Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hipcio czemu ty masz podłączone oświetlenie całej swojej ulicy do własnego licznika?

bo lubię; dzięki temu widać nocą, który pompiarz dymi kominkiem z tajniaka

Twoja troska jest rozbrajająca, prawie sie popłakałem ze wzruszenia jak wielka jest bezinteresowowność i szlachetnosc takich jak Ty.

dziękuję za miłe słowo!

Chciałes chyba zapytac: "czy wszyscy w tym kraju muszą miec kable?'

chciałas, kochanie, chciałaś :)

oczywiście, ze nie - ale pompę już tak - w Twoim wieku wypada mieć - podciśnieniową

nie rób ze mnie ułomka tylko dlatego, że nie mam żony.

czy w tym kraju wszystko musi być po bożemu? ;)

nie, nawet wskazane, żeby nie było;

zastanawiałam się, czy użyć słowa konkubina, ale nie przystoi w tym wątku, gdzie asolt raczy nas polszczyzną z najwyższej półki (to nic, ze skopiowanymi z google'a) :)

Edytowane przez Hippek

chciałas, kochanie, chciałaś :)

Nie przejęzyczyłem się, to bylo skierowane do qubica, czyli rodzaj męski, jezeli byłoby to do Ciebie to faktycznie "chciałas"

A pompka? to juz nadmiar troski, a całkiem niepotrzebnie.

Co do wieku, to nikt wiecznie młody nie bedzie, takie jest zycie

Edytowane przez asolt

powoli się odpowietrza..... po wyjęciu sitka przepływ skoczył z 0,42 na 0,43 więc to chyba nie ma wpływu. natomiast po wykręceniu jednego rotametru podniósł się do 0,67. zastanawiam się czy nie wywalić rotametrów bo właściwie mam prawie równej długości pętle i czy jest sens ? teraz i tak mam je maksymalnie otwarte a jak dławiłem to przepływ spadał znacznie.

powoli się odpowietrza..... po wyjęciu sitka przepływ skoczył z 0,42 na 0,43 więc to chyba nie ma wpływu. natomiast po wykręceniu jednego rotametru podniósł się do 0,67. zastanawiam się czy nie wywalić rotametrów bo właściwie mam prawie równej długości pętle i czy jest sens ? teraz i tak mam je maksymalnie otwarte a jak dławiłem to przepływ spadał znacznie.

Przy 0,67m3/h to już jakoś powinna julcia przyzwoite parametry mieć , ale musisz dążyć do większego przepływu, jak nie będzie innej możliwości podniesienia przepływu -wywal rotametry.

nie wiem czy to nie jest wina ciepłomierza jednak :) ale lipna sytuacja.

Nie chcę Cię martwić, ale z karty katalogowej http://www.growo.pl/fileadmin/user_upload/karty/1004.pdf wynika, że przy przepływie 1m3/h ten ciepłomierz (z tego co pisałeś, to masz ten najmniejszy 0.6) da opory rzędu 7 mWs, więc na pewno nie pomaga w uzyskaniu odpowiednich przepływów i po prostu nie nadaje się do instalacji z pc... Ale gdybyś go podłączył pod jedną pętlę i wynik mnożył przez 4, to jego opory by spadły do około 2mWs.