Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta ,,najlepsza" znana nie wiadomo jaki ma realny cop , wiadomo tylko jaki teoretyczny , swoje wyniki zamieszczę w sobotę , robię ścianę w mojej ,kotłowni" bo dotychczas była surowa,musiałem wyciągnąć swoją chinkę .

Z tym cop-em to zauważ że jak miałeś większy przepływ -0,76 - to cop był powyżej 5 i to można powiedzieć że jest przyzwoity

COP 4.35 oddajac 35* przy 11*....?

Zle?

Jula, deklaruje 4.2... Pewnie przy 7* na zewn.

Zawsze mozna przeliczyc COP/PLN ;)

Prawda wyjdzie zima :)

jula deklaruje że przy +7 moc cieplna jest 6 kw , a qubic przy +11 nawet się nie zbliżył do tej wartości , jest źle , jest za mały przepływ wody. Jak miał przepływ ,76 to cop był na poziomie 5,2 .

Może zacznijcie rozróżniać COP, od KOP który wychodzi z pomiarów qubic. W COP prąd na objegówkę liczony tylko w części na opory skraplacza, czyli 5-10W.

Dla mnie najbardziej miarodajny wynik to wynik dzielenia mocy cieplnej z ciepłomierza i mocy pobieranej z licznika energii , a liczenia cop-ów kop-ów z pompką czy bez to sztuka dla sztuki ,płacę za to co licznik pokże

jula deklaruje że przy +7 moc cieplna jest 6 kw , a qubic przy +11 nawet się nie zbliżył do tej wartości , jest źle , jest za mały przepływ wody. Jak miał przepływ ,76 to cop był na poziomie 5,2 .

Przestaw swoje myślenie z on/off-a, na moc modulowana w zależności od zadanej i delty.

Dla mnie najbardziej miarodajny wynik to wynik dzielenia mocy cieplnej z ciepłomierza i mocy pobieranej z licznika energii , a liczenia cop-ów kop-ów z pompką czy bez to sztuka dla sztuki ,płacę za to co licznik pokże

Co dla ciebie jest sztuką, to Twoja sprawa. Proźba tylko porównuj rzeczy porównywalne. Wyniki qubic nie są standaryzowane wg normy, więc ostrożnie z ocenami i porównania typu coś od czegoś lepsze.

Co radzisz? Wywalić cieplomierz? Instalator mnie potnie ;) palnikiem ;)

Powiedziało się AAA to teraz trzeba powiedzieć BBB , zainstaluj większy ciepłomierz , instalator powinien zacierać ręce , w tym tempie robotę będzie u ciebie miał do wiosny:) Jeśli masz ( pewnie masz )na sterowniku tem zasilania i powrotu GZ , wstaw na początek jakiś króciec zamiast ciepłomierza ,lub zrób obejście ciepłomierza , chodzi o to żeby faktycznie sprawdzić jaki wpływ na przepływ wody ma ciepłomierz , nim się wyda kasę na większy .

Moje zdanie jest takie że ta julka będzie grzać twój dom przez co najmniej 80% sezonu grzewczego bezproblemowo z dobrym cop-em ale przepływ musisz mieć większy , a delta 5*C o której pisze się na forum że jest optymalna to niekoniecznie jest prawda .Spójrz na siebie , właczyłeś pompkę obiegową na wyższy bieg i moc pc była większa chyba o jakieś 800w a pompka obiegowa pobierała z 20w więcej więc bilans jest bardzo na + . Do puki zwiększamy przepływ kosztem watów pobranych przez pompkę obiegową , do puki zwiększa się wartość mocy cieplnej o jakąś krotność mocy pobieranej przez pompkę obiegową to trzeba tak robić .W pewnym momencie zwiększenie przepływu nic już nie będzie dawać , bo moc dodatkowo pobierana przez pompkę obiegową , będzie większa niż uzysk ciepła pc.