Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1 bieg, to za mało nawet jak na zredukowaną moc

2 ok, ale wtedy ciepłomierz przestaje zaliczać gdy delta spada poniżej 3K. Wniosek z tego taki, że PC sama powinna sobie sterować pompa CO, no ale to Jula. Poszukaj biegu 1,5, lub podnieś trochę deltę dławiąc jakimś zaworem czy rotametrami.

Przyznam, że mnie tez nie zachwyca, spodziewałem sie lepszego wyniku.

U mnie też był przymrozek i skrobanie szyby wczoraj, mimo że zapowiadali +5

60% więcej to mało?

;)

Jak dla mnie wszystko się zgadza. Markowa pompa PW podobnej mocy, będzie miała w tym punkcie pracy COP w okolicach 3, no ale kosztuję minimum 2x drożej, więc jakby matematycznie się to pokrywa;) Ja tam bym więcej po Julci się nie spodziewał - dostajemy to za co zapłaciliśmy:yes:

To było w temacie COP 1,6, który nawet dla byle jakiej PC byłby dziwnie niski jak na 0 st..

COP=1,6 był o ile się nie mylę przy -2st. I co masz na myśli mówiąc "byle jakiej PC"? Powietrzny meeteng podejrzewam, że i o takich wartościach może zapomnieć, bo on COP'y podaje tylko dla +20st. Jak dla mnie wszystko jest OK - pompa będzie opłacalna w eksploatacji względem kabli do temp -5st, później jak się sama nie wyłączy to nie ma sensu jej katować. Z reszta o ile dobrze pamiętam to takie właśnie były założenia qubica.

Wy chyba serio nie liczyliście na to, że za 6tys. można kupić pełnowartościową pompę:D Jula jest na rynku nie od dziś, gdyby była na poziomie markowych pomp to nikt by innej nie kupił, choć szczerze jej kibicowałem, bo jest tańsza od mojej lodówki;)

wszystkim kibicującym podziękowania za opinie

wróżbitom wieszczącym koniec naszej "pięknotki" :stirthepot: oznajmiam, że nie poddaję się i zamierzam zwiększyć dT oraz zamontować czujnik temperatury na cienkiej rurce ;)

napiszcie jak zwiększyć dT ? po prostu pompę obiegową dać na maxa czy wywalić ciepłomierz?......hehe, żartowałem to będzie ostateczność.

dzisiaj startuję o 22 z nowym ustawieniem na piecu dam 40*C( chyba się ugotujemy ale co tam dla dobra nauki), czujnik temperatury na cienkiej rurce,pompa obiegowa na max.

nakręcić filmik z pierwszych 10 minut czy zdjęcia wrzucać? dane dam do północy .

Chłodnica powinna szronić równomiernie, a zależy to od precyzji wykonania rozdzielacza cieczy i rurek łączących go z chłodnicą.

Co do delt, to chyba nadal nie rozumiesz zależności. Ciepłomierz zaczyna wariować jak ma deltę poniżej 3K. czyli przy danej (małej) mocy przepływ jest za duży.

Chłodnica powinna szronić równomiernie, a zależy to od precyzji wykonania rozdzielacza cieczy i rurek łączących go z chłodnicą

to jaki to może mieć wpływ na działanie , widziałeś to zdjęcie wymiennika?

Co do delt, to chyba nadal nie rozumiesz zależności. Ciepłomierz zaczyna wariować jak ma deltę poniżej 3K. czyli przy danej (małej) mocy przepływ jest za duży.

czyli na razie tylko zmniejszyć pompę obiegową na 1 czy jeszcze zawór skręcić ? jeśli tak to który? za ciepłomierzem a przed rozdzielaczem ?

jaką temperaturę ustawić ?

w tej chwili jest 12*C na zewnątrz, nie wiem ile będzie w nocy ale myślę, że około 7

mam zawory przed rozdzielaczem podłogówki na zasilaniu i powrocie mogę skręcić delikatnie.

to jakie proponujesz ustawienie temperatury na piecu 30 czy 35 czy więcej?

pompę obiegową dam w takim razie na 1

oj qubic, qubic… dobrze, ze wczesnie zaczales, to do marca powinienes to ustawic:-)

ja w weekend zaczynam sezon grzewczy robiac… NIC

oj qubic, qubic… dobrze, ze wczesnie zaczales, to do marca powinienes to ustawic:-)

do takich machinacji to ja za bardzo nie mam głowy....hehehe....rozkłada mnie prosta gra w chińczyka ;)

ja w weekend zaczynam sezon grzewczy robiac… NIC

też mam taką perspektywę ale na razie jestem gotowy się pomęczyć .... w imię nauki i dobra potencjalnych chętnych na PC :lol: