Pyxis 10.09.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 (edytowane) pyxis a może coś takiego do Juli by można było sklećić ? tylko czym musi PC dysponować? Jula tylko włączona do gniazdka pobiera 10-12 W nie wiadomo na co Nie, bo Ty masz inwerter. ja mam on/off'a i to jest duzo prosciej. Wystarczy same czasy rejestrowac, bo moc pobierana na CO i CWU jest mniej wiecej stala w skali cyklu. Jak bierze 12W w czuwaniu to sporo. Moje klimy biora po 1,5W w takim stanie. Ten sam watomierz co u Ciebie. Podawaj tez Tz podlogi. PS. Jesli ten pobor idzie na jakas grzalke karteru (nie wiem czy ja ma), to zima bedzie brala z 50W. Edytowane 10 Września 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.09.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 może coś takiego do Juli by można było sklećić ? Można, w najtańszej wersji to jakiś licznik z wyjściem impulsowym i LanKontroler (http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363). Lan kontroler może zbierać dane z licznika i wysyłać przez internet gdzieś do bazy. Tak jest zrobiony monitoring instalacji fotowoltaicznych http://pvmonitor.pl Jeśli byłoby zainteresowanie, to można go rozbudować o monitoring pomp ciepła, więc baza by była bez stawiania kompa w domu. Tu jest opis jak to wszystko podłączyć. Jeśli byłbyś zainteresowany, to pisz na priv, to ustalimy jak to ewentualnie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.09.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Masz tego LanKontrolera? Sa tam opisy PIDow do SNMP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.09.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 po 1h 11 PC się wyłączyła i włączała tylko pompę obiegową 40W na około 1 min. w interwale 1:17, 1:24, 1:31w przerwie PC pobierała 20W nie wiem czy to obiegówka na najniższych obrotach czy jakieś czuwaniedalej nie obserwowałem bo się komp i aparat wyładował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.09.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Można, w najtańszej wersji to jakiś licznik z wyjściem impulsowym i LanKontroler (http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler,lan-controller,167,363). Lan kontroler może zbierać dane z licznika i wysyłać przez internet gdzieś do bazy. Tak jest zrobiony monitoring instalacji fotowoltaicznych http://pvmonitor.pl Jeśli byłoby zainteresowanie, to można go rozbudować o monitoring pomp ciepła, więc baza by była bez stawiania kompa w domu. Tu jest opis jak to wszystko podłączyć. Jeśli byłbyś zainteresowany, to pisz na priv, to ustalimy jak to ewentualnie zrobić. o to może pogadamy ale tylko pobór mocy zarejestruje czy można jeszcze coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.09.2014 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 coś nie chodzi ich strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 10.09.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 super licznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 (edytowane) po 10 h od włączenia na parametrach 30*C i temp.zewn. 11*C pobór 429 W dT 3,8 *C przepływ 0,5 moc 2,1 Tz 30,4 Tp 26,6 gruba rura 44,7 (najwyższa w nocy 50 *C) zeżarło 3,344 kWh wyprodukował 0,06 GJ (202,95-203,01) czyli skonsumował 3,344 kWh a wyprodukował 16,666 kWh Edytowane 11 Września 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Znalazles? na amazonie 50 funtów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 11.09.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jak tam Julcia, działa ? nie działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jak tam Julcia, działa ? nie działa ? całą noc działała wszystko masz wcześniej opisane. teraz jestem pod wrażeniem, nie wiem co na te dane powiedzą forumowi spece vid i jbloch ale chodzi fajnie i bezproblemowo. nie wiem jak to będzie działało w mroźny dzień. teraz w okresach przejściowych na pewno się sprawdzi doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 kiedyś czytałem, że lepiej mieć on/off bo bezproblemowe i niepotrzebny jest inwerter. jak obserwuję jak chińska Jula fajnie moduluje moc, pompę obiegową to jestem zadowolony z posiadania takiego urządzenia.dostosowuje moc do parametrów i warunków.wczorajsze włączenie potwierdziło zasadę niskich parametrów dla takich PC. także jak się nie wie dokładnie jakie urządzenie ma być to jednak lepiej ciut przewymiarować podłogówkę bo wtedy można ustawić niższe parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.09.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jak byś ja tam pociągnął na maxa, by się dowiedzieć ile max sprężarką pobiera w ciągłej pracy, to można by było spróbować oszacować ile by mogła z siebie dać i do jakiej temperatury pociągnie. Teoretycznie może i do - 20C pracować, ale da już tylko 1kW do 1,5kW z kop ok 2. Ważne też będzie jaki ma algorytm odszraniania, by nie robiła tego za często bez potrzeby. Jak na teraz pracuje super i gratuluję ci wyboru i odwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 poza tym rwxw i Varme pokazali ciekawe sposoby na opomiarowanie. będę się zastanawiał. ale też do końca nie wiem czy jest takie zainteresowanie takimi danymi poza mną oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Jak byś ja tam pociągnął na maxa, by się dowiedzieć ile max sprężarką pobiera w ciągłej pracy, to można by było spróbować oszacować ile by mogła z siebie dać i do jakiej temperatury pociągnie. Teoretycznie może i do - 20C pracować, ale da już tylko 1kW do 1,5kW z kop ok 2. Ważne też będzie jaki ma algorytm odszraniania, by nie robiła tego za często bez potrzeby. Jak na teraz pracuje super i gratuluję ci wyboru i odwagi. Vid ty to umiesz udzielić wsparcia testerowi chińczyków dzięki. a co masz na myśli pisząc na "maxa sprężarkę " może napisz jakie ustawienia by ci ułatwiły analizę to tak zrobimy ( chyba się ugotujemy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Vid mogę ją o 22 odpalić wszystko na max, o to chodziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 11.09.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 kiedyś czytałem, że lepiej mieć on/off bo bezproblemowe i niepotrzebny jest inwerter. jak obserwuję jak chińska Jula fajnie moduluje moc, pompę obiegową to jestem zadowolony z posiadania takiego urządzenia.dostosowuje moc do parametrów i warunków. wczorajsze włączenie potwierdziło zasadę niskich parametrów dla takich PC. także jak się nie wie dokładnie jakie urządzenie ma być to jednak lepiej ciut przewymiarować podłogówkę bo wtedy można ustawić niższe parametry. Ja mam pompę i to właśnie taką On/Off, ale tych sprężarek podobno się nie moduluje z powodzeniem, a poza tym ja mam starą instalację na grzejnikach więc bufor tak czy owak, ale za Julę trzymam kciuki ze względu na cenę, tylko szkoda że ona na wyższych temperaturach nie pójdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.09.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 poza tym rwxw i Varme pokazali ciekawe sposoby na opomiarowanie. będę się zastanawiał. ale też do końca nie wiem czy jest takie zainteresowanie takimi danymi poza mną oczywiście Ja jestem zainteresowany Może się okazać że julcia kasuje pompki za 12000-16000PLN stosunkiem ceny do możliwości a i dodatkowo możliwość samodzielnego montażu ... gdyby Ci się chciało jeszcze wylać cały baniak CWU i nagrzać go w nocy od min*C do max*C , napisać ile ma baniak L i ile julcia zjadła kWh, w jakim czasie go nagrzała to było by super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Ja mam pompę i to właśnie taką On/Off, ale tych sprężarek podobno się nie moduluje z powodzeniem, a poza tym ja mam starą instalację na grzejnikach więc bufor tak czy owak, ale za Julę trzymam kciuki ze względu na cenę, tylko szkoda że ona na wyższych temperaturach nie pójdzie ...coś za coś... nie ma pomp doskonałych to jest PC dla specyficznej grupy odbiorców ale na wnioski chyba jeszcze za wcześnie a i z innymi pompami jest podobnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Ja jestem zainteresowany Może się okazać że julcia kasuje pompki za 12000-16000PLN stosunkiem ceny do możliwości a i dodatkowo możliwość samodzielnego montażu ... gdyby Ci się chciało jeszcze wylać cały baniak CWU i nagrzać go w nocy od min*C do max*C , napisać ile ma baniak L i ile julcia zjadła kWh, w jakim czasie go nagrzała to było by super. no i właśnie tu jest minus mojej instalacji i nie będzie pełnych danych ponieważ mam Jule tylko dla celów ogrzewania. CWU mam grzane w bojlerze elektrycznym i jak dla mnie jest tak dobrze. także sorry ale taki mam klimat hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts