Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo śmieszne, a tak serio to ciekawi mnie jaką temperaturę dajesz na kk, czy cała instalacja chodzi na jednej i generalnie jaką najwyższą temperaturę można utrzymać z tą pompą np. przy -10, oczywiście w granicach jakiejś opłacalności.

Pytam bo mój brat jest zainteresowany, ma instalację na grzejnikach, a nie koniecznie muszę mu mówić że moja to takie cacko bez konkurencji bo może Panasonic byłby lepszy dla niego, sporo ludzi go zachwala, a mojej nikt :(

Krzywą grzewczą mam ustawioną: dla +10st / 33st zasilania, a dla -15st / 37st zasilania. Jest to akuratna temp zarówno dla mojej podłogówki jak i klimakonwektorów. Natomiast ta pompa ma moc 9kW również dla temp zasilania 55st przy temp zewnętrznej -15st - dlatego napisałem Ci, że temp. jest taka, jaką ustawię;) Tu masz tabelę wydajności:

hw8o.jpg

Jak widać przy -10st i zasilaniu 50st COP będzie w okolicach 2, a moc grzewcza jest stała dla całego zakresu pracy i wynosi 9kW.

Baaaardzo wysoka masz ta Tz ustawiona. Dlaczego tak?

Z kilku powodów. Po pierwsze moja podłogówka była wykonywana przez speców od ekogroszka;) i już dawno zauważyłem, że 26st (jak poniektórzy dają) to dla niej za mało. Dla mojej podłogówki najlepiej by się sprawdził przedział 30 do 37st w największe mrozy. Natomiast klimakonwektory minimalną temp zasilania do pracy w automacie potrzebują 32st, stąd te moje minimalne 33st na pompie. Co ciekawe przy dużych mrozach poniżej -15st kk nadal zadowoli się tymi 33st żeby nagrzać pomieszczenie, a podłogówka już nie. no ale kk są mega przewymiarowane, a podłogówki nie widziałem na oczy, więc nawet fizycznie nie wiem jakie są tam pętle, w sensie rozstawy i długości.

Z kilku powodów. Po pierwsze moja podłogówka była wykonywana przez speców od ekogroszka;) i już dawno zauważyłem, że 26st (jak poniektórzy dają) to dla niej za mało. Dla mojej podłogówki najlepiej by się sprawdził przedział 30 do 37st w największe mrozy. Natomiast klimakonwektory minimalną temp zasilania do pracy w automacie potrzebują 32st, stąd te moje minimalne 33st na pompie. Co ciekawe przy dużych mrozach poniżej -15st kk nadal zadowoli się tymi 33st żeby nagrzać pomieszczenie, a podłogówka już nie. no ale kk są mega przewymiarowane, a podłogówki nie widziałem na oczy, więc nawet fizycznie nie wiem jakie są tam pętle, w sensie rozstawy i długości.

A potem zdziwiony że chłodzenie nie działa ech specjaliści z forum od jednej własnej najlepsiejszej instalacji

A potem zdziwiony że chłodzenie nie działa ech specjaliści z forum od jednej własnej najlepsiejszej instalacji

Nie jestem zdziwiony, że chłodzenie podłogą nie działa jak należy:no: - bo pewnie do tego pijesz. Dlatego zawsze podkreślam, że U MNIE to nie działa i dodaje, że w instalacjach silesii wszystko jest OK. To chyba w porządku;)

Nie jestem zdziwiony, że chłodzenie podłogą nie działa jak należy:no: - bo pewnie do tego pijesz. Dlatego zawsze podkreślam, że U MNIE to nie działa i dodaje, że w instalacjach silesii wszystko jest OK. To chyba w porządku;)

Chłodzenie podłogówką działa i moich instalacjach, nie tylko w instalacjach silesii. Z informacji od mojego klienta uzyskał on obnizkę temp o ok 4 oC w pomieszczeniach, z czego był zadowolony, oczywscie temp czynnika powyzej punktu rosy.

To co radzisz? Wypompować czynnik, zrobić próżnię i nabić na nowo?

Wszystkie urządzenia działające na czynniku r410a należy tak zainstalować aby w przewodach nie było powietrza. Po zakończeniu instalacji należy wytworzyć próżnię a dopiero później dopuścić czynnik.

życzę powodzenia i trzymam kciuki

Chłodzenie podłogówką działa i moich instalacjach, nie tylko w instalacjach silesii. Z informacji od mojego klienta uzyskał on obnizkę temp o ok 4 oC w pomieszczeniach, z czego był zadowolony, oczywscie temp czynnika powyzej punktu rosy.

Zimą przy delcieT pomiędzy Tz podłogówki a temp pomieszczenia na poziomie 10st (32/22) do podniesienia temp o 4st potrzeba kilku dni. Zakładając bezpieczną temp powyżej punku rosy na poziomie 18st - to ile on musiałby pędzić tą podłogówkę żeby obniżyć o 4st;) Sorry, ale nie bardzo w to wierzę. Chyba, że do tego wspomagał się roletami/markizami, wentylacją z GWC, itp to wtedy może.

Przecież robił ci to fachowiec, wiec zakładamy, że wiedział co robi i nie zrobił kiszki. Jak jest szybkozłączka, to albo przewód ma ją z obu stron, albo był na stałe podlączony do j. wew. Jak ma z obu stron, to powinien mieć swój zawór serwisowy i być wypróżniowany. Dowiem się najpierw co i jak dopiero później coś będziesz próbował robić.

Szkoda, ze fotohobby tego Twojego posta nie przeczytal, bo moze by w koncu zrozumial na czym polega zmiana Tz przy ronej ilosci rurek w podlodze. :)

Taaa....

Wiem, rycerzu, wiem, tylko co moźna powiedzieć o takiej podlogowce:

Po pierwsze moja podłogówka była wykonywana przez speców od ekogroszka

kk są mega przewymiarowane, a podłogówki nie widziałem na oczy, więc nawet fizycznie nie wiem jakie są tam pętle, w sensie rozstawy i długości

Wątpię, żeby ktoś się skalał jakimikolwiek obliczeniami przy niej...

Przecież robił ci to fachowiec, wiec zakładamy, że wiedział co robi i nie zrobił kiszki. Jak jest szybkozłączka, to albo przewód ma ją z obu stron, albo był na stałe podlączony do j. wew. Jak ma z obu stron, to powinien mieć swój zawór serwisowy i być wypróżniowany. Dowiem się najpierw co i jak dopiero później coś będziesz próbował robić.

fajnie, że kontrolujesz temat :) przewód był z obu stron zaślepiony i chyba( nie wiem bo mnie akurat wtedy nie było) zrobił tak jak powinno być.

poza tym oprócz instrukcji obsługi jest jeszcze protokół firmowy w komplecie do pompy do wypełnienia

OuydDWq0fCasWcY__Jno0IYeYvwNW2FjrUcuHrmxoxg=w355-h545-no

Dziwny ten chińczyk. Nawet zaworów jak na klimat nie ma. Wygląda na to, że faktycznie można to łączyć bez pompy próżniowe. Jak inaczej skoro w jednostce jest czynnik, a zaworów brak. Nie znam tego typu zlaczy, ale mam w domu kawałek rurki z czymś takim. W środku zatkany jak by tłokiem, którego palcem nie otworzysz, a podczas przykręcania pewnie otwiera się sam. Jak by tak było, to ten system lepszy nawet od szybkozłączki Ziobro, czy Alaski z makro.

Dziwny ten chińczyk. Nawet zaworów jak na klimat nie ma. Wygląda na to, że faktycznie można to łączyć bez pompy próżniowe. Jak inaczej skoro w jednostce jest czynnik, a zaworów brak. Nie znam tego typu zlaczy, ale mam w domu kawałek rurki z czymś takim. W środku zatkany jak by tłokiem, którego palcem nie otworzysz, a podczas przykręcania pewnie otwiera się sam. Jak by tak było, to ten system lepszy nawet od szybkozłączki Ziobro, czy Alaski z makro.

no coś takiego tam jest bo mi instalator pokazywał ale nie wiedziałem o co kaman ;)