Hippek 07.09.2014 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 OZC asolta sprawdziło się idealnie, jestem pod wrażeniem dokładności:cool::rolleyes: a wujek asolt nie uczulil Cie wobec tego na mega dysproporcje w zuzyciu/zapotrzebowaniu pomiedzy parterem a pietrem? jesli nie, to tylko bezmyslnie podstawia cyferki do dziela sankomu, a jesli tak, to przegapiles temat. a moze wariant trzeci-czyli niedopilnowane wykonawstwo:-) EOT ode mnie, skupcie sie na odpowietrzaniu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.09.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 (edytowane) a wujek asolt nie uczulil Cie wobec tego na mega dysproporcje w zuzyciu/zapotrzebowaniu pomiedzy parterem a pietrem? Parafrazując wypowiedz Maxa z Seksmisji "No tak, a nie odpowiadam tylko za trzęsienia Ziemi, gradobicie i koklusz" Trochę za mało dołozyłas emotikonów do cytatu qubica, byłoby bardziej sugestywnie. "Dorada" o odpowietrzaniu trafna szkoda ze po czasie, co najmniej kilku dyskutantów jej juz udzileliło, ale zrobic dobre wrazenie o swojej fachowosci bezcenne. Edytowane 7 Września 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 07.09.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12233430#12233430Gdyby ktoś chciał zbudować własną to tu mają cenne informacje, można się ździwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 07.09.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Dzięki, a który jest prostszy w obsłudze ? Są podobne. Sterr ma więcej funkcji. Przejrzyj sobie instrukcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.09.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Parafrazując wypowiedz Maxa z Seksmisji "No tak, a nie odpowiadam tylko za trzęsienia Ziemi, gradobicie i koklusz" czyli tylko bezmyślnie podstawiasz liczby do kalkulatora - uderz w stół... EOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 ... EOT Wiesz co zionacza ten skrocik ktory stosujesz w kolejnym poscie w watku? Sprawdz sobie w Googlach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Czyli dobrze mi się wydawało. Przy obecnych temperaturach można przyjąć grzewczą 6kW i dla delty np. 6*C przepływ wyniesie 0,86m3/h. W jednej pętli popłynie 0,06l/s (0,32kPa/m). Zatem opór wypadkowy dla 4x80m PEX16 wyniesie 25,6kPa (gdybyś użył PEX20, to dla tego samego przepływu wychodzi 0,08kPa/m, a wypadkowy 6,4kPa). Jeśli osiągi obiegówki w Twoim układzie są porównywalne z przykładową 25/60 (0,8m3/h, 50kPa) to na skraplacz, ciepłomierz i rury połączeniowe pozostaje tylko ok. 25kPa zapasu. Zobaczymy jaki przepływ uda się uzyskać po odpowietrzeniu układu. Na zamieszczonym wcześniej zdjęciu widać, że najwyższym punktem układu jest cylinder z grzałką (zarazem jest on pułapką dla powietrza) z ręcznym odpowietrznikiem w górnej części. Próbowałeś wymusić przepływ od belek rozdzielacza do cylindra i nie udało się usunąć powietrza? zgadza się, najwyższy punkt to grzałka i w dodatku tak przykręcona, że jak celnie zauważyłeś jest pułapką dla powietrza. jutro zamierzam całkowicie odpowietrzyć układ poprzez montaż automatu i skorzystać z rad Vida i jblocha poprzez podłączenie wody do rozdzielacza i włączenie obiegówki na max. gdybym wiedział jak ważne są opory to zainstalowałbym rury PEX20 a tak to już po frytkach dzięki za wyliczenia, dużo uzmysławiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 a wujek asolt nie uczulil Cie wobec tego na mega dysproporcje w zuzyciu/zapotrzebowaniu pomiedzy parterem a pietrem? jesli nie, to tylko bezmyslnie podstawia cyferki do dziela sankomu, a jesli tak, to przegapiles temat. a moze wariant trzeci-czyli niedopilnowane wykonawstwo:-) EOT ode mnie, skupcie sie na odpowietrzaniu:-) odpowietrzanie jest teraz najważniejsze ale niemniej twoja opinia także, przemyślę co napisałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Wiesz co zionacza ten skrocik ktory stosujesz w kolejnym poscie w watku? Sprawdz sobie w Googlach. bingo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.09.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 To ci akurat zajmie najmniej czasu i skonsumuje najmniej kalorii... już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 już 16 min Ci to zajęło - to dwa razy więcej, niż odpowiedź na post von pumpareiro - jak się nie obrócisz, to COP = 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Qubic, gosposia "zakazila" Twoj watek chyba na stale. To cos jak bys kile czy inna rzezaczke podlapal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.09.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 gdybym wiedział jak ważne są opory to zainstalowałbym rury PEX20 a tak to już po frytkach dzięki za wyliczenia, dużo uzmysławiają. Jezeli mamy 4 rury to opory sie nie sumuje bo nie jest to połaczenie w szereg a równoległe, a opor wypadkowy nie jest większy od najwiekszego oporu kazdej z pętl. Dla 4 petli wykonywanie ich z rur pex 20 całkowicie bez sensu bo kazda pompa 25/40 sobie bez problemu poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2014 Jezeli mamy 4 rury to opory sie nie sumuje bo nie jest to połaczenie w szereg a równoległe, a opor wypadkowy nie jest większy od najwiekszego oporu kazdej z pętl. Nie dalej jak przedwczoraj dla zwiekszenia ilosci petli proponowales w dyskusji ze mna wieksza obiegowke. Jak widze nauka nie poszla w las. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 08.09.2014 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Jezeli mamy 4 rury to opory sie nie sumuje bo nie jest to połaczenie w szereg a równoległe, a opor wypadkowy nie jest większy od najwiekszego oporu kazdej z pętl. Dla 4 petli wykonywanie ich z rur pex 20 całkowicie bez sensu bo kazda pompa 25/40 sobie bez problemu poradzi. asolt dobrze, że jesteś na wątku bo mam coraz mniejsze opory Jula ma taką pompę wbudowaną: http://www.schwarte-shop.de/Halm-Hocheffizienzpumpe-HEP-Plus-15-6.0-E-130-mit-LED-Display-R-1/2 ma dostateczne parametry do podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.09.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 asolt dobrze, że jesteś na wątku bo mam coraz mniejsze opory Jula ma taką pompę wbudowaną: http://www.schwarte-shop.de/Halm-Hocheffizienzpumpe-HEP-Plus-15-6.0-E-130-mit-LED-Display-R-1/2 ma dostateczne parametry do podłogówki? Ma, az za nadto. Przepływ 3,5 m3/h, wysokosc podnoszenia 6 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.09.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Nie dalej jak przedwczoraj dla zwiekszenia ilosci petli proponowales w dyskusji ze mna wieksza obiegowke. Jak widze nauka nie poszla w las. Ja sie szybko uczę, ale masz racje, widocznie opanowała mnie chwilowo jakas pomrocznosc, tylko nie wiem czy jasna czy ciemna. Moze to nie tak do konca z tą pompą jest, zmniejszenie Tz przy tej samej mocy grzejników podłogowych wymaga zwiekszenia przepływu, gdy przepływ był na granicy parametrów pompy, to przy jego przy jego przekroczeniu bedzie jednak wymagana zmiana pompy. Niemniej jednak bedą to sporadyczne przypadki. Moze to nie dokładnie wtedy objasniłem ale o to mi chodziło. W mysl powiedzenia: "„Chodzi mi o to, aby język giętki powiedział wszystko, co pomyśli głowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.09.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Ja sie szybko uczę, ale masz racje, widocznie opanowała mnie chwilowo jakas pomrocznosc, tylko nie wiem czy jasna czy ciemna. spoko, ziomek, zdarza się nawet najlepszym! a język giętki przyda się ale do czego innego - chyba, że nie masz zony, jak qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.09.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 spoko, ziomek, zdarza się nawet najlepszym! a język giętki przyda się ale do czego innego - chyba, że nie masz zony, jak qubic Ja doskanale wiem do czego przydaje sie gietki jezyk, ale jak widzę mówisz i przypominasz o rzeczach powszechnie znanych. czy myslisz ze wszyscy forumowicze to ludzie z ograniczonym IQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.09.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Ja doskanale wiem do czego przydaje sie gietki jezyk, ale jak widzę mówisz i przypominasz o rzeczach powszechnie znanych. czy myslisz ze wszyscy forumowicze to ludzie z ograniczonym IQ. martwię się o wasze żony/kochanki - bo wy tylko forum i forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts