Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

Gdyby Jula okazała się dawać radę w mrozy wówczas nawet zakup dwóch takich PC - do nieco większych domów lub jako zabezpieczenie na największe mrozy/awarie było by korzystne, za 12kzł nic sensowniejszego się nie kupi.

Co do samodzielnej instalacji, bo parę osób o tym wspominało - w instrukcji o ile dobrze pamiętam jest zapis o braku gwarancji w przypadku samodzielnej instalacji, ale może jestem w błędzie bo kilka instrukcji z różnych PC ostatnio przeglądałem wiec mogłem coś pomieszać.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdyby Jula okazała się dawać radę w mrozy wówczas nawet zakup dwóch takich PC - do nieco większych domów lub jako zabezpieczenie na największe mrozy/awarie było by korzystne, za 12kzł nic sensowniejszego się nie kupi.

Co do samodzielnej instalacji, bo parę osób o tym wspominało - w instrukcji o ile dobrze pamiętam jest zapis o braku gwarancji w przypadku samodzielnej instalacji, ale może jestem w błędzie bo kilka instrukcji z różnych PC ostatnio przeglądałem wiec mogłem coś pomieszać.

wcześniej wklejałem protokół instalacji. nie wiem czy on jest potrzebny do gwarancji ale jako ciekawostka gdybym wziął na fakturę to gwarancja jest krótsza.nie znam szczegółów, trzeba by się wczytać.

A ty bedziesz grzal w G11? Myslalem, ze masz dwutaryfowy prad w domu.

mam G12 napisałem to w kontekście ew. oszczędności on/off- akumulacja, 2 taryfy i ewentualnie inwerter z płynną modulacją w płaskiej.może się okazać, że rozbieżności są niewielkie bo akumulacja to tak naprawdę trochę za dużo ciepła niekoniecznie wtedy kiedy potrzebujemy.jest to w pewnym sensie kompromis

Nie okaze sie, chyba ze masz przewymiarowana pompe o 100%.

Tak jak napisalem wczesniej, "wnioski" poki co sobie daruj.

nie napisałem tego pod swoim kątem ani tym bardziej twoim. to luźna dywagacja nt. oszczędności. z tego co sie orientuję to w Polsce większość PC jest przewymiarowana. może to wynikać po części z "dobrych" rad instalatorów a po części z naszej narodowej zapobiegliwości. tym razem ci daruję :cool: