Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zimą przy delcieT pomiędzy Tz podłogówki a temp pomieszczenia na poziomie 10st (32/22) do podniesienia temp o 4st potrzeba kilku dni. Zakładając bezpieczną temp powyżej punku rosy na poziomie 18st - to ile on musiałby pędzić tą podłogówkę żeby obniżyć o 4st;) Sorry, ale nie bardzo w to wierzę. Chyba, że do tego wspomagał się roletami/markizami, wentylacją z GWC, itp to wtedy może.

Nie zwykłem na forum opowiadać bajek, jest porównanie z poprzednim sezonem bez takiego chłodzenia i sezon obecny z chłodzeniem, jezeli chcesz to podam na PW tel. tego klienta, jezeli mieszkasz obok wWrocławia to mozesz osobiscie wstąpic i porozmawiac. Oczywiscie ze sa rolety zewnętrzne ale były one w poprzednim i obecnym sezonem, jest wm, ale bez gwc. To ze chłodzenie było właczone ciągle to fakt, z racji mniejszej wydajnosci musi byc włączone cały czas, ale nie jest to problem

Oczywiscie ze sa rolety zewnętrzne ale były one w poprzednim i obecnym sezonem, jest wm, ale bez gwc. To ze chłodzenie było właczone ciągle to fakt, z racji mniejszej wydajnosci musi byc włączone cały czas, ale nie jest to problem

Jeżeli jest włączone cały czas to nie ma o czym gadać - w takim przypadku w połączeniu z regulacją nasłonecznienia jest oczywiście możliwe utrzymanie w mirę komfortowej temp. Ja odniosłem się tylko do faktu obniżenia temp o 4st sama podłogówką - i tu też nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jak powiedziałem trwałoby to kilka dni. Nie oszukujmy się chłodzenie podłogówką niewiele ma wspólnego z klimatyzacją i nie można racjonalnie tych systemów porównywać.

Jeżeli jest włączone cały czas to nie ma o czym gadać - w takim przypadku w połączeniu z regulacją nasłonecznienia jest oczywiście możliwe utrzymanie w mirę komfortowej temp. Ja odniosłem się tylko do faktu obniżenia temp o 4st sama podłogówką - i tu też nie twierdzę, że to niemożliwe, ale jak powiedziałem trwałoby to kilka dni. Nie oszukujmy się chłodzenie podłogówką niewiele ma wspólnego z klimatyzacją i nie można racjonalnie tych systemów porównywać.

Nie chce nikogo oszukiwac, wazny jest efekt koncowy a ten jest zadawalający i to bez zadnych dodatkowych kosztów.

Krzywą grzewczą mam ustawioną: dla +10st / 33st zasilania, a dla -15st / 37st zasilania. Jest to akuratna temp zarówno dla mojej podłogówki jak i klimakonwektorów. Natomiast ta pompa ma moc 9kW również dla temp zasilania 55st przy temp zewnętrznej -15st - dlatego napisałem Ci, że temp. jest taka, jaką ustawię;) Tu masz tabelę wydajności:

hw8o.jpg

Jak widać przy -10st i zasilaniu 50st COP będzie w okolicach 2, a moc grzewcza jest stała dla całego zakresu pracy i wynosi 9kW.

No niema co jest lepsza

Nie graj znowu matolka foto. Widzisz jakie sa skutki wlozenia malej ilosci rruki w podloge. Co sie dzieje z Tz? :)

Chyba, ze uwazasz, ze tam jest bardzo duzo rury. Wtedy nie mam pytan, bo i czasu szkoda.

Już Ci tyle razy pisałem, ze zagęszczenie rur powinno byc dobrane do obciążenia cieplnego pomieszczeń. Nie ma sensu kłaść tyle samo rur w pomieszczeniu o stratach 20W/m2 co w pomieszczeniu 40W/m2.

Już to przerabialiśmy, prawda ?

Jeszcze panowie od ekogroszku nie zagęścili map'owi rur w pomieszczeniach o największym obciążeniu cieplnym, to nie ma opcji - musi grzać wyzej, żeby te właśnie pomieszczenia dogrzać.

Wystarczyło lepiej zadbać o te pomieszczenia, by wyrażnie zejsc z Tz

To czywiste, gdybym chcial powalczyć o te 5C to zagęsciłbym łazienke z aktualnych 10 do 7cm, a sypialnie proporcjonalnie z 15-20 na 10-15cm.

Ale jeżeli map'owi ułożyli "wszędzie 20", to zeby ogrzać pomieszczenia o największym obciążeniu musi grzać wyżej.

On tego nidy nie zrozumie. Nie wiem czy nie jest w stanie, czy tylko z przekory. :)

Podobnie, jak tobie się nie da wbić do lba, że nie ma sensu ładowac tyle samo rur do pomieszczenia, które ma o 30-50% mniejsze straty, co inne

Chciałem podkreślić, że Vld tam napisał "proporcjonalnie"

Czyli, jak się ma policzony projekt na temperature zasilania np 38C z rozstawami 10, 15 i 20cm w poszczególnych pomieszczeniach, to chcąc obniżyć Tz musisz zagescić rozstawy wszedzie. Proporcjonalnie.

Zageszczenie TYLKO tam, gdzie jest 15 I 20cm da niewiele, albo nic.

Podobnie, jak tobie się nie da wbić do lba, że nie ma sensu ładowac tyle samo rur do pomieszczenia, które ma o 30-50% mniejsze straty, co inne

Chciałem podkreślić, że Vld tam napisał "proporcjonalnie"

Czyli, jak się ma policzony projekt na temperature zasilania np 38C z rozstawami 10, 15 i 20cm w poszczególnych pomieszczeniach, to chcąc obniżyć Tz musisz zagescić rozstawy wszedzie. Proporcjonalnie.

Zageszczenie TYLKO tam, gdzie jest 15 I 20cm da niewiele, albo nic.

Tytułem sprostowania, zagęszczenie proporcjonalne oznacza w takim przypadku ze dla obnizenia temp. zasilania trzeba rozstawy zmniejszyc ale nie proporcjonalniea wg wg obliczeń, wzrost mocy w ogrzewaniu podłogowym nie jest wprost proporcjonalny do rozstawu, jest to zaleznosc nieliniowa.

Podzielam zdanie kol. fofttohobby ze nie ma sensu stosowania takiego samego rozstawu w pomieszczniach o róznych mocach strat, zageszczenie tam gdzie straty są mniejsze na m2 jest tylko ładowaniem kasy w kieszen sprzedawcy i instalatora. Oczywiscie nikt nie broni stosowania takich rozstawów, ale w mysl reklamy, "jezeli nie widac róznicy to po co przepłacać"