Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grzać będzie, ale na COP w pierwszej kolejności się odbije. Takie wąskie gardło podnosi zużycie prądu albo dla sprężarki, albo dla pompy obiegowej. Mogłeś kupić używany bez legalizacji za 30-60zł. Do nikogo i tak z reklamacja z tego powodu chodzić nie będziesz :D

no to jednak spróbuję zamienić

Jak ciepłomierz ma 0,6m3, to będzie trochę za "ciasny". Trzeba było brać min 2,5.

mogę zamienić na 1,5 który jest tańszy lub 2,5 znacznie droższy ? wystarczyłby ten 1,5? dodam że pompa obiegowa w Juli jest taka

http://www.schwarte-shop.de/Halm-Hocheffizienzpumpe-HEP-Plus-15-6.0-E-130-mit-LED-Display-R-1/2

mam nadzieję, że "chińczyk" mnie nie wyciJULA ;)

a tak na serio to mam podstawowy system grzewczy więc nie ma strachu, że będzie zimno. opomiaruję bo tak wszyscy psioczą na chińczyki i trzeba w końcu dowiedzieć się jaka jest prawda. nie mam wielkich nadzieji, że to jakiś cud techniki ale przy moim położeniu geograficznym i średniorocznej temperaturze na około +8*C może się sprawdzić. nie opłaca mi się instalacja PC za ..dziesiąt tys. zł więc zaryzykuję. na razie na polskim rynku nie ma żadnych informacji nt. PC Jula z pierwszej ręki . jak będzie zimno to może już za wrzesień będą pierwsze dane.mam nadzieję, że ktoś zorientowany w temacie je przeanalizuje.

A tak serio to ile Cię ta Julcia będzie kosztować z podłączeniem, ciekaw jestem ile byłeś w stanie zaryzykować :)

jeśli chodzi o koszty :

sprzęt zakupiony:

Jula-6k zł

montaż-1k zł

ciepłomierz- ? (jeszcze nie wiem) 200-500 zł

grupa bezpieczeństwa-74 zł

naczynie wzbiorcze-88 zł

śrubunki- 20 zł

wcześniej już miałem kupione :

rurki do podłogówki-400 zł

rozdzielacz na 4 obwody- 357 zł

do wykonania :

postument- zastanawiam się czy murować z bloczków betonowych czy z kątowników składać

drożej ale nie wiem jaki to sprzęt nie znam się.

Ja mam od nich licznik 3fazy 2taryfy, taki z wbudowanym zegarem czy jakoś tak, dałem za to 300zł, znalazłem inne ale cena że ooo, albo trzeba było kombinować do licznika jakieś zegary i tu cena też leciała w górę ale Ty masz 1fazę to tu jest wybór ogromny