Pyxis 25.09.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Masz niewyparzony pysk, wiec moze moze udowodnisz zarzucane mi mataczenie? Jakies linki notoryczny klamco podaj.To jest juz naprawde jakas powazna choroba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 im bardziej energooszczędny dom tym mniej się opłaca PC, zwłaszcza taka >20k chciałbym, żeby taka konfiguracja jak u mnie się sprawdziła w praktyce. mam zainstalowane kable grzewcze w podłodze,rurki i PC Jula oraz tania klima i tani kominek. całość nie przekroczyła 20k. zobaczymy tylko teraz czy to wszystko działa.dywersyfikacja:kable mi dają "święty spokój ducha" działają bez serwisów i kombinacji,PC chyba obniżenie kosztów,klima załatwia upały i ew.szybkie dogrzewanie,kominek nastrój i bezpieczeństwo w razie awarii prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 jest 21:45 pobór 436gruba 42cienka 27Tz 30,80Tp 26,48dT 4,34przepływ 0,42moc 2obiegówka na 1,7 na wyświetlaczu jest 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.09.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 im bardziej energooszczędny dom tym mniej się opłaca PC, zwłaszcza taka >20k chciałbym, żeby taka konfiguracja jak u mnie się sprawdziła w praktyce. mam zainstalowane kable grzewcze w podłodze,rurki i PC Jula oraz tania klima i tani kominek. całość nie przekroczyła 20k. zobaczymy tylko teraz czy to wszystko działa.dywersyfikacja: kable mi dają "święty spokój ducha" działają bez serwisów i kombinacji, PC chyba obniżenie kosztów, klima załatwia upały i ew.szybkie dogrzewanie, kominek nastrój i bezpieczeństwo w razie awarii prądu IMHO troszkę się pospieszyłeś. Myśle, że jeszcze 2-3 lata a kablarze i ja będą spokojnie i nienerwowo przechodzić na wariant PC PW + klimakonwektory; Potanieje to na tyle, że archaizmy typu on-off pyxisa czy protezy pokroju Twojej klimy nie będą miały uzasadnienia ekonomicznego. Dla mnie - póki co, kompletujesz teraz niezła galerię klamotów, których koszt pozwoliłby Ci przy grzaniu kablami spokojnie doczekać czasów, kiedy fajna PC PW będzie kosztować mniej, niż moja czy map78-a lodówka - o czym informowałam rok temu... póki co trwa strzyżenie baranów na PC P/P; rynek gruntówek jako obiektów muzealnych powoli zdaje się umierać (tutaj rację ma TB); tę agonię troszkę ratuje technologia inwerterowa na siłę upychana w owe gruntówki, ale przypomina to kadzenie umarłemu kadzidłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 IMHO troszkę się pospieszyłeś. Myśle, że jeszcze 2-3 lata a kablarze i ja będą spokojnie i nienerwowo przechodzić na wariant PC PW + klimakonwektory; Potanieje to na tyle, że archaizmy typu on-off pyxisa czy protezy pokroju Twojej klimy nie będą miały uzasadnienia ekonomicznego. Dla mnie - póki co, kompletujesz teraz niezła galerię klamotów, których koszt pozwoliłby Ci przy grzaniu kablami spokojnie doczekać czasów, kiedy fajna PC PW będzie kosztować mniej, niż moja czy map78-a lodówka - o czym informowałam rok temu... póki co trwa strzyżenie baranów na PC P/P; rynek gruntówek jako obiektów muzealnych powoli zdaje się umierać (tutaj rację ma TB); tę agonię troszkę ratuje technologia inwerterowa na siłę upychana w owe gruntówki, ale przypomina to kadzenie umarłemu kadzidłem... wszystko jest kwestią opłacalności. już teraz klimakonwektor w Chinach to koszt 50-100$ ale koszt PC wciąż stosunkowo wysoki. gdyby była mała PC Panasa czy Daikina za 10k to może bym się zastanawiał. ale taka 3,2kW Panasa kosztuje 15-16. nie opłaca mi się. miałem takie założenie od początku i je zrealizowałem. czy na tym dobrze wyjdę to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 2 godziny 25 minut i zeżarło 0,59 kWhale widać, że taka temperatura wyłącza co jakiś czas PC , jak napisał Vid nie jest w stanie zejść z mocą niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.09.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 IMHO troszkę się pospieszyłeś. Myśle, że jeszcze 2-3 lata a kablarze i ja będą spokojnie i nienerwowo przechodzić na wariant PC PW + klimakonwektory; Potanieje to na tyle, że archaizmy typu on-off pyxisa czy protezy pokroju Twojej klimy nie będą miały uzasadnienia ekonomicznego. Nooo... Taki Daikin, czy Panasonic wypuszcza co dwa lata nową linię pomp i zawsze jest to okazja do delikatnego podniesienia cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Nooo... Taki Daikin, czy Panasonic wypuszcza co dwa lata nową linię pomp i zawsze jest to okazja do delikatnego podniesienia cen. a to też prawda ale uczciwie trzeba przyznać, że dają coraz dłuższą gwarancję. Panas chyba 7 lat. zawsze można kupić chińską gruntówkę jak jbloch i nawet lepiej na tym wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.09.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 rynek gruntówek jako obiektów muzealnych powoli zdaje się umierać (tutaj rację ma TB); tę agonię troszkę ratuje technologia inwerterowa na siłę upychana w owe gruntówki, ale przypomina to kadzenie umarłemu kadzidłem... Ciekawe spostrzeżenie, tylko skąd wzięte? Agonia, powiadasz? Czy agonia ma tutaj charakteryzować się wzrostem zainteresowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 (...) dają coraz dłuższą gwarancję. Panas chyba 7 lat. Gwarancję na co? Poczytaj dokładniej. KIA też daje 7 lat gwarancji, a spróbuj tak na przykład wyegzekwować bezpłatną naprawę turbiny na tej "gwarancji" - powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Potanieje to na tyle, że archaizmy typu on-off pyxisa czy protezy pokroju Twojej klimy nie będą miały uzasadnienia ekonomicznego. Dla mnie - póki co, kompletujesz teraz niezła galerię klamotów, których koszt pozwoliłby Ci przy grzaniu kablami spokojnie doczekać czasów, kiedy fajna PC PW będzie kosztować mniej, model handlowy jest teraz taki, że nigdy nie powstanie urządzenie idealne ponieważ owa "idealność" zahamuje sprzedaż innych urządzeń.wręcz przeciwnie kwitnie proceder postarzania technologicznego dla szybszego zużycia i konieczności ponownych zakupów. poza tym nie ma idealnego systemu grzewczego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Gwarancję na co? Poczytaj dokładniej. KIA też daje 7 lat gwarancji, a spróbuj tak na przykład wyegzekwować bezpłatną naprawę turbiny na tej "gwarancji" - powodzenia życzę. fakt chyba tylko na sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.09.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Nooo... Taki Daikin, czy Panasonic wypuszcza co dwa lata nową linię pomp i zawsze jest to okazja do delikatnego podniesienia cen. Potwierdzam nowa pompa obiegowa (oszczędna ) czy sterownik, dodatkowy EZR do odszraniania (oszczędniejszego) i parę % w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.09.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 IMHO troszkę się pospieszyłeś. Myśle, że jeszcze 2-3 lata a kablarze i ja będą spokojnie i nienerwowo przechodzić na wariant PC PW + klimakonwektory; Jak sie kura zesiura.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 fakt chyba tylko na sprężarkę. Dodam do tego zdania: "która z pewnością nie padnie, jest na jednym z ostatnich miejsc pod względem ryzyka" - tak jest zabezpieczona z zewnątrz. No ale jak to brzmi: 7 lat, ho ho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.09.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Dodam do tego zdania: "która z pewnością nie padnie, jest na jednym z ostatnich miejsc pod względem ryzyka" - tak jest zabezpieczona z zewnątrz. No ale jak to brzmi: 7 lat, ho ho Doprawdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.09.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Doprawdy ? hehe . są specjaliści-garażowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.09.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Doprawdy ? Ojj, z mechaniką dali dupy? Niemożliwe, Panasonic? A w ogóle to doskonali projektanci: w filmiku piszą "AFTER 8 YEARS".. Rok po ichniej gwarancji, czapki z głów, naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.09.2014 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 po 12 godzinach , licznik 203,49 , temp.zewnętrzna 10*C zeżarło 3,04 kWh wyprodukował 0,05 GJ czyli 13,89 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 26.09.2014 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 teraz sobie zdałem sprawę z jednego faktu a mianowicie wskazań licznika. zrobiłem zdjęcie chwilę po zmianie na liczniku z 203,48 na 203,49 czyli 0,01 GJ . niby nic ale jak mocno to zmienia odczyty parametrów. gdybym zrobił zdjęcie chwilę przed zmianą to podałbym wartości zeżarło chyba poniżej 3 kWh a wyprodukował 0,04 GJ czyli już 11,11 kWh. i jeśli liczylibyśmy COP to diametralnie się różni. wniosek jest taki, że COP można policzyć przy dłuższej obserwacji albo z dokładniejszym licznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts