Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Lepiej teraz niz po gwarancji... ;)

Wlasnie czytalem o jednym co dostal nowa na gwarancji... A inny wymienil na inna, cichsza...

Ile "biegow" ma pompa obiegowa?

Moze po malu podnos przeplyw i sprawdzaj dT... Chyba ze next level to te 3.5m3/h

ta pompa chyba nie jest zła.ustawia sobie płynnie obroty, jest cicha, maxymalnie bierze 50W, ma zaznaczone na skali 3 biegi ale ustawianie jest płynne tak jakby inwerter.

mogę podnosić pomału ale wiem, że na max jest 0,75 i nic więcej.

dobra sprawdzę dT (tego skrótu mi brakowało) :rolleyes: przy max przepływie

Obiegowka na max. Wszystkie petle otwarte. Od tego zaczynasz. Delta optymalna na GZ w okolicach 5-6K.

Eksperymenty nocne sobie daruj, bo to bedzie letni COP na cele CO, czyli szkoda pradu. Pobaw sie, ale poczekaj az sie zrobi chociaz troszke zimno - niekoniecznie w domu, ale na dworze. Jak bedzie w okolicach 0*C to spadnie i dT i Tz i dopiero wtedy bedzie mozna cos powiedziec jesli podasz odczyty z cieplomierza i watomierza.. Przy 3kW mocy oddawanej z pompy delta bedzie raczej akceptowalna.

Wg mnie udalo Ci sie, ale jesli faktycznie pompa mialaby 6kW (tak jak na poczatku watku zlaozylem), to Tz poszybowala by naprawde wysoko. Zreszta mozesz to sprawdzic odpalajac na chwile grzalke. Zobaczymy o ile sie pomylilem. :)