Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I najlepiej by było . póżniej możesz na chwilę włączyć pompkę obiegową na 3 bieg celem odpowietrzenia , tak napisane jest w instrukcji , albo faktycznie masz tak zapowietrzony obieg , że pompka obiegowa nie pompuje tyle ile trzeba , albo nastawę sterownika masz taką że tak ci sterownik ogranicza prędkośc obrotową pompki obiegowej , bez przepływu na poziomie 1000l/h niczego nie osiągniesz - chodzi o max wydajność

Tytułem sprostowania, zagęszczenie proporcjonalne oznacza w takim przypadku ze dla obnizenia temp. zasilania trzeba rozstawy zmniejszyc ale nie proporcjonalniea wg wg obliczeń

Czyli nie ma co nabijac kasy instalatorom, ale nabic kase temu, co lizczy podlogowke juz wolno? Mozna i tak. :)

A ja nadal sie bede upieral, ze zamiast liczyc i cudowac w typowym domu dajemy gesto i pewnym jest, ze nie zmarzniemy i ze pompa bedzie pracowala na niaskiej Tz. Oczywiscie konstrukcja slowna "zamiast liczyc" wywola Twoj szczery sprzeciw i oburzenie, ale takie sa fakty.

Czyli nie ma co nabijac kasy instalatorom, ale nabic kase temu, co lizczy podlogowke juz wolno? Mozna i tak. :)

A ja nadal sie bede upieral, ze zamiast liczyc i cudowac w typowym domu dajemy gesto i pewnym jest, ze nie zmarzniemy i ze pompa bedzie pracowala na niaskiej Tz. Oczywiscie konstrukcja slowna "zamiast liczyc" wywola Twoj szczery sprzeciw i oburzenie, ale takie sa fakty.

Nie, nie wywoła mojego sprzeciwu, ale róznica w koszcie materiału i robocizny oraz zwiekszonego poboru mocy pompy obiegowej przy ułozeniu bez liczenia w łazienkach co 10 cm i 15 cm w pozostałych (chociaz i te 15 cm czasami jest za duzy rozstaw) przekroczy znacznie koszt obliczeń ozc które i tak wykorzystane są do charakterystyki energetycznej, swiadectwa energetycznego i projektu podłogówki. Zwaz ze nie kazdy ma mały typowy domek, jak dla mnie to jest zdecydowana mniejszosc. Jezeli chcemy nie liczyc a miec pewnosc ze nie "zmarzniemy" to wszedzie damy co 10 cm, któz bogatemu zabroni. Najlepiej by było aby kazdy budował bez projektu domu, przyłaczy, a są to oszczednosci nie bagatelne, mozna by sobie odpuscic kierownika budowy, a wszelkie instalacje wykonac samemu i wtedy oszczednosci co niemiara.

Z ust mi wyjąłeś

Nie, nie wywoła mojego sprzeciwu, ale róznica w koszcie materiału i robocizny oraz zwiekszonego poboru mocy pompy obiegowej

Ta wieksza obiegowka to tak troszke bez zastanowienia chyba napisane. Jak zwieksze ilosc petli w domu, to mi sie opory przeplywu zmniejsza a nie wzrosna. Skad ta wieksza moc obiegowki? Przeciez to nie jest jeden kawalek rury, ktory wydluze o 100 czy 200m.

przy ułozeniu bez liczenia w łazienkach co 10 cm i 15 cm w pozostałych (chociaz i te 15 cm czasami jest za duzy rozstaw) przekroczy znacznie koszt obliczeń ozc które i tak wykorzystane są do charakterystyki energetycznej, swiadectwa energetycznego i projektu podłogówki.

Nie wiem ile bierzesz za projekt podlogowki i reszte obliczen ktore wymieniles, ale tez 150mb zaoszczedzonej rury i ze 2 sekcje rozdzielacza, to jest moze z 400 zl. Robicizna jest i tak najczesciej od m2, albo od domu, wiec tu raczej oszczednosci nie bedzie.

Zwaz ze nie kazdy ma mały typowy domek, jak dla mnie to jest zdecydowana mniejszosc. Jezeli chcemy nie liczyc a miec pewnosc ze nie "zmarzniemy" to wszedzie damy co 10 cm, któz bogatemu zabroni. Najlepiej by było aby kazdy budował bez projektu domu, przyłaczy, a są to oszczednosci nie bagatelne, mozna by sobie odpuscic kierownika budowy, a wszelkie instalacje wykonac samemu i wtedy oszczednosci co niemiara.

Ja nie mowie wcale o malym domku, tylko o "typowym". Typowy, to taki bez okien w salonie na 2 sciany albo bez wiezyczek czy innych balkonow dokola kazdej kondygnacji. Prosta nudna stodola, klocek albo "dworek", jakich pelno na osiedlach domkow teraz. Bez energozernych dziwactw. Pisalem wielokrotnie, ze jak tos ma "nietypowo" to trzeba policzyc - chociazby dla spokojnosci.

Teraz bym jeszcze zagescil rurki (zwiekszajac ilosc sekscji a nie ich dlugosc) i w lazienkach rozwazyl scienne jako dodatkowe. Na pewno w dluzszej perspektywie bym na tym nie starcil, bo obnizenia z tego tytulu temperatury zasilania spowodowalo by poniesienie sprawnosci pompy.

Juz wiele razy tu pisałem ze nie ma obowiązku wykonywania obliczeń ozc i wykonywania projektów podłogówki, dziwne jednak ze wielu inwestorów nie podziela ani Twojego i Pyxisa zdania. Jest to jednak forum i kazdy moze miec własne zdanie.

Ale dlaczego Cie to dziwi? Przeciez nie musi byc jednomyslnosci.

Nie kazdy musi rozumiec jak to wszystkko z ogrzewaniem w domu z pompa ciepla (i nie tylko) dziala (patrz fotohobby) i wtedy MUSI zdac sie na kogos, kto mu to policzy. Dupokyjka byc musi. Wcale mnie to nie dziwi.

Nie wiem ile bierzesz za projekt podlogowki i reszte obliczen ktore wymieniles, ale tez 150mb zaoszczedzonej rury i ze 2 sekcje rozdzielacza, to jest moze z 400 zl. Robicizna jest i tak najczesciej od m2, albo od domu, wiec tu raczej oszczednosci nie bedzie.

Nie wiem skad wziąłes te 150 mb rury i 2 sekcje rozdzielacza, w zdecydowanej wiekszosci domów ktore liczę wystepują rozstawy od 10 do 30 cm, róznica bedzie znacznie wieksza od 150 m, a gdyby dla "spokojnosci jak mawiał Pawlak" przyjac wszedzie 10 cm to róznica bedzie znacznie wieksza bo i wiecej rozdzielaczy, szafek, klipsów otulin, miedzi, złaczek, zaworów. Wiem ze te elementy nie kosztują wiele, ale po zsumowaniu to nie jest tak mało. Montaz dodatkowych szafek rozdzielaczy tez nie jest darmowy.

Wątpie czy podczas wyceny instalator nie zwraca uwagi na ilosc rozdzielaczy, pętli itp.

Ale dlaczego Cie to dziwi? Przeciez nie musi byc jednomyslnosci.

Nie kazdy musi rozumiec jak to wszystkko z ogrzewaniem w domu z pompa ciepla (i nie tylko) dziala (patrz fotohobby) i wtedy MUSI zdac sie na kogos, kto mu to policzy. Dupokyjka byc musi. Wcale mnie to nie dziwi.

Nie dziwi mnie brak jednomyslnosci, nigdy nie pisałem ze mnie dziwi ten brak.

Teraz bym jeszcze zagescil rurki (zwiekszajac ilosc sekscji a nie ich dlugosc) i w lazienkach rozwazyl scienne jako dodatkowe. Na pewno w dluzszej perspektywie bym na tym nie starcil, bo obnizenia z tego tytulu temperatury zasilania spowodowalo by poniesienie sprawnosci pompy.

Ale przecież zawsze liczę tak aby uzyskac najmniejszą mozliwą temp. zasilania przy załozonych warunkach uwzglednionych w obliczeniach ozc oraz utrzymaniu w łazienkach temp normowej 24 oC

Edytowane przez asolt

Nie wiem skad wziąłes te 150 mb rury i 2 sekcje rozdzielacza, w zdecydowanej wiekszosci domów ktore liczę wystepują rozstawy od 10 do 30 cm, róznica bedzie znacznie wieksza od 150 m, a gdyby dla "spokojnosci jak mawiał Pawlak" przyjac wszedzie 10 cm to róznica bedzie znacznie wieksza bo i wiecej rozdzielaczy, szafek, klipsów otulin, miedzi, złaczek, zaworów. Wiem ze te elementy nie kosztują wiele, ale po zsumowaniu to nie jest tak mało. Montaz dodatkowych szafek rozdzielaczy tez nie jest darmowy.

Wątpie czy podczas wyceny instalator nie zwraca uwagi na ilosc rozdzielaczy, pętli itp.

Policz, ile bys zaprojektowal rury w taki domek jak moj, gdzie jest 230m2 grzanych podlog. Ile tak srednio Ci tej rury wychodzi? Moze byc na m2 w takim domu.

Jakie dodatkowe szafki i rozdzielacze? Zaczynasz mataczyc jak weglarze? Ja mowie o celowaniu jako standard w rozstaw 15cm i w lazienkach co 10cm. Oczywiscie, ze wszedzie co 10cm a w lazience ze sciennym bedzie drozej, ale ta kasa do nas wroci w postacie nizszych rachinkow za prad przy grzaniu pompa ciepla.

Nie dziwi mnie brak jednomyslnosci, nigdy nie pisałem ze mnie dziwi ten brak.

To sie zdecyduj :)

, dziwne jednak ze wielu inwestorów nie podziela ani Twojego i Pyxisa zdania.