Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła JULA

Stiv32

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

im bardziej energooszczędny dom tym mniej się opłaca PC, zwłaszcza taka >20k

chciałbym, żeby taka konfiguracja jak u mnie się sprawdziła w praktyce. mam zainstalowane kable grzewcze w podłodze,rurki i PC Jula oraz tania klima i tani kominek. całość nie przekroczyła 20k. zobaczymy tylko teraz czy to wszystko działa.dywersyfikacja:

kable mi dają "święty spokój ducha" działają bez serwisów i kombinacji,

PC chyba obniżenie kosztów,

klima załatwia upały i ew.szybkie dogrzewanie,

kominek nastrój i bezpieczeństwo w razie awarii prądu

im bardziej energooszczędny dom tym mniej się opłaca PC, zwłaszcza taka >20k

chciałbym, żeby taka konfiguracja jak u mnie się sprawdziła w praktyce. mam zainstalowane kable grzewcze w podłodze,rurki i PC Jula oraz tania klima i tani kominek. całość nie przekroczyła 20k. zobaczymy tylko teraz czy to wszystko działa.dywersyfikacja:

kable mi dają "święty spokój ducha" działają bez serwisów i kombinacji,

PC chyba obniżenie kosztów,

klima załatwia upały i ew.szybkie dogrzewanie,

kominek nastrój i bezpieczeństwo w razie awarii prądu

IMHO troszkę się pospieszyłeś.

Myśle, że jeszcze 2-3 lata a kablarze i ja będą spokojnie i nienerwowo przechodzić na wariant PC PW + klimakonwektory;

Potanieje to na tyle, że archaizmy typu on-off pyxisa czy protezy pokroju Twojej klimy nie będą miały uzasadnienia ekonomicznego.

Dla mnie - póki co, kompletujesz teraz niezła galerię klamotów, których koszt pozwoliłby Ci przy grzaniu kablami spokojnie doczekać czasów, kiedy fajna PC PW będzie kosztować mniej, niż moja czy map78-a lodówka - o czym informowałam rok temu...

póki co trwa strzyżenie baranów na PC P/P; rynek gruntówek jako obiektów muzealnych powoli zdaje się umierać (tutaj rację ma TB); tę agonię troszkę ratuje technologia inwerterowa na siłę upychana w owe gruntówki, ale przypomina to kadzenie umarłemu kadzidłem...

Myśle, że jeszcze 2-3 lata a kablarze i ja będą spokojnie i nienerwowo przechodzić na wariant PC PW + klimakonwektory;

Potanieje to na tyle, że archaizmy typu on-off pyxisa czy protezy pokroju Twojej klimy nie będą miały uzasadnienia ekonomicznego.

Dla mnie - póki co, kompletujesz teraz niezła galerię klamotów, których koszt pozwoliłby Ci przy grzaniu kablami spokojnie doczekać czasów, kiedy fajna PC PW będzie kosztować mniej, niż moja czy map78-a lodówka - o czym informowałam rok temu...

póki co trwa strzyżenie baranów na PC P/P; rynek gruntówek jako obiektów muzealnych powoli zdaje się umierać (tutaj rację ma TB); tę agonię troszkę ratuje technologia inwerterowa na siłę upychana w owe gruntówki, ale przypomina to kadzenie umarłemu kadzidłem...

wszystko jest kwestią opłacalności. już teraz klimakonwektor w Chinach to koszt 50-100$ ale koszt PC wciąż stosunkowo wysoki.

gdyby była mała PC Panasa czy Daikina za 10k to może bym się zastanawiał. ale taka 3,2kW Panasa kosztuje 15-16. nie opłaca mi się.

miałem takie założenie od początku i je zrealizowałem. czy na tym dobrze wyjdę to nie wiem.

Nooo... Taki Daikin, czy Panasonic wypuszcza co dwa lata nową linię pomp i zawsze jest to okazja do delikatnego podniesienia cen.

Nooo... Taki Daikin, czy Panasonic wypuszcza co dwa lata nową linię pomp i zawsze jest to okazja do delikatnego podniesienia cen.

a to też prawda ale uczciwie trzeba przyznać, że dają coraz dłuższą gwarancję. Panas chyba 7 lat.

zawsze można kupić chińską gruntówkę jak jbloch i nawet lepiej na tym wyjść.

rynek gruntówek jako obiektów muzealnych powoli zdaje się umierać (tutaj rację ma TB); tę agonię troszkę ratuje technologia inwerterowa na siłę upychana w owe gruntówki, ale przypomina to kadzenie umarłemu kadzidłem...

Ciekawe spostrzeżenie, tylko skąd wzięte?

Agonia, powiadasz?

Czy agonia ma tutaj charakteryzować się wzrostem zainteresowania?

Dla mnie - póki co, kompletujesz teraz niezła galerię klamotów, których koszt pozwoliłby Ci przy grzaniu kablami spokojnie doczekać czasów, kiedy fajna PC PW będzie kosztować mniej,

model handlowy jest teraz taki, że nigdy nie powstanie urządzenie idealne ponieważ owa "idealność" zahamuje sprzedaż innych urządzeń.wręcz przeciwnie kwitnie proceder postarzania technologicznego dla szybszego zużycia i konieczności ponownych zakupów. poza tym nie ma idealnego systemu grzewczego .

teraz sobie zdałem sprawę z jednego faktu a mianowicie wskazań licznika. zrobiłem zdjęcie chwilę po zmianie na liczniku z 203,48 na 203,49 czyli 0,01 GJ . niby nic ale jak mocno to zmienia odczyty parametrów. gdybym zrobił zdjęcie chwilę przed zmianą to podałbym wartości zeżarło chyba poniżej 3 kWh a wyprodukował 0,04 GJ czyli już 11,11 kWh. i jeśli liczylibyśmy COP to diametralnie się różni. wniosek jest taki, że COP można policzyć przy dłuższej obserwacji albo z dokładniejszym licznikiem.