Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Proste pytanie. Czy są dane o przepływie powietrza przez jednostkę zewnętrzną? W *.pdf na stronie JULA nie widzę. Choć nie wykluczam też własnej ślepoty...

chyba 1750 m3/h ale te dane wziąłem z innej pompy anslut tyle, że jednostka zewnętrzna jest taka sama

tutaj

http://www.jula.pl/globalassets/catalog/productdocuments/manual/416108se-no-pl-en-pdf

Juz pisalem, nadasz cokolwiek po pierwszym tygodniu normalnej zimy. ;)

Ale sobie dogryzacie, masakra i psujecie tym bardzo fajny wątek o czym nie ja pierwszy już piszę.

Jednak Pyxis ma rację, że można będzie cokolwiek powiedzieć jak przyjdzie zima, bo przy takich temperaturach jakie mamy teraz, to oczywiście poza uruchomieniem i sprawdzeniem czy działa, dalsze sprawdzanie parametrów pracy nie ma za bardzo sensu.

Ale sobie dogryzacie, masakra i psujecie tym bardzo fajny wątek o czym nie ja pierwszy już piszę.

Jednak Pyxis ma rację, że można będzie cokolwiek powiedzieć jak przyjdzie zima, bo przy takich temperaturach jakie mamy teraz, to oczywiście poza uruchomieniem i sprawdzeniem czy działa, dalsze sprawdzanie parametrów pracy nie ma za bardzo sensu.

spokojnie.

jednak chyba warto odpalać przy założonych temperaturach zewnętrznych aby mieć pełen obraz.

było przy 11

zrobię przy 7, 2, 0, -2, -5, -7, -10 jak da radę i dalej

szkoda tylko, że nie można tego zrobić automatycznie właśnie w taki sposób jak pokazałeś.

Warto robic pomiary prz roznych temperaturach, ale na podstawie jednego pomiaru przy +11*C wyciaganie od razu "wniosku" w stylu: "Jaki to fajny inwerter do grzania akumulacyjnego" mnie np smieszy. :)

Druga sprawa jest to, ze Ty akurat raczej nie masz mocno przewymiarowanej pompy. U Cibie jesli bedziesz chcial grzac akumulacyjnie wazna bedzie kazda godzina i kazdy % mocy pompy. Oczywiscie chodzi mi o zasade.

Edytowane przez Pyxis

Warto robic pomiary prz roznych temperaturach, ale na podstawie jednego pomiaru przy +11*C wyciaganie od razu "wniosku" w stylu: "Jaki to fajny inwerter do grzania akumulacyjnego" mnie np smieszy. :)

Druga sprawa jest to, ze Ty akurat raczej nie masz mocno przewymiarowanej pompy. U Cibie jesli bedziesz chcial grzac akumulacyjnie wazna bedzie kazda godzina i kazdy % mocy pompy. Oczywiscie chodzi mi o zasade.

Pyxis ale trochę mnie złapałeś za słówko.napisałem na gorąco swoje wstępne obserwacje i zgadzam się z toba,że najważniejsze obserwacje będą zimą i wnioski miarodajne.to jest bezdyskusyjne.

Pracę invertera na żywo pierwszy raz obserwowałem i może stąd wynikało moje zadziwienie.

W tej kwestii to wydaje mi się, że włączanie w nocnej taryfie jest problematyczne ze względu na nocny spadek temperatury co odbije się na sprawności. Zastanawiam się czy w niskich temperaturach nie uruchamiać w dzień nie patrząc na taryfy ale licząc na COP.

W tej kwestii to wydaje mi się, że włączanie w nocnej taryfie jest problematyczne ze względu na nocny spadek temperatury co odbije się na sprawności. Zastanawiam się czy w niskich temperaturach nie uruchamiać w dzień nie patrząc na taryfy ale licząc na COP.

To co robic i jak ja eksploatowac pokaza wlasnie wyniki testow. Myslalem, ze po to je robisz.

od wyłączenia PC wczoraj rano o 7:45 skonsumowała mi 0,5 kWh na jakieś czasowe uruchamianie pompy obiegowej około 39W i czuwanie 10-12W. nie wiem po co włącza się obiegówka. czyli na 36 godzin wyłączonej PC pobór jest 0,5 kWh. nieźle ;) - 1kWh na 3 dni czyli na sezon grzewczy 210 dni zeżre 70 kWh nie wiadomo na co i po co ;) Edytowane przez qubic