rwxw 11.09.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Ale to nieznaczy ze Inverter w G/W sie nie sprawdzi Jeśli by się go dało dobrze wysterować, żeby grzał z taką mocą, żeby pracował tylko przez całą tanią taryfę to by się sprawdził o ile nie byłby wiele droższy od on/offa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukaszja 11.09.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Proste pytanie. Czy są dane o przepływie powietrza przez jednostkę zewnętrzną? W *.pdf na stronie JULA nie widzę. Choć nie wykluczam też własnej ślepoty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 11.09.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Proste pytanie. Czy są dane o przepływie powietrza przez jednostkę zewnętrzną? W *.pdf na stronie JULA nie widzę. Choć nie wykluczam też własnej ślepoty... chyba 1750 m3/h ale te dane wziąłem z innej pompy anslut tyle, że jednostka zewnętrzna jest taka sama tutaj http://www.jula.pl/globalassets/catalog/productdocuments/manual/416108se-no-pl-en-pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2014 daj znać jak będziesz w trybie ON to odbierzesz Juz pisalem, nadasz cokolwiek po pierwszym tygodniu normalnej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.09.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Juz pisalem, nadasz cokolwiek po pierwszym tygodniu normalnej zimy. Ale sobie dogryzacie, masakra i psujecie tym bardzo fajny wątek o czym nie ja pierwszy już piszę. Jednak Pyxis ma rację, że można będzie cokolwiek powiedzieć jak przyjdzie zima, bo przy takich temperaturach jakie mamy teraz, to oczywiście poza uruchomieniem i sprawdzeniem czy działa, dalsze sprawdzanie parametrów pracy nie ma za bardzo sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ale sobie dogryzacie, masakra i psujecie tym bardzo fajny wątek o czym nie ja pierwszy już piszę. Jednak Pyxis ma rację, że można będzie cokolwiek powiedzieć jak przyjdzie zima, bo przy takich temperaturach jakie mamy teraz, to oczywiście poza uruchomieniem i sprawdzeniem czy działa, dalsze sprawdzanie parametrów pracy nie ma za bardzo sensu. spokojnie. jednak chyba warto odpalać przy założonych temperaturach zewnętrznych aby mieć pełen obraz. było przy 11 zrobię przy 7, 2, 0, -2, -5, -7, -10 jak da radę i dalej szkoda tylko, że nie można tego zrobić automatycznie właśnie w taki sposób jak pokazałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Warto robic pomiary prz roznych temperaturach, ale na podstawie jednego pomiaru przy +11*C wyciaganie od razu "wniosku" w stylu: "Jaki to fajny inwerter do grzania akumulacyjnego" mnie np smieszy. Druga sprawa jest to, ze Ty akurat raczej nie masz mocno przewymiarowanej pompy. U Cibie jesli bedziesz chcial grzac akumulacyjnie wazna bedzie kazda godzina i kazdy % mocy pompy. Oczywiscie chodzi mi o zasade. Edytowane 12 Września 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) Ale Inverter nie wymaga grzania z akumulacja.... Ale oszczedne grzanie w tanim pradzie wymaga. Srednia z doby nie musi wyjsc gorzej w PLN anizeli on/off z 10h. A tu lekkie brednie VArme, chyba, ze mi to policzysz. Edytowane 12 Września 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Warto robic pomiary prz roznych temperaturach, ale na podstawie jednego pomiaru przy +11*C wyciaganie od razu "wniosku" w stylu: "Jaki to fajny inwerter do grzania akumulacyjnego" mnie np smieszy. Druga sprawa jest to, ze Ty akurat raczej nie masz mocno przewymiarowanej pompy. U Cibie jesli bedziesz chcial grzac akumulacyjnie wazna bedzie kazda godzina i kazdy % mocy pompy. Oczywiscie chodzi mi o zasade. Pyxis ale trochę mnie złapałeś za słówko.napisałem na gorąco swoje wstępne obserwacje i zgadzam się z toba,że najważniejsze obserwacje będą zimą i wnioski miarodajne.to jest bezdyskusyjne. Pracę invertera na żywo pierwszy raz obserwowałem i może stąd wynikało moje zadziwienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Druga sprawa jest to, ze Ty akurat raczej nie masz mocno przewymiarowanej pompy. U Cibie jesli bedziesz chcial grzac akumulacyjnie wazna bedzie kazda godzina i kazdy % mocy pompy. Oczywiscie chodzi mi o zasade. W tej kwestii to wydaje mi się, że włączanie w nocnej taryfie jest problematyczne ze względu na nocny spadek temperatury co odbije się na sprawności. Zastanawiam się czy w niskich temperaturach nie uruchamiać w dzień nie patrząc na taryfy ale licząc na COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Tu mi nic nie "uzmyslawiaj", tylko pokaaz obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 W tej kwestii to wydaje mi się, że włączanie w nocnej taryfie jest problematyczne ze względu na nocny spadek temperatury co odbije się na sprawności. Zastanawiam się czy w niskich temperaturach nie uruchamiać w dzień nie patrząc na taryfy ale licząc na COP. To co robic i jak ja eksploatowac pokaza wlasnie wyniki testow. Myslalem, ze po to je robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 To co robic i jak ja eksploatowac pokaza wlasnie wyniki testow. Myslalem, ze po to je robisz. No dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.09.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Na taryfach więcej zyskasz niż na różnicy temperatur. Póki będziesz mógł ograniczaj prace w dzień, a nocy nawet wspomagaj się grzałeką, albo kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 W nocy mogę grzać od 22 do 6 . Jest problem w juli ze sterownikiem bo jest bardzo prosty i nie można ustawiać poszczególnych godzin pracy więc chcąc nie chcąc nie upilnuję idealnie taryf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 12.09.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Czynniki zewnętrzne, programatory lub coś w obwodzie czujnika t zasilania, co na 2-3h przed końcem niskiej zaniży jego wskazania np o 5K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 a np. programator czasowy na gniazdko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.09.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 (edytowane) od wyłączenia PC wczoraj rano o 7:45 skonsumowała mi 0,5 kWh na jakieś czasowe uruchamianie pompy obiegowej około 39W i czuwanie 10-12W. nie wiem po co włącza się obiegówka. czyli na 36 godzin wyłączonej PC pobór jest 0,5 kWh. nieźle - 1kWh na 3 dni czyli na sezon grzewczy 210 dni zeżre 70 kWh nie wiadomo na co i po co Edytowane 12 Września 2014 przez qubic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 12.09.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 co do cen to tania 27a droga 67, można przyjąć średnią 47 dla ogólnej kalkulacji, a przy zwykłym programowaniu myślę że da się z drogą zejść, prawdopodobnie nawet niczego nie ustawiając wyjdzie taniej na G12e, przynajmniej w Tauronie bo nocna jest od 21 do 7 plus 2 w dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 12.09.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Sprawdź czy tej pompki się czasem nie da przestawić, w mojej PC obiegówka chodziła cały czas czyli 2,4 kw na dobę, ale szczęśliwie dało się to zmienić i teraz startuję chwilkę przed sprężarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts