qubic 09.09.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Nie nie wywalaj, narazie jest dobrze i dobrze też zapowiada się na zimę. Vid jesteś nieoceniony za realną analizę. Jbloch jak teraz bym wywalił ciepłomierz to nie będzie danych do dalszych dywagacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Co dla ciebie jest sztuką, to Twoja sprawa. Proźba tylko porównuj rzeczy porównywalne. Wyniki qubic nie są standaryzowane wg normy, więc ostrożnie z ocenami i porównania typu coś od czegoś lepsze. A ja nie piszę że coś jest lepsze , chodzi o to że pc qubika nie osiąga teraz parametrów podanych przez julę , jeśli teraz nie osiąga tym bardziej kiepski wynik będzie przy niskich tem zewnętrznych. Dobra na razie idę do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Powiedziało się AAA to teraz trzeba powiedzieć BBB , zainstaluj większy ciepłomierz , instalator powinien zacierać ręce , w tym tempie robotę będzie u ciebie miał do wiosny:) Jeśli masz ( pewnie masz )na sterowniku tem zasilania i powrotu GZ , wstaw na początek jakiś króciec zamiast ciepłomierza ,lub zrób obejście ciepłomierza , chodzi o to żeby faktycznie sprawdzić jaki wpływ na przepływ wody ma ciepłomierz , nim się wyda kasę na większy . Moje zdanie jest takie że ta julka będzie grzać twój dom przez co najmniej 80% sezonu grzewczego bezproblemowo z dobrym cop-em ale przepływ musisz mieć większy , a delta 5*C o której pisze się na forum że jest optymalna to niekoniecznie jest prawda .Spójrz na siebie , właczyłeś pompkę obiegową na wyższy bieg i moc pc była większa chyba o jakieś 800w a pompka obiegowa pobierała z 20w więcej więc bilans jest bardzo na + . Do puki zwiększamy przepływ kosztem watów pobranych przez pompkę obiegową , do puki zwiększa się wartość mocy cieplnej o jakąś krotność mocy pobieranej przez pompkę obiegową to trzeba tak robić .W pewnym momencie zwiększenie przepływu nic już nie będzie dawać , bo moc dodatkowo pobierana przez pompkę obiegową , będzie większa niż uzysk ciepła pc. Tylko jest taki problem, że sterownik nic nie pokazuje.tylko jak ustawisz temp.to zasilanie ale chyba w stosunku do cieplomierza ciut inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Vid jesteś nieoceniony za realną analizę. Jbloch jak teraz bym wywalił ciepłomierz to nie będzie danych do dalszych dywagacji. Trochę będą ,jak delta na sterowniku spadnie opowiedzmy 2*C to by znaczyło że ciepłomierz jest bee . Za jakieś dwa tygodnie mogę tobie pożyczyć mój ciepłomierz , sprawdzisz czy warto wydawać kasę na większy ciepłomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 09.09.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 ups w międzyczasie napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Dobra to jeszcze pogadamy wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.09.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Vid jesteś nieoceniony za realną analizę. Jbloch jak teraz bym wywalił ciepłomierz to nie będzie danych do dalszych dywagacji. Zrób bajpas na ciepłomierzu. Zobaczysz czy dużo zwiększy się przepływ. Jeśli tak to znaczy że musisz kupić ciepłomierz z większym przepływem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Powiedziało się AAA to teraz trzeba powiedzieć BBB , zainstaluj większy ciepłomierz , instalator powinien zacierać ręce , w tym tempie robotę będzie u ciebie miał do wiosny:) Jeśli masz ( pewnie masz )na sterowniku tem zasilania i powrotu GZ , wstaw na początek jakiś króciec zamiast ciepłomierza ,lub zrób obejście ciepłomierza , chodzi o to żeby faktycznie sprawdzić jaki wpływ na przepływ wody ma ciepłomierz , nim się wyda kasę na większy . Moje zdanie jest takie że ta julka będzie grzać twój dom przez co najmniej 80% sezonu grzewczego bezproblemowo z dobrym cop-em ale przepływ musisz mieć większy , a delta 5*C o której pisze się na forum że jest optymalna to niekoniecznie jest prawda .Spójrz na siebie , właczyłeś pompkę obiegową na wyższy bieg i moc pc była większa chyba o jakieś 800w a pompka obiegowa pobierała z 20w więcej więc bilans jest bardzo na + . Do puki zwiększamy przepływ kosztem watów pobranych przez pompkę obiegową , do puki zwiększa się wartość mocy cieplnej o jakąś krotność mocy pobieranej przez pompkę obiegową to trzeba tak robić .W pewnym momencie zwiększenie przepływu nic już nie będzie dawać , bo moc dodatkowo pobierana przez pompkę obiegową , będzie większa niż uzysk ciepła pc. To jest typowe podejście posiadacza on/offa. Powtarzam jeszcze raz, to jest inwerter! Podobnie z ciepłomierzem. Były zdjęcia i nazwa, odszukaj, znajdź charakterystyki przetwornika i bedziesz wiedzial jaki konkretnie ten przetwornik, przy tym konkretnym przepływie stwarza opór w instalacji. Wieczorem możesz nam napisać na forum. Edytowane 9 Września 2014 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.09.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Oj Varme, zal Ci doopsko sciska prawie jak Hipolitowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Zrób bajpas na ciepłomierzu. Zobaczysz czy dużo zwiększy się przepływ. Jeśli tak to znaczy że musisz kupić ciepłomierz z większym przepływem. Już ktoś wcześniej tak radził i teraz już nie wiem dlaczego nie zrobiłem obejścia.na pewno będzie to tańsze niż wymiana zwłaszcza, że nie wiadomo do końca jakie opory stawia obecny.po wywaleniu rotametrow przepływ podniósł sie w sumie nieznacznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 09.09.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Zasilanie 45-65* , przy wygrzewaniu Legionelli >70* Nie mam grzalek. No widzisz, ty masz HT a co mają powiedzieć posiadacze zwykłych PC ? Da radę takim czymś od czasu do czasu zagrzać wodę > 70st ? Nawet z użyciem wbudowanej grzałki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 09.09.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 No widzisz, ty masz HT a co mają powiedzieć posiadacze zwykłych PC ? Da radę takim czymś od czasu do czasu zagrzać wodę > 70st ? Nawet z użyciem wbudowanej grzałki ? Da:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Bez grzałki da radę nawet zagotować, ale to osobny temat i osobne PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 09.09.2014 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Dotyczy to każdej PCPW ? Również Juli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 09.09.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Nie, chyba żadnej dostępnej w sprzedaży. Poprostu jest taka możliwość techniczna, tylko pozbawiona sensu ekonomicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.09.2014 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 (edytowane) Dotyczy to każdej PCPW ? Również Juli ? Nie wiem do jakiego maksa Julia grzeję wodę ale w mojej max.temp.zasilania to 57st.C i z grzałką nie ma problemu dogrzać do >70st.C. Aczkolwiek ja w zasobniku nie mam grzałki i sądzę,że całe legiony już powstały Edytowane 9 Września 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 09.09.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Nie wiem do jakiego maksa Julia grzeję wodę ale w mojej max.temp.zasilania to 57st.C i z grzałką nie ma problemu dogrzać do >70st.C. Aczkolwiek ja w zasobniku nie mam grzałki i sądzę,że całe legiony już powstały chyba maxymalne zasilanie to jest 45*C ale dokładnie nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 09.09.2014 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Nie wiem do jakiego maksa Julia grzeję wodę ale w mojej max.temp.zasilania to 57st.C i z grzałką nie ma problemu dogrzać do >70st.C. Aczkolwiek ja w zasobniku nie mam grzałki i sądzę,że całe legiony już powstały A płacą ci chodziarz odstępne za wynajem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Przy 60*C jesli juz bedziesz mial w instalacji legionelle, to ja naprawde zdrowo nastraszysz, ale niewiele wiecej. Trzeba zainstalowac grzale na dole zasobnika i wygrzac od czasu do czasu, ale calosc zasobnika i instalacji. Przeciez to koszt 300zl max. Po co utrzymywac taka fikacje i udawac, ze jest OK? Przeciez tu chodzi o zdrowie wlasne i rodziny, czyli to najwazniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 10.09.2014 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 a po ilu godzinach się to lęgnie w 39-45 stopniach, oczywiście przy normalnym korzystaniu z wody ?, czy tu nie chodzi o to że jak zostawisz taki zbiornik na kilka dni to trzeba go przegrzać i jak dać grzałkę na dole jak ja mam miejsce w połowie, kurcze muszę ją wymienić bo się sfajczyła po 3 krotnym włączeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts