Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kupiłem za niespełna 6k

Kurcze, a może była za 6kzł, tak jak w necie, głowy nie dam. Jak to się ten Niemiec nazywał, co mi wszystko chowa ? Nie czasem Altzheimer ? 6kzł wygląda całkiem przyzwoicie, choć jak bym miał kupować p-w, to bym się długo zastanawiał nad przeróbką klimy na pc p-w. W sierpniu widziałem w Casto klimę Beko 6kw z przeceny za 1300zł. Już jej niestety nie ma... Ale to trochę zabawy w chłodniko-elektronika...

Edytowane przez rwxw

Kurcze, a może była za 6kzł, tak jak w necie, głowy nie dam. Jak to się ten Niemiec nazywał, co mi wszystko chowa ? Nie czasem Altzheimer ? 6kzł wygląda całkiem przyzwoicie, choć jak bym miał kupować p-w, to bym się długo zastanawiał nad przeróbką klimy na pc p-w. W sierpniu widziałem w Casto klimę Beko 6kw z przeceny za 1300zł. Już jej niestety nie ma... Ale to trochę zabawy w chłodniko-elektronika...

ktoś tak przerabiał chyba na tym wątku hydrauli ale nie wiem jak to potem chodzi w zimie.jak by był efekt to warto takie machinacje zrobić.

W tej kwestii to wydaje mi się, że włączanie w nocnej taryfie jest problematyczne ze względu na nocny spadek temperatury co odbije się na sprawności. Zastanawiam się czy w niskich temperaturach nie uruchamiać w dzień nie patrząc na taryfy ale licząc na COP.

na copie pompy zyskasz 30 procent, na copie taryf stracisz... 200 -szacunkowo- roznice temp dzien / noc mozna wyliczyc dla dowolnego miejsca w swiecie z freemeteo.org - w zalaczniku jakies pogladowe srednie nocne i dzienne (najwazniejsza temp dla pomp pw jest 7 oC - ponizej ktorej sprawnosc spada drastycznie przez defrosty )- w ogole sens grzania pompa przy G11 , a zwlaszcza pompa pw jest bez(sensowny)- a w drogiej to juz glupota lub nierozumnosc, lub nonszalancja ;)

temperatura_polska_rok3.jpg

na copie pompy zyskasz 30 procent, na copie taryf stracisz... 200 -szacunkowo- roznice temp dzien / noc mozna wyliczyc dla dowolnego miejsca w swiecie z freemeteo.org - w zalaczniku jakies pogladowe srednie nocne i dzienne (najwazniejsza temp dla pomp pw jest 7 oC - ponizej ktorej sprawnosc spada drastycznie przez defrosty )- w ogole sens grzania pompa przy G11 , a zwlaszcza pompa pw jest bez(sensowny)- a w drogiej to juz glupota lub nierozumnosc, lub nonszalancja ;)

dzięki za wyjaśnienie. wynika z twojej wypowiedzi, że powinienem trzymać się 2 taryfy, u mnie w dzień od 14;30 do 16;30 i w nocy od 22 do 6. nie wiem tylko czy można do Juli podłączyć zewnętrzny sterownik i jak ? tylko zewnętrzny umożliwi trzymanie sie G12, ten co jest to tylko temperaturę w pokoju można ustawić lub na PC.

dzięki za wyjaśnienie. wynika z twojej wypowiedzi, że powinienem trzymać się 2 taryfy, u mnie w dzień od 14;30 do 16;30 i w nocy od 22 do 6. nie wiem tylko czy można do Juli podłączyć zewnętrzny sterownik i jak ? tylko zewnętrzny umożliwi trzymanie sie G12, ten co jest to tylko temperaturę w pokoju można ustawić lub na PC.

Sa chyba sterowniki, ktore realizuja podbicie temperatury w zadanych przedzialach czasowych. Sekta kablarska takich uzywa, bo inaczej z torbami szybko by poszli. Podpytaj.

W instrukcji do Juli co piszą o sterowaniu godzinowym i trybie nocnym, więc może się to da jakoś poustawiać. Można też dołączać przez sterownik pokojowy jakiś rezystor równolegle lub szeregowo do czujnika temperatury, ale to już ingerencja w środku. Na schemacie w instrukcji jest też wyprowadzenie do jakiegoś sterownika zewnętrznego, cokolwiek to znaczy.

W instrukcji do Juli co piszą o sterowaniu godzinowym i trybie nocnym, więc może się to da jakoś poustawiać. Można też dołączać przez sterownik pokojowy jakiś rezystor równolegle lub szeregowo do czujnika temperatury, ale to już ingerencja w środku. Na schemacie w instrukcji jest też wyprowadzenie do jakiegoś sterownika zewnętrznego, cokolwiek to znaczy.

można tylko zaprogramować za ile godzin ma się włączyć i za ile wyłączyć a nie w jakich godzinach

tryb nocny do obniżania temperatury a potem się wyłącza chyba po 8 godzinach

lepsza, miazdzaco lepsza byłaby G12W- cale weekendy + swieta przypadajace na dni inne niz soboty i niedziele- srednio 9- tania taryfa, do tego w zielonej gorze enea ma stawki dystrybucji nizsze od G12... co wraz z oplatami u niezaleznego sprzedawcy pradu da brutto ceny- droga: 0,678 , tania 0,2142 zl (to juz ponizej cen gazu ziemnego- nie ma bata , ceny za gaz ziemny spadna), przy tym wariancie wyzsze sa o 19 zl stale oplaty miesiecznie -z tytulu g12w i oplaty handlowej dla niezaleznego sprzedawcy-

lepsza, miazdzaco lepsza byłaby G12W- cale weekendy + swieta przypadajace na dni inne niz soboty i niedziele- srednio 9- tania taryfa, do tego w zielonej gorze enea ma stawki dystrybucji nizsze od G12... co wraz ze oplatami u niezaleznego sprzedawcy pradu da brutto ceny- droga: 0,678 , tania 0,2142 zl (to juz ponizej cen gazu ziemnego), przy tym wariancie wyzsze sa o 19 zl stale oplaty miesiecznie -przy g12w- z tytulu g12w i oplaty handlowej dla niezaleznego sprzedawcy-

jesteś niesamowicie zorientowany. w G12 w nie mam w tygodniu 2 godzin w dzień a one przy moim systemie grzania kablami są nieocenione. jak się okaże, że można opędzić PC całą zimę z COP to rzeczywiście bardziej opłacałoby się G12 w

da brutto ceny- droga: 0,678 , tania 0,2142 zl (to juz ponizej cen gazu ziemnego- nie ma bata , ceny za gaz ziemny spadna), przy tym wariancie wyzsze sa o 19 zl stale oplaty miesiecznie -z tytulu g12w i oplaty handlowej dla niezaleznego sprzedawcy-

no 21 gr to jest masakra zwłaszcza, że u mnie gaz jest z EWE i kosztuje m3 chyba 2,8zł no i plus abonament miesięczny 35 zł

Edytowane przez qubic

jesteś niesamowicie zorientowany. w G12 w nie mam w tygodniu 2 godzin w dzień a one przy moim systemie grzania kablami są nieocenione. jak się okaże, że można opędzić PC całą zimę z COP to rzeczywiście bardziej opłacałoby się G12 w

to paskudy w enei, ze nie dali tego przedzialu. w tym przypadku sprawy sie rzeczywiscie komplikuja. pozostaje poki co g12.