Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Podzielam zdanie kol. fofttohobby ze nie ma sensu stosowania takiego samego rozstawu w pomieszczniach o róznych mocach strat, zageszczenie tam gdzie straty są mniejsze na m2 jest tylko ładowaniem kasy w kieszen sprzedawcy i instalatora. Oczywiscie nikt nie broni stosowania takich rozstawów, ale w mysl reklamy, "jezeli nie widac róznicy to po co przepłacać"

Taka jest prawda, ale i tak zaraz zostaniesz zaliczony do grona jełopów :)

Może chodzi o priorytety. Dla jednego koszty użytkowe ponad wszystko, dla drugiego na pierwszym miejscu jednak komfort. W każdym razie nie ma o co się kłócić, a tym bardziej wyzywać.

Jule mamy na tapecie, której już kolejny dzień nie daje się uruchomić ;) Jakieś spekulacje co do "klopotów"?

Jule mamy na tapecie, której już kolejny dzień nie daje się uruchomić ;) Jakieś spekulacje co do "klopotów"?

na razie odpowietrzamy cały układ.

podłączyłem watomierz i co dziwne pokazuje konsumpcję około 12 W tylko przy włączonym gniazdku.

inwerter ładnie steruje pobieraną mocą sprężarki od 480 do 1150 W.

woda w układzie około 43*C na powrocie 18*C

przepływ około 0,07-0,24 m3/h

nie wiem czy ciepłomierza nie należy jakoś uruchomić bo w GJ nic nie zmienia się

jeśli chodzi o ciepłomierz to lekka masakra - 27 stron instrukcji

lekki zonk bo obudowa w której jest grzałka tak jest ustawiona że zostaje powietrze i musieliśmy ją odgiąć lekko

1GJ, to 160h pracy pompy z mocą 6 kW.

Przepływ delikatnie niewystarczający. Mam nadzieje, ze po dokładnym odpowietrzeniu wzrośnie. Te 1150W, to max pobór na max mocy całego urządzenia.? Bez grzałek oczywiście.

po tych wszystkich testach i włączeniach max. co pobierał to 1150 W. grzałka nie jest podłączona. średnio raczej pobiera w okolicy 750-850 W.

na razie odpowietrzamy cały układ.

podłączyłem watomierz i co dziwne pokazuje konsumpcję około 12 W tylko przy włączonym gniazdku.

inwerter ładnie steruje pobieraną mocą sprężarki od 480 do 1150 W.

woda w układzie około 43*C na powrocie 18*C

przepływ około 0,07-0,24 m3/h

nie wiem czy ciepłomierza nie należy jakoś uruchomić bo w GJ nic nie zmienia się

jeśli chodzi o ciepłomierz to lekka masakra - 27 stron instrukcji

lekki zonk bo obudowa w której jest grzałka tak jest ustawiona że zostaje powietrze i musieliśmy ją odgiąć lekko

Za mały przepływ ,powinieneś mieć około 1m3/h przy mocy cieplnej pc 6 kW,wtedy delta powinna być około 5 a ciepłomierz raczej pokazuje w kW wielkość energii cieplnej wytwarzanej aktualnie przez pc..

Jak masz na wyświetlaczu Err 002 przyciśnij ten przycisk na 4 s ,zmieni ci się na wyświetlaczu , naciśnij znowu na 4 sekundy i wyświetli ci się wszystko co najważniejsze , w prawym górnym rogu będziesz miał przepływ w m3 , a pod nim aktualną moc cieplną w kW , przynajmniej tak rozumiem z pobieżnie przejrzanej instrukcji twojego ciepłomierza

Jak masz na wyświetlaczu Err 002 przyciśnij ten przycisk na 4 s ,zmieni ci się na wyświetlaczu , naciśnij znowu na 4 sekundy i wyświetli ci się wszystko co najważniejsze , w prawym górnym rogu będziesz miał przepływ w m3 , a pod nim aktualną moc cieplną w kW , przynajmniej tak rozumiem z pobieżnie przejrzanej instrukcji twojego ciepłomierza

Err mam 0