Pyxis 06.09.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Nie przewidywałem nizszej Tz u fotohobby bo nic mu nie liczyłem, Ale na moje pytanko odnosnie sredniej dlugosci rurkek na m2 mozesz laskawie odpowiedziec? Czy sie "boisz", ze za duzo z tego wywnioskuje? Ale dlaczego Arturo tak zróznicowałes rozstawy?, wedle obowiązującej definicji Pyxisa to bład, jezeli dałbys mniej niz 20 cm w holu powinienies jeszcze bardziej obnizyc Tz? Ale tego sie nie robi mechanicznie i bez rozumu. Opisalem kilka postow wczesniej, ze sa pewne reguly ktorych sie trzymasz bez obliczen. Dotycza one np lazienek czy stref przy oknach i przegrodach zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.09.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Widzialem, ze bedzie krok lub pol w tyl i sie nie pomylilem. Teraz wyobraz sobie, ze masz w lazienkach co 10cm a w reszcie co 15 cm. Na ile by to zmienilo profil grzania Twojego domu? IMHO bardzo niewiele, a zageszczenie rurek wszedzie w tym samym stopniu jednak obnizy Tz, z czym sie juz zgadzasz i uznaje to za moj "maly sukces". Nie zmieni nic. Bo jeśli spadłaby temperatura zasilania, to łazienka pozostalaby niedogrzana. Jak mialaby zostać dogrzana do zakładanej temperatury, skoro byla liczona na te 38C przy rozstawie 10cm ?? Skup sie nad tym... Nie rozumiesz,trudno. Jeszcze tylko zacytuję asolta i kończe: Moze inaczej, jezeli załozymy rozstaw co 10 cm wszedzie lub rozstaw uzalezniony od obliczen zakadajac ze minimalny rozstaw bedzie 10 cm w pomieszczeniach które tego wymagają i wiekszy w pomieszczeniach które mają mniejsze straty n m2 to Tz zasilania bedzie taka sama. W przypadku rozstawu 10 cm w pomieszczeniach które tego nie wymagają trzeba tłumic przepływ zwiekszając jednoczesnie dT tak aby moc oddawana była rowna mocy traconej, w przypadku tego samego pomieszczenia z obliczonym wiekszym rozstawem przepływ jest wiekszy i mniejsza dT a moc oddawana jest taka sama jak w przypadku 10 cm. To po co rozstaw 10 cm tam gdzie nie jest wymagany? Przeczytaj, choćby trzy razy. Ja sie wyłaczam, bo z betonem nie mam rady... Edytowane 6 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Nie zmieni nic. Nie rozumiesz,trudno. Ja sie wyłaczam, bo z betonem nie mam rady... Czyli dwa kroki w tyl? No coz, moze tak lubisz, ale pomysl nad tym jeszcze. Jak sie zastanowisz to pewnie zrozumiesz o co mi chodzi. Nie wierze, zebys nie byl w stanie tego pojac - to raczej czysta przekora. Jestes poki co tylko toretykiem, a to przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.09.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ale na moje pytanko odnosnie sredniej dlugosci rurkek na m2 mozesz laskawie odpowiedziec? Czy sie "boisz", ze za duzo z tego wywnioskuje? Ale tego sie nie robi mechanicznie i bez rozumu. Opisalem kilka postow wczesniej, ze sa pewne reguly ktorych sie trzymasz bez obliczen. Dotycza one np lazienek czy stref przy oknach i przegrodach zew. Podaj na PW maila to przesle kilka projektów z których usune dane osobowe, przeliczysz, porównasz, moze upewnisz sie, ze matacze, moze zmienisz zdanie. To ze są zasady i reguły przy projektowaniu to fakt i wynika z nich ze przyjecie jednakowego rozstawu wszedzie nie jest metodą pozwalającą osiagniecie najnizsze j mozliwej Tz, bo nikt nie bedzie przyjmował rozstawu 10 cm we wszystkich pomieszczeniach, nikt tez bedzie zageszczał stref przy scianach do 5 cm przy rozstawie w reszcie pomieszczenia 10 cm, nawiasem mówiąc zageszczanie przy scianach zewnetrznych lub przy oknach tarasowych to relikt poprzedniej epoki gdzie i ocieplenie scian było słabe jaki i wsp. Uw okien i drzwi tarasowych był powyzej 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ni masz sie co oburzac. To "mataczenie" to bylo porownanie do argumentacji np kolego kobry, ktory broni zdechlej i smierdacej juz chyba na tym forum tezy o zaletach opalania domu weglem. Teraz mi udowadnia, ze grzejac pompa ciepla robie ciezkie wykroczenie przeciwko ekologii. Naprawdze nie chce Cie fatygowac wysylaniem i anonimizacja projektow. Wystarczy, ze z jakis w miare typowych 2-3 domkow podasz ilosc rury i m2 grzanej podlogi. W 100% mnie to zadowoli i bedzie cenna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.09.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) pytam poważnie - jak ty pozaginałeś rurki co 5cm? masz 16 czy większe? Rozstaw co 5 cm w slimaku to taki troche hardcore, szczegolnie w lazience gdzie jest na ogół mało miejsca, czasami trzeba ominąc stelaz, syfon itp, ilosc zagięc rosnie szybko i zwieksza sie opór hydrauliczny, taz ze trzeba dzielic pętle. Czasami lepiej zaintstalowac wiekszy grzejnik drabinkowy aby uzupelnic wymaganą moc dla zakładanej Tz. Nie którzy tez instalują ogrzewanie scienne, ale nie wszystkie sciany sie nadają, niektórzy inwestorzy nie chcą bo boją sie uszkodzic rurke przy wierceniu kołków. Wszystko ma swoje wady i zalety Edytowane 6 Września 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.09.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ni masz sie co oburzac. To "mataczenie" to bylo porownanie do argumentacji np kolego kobry, ktory broni zdechlej i smierdacej juz chyba na tym forum tezy o zaletach opalania domu weglem. Teraz mi udowadnia, ze grzejac pompa ciepla robie ciezkie wykroczenie przeciwko ekologii. Naprawdze nie chce Cie fatygowac wysylaniem i anonimizacja projektow. Wystarczy, ze z jakis w miare typowych 2-3 domkow podasz ilosc rury i m2 grzanej podlogi. W 100% mnie to zadowoli i bedzie cenna informacja. Nie ma problemu z usunieciem danych osobowych, uwazam ze mając wiecej danych mozna dyskusję prowadzic bardziej merytorycznie. Same suche dane czasami sa małowartosciowe, wazny jest kontekst z którego one wynikają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 OK. Pisze na PW. Tylko prosze zamiesc tam tez te dane (w projektach) o ktore pytalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.09.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Czyli dwa kroki w tyl? No coz, moze tak lubisz, ale pomysl nad tym jeszcze. Jak sie zastanowisz to pewnie zrozumiesz o co mi chodzi. Nie wierze, zebys nie byl w stanie tego pojac - to raczej czysta przekora. Jestes poki co tylko toretykiem, a to przeszkadza. Ty masz problem, bo traktujesz dom, jako jedno pomieszczenie - stad pytasz asolta: Ale na moje pytanko odnosnie sredniej dlugosci rurkek na m2 mozesz laskawie odpowiedziec? Czy sie "boisz", ze za duzo z tego wywnioskuje? Średnia ilośc rurek na metr2 ma znaczenie, jakby traktowac dom, jakos calośc, a można by to robić, jesli straty pomieszczeń byłyby zblizone. A tak nie jest, i ta "średnia" nic nie daje. Musisz przelamać swoje ograniczenia i zacząć postrzegać dom jako zbior zróżnicowanych pomieszczeń. I nie dostalem odpowiedzi na to pytanie. Przemyśl i sprobuj: Bo jeśli spadłaby temperatura zasilania, to łazienka pozostalaby niedogrzana. Jak mialaby zostać dogrzana do zakładanej temperatury, skoro byla liczona na te 38C przy rozstawie 10cm ?? Wytlumacz to, baśniopisarzu Jeśli chodzi o podłogówkę, to jestem o krok do przodu. Bo jedną użytkuję w zyciu codziennym (jak Ty), a drugą przeliczyłem (czym Ty się nie skalałeś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Musisz sie chopie zdecydowac, bo juz 2 albo 3 x zakanczales ten watek i znowu do tego wracasz. Widac trudno Ci sie przyznac do bledow w rozumowaniu. I nie dostalem odpowiedzi na to pytanie. Czytaj i mysl przy czytaniu. Teraz bym jeszcze zagescil rurki (zwiekszajac ilosc sekscji a nie ich dlugosc) i w lazienkach rozwazyl scienne jako dodatkowe. Na pewno w dluzszej perspektywie bym na tym nie starcil, bo obnizenia z tego tytulu temperatury zasilania spowodowalo by poniesienie sprawnosci pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.09.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Pyxis zaczyna mataczyć Lol, teraz to przypalileś głupa, poslugując się Twoim jezykiem. To, że zageszczenie rur we WSZYSTKICH pomieszczeniach prowadzi do obniżenia Tz, to jasne na słońce, nie raz to podkreślałem. Ja cały czas jestem przeciwnikiem zageszczenia WSZĘDZIE do wartosci, jakie wymaga najbardziej obciązonea pomieszczenie, projektowane (np 10cm), kapujesz ? Bo zageszczanie hollu, sypialni, gabinetów to STRATA MATERIAŁU. Ty juz zapomniałes, jak napisales, ze zageszczenie podlogowki do 10 w CALYM domu korzystnie wpływa na COP - tak bylo w przypadku "projektu" u kolegi piotrek0m Toz cały czas tlumaczę, ze te te 10cm przydaje się tylko w pomieszczeniach z najwiekszym obciązeniem. W pozostalych może byc 10, albo i 20 C wgg obliczeń, bez wplywu na Tz Edytowane 6 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.09.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ale miło poczytać jak się forumowicze "żrą" jak sabaki. I to w sumie nie wiadomo o co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 06.09.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Ale miło poczytać jak się forumowicze "żrą" jak sabaki. I to w sumie nie wiadomo o co. Kto chce ten wyłuska i z takiej "dyskusji" to co wartosciowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Takich dyskusji tu na forum jest na pęczki. Co zmusza was prowadzić ją w tym akurat temacie? Strony lecą, a przekonanych jak nie bylo, tak i nie ma. Macie słowotok i przerost ambicji, to zorganizuje sobie inny własny wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.09.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 (edytowane) Zaczęlo się tak: Jestem pewien, ze jesli mial bym w calym domu rozstaw co 10cm a nie co 20cm (tylko co 10cm mam w lazienkach i pod trzwiami tarasowymi), to temperatura zasilania zleciala by przynajmniej o 2K. Przypuszczenie na zasadzie porownan z innymi uzytkownikami PCi ktorzy taki rozstaw maja. ] Zauważmy, że nie ma tu mowy o zmniejszaniu rozstawow w łazience, tylko w pozostalych pomieszczeniach. I przekonanie o obniżeniu w ten sposób Tz. W większosci projektów to lazienka jest najbardziej obciazonym cieplnie pomieszczeniem (to akurat asolt moze ocenić) i równanie do niej poszczegolnych pomieszczeń nie ma sensu. To jest własnie mit "daj wszedzie 10cm, bedzie nizsza Tz" Teraz piszesz,ze zagescił byś lazienke, zrobil tam ścienne. Z tym sie zgadzam, ale to już tylko ratowanie twarzy po puszczenie w eter mitu Edytowane 6 Września 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.09.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Takich dyskusji tu na forum jest na pęczki. Co zmusza was prowadzić ją w tym akurat temacie? Strony lecą, a przekonanych jak nie bylo, tak i nie ma. Macie słowotok i przerost ambicji, to zorganizuje sobie inny własny wątek. To w sumie prawda. Piszcie już o Juli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.09.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 o Juli bedą nowe info w poniedziałek.poczekam spokojnie na automatyczny odpowietrznik. natomiast dyskusja o podłogówce trochę łączy się z tematem z tym, że u nas przybiera zawsze formę "obrony krzyża" a przecież można dyskutować bez osobistego udowadniania. ja podchodzę inaczej do tematu, nie mam zamiaru udowadniać "moja mojszość jest najmojsza" - w tym wypadku Jula,` tylko postaram się opisać co i jak w miarę obiektywnie.analizę danych pozostawiam forumowym specjalistom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.09.2014 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Spróbuj bez sprawdzania powiedzieć sobie na której stronie są zdjęcia twojej instalacji, a na której odpowietrznik. Ja bym zamiast niego wkręcił kawałek rurki z wężykiem i przelał po kolei wodą z wodociągu wszystkie pętle. Roboty z piwem góra na godzinę, a efekt 100% pewny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 Teraz piszesz,ze zagescił byś lazienke, zrobil tam ścienne. Z tym sie zgadzam, ale to już tylko ratowanie twarzy po puszczenie w eter mitu Napisalem tez, ze majac zageszczone w lazienkach obecnie mam tam praktycznie taka sama temperature jak w reszcie domu. Praktycznie wszedzie 22*C. Na dzien dzisiejszy zrobil bym wszedzie co 10cm i byc moze w lazience zrobil scienne, bo tam gesciej sie po prostu nie da. Jak bym tam zostawil tak jak jest, albo zagescil jeszcze o 2-3cm, to tez by to niewiele zmienilo. Moze by sie na boso tylko przyjemniej stalo. Ty traktujesz dom jako odrebne rozdzielone czesci, a to w typowej konstrukcji jest jeden wspolny "organizm" polaczony szeregiem zaleznosci (i wentylacja). Utwierdza Cie w tym Asolt, ale on na tym robi kase na forum i niegdy nic innego w tym temacie nie powie - poniekad go nawet rozumiem. Masz cos spierdzielone w swoim obecnym domu i przez ten pryzmat widzisz podlogowke. Myslisz jednoczesnie, ze kalkulatorki z Purmo zabezpiecza Cie przed spierdzieleniem instalacji w nowym domu. Jak to bedzie robil partacz jak przedtem, to zadne projekty ani wytyczne mu nie pomoga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2014 ja podchodzę inaczej do tematu, nie mam zamiaru udowadniać "moja mojszość jest najmojsza" No to nieco zmieniles podejscie. Moze dlatego, ze w koncu masz pompe ciepla, ktora tak jeszcze niedawno "opluwales". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts