M.Krk 11.09.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Na wnioski zdecydowanie przyjdzie czas, byle by się nie psuło zresztą ja podchodzę realnie do tematu to znaczy ogrzanie domu węglem kosztowało mnie 3500-4000zł. jak z PC nie wyjdzie więcej to mi wystarczy a jak się zmieszczę w 3000zł to będzie sukces Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.09.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Masz tego LanKontrolera? Sa tam opisy PIDow do SNMP? Nie mam, ale to najtańsza opcja monitoringu. Ma go sporo osób zarejestrowanych na pvmonitorze. Ja używam dla pc 2 liczników z wyjściem impulsowym DS2423, a do fotowoltaiki mam Orno OR-WE504 w wyjściem RS485. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.09.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 o to może pogadamy ale tylko pobór mocy zarejestruje czy można jeszcze coś? Zarejestruje pobór mocy, zużycie energii i temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 no właśnie ważne żeby podchodzić realnie...... i to mówię ja tester chińczyków hehehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 11.09.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Vid mogę ją o 22 odpalić wszystko na max, o to chodziło? Nie chodzi o wszystko na maxa. Chodzi o modulacje 100% np przy 35C zasilania. Można by było to podejrzeć podczas rozgrzewania instalacji kiedy delta będzie nadal duża, a pompa będzie miała nadal kilka C do zadanej. Wtedy cyk na kartkę pomiary, ale i to nie wiem czy się uda. Chyba, że brać za dobrą monetę te 6kW przy A7/W35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.09.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 kiedyś czytałem, że lepiej mieć on/off bo bezproblemowe i niepotrzebny jest inwerter. Mowa byłą chyba o gruntówkach. Dla powietrznych inwerter jest prawie konieczny, bo pc pw ma bardzo dużą moc gdy jest ciepło, a małą gdy jest zimno. Gruntówki pracują w dużo bardziej stabilnych warunkach, więc inwerter nie jest specjalnie potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Zarejestruje pobór mocy, zużycie energii i temperatury. o to czujnik temperatury na powrocie można umieścić i na zasilaniu, tylko czy z tych info można wyliczyć COP i moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 kiedyś czytałem, że lepiej mieć on/off bo bezproblemowe i niepotrzebny jest inwerter. jak obserwuję jak chińska Jula fajnie moduluje moc, pompę obiegową to jestem zadowolony z posiadania takiego urządzenia.dostosowuje moc do parametrów i warunków. Wybacz, ale takie "wnioski" po 2 wieczorach "grzania" w niezbyt chlodna noc u schylku lata, wywoluja szczery usmiech na mej gebusi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Nie chodzi o wszystko na maxa. Chodzi o modulacje 100% np przy 35C zasilania. Można by było to podejrzeć podczas rozgrzewania instalacji kiedy delta będzie nadal duża, a pompa będzie miała nadal kilka C do zadanej. Wtedy cyk na kartkę pomiary, ale i to nie wiem czy się uda. Chyba, że brać za dobrą monetę te 6kW przy A7/W35. no to mogę tak zrobić , tylko jakie dane najważniejsze? Tz i Tp czy gruba rura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Mowa byłą chyba o gruntówkach. Dla powietrznych inwerter jest prawie konieczny, bo pc pw ma bardzo dużą moc gdy jest ciepło, a małą gdy jest zimno. Gruntówki pracują w dużo bardziej stabilnych warunkach, więc inwerter nie jest specjalnie potrzebny. a to fajnie wyjaśniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 gdyby Ci się chciało jeszcze wylać cały baniak CWU i nagrzać go w nocy od min*C do max*C , napisać ile ma baniak L i ile julcia zjadła kWh, w jakim czasie go nagrzała to było by super. Oczywiscie podaj tez przynajmniej zgrubna stratyfikacje temperatur w zasobniku, bo inaczej o kant dypy rozbic taki eksperyment. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Wybacz, ale takie "wnioski" po 2 wieczorach "grzania" w niezbyt chlodna noc u schylku lata, wywoluja szczery usmiech na mej gebusi. a jakie mam mieć wnioski ? z 7 sezonów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Ale juz w okresach przejsciowych leje Czysty prad no nie ma jak doświadczyć tego na własnym przykładzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Oooooo.... Czyzby scisk H zarazal Pora roku raczej nie istotna... Tylko temp zewn. Wiesz jak to jest, 8000:- vs Twoja... Kiedy sie zwroci ? Moja nigdy... Ale kij, nowa brama tez nie zarabia na siebie ani walnieta Sprezarka w aucie ciekawe czy by pyxis zdecydował sie na małe porównanie np. jak wczoraj 10h grzania 30*C ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.09.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 o to czujnik temperatury na powrocie można umieścić i na zasilaniu, tylko czy z tych info można wyliczyć COP i moc Dla obiegówki zmodulowaną mocą nie da się nawet oszacować cop. Dla obiegówki o stałych obrotach można by cop oszacować ale z dużym błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 11.09.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Mniej start/stop. Ja mam gruntówkę on/off i zimą są 2 lub 3 start/stopy na dobę, więc nie widzę problemu. W innych krajach też są tanie taryfy w których trzeba grzać na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 a jakie mam mieć wnioski ? z 7 sezonów ? Chociaz z jednego zimowgo tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dla obiegówki zmodulowaną mocą nie da się nawet oszacować cop. Dla obiegówki o stałych obrotach można by cop oszacować ale z dużym błędem. trochę szkoda. to co można tym controlerem pokazać? ja się jeszcze zastanawiałem o innym typie monitoringu JULI dla wszystkich, mógłbym tak zostawić watomierze,termometry i ciepłomierz i postawić kamerę IP z widokiem na Jule i można by było samemu sobie czytać potrzebne informacje. taki pvmonitor ale video hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 2-3 na dobe to niesamowity wynik na swoj sposob... Normalny przy prawidlowo wykonanej i wysterowanej instalacji do grzania akumulacyjnego. U mnie srednia oscyluje wokol 4 startow na dobe (zwyza dogrzewanie CWU). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Chociaz z jednego zimowgo tygodnia. jestem jak najbardziej chętny. możesz w moim imieniu zaprosić dziadka mroza albo jak wolisz królową lodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts