asolt 05.09.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Policz, ile bys zaprojektowal rury w taki domek jak moj, gdzie jest 230m2 grzanych podlog. Ile tak srednio Ci tej rury wychodzi? Moze byc na m2 w takim domu. Jakie dodatkowe szafki i rozdzielacze? Zaczynasz mataczyc jak weglarze? Ja mowie o celowaniu jako standard w rozstaw 15cm i w lazienkach co 10cm. Oczywiscie, ze wszedzie co 10cm a w lazience ze sciennym bedzie drozej, ale ta kasa do nas wroci w postacie nizszych rachinkow za prad przy grzaniu pompa ciepla. Ja mataczę? Ty za to wszystko przedstawiasz z sensem, ale cóz ja sie nie znam, Ty zaprojektowałes tak wiele instalacji, porównywałes róznice kosztowo materiałowe, daleko mi do Twojego zasobu wiedzy w dziedzinie projektowania i wykonawstwa podłogówek. Pocieszam sie jedynie tym ze nie miałem reklamacji i wszystko działa zgodnie z obliczeniami. Jakie dodatkowe szafki i rozdzielacze? Czesto wychodzą z obliczeń rozdzielacze 12 obwodowe, zageszczając nadmiernie i bez celu otrzymujemy 13,14,15 obwodów a to jest kolejny rozdzielacz i szafka i robocizna, dla Ciebie to nic nie kosztuje dla innych juz tak Edytowane 5 Września 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Temat: Pompa ciepła Jula Dajcie spokój. Obgryzam paznokcie w oczekiwaniu na efekt końcowy To sie okaze w sezonie grzewczym, a szczegolnie w zimie, czasu duzo a paznokcie tak szybko nie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Ale dlaczego Cie to dziwi? Przeciez nie musi byc jednomyslnosci. Nie kazdy musi rozumiec jak to wszystkko z ogrzewaniem w domu z pompa ciepla (i nie tylko) dziala (patrz fotohobby) i wtedy MUSI zdac sie na kogos, kto mu to policzy. Dupokyjka byc musi. Wcale mnie to nie dziwi. No widzisz, ja akural policzylem sobie sam i wyniki czarno na białym pokazują, ze zmniejszenie rozstawów z 15-20cm na 10cm w sypialniach NIE ZMIENIA temperatury zasilania całego domu. Asolt, ludzie, ktorzy licza projekty wiedza dlaczego. Ty się obliczneniami nie skalałeś, więc powtarzasz pradawne mity: dajemy gesto i pewnym jest, ze nie zmarzniemy Twój "insztalator" pewnie do tego dodawał cos w stylu " będzie Pan zadowolony" Edytowane 5 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.09.2014 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Houston... po polsku please F6 i Fc otwiera się ten link? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212810-Pompa-ciep%C5%82a-JULA&p=6599692&viewfull=1#post6599692 Edytowane 5 Września 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.09.2014 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 ale cóz ja sie nie znam, Ty zaprojektowałes tak wiele instalacji, porównywałes róznice kosztowo materiałowe, daleko mi do Twojego zasobu wiedzy w dziedzinie projektowania i wykonawstwa podłogówek. Pocieszam sie jedynie tym ze nie miałem reklamacji i wszystko działa zgodnie z obliczeniami. Nie bierz mi na swoje doswiadczenie, tylko odpowiedz jesli mozesz na pytania ktore zadalem. Bedzie prosciej i bardziej rzetelnie. Reklamacji nie miales, bo nikt nie buduje obok drugiego domu z instalacja bez obliczen, zeby porownac jak to dziala. Moze jak by zobaczyl, ze roznicy nie ma, to by sie reklamacje posypaly, ze kasa wywalona na darmo. Nawet jak upakujesz rurki co 25cm, to inwestorowi doopa nie zmarnie (a to chyba bylby dobry powod do reklamacji), tylko zaplaci przy wyzszej Tz i nizszej sprawnosci pompy pare % wiecej za rachunek z elektrowni. Kto by to reklamowal, a nawet wogole o tym wiedzial? Czego oczy nie widza, tego sercu nie zal, wiec nie matacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.09.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 No widzisz, ja akural policzylem sobie sam I jak to sie sprawdzilo w zimie, w sezonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Nie bierz mi na swoje doswiadczenie, tylko odpowiedz jesli mozesz na pytania ktore zadalem. Bedzie prosciej i bardziej rzetelnie. Reklamacji nie miales, bo nikt nie buduje obok drugiego domu z instalacja bez obliczen, zeby porownac jak to dziala. Moze jak by zobaczyl, ze roznicy nie ma, to by sie reklamacje posypaly, ze kasa wywalona na darmo. Nawet jak upakujesz rurki co 25cm, to inwestorowi doopa nie zmarnie (a to chyba bylby dobry powod do reklamacji), tylko zaplaci przy wyzszej Tz i nizszej sprawnosci pompy pare % wiecej za rachunek z elektrowni. Kto by to reklamowal, a nawet wogole o tym wiedzial? Czego oczy nie widza, tego sercu nie zal, wiec nie matacz. Mataczenie to widac twoja specjalnosc, jak wczesnie pisałem wyliczam najnizsza mozliwą temp zasilania, gdzie tu widzisz mataczenie, ja natomiast widzę chec udowodnienia własnych racji za wszelką cenę. Nie bedę sie upierał, niektórzy tak mają. Liczą sie jedynie własne argumenty, w tym przypadku bez zadnych obliczeń, podobnie jak TB. Co do pytan to nie będę liczył podłogówki dla Twojego domu, mam inne zajęcia Edytowane 5 Września 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 I jak to sie sprawdzilo w zimie, w sezonie? Odpowiem w marcu. Jednak dotarłem do informacji z dwóch żródeł, że program, ktorego używałem dosc mocno przewymiarowywuje i w praktyce temperatura wychodzi i tak 2-3 stopnie niższa. Tabele to zresztą potwierdzają. Biorac pod uwage fakt, że Ty masz max rozstaw 15cm, a ja mam 15/20 cm, ale przy duzo lepiej zaizolowanym domu i WM z reku, może se się okazać, że bedę miał dokładnoe taką samą Tz zasilania, co Ty, a może nawet niższą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.09.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Houston to nie Warszawa lub Warsaw... Tu? http://www.jula.pl/globalassets/catalog/productdocuments/manual/416108se-no-pl-en-pdf Sorry... nie teraz... Jutro moge poszukac bedzie ok dzięki.wszystko jasne. tak jak pisał jbloch i vid za małe przepływy.muszę ten automatyczny odpowietrznik zainstalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 05.09.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Fotohobby, jaki to program był zdradzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Purmo SDG 2.0 albo Purmo CO, zależy który interfejs Ci przypadnie bardziej do gustu. Tylko, że podstawą jest rzetelne policzenie OZC dla budynku - majac te wyniki rozstawy możesz dobrać nawet z tabel producentów systemów ogrzewania podłogowego (one naturalnie uwzględniają tez rodzaj wykończenia podłogi). Edytowane 5 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.09.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Co do pytan to nie będę liczył podłogówki dla Twojego domu, mam inne zajęcia Wez dane z gotowych projektow ktore liczyles. Wystarczy, ze podzielisz ilosc mb rury przez pow grzanej podlogi. Zajmie Ci to 30 sek, tylko, czy bedziesz naprawde chcial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.09.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Odpowiem w marcu. Jednak dotarłem do informacji z dwóch żródeł, że program, ktorego używałem dosc mocno przewymiarowywuje i w praktyce temperatura wychodzi i tak 2-3 stopnie niższa. Tabele to zresztą potwierdzają. Biorac pod uwage fakt, że Ty masz max rozstaw 15cm, a ja mam 15/20 cm, ale przy duzo lepiej zaizolowanym domu i WM z reku, może se się okazać, że bedę miał dokładnoe taką samą Tz zasilania, co Ty, a może nawet niższą. Aaaa, czyli czysty teoretyk poki co. Ty nadal nie rozumiesz. Mi nie chodzi o zadne porownanie ronych domow, bo to nieporownywalne sprawy. Caly czas masz ochote na mierzenie siusiaka. Chodzi mi o to, ze w swoim wlasnym domu mial bys nizsza Tz, niz bedziesz mial przy obecnym rozstawie.Nie interesuje mnie wcale, czy bedzie nizsz czy wyzsza od mojej. I po co uzywac programu, ktory cos tam i tak zawyza/zaniza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Wez dane z gotowych projektow ktore liczyles. Wystarczy, ze podzielisz ilosc mb rury przez pow grzanej podlogi. Zajmie Ci to 30 sek, tylko, czy bedziesz naprawde chcial? Czy mam doliczac długosci dobiegów które są w otulinie?, zawsze przeliczam petle do poszczegolnych pomiesczen i nigdy jedna pętle nie grzeje kilku pomieszczeń. Przy takich załozeniach niestety dobiegi to znacząca czesc calkowitej ilosci rur, ale coraz czesciej klienci chcą regulację pomieszczeniową i inaczej zrobic sie nie da. Jezeli załozymy ze dobiegi są nie izolowane i grzeją pomieszczenie przez które przechodzą to róznica calkowitej długosci moze byc istotnie niewielka. Wszystko zalezy od załozen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Ale przecież zawsze liczę tak aby uzyskac najmniejszą mozliwą temp. zasilania przy załozonych warunkach uwzglednionych w obliczeniach ozc oraz utrzymaniu w łazienkach temp normowej 24 oC Nie robisz tego Fotohobby zszedłby mocno z temperaturą zasilania gdyby w łazience zastosował rozstaw co 5cm a ma co 10cm. U niego spoko,bo zasila gazem ale przy pompie jest to duża różnica. Druga sprawa,łazienka łazience nie równa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Aaaa, czyli czysty teoretyk poki co. Ty nadal nie rozumiesz. Mi nie chodzi o zadne porownanie ronych domow, bo to nieporownywalne sprawy. Caly czas masz ochote na mierzenie siusiaka. Chodzi mi o to, ze w swoim wlasnym domu mial bys nizsza Tz, niz bedziesz mial przy obecnym rozstawie.Nie interesuje mnie wcale, czy bedzie nizsz czy wyzsza od mojej. I po co uzywac programu, ktory cos tam i tak zawyza/zaniza? Nie będe miał nizszej Tz po zagęszczeniu, już o tym pisałem. Asolt, wytłumacz mu Jeszcze raz: zmniejszenie rozstawu rur w sypialniach (w ktorych nawet przy rozstawie 15/20cm grzejniki podłogowe sa o 20% przewymiarowane w stosunku do temperatury zasilania koniecznej, do ogrzania łaziezienki do oczekiwanych 24C) do 10cm nie da mi nic, oprócz tego, źe ten grzejnik bedzie przewymiarowany o 80% dla tej Tz - i bedzie mueiał być przykrecony. A Tz nie zmniejsze, bo wówczas nie nagrzałbym łazienki (gdzie mam rozstaw 10cm, jak i Ty) - mógłbym tam wcisnać kilkanascie mrtrów wiecej przy rozstawie 7,5cm, albo zastosowac ogrzewanie podlogowe-ścienne i TO BYŁABY DROGA DO OBNIŻENIA Tz Podsumowywujac - w każdym domu jest pomieszczenie (albo kilka pomieszczeń) które determinują Tz. W innych, o mniejszym zapotrzebowaniu rozstawy moga byc wiekszeo 5, 10cm - bez zmiany TZ, bo stosunek energii oddanej do wymaganej nawet przy większym rozstawie bedzie >1 Mozna tez dac tam 10 cm, ale tylko dla lepszego samopoczucia, bo Tz dla układu nie drgnie. Po to się to LICZY. Edytowane 5 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Aaaa, czyli czysty teoretyk poki co. Ty nadal nie rozumiesz. Mi nie chodzi o zadne porownanie ronych domow, bo to nieporownywalne sprawy. Caly czas masz ochote na mierzenie siusiaka. Chodzi mi o to, ze w swoim wlasnym domu mial bys nizsza Tz, niz bedziesz mial przy obecnym rozstawie.Nie interesuje mnie wcale, czy bedzie nizsz czy wyzsza od mojej. I po co uzywac programu, ktory cos tam i tak zawyza/zaniza? Moze inaczej, jezeli załozymy rozstaw co 10 cm wszedzie lub rozstaw uzalezniony od obliczen zakadajac ze minimalny rozstaw bedzie 10 cm w pomieszczeniach które tego wymagają i wiekszy w pomieszczeniach które mają mniejsze straty n m2 to Tz zasilania bedzie taka sama. W przypadku rozstawu 10 cm w pomieszczeniach które tego nie wymagają trzeba tłumic przepływ zwiekszając jednoczesnie dT tak aby moc oddawana była rowna mocy traconej, w przypadku tego samego pomieszczenia z obliczonym wiekszym rozstawem przepływ jest wiekszy i mniejsza dT a moc oddawana jest taka sama jak w przypadku 10 cm. To po co rozstaw 10 cm tam gdzie nie jest wymagany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.09.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nie będe miał nizszej Tz po zagęszczeniu, już o tym pisałem. Asolt, wytłumacz mu Jeszcze raz: zmniejszenie rozstawu rur w sypialniach (w ktorych nawet przy rozstawie 15/20cm grzejniki podłogowe sa o 20% przewymiarowane w stosunku do temperatury zasilania koniecznej, do ogrzania łaziezienki do oczekiwanych 24C) do 10cm nie da mi nic, oprócz tego, źe ten grzejnik bedzie przewymiarowany o 80% dla tej Tz - i bedzie mueiał być przykrecony. A Tz nie zmniejsze, bo wówczas nie nagrzałbym łazienki (gdzie mam rozstaw 10cm, jak i Ty) - mógłbym tam wcisnać kilkanascie mrtrów wiecej przy rozstawie 7,5cm, albo zastosowac ogrzewanie podlogowe-ścienne i TO BYŁABY DROGA DO OBNIŻENIA Tz Podsumowywujac - w każdym domu jest pomieszczenie (albo kilka pomieszczeń) które determinują Tz. W innych, o mniejszym zapotrzebowaniu rozstawy moga byc wiekszeo 5, 10cm - bez zmiany TZ, bo stosunek energii oddanej do wymaganej bedzie >1 Mozna tez dac tam 10 cm, ale tylko dla lepszego samopoczucia, bo Tz dla układu nie drgnie. Po to sięto LICZY. W miare dokładnie to objasniłes, jezeli chodzi o pomiedszczenia które determinują min Tz to są to na ogół łazienki, ale nie zawsze, czasami chociaz bardzo rzadko to są inne pomieszczenia, np. narozny pokój z 2 cm parkietem. Jezeli chcemy zmniejszyc jeszcze bardziej Tz która wynika z 10 cm to albo dodajemy grzejnik scieny, lub grzejnik konwekcyjny (drabinkowy w łazience lub przewymiarowany konwekcyjny lub klimakonwetkor w pomieszczenach o najwiekszych stratach jednostowych lub pokryciu podłogi wymagającym zwiekszenia Tz). Kazdy dom jest inny, w kazdym są inne wykonczenia podłog, ciezko porównywać i wyciagac wnioski z tych porównań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.09.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 (edytowane) Oczywiście, ja się odnoszę do swojego projektu.Widziałem bzdurne projekty z łazienką posrodku domu (łazienka bez okien i ścian zewnętrznych) i wtedy ona raczej nie bedzie deteminowała Tz.Potrafie sobie wyobrazic projekty, w ktorych straty energii w pomieszczeniach nie roźnia się wiecej, niz o 10-15% i wtedy jeden rozstaw ma sens.Ale to raczej sporadyczne przypadki, które i tak trzeba przeliczyć. Edytowane 5 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.09.2014 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2014 Nie będe miał nizszej Tz po zagęszczeniu, już o tym pisałem. Asolt, wytłumacz mu Jeszcze raz: zmniejszenie rozstawu rur w sypialniach (w ktorych nawet przy rozstawie 15/20cm grzejniki podłogowe sa o 20% przewymiarowane w stosunku do temperatury zasilania koniecznej, do ogrzania łaziezienki do oczekiwanych 24C) do 10cm nie da mi nic, oprócz tego, źe ten grzejnik bedzie przewymiarowany o 80% dla tej Tz - i bedzie mueiał być przykrecony. Zagesc wszedzie. Asolt Ci wytlumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts