powyżej punku rosy na poziomie 18st - to ile on musiałby pędzić tą podłogówkę żeby obniżyć o 4st;) Sorry, ale nie bardzo w to wierzę. Chyba, że do tego wspomagał się roletami/markizami, wentylacją z GWC, itp to wtedy może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.09.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Wszystkie urządzenia działające na czynniku r410a należy tak zainstalować aby w przewodach nie było powietrza. Po zakończeniu instalacji należy wytworzyć próżnię a dopiero później dopuścić czynnik. życzę powodzenia i trzymam kciuki dzięki za info. tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.09.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Przecież robił ci to fachowiec, wiec zakładamy, że wiedział co robi i nie zrobił kiszki. Jak jest szybkozłączka, to albo przewód ma ją z obu stron, albo był na stałe podlączony do j. wew. Jak ma z obu stron, to powinien mieć swój zawór serwisowy i być wypróżniowany. Dowiem się najpierw co i jak dopiero później coś będziesz próbował robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Szkoda, ze fotohobby tego Twojego posta nie przeczytal, bo moze by w koncu zrozumial na czym polega zmiana Tz przy ronej ilosci rurek w podlodze. Taaa.... Wiem, rycerzu, wiem, tylko co moźna powiedzieć o takiej podlogowce: Po pierwsze moja podłogówka była wykonywana przez speców od ekogroszka kk są mega przewymiarowane, a podłogówki nie widziałem na oczy, więc nawet fizycznie nie wiem jakie są tam pętle, w sensie rozstawy i długości Wątpię, żeby ktoś się skalał jakimikolwiek obliczeniami przy niej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.09.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Nie graj znowu matolka foto. Widzisz jakie sa skutki wlozenia malej ilosci rruki w podloge. Co sie dzieje z Tz? Chyba, ze uwazasz, ze tam jest bardzo duzo rury. Wtedy nie mam pytan, bo i czasu szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.09.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Przecież robił ci to fachowiec, wiec zakładamy, że wiedział co robi i nie zrobił kiszki. Jak jest szybkozłączka, to albo przewód ma ją z obu stron, albo był na stałe podlączony do j. wew. Jak ma z obu stron, to powinien mieć swój zawór serwisowy i być wypróżniowany. Dowiem się najpierw co i jak dopiero później coś będziesz próbował robić. fajnie, że kontrolujesz temat przewód był z obu stron zaślepiony i chyba( nie wiem bo mnie akurat wtedy nie było) zrobił tak jak powinno być. poza tym oprócz instrukcji obsługi jest jeszcze protokół firmowy w komplecie do pompy do wypełnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.09.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Możesz pokazać zdjęcia tych złączek w obu jednostkach? Używał on w ogóle manometrów u pompy próżniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.09.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.09.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 a tu są zdjęcia jak to wyglądało przed montażemhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6585756&viewfull=1#post6585756 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 04.09.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Dziwny ten chińczyk. Nawet zaworów jak na klimat nie ma. Wygląda na to, że faktycznie można to łączyć bez pompy próżniowe. Jak inaczej skoro w jednostce jest czynnik, a zaworów brak. Nie znam tego typu zlaczy, ale mam w domu kawałek rurki z czymś takim. W środku zatkany jak by tłokiem, którego palcem nie otworzysz, a podczas przykręcania pewnie otwiera się sam. Jak by tak było, to ten system lepszy nawet od szybkozłączki Ziobro, czy Alaski z makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 04.09.2014 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Dziwny ten chińczyk. Nawet zaworów jak na klimat nie ma. Wygląda na to, że faktycznie można to łączyć bez pompy próżniowe. Jak inaczej skoro w jednostce jest czynnik, a zaworów brak. Nie znam tego typu zlaczy, ale mam w domu kawałek rurki z czymś takim. W środku zatkany jak by tłokiem, którego palcem nie otworzysz, a podczas przykręcania pewnie otwiera się sam. Jak by tak było, to ten system lepszy nawet od szybkozłączki Ziobro, czy Alaski z makro. no coś takiego tam jest bo mi instalator pokazywał ale nie wiedziałem o co kaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts