Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moze inaczej, jezeli załozymy rozstaw co 10 cm wszedzie lub rozstaw uzalezniony od obliczen zakadajac ze minimalny rozstaw bedzie 10 cm w pomieszczeniach które tego wymagają i wiekszy w pomieszczeniach które mają mniejsze straty n m2 to Tz zasilania bedzie taka sama. W przypadku rozstawu 10 cm w pomieszczeniach które tego nie wymagają trzeba tłumic przepływ zwiekszając jednoczesnie dT tak aby moc oddawana była rowna mocy traconej, w przypadku tego samego pomieszczenia z obliczonym wiekszym rozstawem przepływ jest wiekszy i mniejsza dT a moc oddawana jest taka sama jak w przypadku 10 cm. To po co rozstaw 10 cm tam gdzie nie jest wymagany?

No ale w praktyce ja nigdzie nic nie skrecam na rozdzielczach poza wspomniana juz sypialnia dziecka (o 1/3 przeplywu), wiec to sie nie bardzo sprawdza co opisales. Jak fachowiec wykonuje podlogowke, to wie, ze w strefie przy scianie zewnetrzenej trzeba dac gesciej, a jeszcze gesciej pod drzwiami na taras. Wie, ze petla w lazience ma sie zaczynac od zasilania, a to co zostanie z dlugosci wywalic w podloge na stryszku. Wie, zeby w lazience ktora sasiaduje z rozdzielaczem na stryszku nie izolowac wszystkich dobiegowek. Wie wiele rzeczy o ktorych teoretyk fotohobby nie ma nawet pojecia. :)

Powtorze: Jak ktos nie zna zasady wg ktorych funkcjonuje ogrzewanie w domu, musi dac Ci zarobic. Jak sie troszke orientuje i ma typowy dom - obejdzie sie. Sorki.

Gość Arturo72
Nie będe miał nizszej Tz po zagęszczeniu, już o tym pisałem.

Asolt, wytłumacz mu :)

Miałbyś niższą ;)

Sam o tym pisałeś :)

A jak miałbyś niższą to pozostałe pomieszczenia również miałbyś całkowicie inne rozstawy w przypadku grzania gazem a pompą.

Nie trzeba asolta żeby się skapnąć o co biega,przynajmniej dla mnie i tu pyxis ma rację.

W pomieszczeniu np.30m2 przy zasilaniu 38st.C styknie ci co 20cm i 2 pętle ale można to zrobić na zasilanie 30st.C i 3 pętle co jest bardziej zasadne przy pompie.

Ale dyskutujmy i spierajmy się o Juli kubika a nie o podłogówce ;)

Miałbyś niższą ;)

Sam o tym pisałeś :)

A jak miałbyś niższą to pozostałe pomieszczenia również miałbyś całkowicie inne rozstawy w przypadku grzania gazem a pompą.

Nie trzeba asolta żeby się skapnąć o co biega,przynajmniej dla mnie i tu pyxis ma rację.

W pomieszczeniu np.30m2 przy zasilaniu 38st.C styknie ci co 20cm i 2 pętle ale można to zrobić na zasilanie 30st.C i 3 pętle co jest bardziej zasadne przy pompie.

Pisałem o zageszczeniu w sypialniach, do poziomu, jaki mam w łazience (10cm)

To by mi nic nie dało. Droga do obniżenia Tz to jeszcze mbiejsze rozstawy w łazience 5cm i być może w salonie (ale nie 5cm, tylko raczej 10/15cm zamiast obecnych 15/20cm)

W domu w którym mieszkam, mam wszedzie do 10cm, muszę przykręcać sypialnię, gadrerobę pokoj dziecka, pokój dla gości.

Tylko salon i łazienka ida na full

Ale co z tego, skoro w lazience przy rozstawie 10cm te 30cm mi jej nie nagrzeje ?

Ty chyba też nie rozumiesz sedna sprawy.

1.Zgadzam się, że w pomieszczeniach o wysokim wskaźniku W/m2 im gesciej, tym niższa temperatura zasilania całego układu

2. Przy czym wpomieszczeniach o wskażniku W/m2 niższym o 30-50% nie ma sensu dawać takiego samego zagęszczenia i strumienia cieplnego, bo nie zmieniajac Tz dla całego układy i wiekszy rozstaw ogrzeje to pomieszczenie.

Edytowane przez fotohobby

Gość Arturo72
Pisałem o zageszczeniu w sypialniach, do poziomu, jaki mam w łazience (10cm)

To by mi nic nie dało.

Normalnie,nie chcem ale muszem ;)

Co by było,gdybyś zmniejszył rozstaw w łazience do 5cm ? Sądzę,że temp.zasilania w łazience spadłaby do pon.35st.C a tym samym w pozostałych pomieszczeniach można by było zastosować mniejszy rozstaw rur i więcej pętli przy znacznie niższej temp.zasilania.

Normalnie,nie chcem ale muszem ;)

Co by było,gdybyś zmniejszył rozstaw w łazience do 5cm ? Sądzę,że temp.zasilania w łazience spadłaby do pon.35st.C a tym samym w pozostałych pomieszczeniach można by było zastosować mniejszy rozstaw rur i więcej pętli przy znacznie niższej temp.zasilania.

Ty umiesz czytac ze zrozumieniiem ?

Przeciez naposałem :

Droga do obniżenia Tz to jeszcze mbiejsze rozstawy w łazience 5cm i być może w salonie (ale nie 5cm, tylko raczej 10/15cm zamiast obecnych 15/20cm)

Cała dyskusja wzieła sie z tego, że pewien kolega, ktoremu instalator coś kiedyś powiedział, stwierdził, że jak się da "wszedzie co 10cm" to bedzie nizsza Tz, niż kiedy sie da 10cm w pomieszczeniu najwyższym wskaźniku W/m2 i zwiększy rozstawy w pomieszczeniach, ktore maja większe straty i przy ktorych 10cm to niepotrzebne przewymiarowanie grzejnika

Gość Arturo72
Ty umiesz czytac ze zrozumieniiem ?

Przeciez naposałem :

Cała dyskusja wzieła sie z tego, że pewien kolega, ktoremu instalator coś kiedyś powiedział, stwierdził, że jak się da "wszedzie co 10cm" to bedzie nizsza Tz, niż kiedy sie da 10cm w pomieszczeniu najwyższym wskaźniku W/m2 i zwiększy rozstawy w pomieszczeniach, ktore maja większe straty i przy ktorych 10cm to niepotrzebne przewymiarowanie grzejnika

Wniosek z tego jest taki,że wierzycie w asolta jak w bożka ale on też się myli i nie robi tego jak być powinno :)

Czemu nie zapodał wyliczeniach max.tem.zasilania 35st.C a sądzę,że nawet niżej ?

Dało się spokojnie przyjąć taką temp.zasilania.

Edytowane przez Arturo72

Cała dyskusja wzieła sie z tego,

Zostalo juz wyjasnione jakis czas temu temu przez Ciebie samego, ze w Twoim domu jesli pominac jakis tam korytarzyk i lazienke, straty w pomieszczeniach sa mniej wiecej na tym samym poziomie. Co Ty chcesz chlopie roznicowac i co bedziesz mial przewymiarowane? Miales roznice 7 czy 8W/m2 pomiedzy pomieszczeniami. A Ty liiiiczyyyysz cale dnie i noce. :)

Jakoś wiedza i praktyka asolta bardziej do mnie przemawia, niż Pyxisa, czy Twoja.

Ale to nie asolt liczyl.

Oczywiscie, ze sie dało 35. Ale,po co w moim przypadku ?

Ja przyjąłem (sam dla siebie) 38. Mogłem mieć 35, jakieś cztery pętle wiecej, 300m rury, i wiekszy rozdzielacz.

Przy gazie bez sensu, przy pompie (o ile bedę ja kiedyc miał) przezyję.

Tylko, ze - nie rozmawiamy tu o moim przypadku, tylko micie pt. "Daj wszedzie co 10cm, obniżysz Tz"

Zostalo juz wyjasnione jakis czas temu temu przez Ciebie samego, ze w Twoim domu jesli pominac jakis tam korytarzyk i lazienke, straty w pomieszczeniach sa mniej wiecej na tym samym poziomie. Co Ty chcesz chlopie roznicowac i co bedziesz mial przewymiarowane? Miales roznice 7 czy 8W/m2 pomiedzy pomieszczeniami. A Ty liiiiczyyyysz cale dnie i noce. :)

I zostało już wyjasnione, ze korytarzyk można olac, ale w lazience to jednak chcialbym miec 2-3C cieplej. Tak ma teraz i jest mi z tym dobrze.

I roznica to 70 do 48W/m2

Mam też jeden pokoj, w ktorym jest 34W/m2 i inny w ktorym jest 48.

Może to tylko 14W/m2, albo też 41%...

Gość Arturo72

Oczywiscie, ze sie dało 35. Ale,po co w moim przypadku ?

Ja przyjąłem (sam dla siebie) 38.

No to nie kwestionuj mniejszych rozstawów dla niższej temp.zasilania bo nie masz racji.

Dla Ciebie jako gazownika będzie ok,ale gdybyś chciał być pompownkiem to zdecydowanie można tą podłogówkę zrobic lepiej.

asolt podobnie jak sprzedawcy kotów na ekogroszek,byleby zgarnąć kasę,zero pomocy i doradzenia...

Nie przewidział,że kiedyś możesz przejść na niską temp.zasilania ?

U mnie w holu jest co 20cm a w łazience co 5-7,5cm...

Edytowane przez Arturo72

No to nie kwestionuj mniejszych rozstawów dla niższej temp.zasilania bo nie masz racji.

Dla Ciebie jako gazownika będzie ok,ale gdybyś chciał być pompownkiem to zdecydowanie można tą podłogówkę zrobic lepiej.

asolt podobnie jak sprzedawcy kotów na ekogroszek,byleby zgarnąć kasę,zero pomocy i doradzenia...

Bogowie....

Ja nie kwestionuję że mniejszy rozstaw to niższa Tz.

Tylko kwestionuje TAKI SAM ROZSTAW WSZĘDZIE, gdyż w polowie pomieszczen to marnotrawstwo, nie mające wplywu na Tz

Dotarlo wreszcie ?

Po raz drugi ci piszę (nie wiem, jak to zrobić, ze wreszcie do Ciebie dotarlo) ze to nie asolt liczyl mi podlogówke.

Pompy p-w nie planuje, raczej p-p i i zbiornik akumulacyjny.

No to mamy POSTEP! Jednak.

Tylko obawiam sie, ze zaraz bedzie znowu kroczek w tyl. :D

Ale ja to kilkukrotnie powtarzalem takze w drugim wątku, tylko Ty nie potrafisz zrozumieć drugiej częsci wypowiedzi - o pomieszczeniach typu holl, gabinet, sypialnie, gdzie takie samo zagęszczenie co w łazience (czy innym pomieszczeniu w największych stratach W/(m2 nic nie daje.

Ja zagęszczając te pomieszczenia do 10cm musialbym polożyć 370m rury więcej, rozdzielacz wiekszy o 5 petli, wiekszą szafkę, worek spinek.

Razem jakies 1100zl więcej, zeby w efekcie dostać NIC. NULL. ZERO.

gdybym chcial obniźyć Tz, to nie zagęszczałbym bezsensownie "wszedzie co10" tylko aktualne zagęszczenie zmniejszylbym proporconalnie:

Lazienka z 10 na 7,5

Pozostałe z 15/20 na 10/15

Zapłacilbym tyle samo, ale przynajmniej byłby jakiś efekt w przyszlości, jeśli grzalbym pompą.

Wniosek z tego jest taki,że wierzycie w asolta jak w bożka ale on też się myli i nie robi tego jak być powinno :)

Czemu nie zapodał wyliczeniach max.tem.zasilania 35st.C a sądzę,że nawet niżej ?

Dało się spokojnie przyjąć taką temp.zasilania.

Przedstaw listę moich błedów, moze byc publicznie

Nie przewidywałem nizszej Tz u fotohobby bo nic mu nie liczyłem, nie mam takiej mozliwosci aby kontrolowac kazdego kto wykonuje sobie podłogówkę i obliczenia do niej.

Co do pomocy i doradzania to chyba sie nie spodziewasz ze komus wykonam kopletne obliczenia gratis. Czasami pytania są szczególowe ze bez dokladnych obliczeń nie mozna dac wiazacej odpowiedzi, dorada w stylu bedzie dobrze lub wystarczy tak czy tak mnie nie interesuje. Wielu doradza na tym forum, ale nikt nie wezmie odpowiedzialnosci za swoje dorady. Jezeli mam doradzic a nie jestem pewien to w ogole sie nie wypowiadam w temacie.

A tak dla ciekawosci zmniejszając rozstaw z 10 do 5 cm uzyskujemy przy niezmiennej mocy

obnizenie Tz o ok 1,5 oC, przy rozstawie 7,5 cm ta obnizka wynosi 0,7 oC

Ale dlaczego Arturo tak zróznicowałes rozstawy?, wedle obowiązującej definicji Pyxisa to bład, jezeli dałbys mniej niz 20 cm w holu powinienies jeszcze bardziej obnizyc Tz?

Edytowane przez asolt

gdybym chcial obniźyć Tz, to nie zagęszczałbym bezsensownie "wszedzie co10" tylko aktualne zagęszczenie zmniejszylbym proporconalnie:

Lazienka z 10 na 7,5

Pozostałe z 15/20 na 10/15

Widzialem, ze bedzie krok lub pol w tyl i sie nie pomylilem.

Teraz wyobraz sobie, ze masz w lazienkach co 10cm a w reszcie co 15 cm. Na ile by to zmienilo profil grzania Twojego domu? IMHO bardzo niewiele, a zageszczenie rurek wszedzie w tym samym stopniu jednak obnizy Tz, z czym sie juz zgadzasz i uznaje to za moj "maly sukces". :)