Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Vid mogę ją o 22 odpalić wszystko na max, o to chodziło?

Nie chodzi o wszystko na maxa. Chodzi o modulacje 100% np przy 35C zasilania. Można by było to podejrzeć podczas rozgrzewania instalacji kiedy delta będzie nadal duża, a pompa będzie miała nadal kilka C do zadanej. Wtedy cyk na kartkę pomiary, ale i to nie wiem czy się uda.

Chyba, że brać za dobrą monetę te 6kW przy A7/W35.

kiedyś czytałem, że lepiej mieć on/off bo bezproblemowe i niepotrzebny jest inwerter.

Mowa byłą chyba o gruntówkach. Dla powietrznych inwerter jest prawie konieczny, bo pc pw ma bardzo dużą moc gdy jest ciepło, a małą gdy jest zimno. Gruntówki pracują w dużo bardziej stabilnych warunkach, więc inwerter nie jest specjalnie potrzebny.

kiedyś czytałem, że lepiej mieć on/off bo bezproblemowe i niepotrzebny jest inwerter. jak obserwuję jak chińska Jula fajnie moduluje moc, pompę obiegową to jestem zadowolony z posiadania takiego urządzenia.dostosowuje moc do parametrów i warunków.

Wybacz, ale takie "wnioski" po 2 wieczorach "grzania" w niezbyt chlodna noc u schylku lata, wywoluja szczery usmiech na mej gebusi. :D

Nie chodzi o wszystko na maxa. Chodzi o modulacje 100% np przy 35C zasilania. Można by było to podejrzeć podczas rozgrzewania instalacji kiedy delta będzie nadal duża, a pompa będzie miała nadal kilka C do zadanej. Wtedy cyk na kartkę pomiary, ale i to nie wiem czy się uda.

Chyba, że brać za dobrą monetę te 6kW przy A7/W35.

no to mogę tak zrobić , tylko jakie dane najważniejsze? Tz i Tp czy gruba rura?

gdyby Ci się chciało jeszcze wylać cały baniak CWU i nagrzać go w nocy od min*C do max*C , napisać ile ma baniak L i ile julcia zjadła kWh, w jakim czasie go nagrzała to było by super.

Oczywiscie podaj tez przynajmniej zgrubna stratyfikacje temperatur w zasobniku, bo inaczej o kant dypy rozbic taki eksperyment. ;)

Oooooo.... Czyzby scisk H zarazal ;)

Pora roku raczej nie istotna... Tylko temp zewn.

Wiesz jak to jest, 8000:- vs Twoja...

Kiedy sie zwroci ? ;)

Moja nigdy... Ale kij, nowa brama tez nie zarabia na siebie ani walnieta

Sprezarka w aucie :)

ciekawe czy by pyxis zdecydował sie na małe porównanie np. jak wczoraj 10h grzania 30*C ? :cool:

Dla obiegówki zmodulowaną mocą nie da się nawet oszacować cop. Dla obiegówki o stałych obrotach można by cop oszacować ale z dużym błędem.

trochę szkoda. to co można tym controlerem pokazać?

ja się jeszcze zastanawiałem o innym typie monitoringu JULI dla wszystkich, mógłbym tak zostawić watomierze,termometry i ciepłomierz i postawić kamerę IP z widokiem na Jule i można by było samemu sobie czytać potrzebne informacje. taki pvmonitor ale video hehehe