Vld 09.09.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Qubic będzie miał na wiosnę wielu na sumieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Po przeliczeniu 0,11GJ na kWh wychodzi 30,5.Czyli skonsumowala 7 kWh a dostarczyla 30.Czy ja dobrze liczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Qubic będzie miał na wiosnę wielu na sumieniu Nie no tak to nie może być. Proszę się powstrzymać od nieprzemyślanych zakupów PC. Poczekajcie na wyniki w minusowych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Po przeliczeniu 0,11GJ na kWh wychodzi 30,5. Czyli skonsumowala 7 kWh a dostarczyla 30. Czy ja dobrze liczę? Dobrze, ale to nie jest najlepszy wynik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 No... Ale na razie ok W domu się ciepło zrobiło.nie wiem czy dam radę dzisiaj testować : )y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Tak... Masz COP lepszy od tej znanej "najlepszej" gruntowej Hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Ta ,,najlepsza" znana nie wiadomo jaki ma realny cop , wiadomo tylko jaki teoretyczny , swoje wyniki zamieszczę w sobotę , robię ścianę w mojej ,kotłowni" bo dotychczas była surowa,musiałem wyciągnąć swoją chinkę .Z tym cop-em to zauważ że jak miałeś większy przepływ -0,76 - to cop był powyżej 5 i to można powiedzieć że jest przyzwoity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Tak... Masz COP lepszy od tej znanej "najlepszej" gruntowej mimo wszystko myślę że ta najlepsza znana ma teraz większy cop , moja ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Może zacznijcie rozróżniać COP, od KOP który wychodzi z pomiarów qubic. W COP prąd na objegówkę liczony tylko w części na opory skraplacza, czyli 5-10W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Może zacznijcie rozróżniać COP, od KOP który wychodzi z pomiarów qubic. W COP prąd na objegówkę liczony tylko w części na opory skraplacza, czyli 5-10W. Poproszę bardziej łopatologicznie jeśli można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Okna otworz! Tu chodzi o przyszlosc kraju... Uwolnienie od wegla... W imie nauki i pieniedzy innych inwestorow Dobra w imię nauki. A jakie parametry dać ? 30 jak chciał foto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 COP 4.35 oddajac 35* przy 11*....? Zle? Jula, deklaruje 4.2... Pewnie przy 7* na zewn. Zawsze mozna przeliczyc COP/PLN Prawda wyjdzie zima jula deklaruje że przy +7 moc cieplna jest 6 kw , a qubic przy +11 nawet się nie zbliżył do tej wartości , jest źle , jest za mały przepływ wody. Jak miał przepływ ,76 to cop był na poziomie 5,2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Dobra w imię nauki. A jakie parametry dać ? 30 jak chciał foto? Akurat 30 pewnie w twoim domu to będzie najczęściej stosowana tem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 to twoja tez jest najlepsza. Sorry, przegapilem Moja ma ciepłomierz i licznik energii elektrycznej ,pokazuje fizycznie w realu parametry ,pochwal się co twoja pokazuje na ciepłomierzu i ile pobiera energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 jula deklaruje że przy +7 moc cieplna jest 6 kw , a qubic przy +11 nawet się nie zbliżył do tej wartości , jest źle , jest za mały przepływ wody. Jak miał przepływ ,76 to cop był na poziomie 5,2 . Co radzisz? Wywalić cieplomierz? Instalator mnie potnie palnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Może zacznijcie rozróżniać COP, od KOP który wychodzi z pomiarów qubic. W COP prąd na objegówkę liczony tylko w części na opory skraplacza, czyli 5-10W. Dla mnie najbardziej miarodajny wynik to wynik dzielenia mocy cieplnej z ciepłomierza i mocy pobieranej z licznika energii , a liczenia cop-ów kop-ów z pompką czy bez to sztuka dla sztuki ,płacę za to co licznik pokże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 jula deklaruje że przy +7 moc cieplna jest 6 kw , a qubic przy +11 nawet się nie zbliżył do tej wartości , jest źle , jest za mały przepływ wody. Jak miał przepływ ,76 to cop był na poziomie 5,2 . Przestaw swoje myślenie z on/off-a, na moc modulowana w zależności od zadanej i delty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Dla mnie najbardziej miarodajny wynik to wynik dzielenia mocy cieplnej z ciepłomierza i mocy pobieranej z licznika energii , a liczenia cop-ów kop-ów z pompką czy bez to sztuka dla sztuki ,płacę za to co licznik pokże Co dla ciebie jest sztuką, to Twoja sprawa. Proźba tylko porównuj rzeczy porównywalne. Wyniki qubic nie są standaryzowane wg normy, więc ostrożnie z ocenami i porównania typu coś od czegoś lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Co radzisz? Wywalić cieplomierz? Instalator mnie potnie palnikiem Nie nie wywalaj, narazie jest dobrze i dobrze też zapowiada się na zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Co radzisz? Wywalić cieplomierz? Instalator mnie potnie palnikiem Powiedziało się AAA to teraz trzeba powiedzieć BBB , zainstaluj większy ciepłomierz , instalator powinien zacierać ręce , w tym tempie robotę będzie u ciebie miał do wiosny:) Jeśli masz ( pewnie masz )na sterowniku tem zasilania i powrotu GZ , wstaw na początek jakiś króciec zamiast ciepłomierza ,lub zrób obejście ciepłomierza , chodzi o to żeby faktycznie sprawdzić jaki wpływ na przepływ wody ma ciepłomierz , nim się wyda kasę na większy . Moje zdanie jest takie że ta julka będzie grzać twój dom przez co najmniej 80% sezonu grzewczego bezproblemowo z dobrym cop-em ale przepływ musisz mieć większy , a delta 5*C o której pisze się na forum że jest optymalna to niekoniecznie jest prawda .Spójrz na siebie , właczyłeś pompkę obiegową na wyższy bieg i moc pc była większa chyba o jakieś 800w a pompka obiegowa pobierała z 20w więcej więc bilans jest bardzo na + . Do puki zwiększamy przepływ kosztem watów pobranych przez pompkę obiegową , do puki zwiększa się wartość mocy cieplnej o jakąś krotność mocy pobieranej przez pompkę obiegową to trzeba tak robić .W pewnym momencie zwiększenie przepływu nic już nie będzie dawać , bo moc dodatkowo pobierana przez pompkę obiegową , będzie większa niż uzysk ciepła pc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts